TÉMA

Neapol

Archeologové našli v Pompejích zatím neznámé fresky. Patří k nejkrásnějším ve městě

Archeologové našli ve starověkých Pompejích impozantní banketní sál s černými stěnami a mytologickými motivy z trojské války. Místnost objevili nedávno při vykopávkách na archeologickém nalezišti v blízkosti sopky Vesuv a nyní byla odhalena v celé své kráse, oznámilo podle agentury APA italské ministerstvo kultury.
11. 4. 2024|

Záhadné svitky z Herculanea jsou rozluštěné. Stačili na to tři studenti a umělá inteligence

Před dvěma sty lety nalezené svitky konečně vydaly svá tajemství: vědci zjistili, že první rozluštěný obsahuje doposud neznámý filosofický text.
8. 2. 2024|

Na předměstí Neapole nechvalně proslulém aktivitou mafie slíbila Meloniová návrat pořádku

Italská premiérka Giorgia Meloniová na návštěvě předměstí Neapole, které nechvalně proslulo aktivitou mafie, slíbila návrat pořádku. Obyvatelé problémových čtvrtí ale takovým prohlášením příliš nevěří. V posledních třech dekádách je slyšeli opakovaně. Změny se ale nedočkali.
1. 9. 2023|

Vědci objevili v moři u Sicílie tři sopky. Mohou být aktivní

Po několikatýdenní hlubinné expedici objevili vědci z celého světa u jihozápadního pobřeží Sicílie tři podvodní sopky. Nově nalezené vulkány jsou nejméně šest kilometrů široké a tyčí se více než 150 metrů nad okolním mořským dnem. Badatelé si nejsou zcela jistí, zda jsou aktivní.
10. 8. 2023|

Středozemní moře je nejteplejší v historii, ukazují měření

Středozemní moře dosáhlo tento týden nejvyšší zaznamenané denní teploty. S odvoláním na výzkum španělského Institutu mořských věd (ICM) o tom  informovala agentura AFP. Podle ní se tak děje v době mimořádně silné vlny veder ve velké části Středozemního moře, které je zároveň jedním z epicenter globálního oteplování.
27. 7. 2023|

Evropský supervulkán Flegrejská pole se možná probouzí. Nachází se v hustě obydlené oblasti

Sopka Flegrejská pole u Neapole by mohla být blíže k erupci. Uvedl to ve své zprávě tým anglických a italských vědců, který chování této sopky zkoumal i za použití nových modelů. Nejnovější data podle nich ukazují, že vulkán vstoupil do nové fáze, kdy hrozí prolomení jeho povrchu a možná erupce lávy. Erupci přitom nemusí předcházet nápadná aktivita sopky, uvedla agentura AFP.
12. 6. 2023|

Archeologové našli dvě další těla v Pompejích. Vědce překvapilo, že muže nezabila erupce Vesuvu

Starořímské Pompeje vedle výbuchu Vesuvu, který vedl ke zničení města, postihlo zřejmě i zemětřesení. Ukazuje to nedávný nález těl dvou obětí katastrofy, které vykazují zranění způsobená patrně pádem zdi.
18. 5. 2023|

První pěvec, který prodal milion desek. Carusovi ke slávě pomohl talent i fonograf

O Enricu Carusovi se říkalo, že svým zpěvem dokáže roztříštit křišťálový pohár, hudebně vzdělávat se přitom začal až v osmnácti letech. Bylo mu lehce přes dvacet, když jako operní pěvec debutoval na scéně v Neapoli, kde se 25. února před sto padesáti lety narodil. Ve svém rodném městě, kde jeho jméno ponese brzy nové muzeum, také zemřel. Už jako umělec světového věhlasu. Ke slávě a slušnému jmění mu kromě neobyčejného talentu pomohla také technika. Caruso – příznivec moderních technologií – ke zvěčnění svého hlasu využíval tehdejší vynálezy, jako byl fonograf a gramofon.
25. 2. 2023|

V Pompejích znovuotevřeli nádhernou vilu propuštěných otroků. Je to Sixtinská kaple města, říkají restaurátoři

V Pompejích se tento týden po dvaceti letech náročné obnovy návštěvníkům opět otevřel dům Vettiů. Podle ředitele archeologického parku Gabriela Zuchtriegela je dům kvůli svým nástěnným malbám významnou památkou. Luxusní rezidence patřila dvojici mužů, zřejmě bratrům, kteří zbohatli na obchodování s vínem.
11. 1. 2023|

Podezřelou zásilku na ukrajinském konzulátu policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Páteční incident s podezřelou zásilkou na ukrajinském konzulátu v Brně policie zatím vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Zjišťuje, kdo a proč ji poslal, uvedl v pondělí policejní mluvčí David Chaloupka. Ukrajinský konzulát v Brně v Barvičově ulici v pátek kvůli podezřelé zásilce asi na čtyři hodiny policisté evakuovali, výbušný systém nakonec nenašli. V balíčku byla mrtvá živočišná tkáň. Obdobná zásilka ten den dorazila i na ukrajinské velvyslanectví v Praze, podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Nikolenka ji dostaly zastupitelské úřady i v dalších evropských městech. Uvnitř měly být zvířecí oči.
5. 12. 2022|

Záchranáři na italském ostrově Ischia našli osmou oběť sesuvů, pátrání pokračuje

Záchranáři na italském ostrově Ischia našli v pondělí osmou oběť sobotních sesuvů půdy. Podle úřadů se jedná o patnáctiletého chlapce, jehož mladší sourozenec byl potvrzen jako mrtvý již o víkendu. Při sesuvu půdy zemřelo i třítýdenní miminko. Po dalších pěti pohřešovaných záchranáři stále pátrají. Odstraňování nánosů bahna je boj s časem, naděje na nalezení živých rychle klesá, uvedla agentura ANSA.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 20:30|

Počet obětí po sesuvu půdy na Ischii vystoupal na sedm, záchranáři pátrají po pohřešovaných

Sobotní půdní sesuv na italském ostrově Ischia má sedmou potvrzenou oběť. Mezi mrtvými, které v neděli záchranáři nalezli, jsou dvě děti, novorozenec a starší žena, napsal list La Repubblica. Po dalších pohřešovaných, kterých podle agentury ANSA zbývá pět, se stále pátrá. Hledání bude pokračovat přes noc. ANSA dříve uvedla, že psi lokalizovali patrně osmou oběť, ta ale není oficiálně potvrzená.
27. 11. 2022Aktualizováno27. 11. 2022, 21:51|

Sesuv na italském ostrově Ischia má nejméně jednu oběť, dvanáct lidí se pohřešuje

Po sobotním sesuvu půdy na italském ostrově Ischia zemřela nejméně jedna žena. Dalších 12 lidí se podle agentury ANSA pohřešuje, pátrají po nich záchranáři. Zhruba dvěma stovkám lidí úřady nařídily evakuaci kvůli obavám z dalších sesuvů a zřícení domů. České ministerstvo zahraničí neví o tom, že by se neštěstí dotklo některého z Čechů.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 19:00|

Ruská špionka se několik let vyhýbala odhalení mezi důstojníky NATO v Itálii

Spolupráce několika evropských médií odhalila ruskou špionku mezi důstojníky NATO v Itálii. Maria Riverová, skutečným jménem zřejmě Olga Kolobová, měla nejméně tři roky exkluzivní přístup mezi vysoce postavené vojáky Aliance v Neapoli. Do Ruska utekla krátce po odhalení ruských agentů podezřelých z otravy Sergeje Skripala v Salisbury i z útoku ve Vrběticích.
27. 8. 2022|

Střední třída žila skromně, toužila po lepším, ukazuje nový nález v Pompejích

Čtyři pokoje plné talířů, amfor a dalších předmětů každodenní potřeby objevili archeologové v italských Pompejích, které před téměř dvěma tisíci lety zničila erupce sopky Vesuv. Podle odborníků nález v jednom ze sopečným popelem zasypaných domů ukazuje život tehdejší střední třídy, napsala agentura Reuters.
8. 8. 2022|

Pompeje hlídá čtyřnohý robo-pes, pomáhá mu létající dron. Zaměří se i na nelegální vykopávky

Stav archeologického parku v Pompejích nově monitoruje čtyřnohý robot. Podle vedení parku se hodí pro mapování menších či hůře přístupných míst. Díky kameře a 3D skeneru bude moci automaticky kontrolovat stav památek a sbírat o nich data, uvedl italský tisk. Vedení parku však chce robota využít i v případě nelegálních archeologických vykopávek.
30. 3. 2022|
Doporučujeme

Detailní pohled do života zanedbaných a zapomenutých. V Pompejích našli dům otroků

Archeologové našli ve vile poblíž Pompejí dochovanou místnost určenou otrokům. Nález poskytuje obraz o životních podmínkách, v nichž žily nejnižší skupiny společnosti ve starém Římě, napsala agentura Reuters.
8. 11. 2021|

Levice vítězí, krajní pravici dochází dech. Po italských komunálních volbách se mnohé změní

V komunálních volbách v Itálii výrazně uspěly středolevicové strany, jejichž kandidáti bodovali ve velkých městech a už po prvním kole mají jisté vedení radnic mimo jiné v Miláně, Neapoli či Bologni. Také v Římě má jejich zástupce šanci vyhrát, do druhého kola v italské metropoli podle očekávání nepostoupila současná starostka Virginia Raggiová. Volby, jež se konaly v neděli a v pondělí, podle místních médií vzaly vítr z plachet krajní pravici.
5. 10. 2021|

Na festivalu v Benátkách uspěl Netflix, ceny mají Cruzová nebo Kerekes a Ostrochovský

Zlatého lva, tedy hlavní cenu 78. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, získalo francouzské drama L'Événement režisérky Audrey Diwanové, které vzniklo podle autobiografické předlohy Annie Ernauxové. Vypráví o mladé ženě, která chce jít ve Francii na počátku 60. let na potrat, což bylo tehdy nezákonné. V hereckých kategoriích bodovala Penélope Cruzová za snímek Paralelní matky a John Arcilla za film On the Job: The Missing 8.
11. 9. 2021|

Muži v antickém Herculaneu jedli enormní množství ryb. Výzkum ale ukázal, že tamní ženy měly jiný jídelníček

Mezinárodní vědecký tým dokázal díky analýze izotopů v mrtvých tělech obyvatel Herculanea popsat, jak se lišila strava antických lidí v této oblasti. Našel významné rozdíly nejen proti dnešku, ale také mezi pohlavími.
28. 8. 2021|

V Pompejích našli skvěle zachovalé ostatky. Patřily muži, který se stal z otroka boháčem

Na pohřebišti starověkého italského města Pompeje se našly částečně mumifikované ostatky, které jsou podle vedení tamního archeologického parku jedny z nejzachovalejších v lokalitě. Informovala o tom agentura ANSA. Podle ní může objev přinést nové poznatky o kultuře i pohřebních rituálech ve městě, které v roce 79 zničil výbuch sopky Vesuv.
17. 8. 2021|

Archeologové odhalili v Pompejích bistro pro „běžný lid“. Jedl kachny a kuřata, zapíjel je vínem

Archeologové nalezli v Pompejích, kde práce neustaly ani během pandemie covidu-19, mimořádně zachované thermopolium, tedy jakési antické rychlé občerstvení. O nálezu lidové jídelny informovala správa archeologického naleziště. O gastronomických zvycích v roce 79 našeho letopočtu, kdy tento antický přístav nedaleko Neapole zničil výbuch sopky Vesuv, vypovídají dokonce zbytky nalezených pokrmů.
28. 12. 2020|

Německo zavřelo restaurace a divadla, Řecko pozastavuje lety a „zamkne“ sever země

Čím dál více evropských zemí se kvůli rostoucím počtům lidí nakažených koronavirem vydává cestou restrikcí, opatření v pondělí podstatně zpřísnilo například Německo, Belgie nebo švýcarský kanton Ženeva. Řecko se rozhodlo uzavřít do karantény sever země a na některých letištích pozastavilo lety. Vyhlášení nových restrikcích se čeká i u dalších zemí, včetně Itálie, která byla nejvíce postiženou evropskou oblastí na jaře.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 20:11|

Polsko zavře restaurace a zpřísní setkávání, další země omezují vycházení

V evropských zemích začínají platit nová opatření, jež mají zpomalit šíření koronavirové pandemie. Další země přísnější opatření oznamují. Polsko od soboty zavře restaurace a bary a zpřísní pravidla pro setkávání lidí. Bavorsko od pátku začne vyžadovat negativní PCR test pro pendlery, kteří přijíždějí mimo jiné z České republiky. Řada evropských zemí zavádí omezení vycházení v noci či přes den.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 16:55|