TÉMA

Vyhláška

Nová možnost, jak ušetřit. Připravuje se sdílení elektřiny

Spotřebitelé by měli mít od července možnost sdílet elektřinu mezi vícero domácnostmi. Počítá s tím novela zákona známá jako Lex OZE 2. Přípravy pokračují: vzniká IT systém, který bude sledovat provoz sítě, a stát také ještě musí upravit řadu vyhlášek.
21. 4. 2024|

Praha 1 chystá novou vyhlášku na zákaz nočního vjezdu do ulic Starého Města

Radnice Prahy 1 se nevzdává svého plánu zakázat noční vjezd aut do ulic Starého Města. Když to zkusila v listopadu, vyvolalo to velkou vlnu kontroverze a nesouhlasu, načež magistrát obratem vyhlášku zrušil. Jenže teď politici městské části připravují zákazovou vyhlášku znovu.
13. 3. 2024|

Novou hygienickou vyhlášku pro školy podle autorů změn provází dezinformace

Školám by se příští rok mohly navýšit kapacity díky nové hygienické vyhlášce. Ministerstvo zdravotnictví už vypořádalo připomínky. Kritikům vadila například možnost společných toalet pro chlapce a dívky a objevily se i obavy, že kolem mateřských škol budou chybět ploty. Podle autorů změn šlo často o dezinformace.
12. 3. 2024|

V Liberci otevřela dvě nová kasina. Jedno nedaleko centra, druhé poblíž sociálních bytů

V centru Liberce a několik desítek metrů od nových městských sociálních bytů otevřela dvě nová kasina. Celkem je tak v krajské metropoli, která hazard už třináctým rokem reguluje, devět heren. Vznik nových kasin umožnila loňská změna vyhlášky o hazardu, kterou část opozice kritizovala.
21. 2. 2024|

Ústavní soud kvůli zpětné působnosti zrušil vyhlášku Jenštejna u Prahy

Ústavní soud zrušil vyhlášku obce Jenštejn u Prahy. Zavedla poplatek za zhodnocení stavebního pozemku vybudováním vodovodu a kanalizace v místní části Jenštejn-Dehtáry. Návrh na zrušení podalo ministerstvo vnitra. Vyhlášku považovalo za nepřípustně retroaktivní, tedy zpětně působící. Vodovod a kanalizace totiž byly zkolaudované dříve, než obec vyhlášku schválila. Starosta Jenštejna Norbert Hlaváček (Změna pro Jenštejn) zrušení vyhlášky zatím komentovat nechtěl.
21. 2. 2024|

Radnice bojují proti vizuálnímu smogu. V Praze naopak chystají zmírnění vyhlášky, která reklamu reguluje

Stále více měst a obcí bojuje s venkovní reklamou. Radnice ale mohou narazit na stávající legislativu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) už kvůli omezování reklamy vede správní řízení s Prahou. Metropole na to reaguje tím, že chystá zmírnění současné vyhlášky.
26. 1. 2024|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Tchořovic, místní za odpad platili méně než chataři

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Tchořovic na Strakonicku o místním poplatku za odpady, která zavedla slevu dvě stě korun pro lidi přihlášené k trvalému pobytu v obci. Návrh na zrušení části vyhlášky podalo ministerstvo vnitra, které předpis považovalo za diskriminační vůči majitelům chat. Resort už dříve také pozastavil platnost předpisu. Obec podle starosty Pavla Šedy (TCHOŘOVICE 1) zvažuje, jak bude postupovat dál.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 11:14|

Plzeň už nechce tolerovat hazard, do dvou let mají ve městě zaniknout všechny herny a kasina

Plzeňští zastupitelé ve čtvrtek schválili novou vyhlášku k regulaci hazardu. Do dvou let by měly zmizet z Plzně všechny herny a kasina, jichž je aktuálně osmatřicet. Vyhláška bude účinná od 1. dubna příštího roku, poslední provozovny by měly zavřít nejpozději do konce roku 2025. Změny schválilo 37 zastupitelů, dva se zdrželi a jeden byl proti, zjistila ČTK.
14. 12. 2023|

V Chebu platí nová vyhláška proti odpalování pyrotechniky. Město ale volá po další regulaci

Cheb se stále potýká s výbuchy zábavní pyrotechniky, v poslední době došlo k i několika požárům v přírodě. Například obyvatelé místní části Slapany tvrdí, že rány od pyrotechniky slyší z okolí i několikrát týdně. Na svědomí je podle nich mají hlavně turisté z Německa, kteří jezdí pyrotechniku na tuzemská tržiště nakupovat. Podle nové vyhlášky přitom za její odpalování mimo stanovené dny hrozí až desetitisícová pokuta. Město proto volá po změně legislativy, která by prodej pyrotechniky více regulovala.
2. 11. 2023|

Pro malé dětské skupiny budou platit přísnější pravidla než pro školy

Dětské skupiny do dvanácti dětí budou pravděpodobně muset několik měsíců splňovat přísnější hygienická pravidla než školy. Důvodem je nová hygienická vyhláška pro školská zařízení, kterým pravidla zmírňuje. Platit má nejspíš už tento podzim. Malé dětské skupiny se řídí vlastní vyhláškou. Podle Asociace provozovatelů dětských skupin se na její novelizaci zapomnělo.
23. 9. 2023|

Porušování nočního klidu i čtyři dny. Ostrava rozvolňuje pravidla

Ostrava nastaví vstřícnější pravidla pro pořadatele festivalů. Rozhodli o tom radní. Aktuálně platí, že po desáté večer mohou pokračovat jen akce, kterým to město povolilo. Dosud mohly noční klid festivaly porušovat maximálně tři dny, nově by to mohly být čtyři. Politici si také nechali volnou ruku v tom, že by se s jednotlivými festivaly domlouvali na tom, v jakém čase mohou produkci provozovat. Novinka by mohla vstoupit v platnost od příštího roku.
20. 9. 2023|

Praktiků je nedostatek. Kritizují také růst úhrad od pojišťoven, podle nich nestačí

Zástupci praktických lékařů pro děti i dospělé považují za nedostatečný růst úhrad od pojišťoven o osm procent, který navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Už teď je jich nedostatek. Zhruba každý druhý navíc ordinuje v důchodovém věku.
13. 9. 2023|

Ústava je zaručuje, zákon na ně nemyslí, vyhláška ztěžuje. České právo komplikuje domácí porody matkám i asistentkám

Stovky dětí se v Česku každý rok narodí nikoli v porodnici, ale doma. Je to jen odhad, přesné číslo nikdo nezná, protože domácí porody neupravují zákony, a naopak existují vyhlášky, které ztěžují porodním asistentkám přítomnost u porodů v domácím prostředí. Změnu by uvítali i někteří lékaři, podle nichž by bylo snazší předcházet domácím porodům u žen, u nichž by byly rizikové. Někteří další lékaři ale považují domácí porody obecně za nebezpečnější a před jejich usnadňováním varují. Shoda na případném zákonném ukotvení domácích porodů není ani mezi politiky, a tak zůstávají v právním vakuu. O domácích porodech natáčely pro Reportéry ČT Barbora Loudová a Silvie Kleková.
5. 9. 2023|

Pacienti s tuberkulózou nebo žloutenkou by se mohli léčit doma. Ministerstvo chystá změnu vyhlášky

Pacienti s plicní tuberkulózou by se v budoucnu mohli izolovat doma, a ne v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu vyhlášky, která stanoví nemoci, při kterých je nutná hospitalizace. Posouzení ale nebude na pacientovi, nýbrž na rozhodnutí lékaře a hygieniků. Kromě tuberkulózy chce zrušit nevyhnutelnou izolaci v nemocnici i pro spalničky nebo žloutenku kromě typu A. Naopak rozšířit chce resort seznam nemocí, u kterých se musí nakažený povinně podrobit léčbě. Ke stávajícímu výčtu přibudou například opičí neštovice nebo černý kašel.
4. 7. 2023|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky, kterou loni v létě Příbram zkrátila noční klid

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Příbrami o nočním klidu. Město loni o prázdninách posunulo každý pátek a sobotu noční klid z 22:00 na 23:00. Podle ministerstva vnitra tím vybočilo ze zákonem svěřené působnosti. Soud uvedl, že města ve vyhláškách sice mohou noční klid zkrátit, avšak jen pro jasně vymezená data, za konkrétním účelem nebo pro přesně stanovenou akci, a nikoliv plošně na všechny prázdninové víkendy. Starosta Příbrami Jan Konvalinka (za ANO) řekl, že pro město se nic nemění. Radnici je podle něj líto, že města nemají kompetenci vymezovat dobu nočního klidu podle potřeb svých občanů. Ministerstvo vnitra chce s obcemi o případné změně zákona jednat.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 19:44|

Hradec Králové omezí pyrotechniku. Na silvestra ale zůstane

Zastupitelé Hradce Králové schválili vyhlášku omezující používání zábavní pyrotechniky na území města. Dosud tam žádnou takovou regulaci nemají. Vyhláška by mohla platit od konce května.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:06|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Lokte, která posouvala začátek nočního klidu

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky města Loket na Sokolovsku o stanovení doby nočního klidu a regulaci hlučných činností. Vyhláška po dobu trvání Loketského kulturního léta posouvala začátek nočního klidu z 22:00 na 23:00. Loketské kulturní léto trvá od května do září, tedy pět měsíců. Podle vnitra ovšem tak dlouhá a obecná výjimka přestává být výjimkou v pravém slova smyslu. Ministerstvo se proto domnívalo, že radnice v Lokti vykročila z mezí samostatné působnosti města, což nyní potvrdil i ÚS.
21. 3. 2023|

Ministerstvo zdravotnictví chce od dubna zrušit automatickou izolaci kvůli covidu

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo, aby všem lidem s pozitivním testem na covid-19 už nebyla automaticky nařizovaná sedmidenní izolace. Lékaři nebo hygienici mají rozhodnout podle rizika. Změna by podle resortu měla začít platit od dubna.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 14:38|

Školní obědy budou moci zdražit o dvacet procent, svačiny o třicet

Školní jídelny budou moci od 1. února zdražit cenu hlavního jídla o dvacet procent proti nynějším cenám. Poplatky za přesnídávky a odpolední svačiny budou moci jídelny zvýšit až o třicet procent. Umožní jim to novelizovaná vyhláška o školním stravování, kterou připravilo ministerstvo školství a která vyjde ve Sbírce zákonů. Cílem je podle úřadu novými limity reagovat na růst cen potravin a umožnit jídelnám dál nakupovat kvalitní suroviny. Nyní je podle resortu průměrná cena obědu ve školní jídelně 34 korun.
4. 1. 2023|

Policisté v Praze udělili desítky pokut za odpalování zábavní pyrotechniky. Porušení vyhlášky řešili i jinde

Odpalování zábavní pyrotechniky na zakázaných místech skončilo pro řadu lidí pokutou. V Praze, Jihlavě nebo Zlíně platila během novoročních oslav vyhláška zakazující používání pyrotechniky na vybraných místech. Někteří lidé to ale nerespektovali, a tak například policie v hlavním městě udělila desítky pokut.
2. 1. 2023|

Nikotinové sáčky dostanou jiné obaly, aby tolik nelákaly děti. Vyhláška stanoví i limit obsahu návykové látky

Od poloviny příštího roku bude v nikotinových sáčcích omezen obsah nikotinu a budou mít upravené obaly, které nebudou tolik lákat děti. Vyplývá to z vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví. Vyhláška sama ovšem nereguluje přístup dětem k nikotinovým sáčkům. K zákazu je potřeba zákon, který momentálně je v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo ale očekává, že bude schválen tak, že začne platit nejpozději zároveň s vyhláškou.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 20:24|

Invalidní důchody se snižují. Zejména těm, kteří se snaží pracovat

Lidé s roztroušenou sklerózou, nevidomí, ale třeba i onkologičtí pacienti se potýkají se snižováním invalidních důchodů – a zejména ti, kteří se snaží pracovat. Stále častěji se proto obracejí na lékaře i organizace, které teď s politiky jednají o změně vyhlášky.
23. 10. 2022|

Antimonopolní úřad uložil Praze za loterijní vyhlášku rekordní pokutu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil Praze pokutu 2,679 milionu korun za chyby ve vyhlášce regulující hazardní hry na území města. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě s tím, že rozhodnutí není pravomocné a hlavní město proti němu může podat rozklad. Vedení Prahy se bude záležitostí zabývat na pondělním jednání městské rady. Jde o zatím nejvyšší pokutu uloženou za chyby v loterijní vyhlášce.
21. 10. 2022|

30 let zpět: Dubí zakázalo pouliční prostituci

K nechvalně proslulému koloritu severních Čech začátkem 90. let patřily i prostitutky postávající u silnice E55. Radnice města Dubí přišla v roce 1992 s novou vyhláškou, zakazující nabízení sexuálních služeb v centru města pod pokutou tisíc korun.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 8. 2022|