TÉMA

Uničov

Mrtvých cyklistů je víc než loni. Na silnicích je vidět napětí, řada řidičů mluví o nepřátelství

Smrtelných nehod cyklistů neubývá. I když letos od ledna do října havarovalo méně jízdních kol než loni, zahynulo devětatřicet cyklistů, což bylo o dva více. Neobvyklé množství nehod se stalo již na jaře, což dává policie do souvislosti s mírnou zimou. Jak vyplývá z výzkumu, který letos provedla agentura Kantar, necítí se cyklisté na českých silnicích příliš bezpečně. Zároveň je patrná nevraživost mezi nimi a řidiči, z nichž mnoho – nejvíce těch mladších – tvrdí, že pociťuje k cyklistům nepřátelství. A to přesto, že většina lidí jsou zároveň řidiči aut i cyklisté.
15. 11. 2023|

ETCS má zabezpečit železnici, mezi Olomoucí a Šumperkem ale zatím komplikuje provoz

Provoz vlaků na modernizované a elektrifikované železniční trati z Olomouce do Šumperka komplikují časté výpadky evropského zabezpečovacího systému ETCS, kvůli kterým spoje nabírají zpoždění a některé musí být zrušeny. Za část problémů v plynulosti provozu mohou i poruchy vlaků. Na komplikace si stěžují cestující, krajský úřad situaci řeší.
7. 11. 2023|

Hasiči měli kvůli bouřkám stovky výjezdů. Na Olomoucku i Mělnicku po zásahu bleskem hořelo

Hasiči mají po středečních silných bouřkách na kontě stovky výjezdů po celém Česku. Středočeští hasiči vyjížděli ve středu večer a v noci na čtvrtek nejčastěji k popadaným stromům a odčerpávání vody. V Tuhani na Mělnicku zapálil ve středu večer blesk stodolu, škoda je 3,5 milionu korun. Požáry v souvislosti s úderem blesku likvidovali také hasiči na Olomoucku. Ve Šternberku hořela střecha dílny u rodinného domu a v Uničově – Dolní Sukolomi střecha zemědělského objektu. V Pardubickém kraji spadlé stromy zastavily vlakovou dopravu a stovky domácností byly kvůli poruchám na vedení vysokého napětí bez proudu.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:21|

Plánovaná změna jízdního řádu vlaků zrychluje dopravu do Uničova, Velké Opatovice přišly o železnici

Mění se jízdní řády vlaků. Formálně je to jediná plánovaná řádná změna v jejich celoroční platnosti, ale fakticky provedla Správa železnic již několik mimořádných revizí, a hlavně přijde 1. července ještě jedna velká, při níž se vlaky Praha–Brno vrátí na rychlejší trať přes Českou Třebovou. Již k 11. červnu nastávají největší změny na jižní Moravě. Kraj se rozhodl zrušit všechny zbylé osobní vlaky na trati do Velkých Opatovic a také mezi Hodonínem a Kobylím.
11. 6. 2023|

Zabezpečovací systém ETCS má hlídat vlaky, přitom se dopustil chyby

Správa železnic řeší nečekanou nepříjemnost s vlakovým zabezpečovačem ETCS (European Train Control System). Má být spolehlivý, podle zjištění České televize ale v polovině ledna udělalo zařízení na jedné z lokomotiv zásadní chybu, když málem vlak pustilo opačným směrem. Stát přitom už několik let avizuje, že ETCS bude na hlavních koridorech povinné.
11. 4. 2023|

Většina obcí na peníze ze Sberbank zatím čeká. Omezují investice

Pro své vklady si od pátku mohou přijít i institucionální klienti Sberbank. Aktuálně se to týká sedmnácti exekutorských úřadů a jejich téměř osmnácti tisíc klientů. Na své peníze si ale musí počkat většina měst a obcí, které mají na účtech Sberbank dohromady šest miliard korun. Zákonné podmínky na okamžitou výplatu peněz splnily jen tři. Ty už si vklady vyzvedly. V některých městech proto zastavili nové projekty nebo musí sáhnout po úvěrech. Bance s vazbami na Rusko ve středu Česká národní banka odebrala zatím nepravomocně licenci.
22. 4. 2022|

Začíná přestavba tratě mezi Uničovem a Šumperkem, do prosince ji budou obsluhovat autobusy

Desetiměsíční výluka čeká od úterý cestující na trati mezi Šumperkem a Uničovem. Železnice zde projde velkou opravou a elektrizací. Dělníci budou opravovat také zastávky, které budou nově bezbariérové. Rekonstrukce za tři miliardy korun navazuje na opravenou železnici mezi Uničovem a Olomoucí. Půjde o první regionální trať v zemi, kde bude fungovat zabezpečovací systém ETCS.
14. 2. 2022Aktualizováno14. 2. 2022, 19:47|

Na trať z Olomouce do Uničova se vrací provoz. Vlaky mohou jezdit až 160 kilometrů v hodině

Mezi Olomoucí a Uničovem končí elektrifikace a zkapacitnění železniční trati. Úsek z Olomouce do Šternbeka byl dokončen už loni v prosinci, práce pak pokračovaly na patnáctikilometrovém navazujícím úseku do Uničova. Z krajského města až do Uničova se lidé dostanou vlakem už od čtvrtka 9. září. Revitalizací prošly i čtyři zastávky.
8. 9. 2021|

Skupina lidí z Olomoucka prodávala na internetu nemocná štěňata. Spousta jich uhynula

Kriminalisté z Olomouce se zabývají případem překupníků se psy. Skupina lidí ze Šternberka a Uničova využila během pandemie covidu-19 zvýšené poptávky a zároveň nedostatku štěňat u chovatelů. Pachatelé psy nabízeli na internetu, řada štěňat, která se podařilo prodat, následně uhynula. Zvířata trpěla nebezpečnou parvovirózou – průjmovým onemocněním, kvůli kterému musejí být štěňata hospitalizována.
8. 7. 2021|

Rok od prvního pozitivního. Česko bilancuje dobu s opatřeními

Příští týden to už bude rok od začátku koronavirových problémů v Česku. Vloni na konci února tuzemské úřady s nervozitou pozorovaly postupné šíření nákazy Evropou. První případy měly souvislost s Itálií, Česko postupně mířilo do série uzávěr a omezení.
22. 2. 2021|

Na trať mezi Olomoucí a Šternberkem se opět vrátily vlaky. Pojedou až 160kilometrovou rychlostí

Po víc než devítiměsíční výluce vyjely na zmodernizovanou železniční trať mezi Olomoucí a Šternberkem opět vlaky. Traťový úsek byl elektrizován a dělníci opravili výpravní budovy ve Šternberku a Bohuňovicích. Příští rok opraví navazující úsek mezi Šternberkem a Uničovem. Rychlost vlaků se díky modernizaci zvýší až na 160 kilometrů za hodinu.
22. 12. 2020|

Modernizace trati mezi Olomoucí a Šternberkem se mírně protáhne

Polovina železniční trati mezi Olomoucí a Uničovem už je opravená, na druhé části se stále pracuje. Výluka měla skončit v polovině prosince, časový harmonogram nabourala opatření kvůli pandemii koronaviru a komplikace při stavbě náspu u Hlušovic. Výluka se proto mírně protáhne. V těchto dnech začala instalace trakčního vedení na trati.
21. 10. 2020|

Na Uničovsku a Šumpersku pokračuje likvidace následků povodní i pátrání po seniorce

Třicet jednotek hasičů pomáhá na Uničovsku a Šumpersku s odstraňováním následků ničivých povodní. Čistí silnice od nánosů bahna a naplavenin a čerpají vodu ze sklepů. Voda v oblasti už opadla. Policisté stále pátrají po čtyřiasedmdesátileté seniorce z Oskavy, pod kterou se utrhnul břeh.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 20:17|

Česko čekají další vydatné deště. Výstraha platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského

V jižních Čechách bude v noci na středu vydatně pršet. Meteorologové předpokládají, že za 24 hodin spadne až 70 litrů vody na metr čtvereční. V povodí horní Vltavy až po nádrž Orlík v noci stoupnou hladiny většiny řek, nemělo by ale jít o přívalové povodně. Během středy by řeky měly překročit místy i druhý povodňový stupeň ze tří, čili stav pohotovosti. Menší toky by měly kulminovat ve středu během dne, Lužnice ve čtvrtek. Nejvyšší vzestup se předpokládá v povodí Blanice. Uvádí to výstražná informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského kraje.
9. 6. 2020|

Utržené silnice, auta na střechách. Je to apokalypsa, hodnotí následky noční záplavy lidé z Břevence

V obcích na Olomoucku likvidují následky nočních bouřek. Zřejmě nejpostiženější je obec Šumvald a její místní část Břevenec odkud pochází osmačtyřicetiletá žena, která je zatím jedinou obětí záplav. Další pohřešovanou ženu hledá vrtulník. Hladiny řek na Uničovsku po noční bouřce a lokálních záplavách klesají. V Dlouhé Loučce není na říčce Oslavě už ani první stupeň povodňové aktivity. Na řece Oskavě v Uničově zatím platí druhý povodňový stupeň.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 19:00|

Při lokální povodni na Uničovsku a Šumpersku byl nalezen jeden mrtvý člověk, další se pohřešuje

Po lokálních povodních se pohřešuje 74letá žena z Oskavy na Šumpersku, policie po ní pátrá. Jeden člověk při povodních zemřel, byl z oblasti Šumvaldu, uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Zejména východ země zasáhly v neděli odpoledne silné bouřky doprovázené intenzivními srážkami a kroupami.
7. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 08:30|

Hromadné testování zjišťující výskyt nemoci COVID-19 skončí dříve, než hygienici očekávali

Ve studii zjišťující kolektivní imunitu proti COVIDu-19 bylo od čtvrtka otestováno v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku už přes 18 tisíc lidí. Hromadné testování reprezentativního vzorku společnosti tak míří do finale, a to dříve, než hygienici očekávali. Celkem chtějí výzkumníci odebrat krev 27 tisíc lidí.
28. 4. 2020|

Vláda zatím nemá jisté prodloužení nouzového stavu, přiznal Babiš. Bez toho by ale musela skončit všechna opatření

Vláda bude v novém týdnu žádat poslance o prodloužení nouzového stavu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nemá zatím dojednanou podporu, prodloužení ale považuje za klíčové. Ministerský předseda také řekl, že kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky státu firmám na náhrady mezd by se mohl prodloužit nejméně o měsíc. Česko přitom pokračuje v pozvolném návratu k běžnému životu. Od neděle začalo jezdit více dálkových vlaků, věřící mohli osobně opět zajít na nedělní bohoslužbu. Další vlna rozvolňování bude následovat v pondělí.
26. 4. 2020Aktualizováno26. 4. 2020, 22:49|

Vláda od pátku zrušila omezení volného pohybu osob, lidé mohou vycestovat z Česka

Vláda ve čtvrtek večer přijala řadu opatření, mimo jiné zrušila omezení volného pohybu osob a umožnila vycestovat z Česka. Rozvolňování opatření se v Česku uspíší o dva týdny oproti plánu, potvrdil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Kabinet se ke kroku uchýlil i proto, že Velikonoce se zatím na výskytu nemoci COVID-19 negativně neprojevily. Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je na základě statistických dat možné zahájit kontrolovaný návrat k běžnému životu, musí se ale restartovat zdravotnický systém.
23. 4. 2020Aktualizováno23. 4. 2020, 22:29|

Začíná studie kolektivní imunity na koronavirus. Vše, co potřebujete vědět

Od čtvrtka začíná na území České republiky testování, které má zjistit, kolik lidí se už setkalo s novým koronavirem. Odběrové stany v Praze se otevírají 23. dubna od 10:00, v Brně a Litoměřicích od 8:00. V Olomouckém kraji začíná testování 24. dubna od 8:00. Platí přitom, že čas od 8:00 do 10:00 je přednostně určen lidem starším 60 let. Na testování se nelze předem registrovat ani objednat.
23. 4. 2020|

Jaký je rozsah výskytu koronaviru v Česku, bude od čtvrtka zjišťovat plošné testování. Zapojí se až 27 tisíc lidí

Plošné testování na koronavirus ve čtyřech regionech Česka začne ve čtvrtek 23. dubna. Cílem studie ministerstva zdravotnictví je zjistit, kolik lidí v zemi onemocnělo nemocí COVID-19 a jakou si populace proti viru vytvořila imunitu. Testovat se bude v Praze, na Jižní Moravě, Litoměřicku a Olomoucku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci řekl, že výsledky studie by mohly být k dispozici už začátkem května.
21. 4. 2020Aktualizováno21. 4. 2020, 21:18|

Černé skládky, hromady u popelnic. Města raději otevírají sběrné dvory

V České republice začínají v omezeném režimu fungovat některé sběrné dvory. Původně se uzavřely kvůli zavedení opatření proti šíření koronaviru, odpad se ale začal hromadit na nevhodných místech.
3. 4. 2020|

Na jihu Moravy začíná test chytré karantény. Z Litovle i Uničova se stahují hlídky

Na jižní Moravě začala příprava na testování takzvané chytré karantény. K vyhledání a izolaci lidí nakažených novým koronavirem poslouží hygienikům údaje od mobilních operátorů a bank. Na její zavádění bude dohlížet náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který kvůli novému úkolu opustil pozici předsedy ústředního krizového štábu. Nahradil ho ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Počet lidí vyléčených z nemoci COVID-19 stoupl v Česku na 25. Vzrostl ale také počet zemřelých v souvislosti s koronavirem, a to na 23 obětí.
30. 3. 2020Aktualizováno30. 3. 2020, 23:30|

Hygiena ruší karanténu. Obyvatelé Litovle a Uničova mohou od pondělí ven z obcí

Krajská hygienická stanice v Olomouci rozhodla o zrušení karantény v Litovli, Uničově a Července včetně všech místních částí. Velká část Olomoucka, která byla uzavřena před dvěma týdny kvůli velkému množství potvrzených případů nákazy koronavirem, se otevře v pondělí. Podle hygieniků toto opatření splnilo svůj účel. Hlídky státní a vojenské policie se z oblasti stáhnou po půlnoci.
29. 3. 2020Aktualizováno29. 3. 2020, 14:30|