TÉMA

Padělání

Podle policie dala žena se synem do oběhu stovky falešných poštovních známek

Královéhradečtí policisté viní z trestného činu padělání a pozměnění známek šestašedesátiletou ženu a jejího třiačtyřicetiletého syna – během půl roku dali na pobočce České pošty na Královéhradecku do oběhu stovky falešných poštovních známek. Způsobili tím škodu dvacet tisíc korun, řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Případ označila za kuriózní. „Královéhradečtí policisté se s takovým případem dosud nesetkali,“ doplnila.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:38|

V Británii zadrželi tři údajné ruské špiony, měli i falešné české doklady

Britské úřady zadržely a obvinily tři bulharské občany, kteří čelí podezření ze špionáže pro Rusko, informoval server BBC News. Obvinění byli zatčeni již v únoru a od té doby jsou ve vazbě, údajně pracovali pro ruské bezpečnostní služby. Bulharská ambasáda v Londýně uvedla, že o zatčení nebyla předem informována.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 16:38|

Nemusí udělat nic, ale můžou taky ohrozit zdraví. Poptávka po padělcích léků neklesá

Poptávka po padělaných lécích či doplňcích na růst svalů i na hubnutí na černém trhu neklesá. Užívaní neoriginálních přípravků ale může ohrožovat zdraví. Odborníci tak doporučují je raději nekupovat přes internet.
12. 8. 2023|

Soud potrestal čtyři ženy za falšování covidových certifikátů

Vsetínský okresní soud potrestal čtyři ženy za falšování certifikátů o absolvovaném očkování proti covidu-19. Hlavní organizátorce uložil úhrnný trest odnětí svobody na deset měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let a peněžitý trest 24 650 korun. Peněžité tresty od dvaceti tisíc do 122 500 korun musejí na základě rozhodnutí soudu zaplatit další tři ženy, které v případu figurovaly. Na posun v případu upozornil Český rozhlas Zlín. Verdikt vsetínského soudu v kauze potvrdil jeho předseda Pavel Kotrady.
11. 8. 2023|

Karlovarská policie rozšířila obvinění ohledně podvodů s řidičskými průkazy, stíhá 17 lidí

Policie v Karlovarském kraji obvinila v souvislosti s podvody s vydáváním řidičských průkazů dalších dvanáct lidí. Podle ní se dopouštěli trestného činu podplácení, za což jim hrozí až šestileté vězení. Pět osob včetně zkušebního komisaře kriminalisté stíhají už od loňského října, ČT to řekl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.
27. 7. 2023|

Na Sicílii odsoudili 91 lidí v kauze pastvinové mafie. Podváděli s dotacemi z EU

Soud na Sicílii poslal do vězení 91 lidí dohromady na více než 600 let kvůli podvodům se zemědělskými dotacemi čerpanými z fondů Evropské unie. Podle italských médií jde o jeden z největších procesů tohoto druhu. Rozsudek soudu první instance jeho předseda četl v noci na úterý víc než hodinu, informují italská média.
1. 11. 2022|

Peru má svou metanolovou aféru, padělaný alkohol tam zabil přes padesát lidí

Nejméně 54 lidí v Peru přišlo od září o život v důsledku požití padělaných lihovin, které obsahovaly jedovatý metanol. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na peruánské ministerstvo zdravotnictví. Počet otrav metanolem je letos v zemi nejvyšší od roku 2010.
18. 10. 2022|

Policie navrhla obžalovat muže kvůli generátoru padělaných očkovacích certifikátů

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z padělání certifikátů dokládajících očkování proti covidu-19, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obviněnému v případě vynesení pravomocného rozsudku hrozí až tříleté vězení. Policisté usilují o to, aby mužův počítač propadl státu.
26. 5. 2022|

Kočner vyšetřování neovlivňoval, rozhodl nepravomocně slovenský soud

Slovenský okresní soud v Bratislavě v pátek zprostil kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera obžaloby, že se prostřednictvím motáků snažil z vazby ovlivnit vyšetřování jedné ze svých kauz. Verdikt není pravomocný, žalobce se odvolal k soudu vyšší instance.
2. 12. 2021|

Soud znovu otevře případ prodeje padělaných obrazů. Skončily u známých osobností

Středočeský krajský soud se bude muset znovu zabývat prodejem údajně padělaných obrazů. Odvolací senát zrušil nepodmíněné tresty podnikateli Jaroslavu Fröhlichovi, jeho ženě Evě a kolegovi Martinu Trokanovi. Podle prvoinstančního verdiktu způsobili podvodem škodu za desítky milionů korun. Trojice vinu odmítá.
23. 11. 2021|

Policisté začnou prověřovat, zda někdo nepadělal Zemanův podpis

Policisté začnou prověřovat, zda někdo nezfalšoval podpis prezidenta Miloše Zemana, kterým svolává novou sněmovnu. Informaci serveru Seznam Zprávy potvrdila vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. Vrchní státní zastupitelství ve čtvrtek obdrželo trestní oznámení pro podezření, že došlo k padělání úřední listiny.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 14:34|

Kočner a Rusko dostali 19 let za padělání směnek. „Jsou to nehorázné sumy,“ řekl soudce

Slovenský soud uznal vinnými podnikatele Mariána Kočnera a exministra hospodářství Pavla Ruska, někdejšího šéfa soukromé televize Markíza. Padělali podle obžaloby směnky v hodnotě asi 69 milionů eur (1,73 miliardy korun). Rusko i Kočner vinu odmítají a proti verdiktu se odvolají. Oba dostali trest 19 let vězení. Proplacení zmíněných směnek požadovala kromě jiných i od Markízy jedna z Kočnerových firem. Podnikatel nyní stojí před soudem v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.
27. 2. 2020|

Ústavní soudci se zastali kupce padělaných obrazů. Soudy mu je zabraly neprávem

Justice chybovala, když majiteli zabrala 70 obrazů, které nakoupil jako díla známých umělců, ve skutečnosti je však maloval padělatel. Podle středečního nálezu Ústavního soudu se ostravské soudy dostatečně nezabývaly tím, zda by nestačilo obrazy jen označit a nechat je kupci. Nelze podle něj automaticky předpokládat, že kopie budou dál sloužit k podvodům.
27. 11. 2019|

Bývalý ředitel karlovarských silničářů musí kvůli padělanému diplomu zaplatit 90 tisíc

Bývalý ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje Vítězslav Janků zfalšoval svůj vysokoškolský diplom. Pravomocně o tom rozhodl plzeňský krajský soud, ke kterému se Janků odvolal po listopadovém rozhodnutí karlovarského okresního soudu. Odvolací soud ale vypustil několik bodů obžaloby a snížil peněžitý trest ze sta na 90 tisíc korun, sdělila České televizi mluvčí Krajského soudu v Plzni Lucie Jíchová.
14. 2. 2019|