TÉMA

Velryba

Pravěký leviatan byl možná největší tvor planety. Zřejmě se v oceánech živil jako hyena

Prvenství největšího živočicha planety nedokázali plejtváku obrovskému sebrat ani ti největší dinosauři, pravěcí hadi nebo krakatice. Teď ho ale o pomyslné zlato možná připravil jiný kytovec. Tvora, který žil před desítkami milionů let u pobřeží dnešního Peru, popsala nová studie.
3. 8. 2023|

Turisté náhodou nafilmovali legendární bílou velrybu. Vorvaň se vynořil u Jamajky

Asi žádné jiné zvíře v oceánech není tak ikonické, jako bílý vorvaň. Právě tuto barvu měl legendární Moby Dick, slavný albín, o němž napsal světoznámý román Herman Melville. Tento týden takového bílého vorvaně pozorovali nedaleko jamajského pobřeží.
1. 12. 2021|

Amerického potápěče pozřela velryba, po chvíli ho ale zase vyplivla

Profesionálního lovce humrů Michaela Packarda z Massachusetts v pátek na chvíli pozřel keporkak. Muž v něm pobyl i s dýchacím přístrojem na zádech asi 30 vteřin, než ho kytovec vyplivl. Šestapadesátiletý Packard byl přesvědčený, že nadešla jeho poslední chvíle, a loučil se v duchu s rodinou. Po propuštění z nemocnice to řekl v rozhovoru s televizní stanicí WBZ.
12. 6. 2021|

Britští záchranáři museli utratit mládě plejtváka, které uvázlo v Temži

Zbloudilé velrybí mládě, které se angličtí záchranáři od nedělního večera snažili z řeky Temže nasměrovat zpět k moři, muselo být utraceno. Zdravotní stav čtyřapůlmetrového plejtváka malého se rychle zhoršoval a nebyla naděje, že se mu v řece protékající Londýnem podaří přežít, napsala agentura Reuters.
11. 5. 2021|

Australští záchranáři se snaží pomoci stovkám uvázlých velryb. Šanci mají jenom několik dní

Ochránci přírody se u břehu australského ostrova Tasmánie snaží zachránit životy obřího hejna velryb, které čítá zhruba tři sta kytovců. Velryby uvázly v mělkých pobřežních vodách a zhruba třetina už uhynula. Záchranáři se je teď snaží dostat na volné moře. K unikátní záchranné operaci se přidali i tamní policisté a místní rybáři.
23. 9. 2020|

Velrybí kojení. Biologové nafilmovali, jak matka keporkaka krmí mládě

Všechny savce spojuje kojení mláďat mateřským mlékem. Pozorovat to u kytovců je ale kvůli jejich způsobu života krajně nezvyklé – nyní se to podařilo mořským biologům z havajského vědeckého projektu Marine Mammal Research Program (MMRP).
22. 4. 2020|

V Kanadě se připravuje útulek pro staré kytovce ze zábavních parků

Po celém světě žije v zajetí přes tři sta běluh a asi šedesát kosatek – většina v oceanáriích a akváriích. Řada expertů již mnoho let varuje, že jde o problém zejména u starších zvířat, která už nejsou schopná vystupovat před diváky a dožívají v nevhodných podmínkách a apatii. Nyní se těmto kytovcům snaží pomoci nový projekt rezervace pro „penzionované kytovce“.
3. 3. 2020|

Vědci poprvé připevnili k mláděti keporkaka kameru. Odhalila detaily o kojení u těchto něžných obrů

Mořští biologové poprvé v dějinách natočili, jak vypadá kojení u keporkaků z pohledu mláděte. Umožnila to speciální kamera upevněná k tělu zvířete. Kojení je přitom pro mláďata poměrně rizikové, protože nemohou zároveň dýchat a pít.
30. 7. 2019|

Běluha s ruským armádním výcvikem? Norové našli kytovce s popruhy popsanými azbukou

Rybáři u pobřeží Norska našli běluhu, která měla popruhy. Když je odstranili, objevil se na vnitřní straně nápis „vybavení Petrohradu“, napsala agentura AP. To vyvolalo spekulace, že zřejmě ochočený kytovec unikl z ruského vojenského zařízení. Popruhy mohly sloužit pro připevnění videokamery nebo zbraně.
29. 4. 2019|

Srážka japonského trajektu s velrybou si vyžádala desítky zraněných

Nejméně 87 osob utrpělo zranění při nehodě trajektu v Japonském moři. Loď plující z přístavu Niigata na ostrov Sado se zřejmě srazila s velrybou. Třináct osob je podle pobřežní stráže zraněno vážně, píše web britské BBC.
9. 3. 2019|

Zabijeme dva tisíce velryb, oznámil Island. Pozorování je přitom dvakrát výnosnější než lov

Ekologové jsou znepokojení plánem islandské vlády na pokračování lovu velryb. Během pěti let chtějí na Islandu ulovit na dva tisíce kytovců.
25. 2. 2019|
Změny klimatu

Ohrozí velryby změna klimatu a sladší voda v oceánu? Přírodovědci to zkoumají u Patagonie

Na samém jihu chilské Patagonie, na jednom z nejnehostinnějších míst světa, analyzují vědci vodu, plankton a kytovce. Jejich cílem je předpovědět důsledky oteplování klimatu v dalších světových mořích a vliv tohoto procesu na život v oceánech.
18. 2. 2019|