TÉMA

Utonutí

Nejméně 58 lidí zahynulo při potopení lodi v metropoli Středoafrické republiky

Nejméně 58 lidí zahynulo a další se pohřešují poté, co se s nimi v pátek na řece protékající hlavním městem Středoafrické republiky Bangui potopil přetížený člun. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní úřad civilní ochrany. Podle svědků a videí na sociálních sítích vezla rybářská loď na řece Mpoko v Bangui více než 300 osob, což výrazně převyšovalo její kapacitu.
20. 4. 2024|

Migrace si za posledních deset let vyžádala přes 63 tisíc životů. Nejtragičtější byl loňský rok, ukazují data OSN

Na „cestě za lepší budoucností“ zemřelo podle OSN za posledních deset let přes 63 tisíc běženců. Poslední zpráva Mezinárodní organizace pro migraci navíc hovoří o tom, že většina z nich utonula, skoro polovina z těchto obětí pak přišla o život ve Středozemním moři. Situace se navíc v posledních letech zhoršuje.
27. 3. 2024|

Soud potvrdil podmínku vedoucímu tábora v Českém Dubu kvůli utonutí chlapce

Krajský odvolací soud v Liberci v úterý potvrdil podmíněný trest pro vedoucího dětského tábora, na kterém utonulo šestileté dítě. Zrušil ale výrok o náhradě škody. Verdikt odvolacího soudu je pravomocný. Devětatřicetiletému Tomáši Mádrovi hrozilo až šest let za mřížemi.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 16:31|

Policie kvůli utonutí dvou dětí na Lounsku navrhla obžalovat jednoho člověka

Ústečtí kriminalisté v souvislosti se srpnovým utonutím dvou dětí v nádrži Klůček na Lounsku navrhli obžalovat jednoho člověka z usmrcení z nedbalosti. České televizi to řekl policejní mluvčí Jakub Mareš. Osobě, která měla na děti při koupání dohlížet, hrozí dva až osm let vězení.
11. 12. 2023|

Kvůli utonutí dvou dětí na Lounsku policie stíhá jednoho člověka

Kvůli utonutí dvou dětí v nádrži Klůček na Lounsku obvinila policie člověka, který na ně měl dohlížet, z usmrcení z nedbalosti. České televizi to řekla policejní mluvčí Ilona Gazdošová. Kdyby se vina prokázala, hrozilo by obviněné osobě dva až osm let vězení.
10. 11. 2023|

Na Lounsku utonuly dvě děti, jejich těla se našla až po hodině a půl

Tragicky skončily tento týden výjezdy k tonoucím. Na Lounsku se v úterý utopily dvě malé děti. V pondělí zase záchranáři sedm a devět minut oživovali dvě dívky, které tonuly v Ostravě a skončily v kritickém stavu.
23. 8. 2023|

V lomu Velká Amerika zemřeli dva muži. Jeden utonul, druhý spadl ze skály

V lomu Velká Amerika na Berounsku v úterý odpoledne zemřeli zhruba hodinu po sobě dva muži. První z nich utonul, druhý zahynul po pádu ze skály, odkud fotil zásah záchranářů, informovala policejní mluvčí Michaela Richterová.
4. 7. 2023|

Řecké úřady omezují pohyb přeživších po ztroskotání lodi s migranty

Přeživší po ztroskotání lodi u řeckého poloostrova Peloponés z minulého týdne mají omezený pohyb a přístup ke komunikaci, informuje deník El Pais, který přinesl i svědectví o tom, jak tito lidé nemohou opustit tábor, ve kterém se nacházejí, a mohou hovořit pouze se svou rodinou. Svědectví některých migrantů také zpochybňují oficiální verzi neštěstí, kterou dříve poskytla řecká pobřežní stráž. U břehů Peloponésu pokračuje sedmým dnem pátrání po obětech či možných přeživších. Před soudem v úterý stanulo devět Egypťanů podezřelých z pašeráctví, kteří byli podle AFP následně vzati do vazby.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 23:29|

Pokračují záchranné práce po ztroskotání lodě s migranty u řeckých břehů

Řečtí záchranáři dále hledají pohřešované po ztroskotání lodi s migranty u poloostrova Peloponés. Úřady potvrdily, že obětí je 78, počet ale může výrazně vzrůst. Podle svědků a odhadů mohlo být na palubě lodi 400 až 750 lidí, napsala agentura Reuters. Nehodu jich přežila pouhá stovka a šance, že týmy záchranářů na moři najdou další, každou hodinou klesá. Vláda v Athénách kvůli tragédii vyhlásila třídenní státní smutek.
15. 6. 2023|

Za tragédii na koupališti v Českém Dubu dostal táborový vedoucí podmínku

Podmíněný trest dostal od soudu někdejší vedoucí letního dětského tábora, během kterého se utopil chlapec. Verdikt ale zatím není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si vzali lhůtu na rozmyšlenou. Vstoupí-li rozsudek v právní moc, bude muž muset také zaplatit odškodnění za duševní útrapy prarodičům utonulého dítěte a nahradit škodu Všeobecné zdravotní pojišťovně – celkem přes 1,6 milionu korun. Devětatřicetiletého muže uznal soud vinným z usmrcení z nedbalosti, zač mu mohlo hrozit i mnohaleté vězení. Sám svoji vinu připustil jen částečně.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 18:39|

Po nehodě lodi u Libye se pohřešuje třicet migrantů, sedmnáct z nich se podařilo zachránit

Po nehodě lodi u pobřeží Libye se nadále pohřešuje třicet lidí, sedmnáct se jich podařilo zachránit. Podle zahraničních agentur o tom v neděli večer informovala pobřežní stráž, která tak upřesnila dřívější informace médií a humanitárních organizací o „desítkách pohřešovaných“. Na palubě převržené lodi byli migranti mířící do Itálie, uvedly humanitární organizace. Jedna z nich, Alarm Phone, již v sobotu varovala, že lodi hrozí potopení a 47 uprchlíkům na palubě smrt. Záchranné práce pokračují i za pomoci letadel unijní agentury Frontex.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 20:34|

Liberecký soud začal projednávat případ chlapce, který utonul na koupališti v Českém Dubu

Okresní soud v Liberci začal projednávat případ chlapce, který v červenci 2020 utonul na koupališti v Českém Dubu na Liberecku. Zástupci vedoucího tábora Tomáši Mádrovi hrozí za usmrcení z nedbalosti až šestiletý trest vězení, podle státního zástupce neplnil své povinnosti. Mádr u soudu písemně vyjádřil lítost nad tím, co se stalo, a pozůstalým se omluvil. Svou vinu ale nevidí v rozsahu, v jakém ji prezentoval státní zástupce, uvedl ve svém vyjádření.
22. 2. 2023|

Státní zástupkyně obžalovala vedoucího letního tábora kvůli utonutí chlapce v Českém Dubu

Kvůli utonutí šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu na Liberecku v červenci 2020 padla obžaloba. Před soudem stane vedoucí letního tábora, který podle kriminalistů neprověřil plavecké schopnosti dětí a nezajistil nad nimi dostatečný dozor. Za usmrcení z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až šest let vězení. O podání obžaloby informoval Českou televizi okresní státní zástupce v Liberci Lukáš Pauldura.
27. 10. 2022|

U vody už v létě zemřelo přes třicet lidí, záchranáři často spěchají k dětem

Je polovina prázdnin a záchranáři už zasahovali u stovky závažných případů tonutí. Přes třicet lidí zemřelo, další mají vážné následky. Více výjezdů než loni evidují v Jihomoravském nebo Královéhradeckém kraji, zejména k dětem. Mezi nejčastější příčiny patří přecenění sil, vdechnutí vody i alkohol.
30. 7. 2022|

Kvůli utonutí chlapce v Českém Dubu byl obviněn vedoucí letního tábora

Kvůli utonutí šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu na Liberecku v červenci 2020 policie obvinila jednoho z vedoucích pracovníků letního tábora. Podle kriminalistů neprověřil plavecké schopnosti dětí a nezajistil nad nimi dostatečný dozor. Za usmrcení z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až šest let vězení, oznámila dnes na policejním webu mluvčí liberecké krajské policie Ivana Baláková.
28. 3. 2022|

U francouzského přístavu Calais utonuly desítky migrantů. Převrátil se s nimi člun

Na převráceném člunu v Lamanšském průlivu bylo 33 migrantů, 31 jich nehodu nepřežilo, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Dva zachránění jsou nadále v ohrožení života. Migranti se pokoušeli dostat z Francie do Británie. Policie už zatkla čtyři osoby. Podezírá je z přímého zapojení do této převaděčské operace, která skončila smrtí většiny zúčastněných.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:15|

Vodním záchranářům chybí peníze. Obávají se navíc, že jejich zásahy budou letos muset být častější

Vodním záchranářům začíná sezona. Dohled nad vodními plochami vykonávají dobrovolně, bez nároku na honorář. I tak jim schází peníze, hlavně na nové vybavení nebo zázemí. Včasný zákrok je přitom nezbytný. Ročně v Česku utone 180 lidí. Záchranáři se navíc obávají, že v souvislosti s vyšším zájmem o tuzemskou dovolenou kvůli pandemii by počty nehod mohly ještě narůstat.
3. 7. 2021|

Rodiče utonulých chlapců v jezeře Lhota jsou vinní. Soud jim trest nedal

Rodiče chlapců, kteří v srpnu 2018 utonuli v jezeře Lhota u Prahy, jsou vinni usmrcením z nedbalosti. V pondělí o tom znovu rozhodl okresní soud v Mělníku. Trest ale nedostanou, obžalovaní projevili svou lítost a fakticky se doznali ke své vině, uvedl portál iDNES.cz.
11. 1. 2021|

Policie odložila úmrtí tří lidí ve lhoteckém rybníku. Šlo o nešťastnou náhodu

Kriminalisté odložili loňské úmrtí dvou mužů a dítěte v rybníku ve Lhotě u Příbramě. Utonuli po zasažení proudem z čerpadla, šlo o nešťastnou náhodu. Cizí zavinění bylo vyloučeno, informovala mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.
5. 1. 2021|

Pohraničníci hlídající Bílé útesy doverské si s pobrexitovou dohodou oddechli

Čerstvě uzavřenou dohodu mezi EU a Británií vítají pohraničníci na obou stranách Lamanšského průlivu. Především proto, že čilý pohyb nebude čelit tolika překážkám a bude výrazně hladší než bez dohody. Tedy pokud dohoda skutečně vejde v platnost. Usnadní jim také spolupráci při monitoringu migrace.
26. 12. 2020|

Před 130 lety zaplavila rozbouřená Vltava téměř třetinu Prahy a zničila Karlův most

Těsně před půl šestou ráno 4. září roku 1890 pobořila velká voda Karlův most. V té době již sice po celých Čechách i Moravě pršelo několik měsíců téměř v kuse, přesto jen málokdo věřil, že by katastrofu tento staroslavný most neustál. Ti, kteří se po mostě během protržení dokonce procházeli, za to zaplatili životem. V ten den totiž kulminovala jedna z největších povodní české historie.
4. 9. 2020|

Skoky do neznámé vody či alkohol. Záchranáři varují před letní neobezřetností

Vodní záchranáři upozorňují na vysoký počet lidí, kteří na českých vodních plochách přišli o život; jen od začátku srpna došlo nejméně k jedenácti případům utoní. Problém může způsobit alkohol, přeceňování vlastních sil nebo třeba nepozornost.
16. 8. 2020|

Policisté našli v řece Sázavě těla obou hledaných mladíků

Potápěči našli v neděli v řece Sázavě na Kutnohorsku těla mladíků, po nichž od čtvrtka pátrali. Policisté je objevili několik set metrů od tábora v Soběšíně, v němž se chlapci ubytovali. U obou byla nařízena soudní pitva.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 13:43|

Policie od pondělního večera řeší utonutí tří osob na Příbramsku

Policie vyšetřuje úmrtí dvou dospělých a dítěte, jejichž těla byla nalezena v pondělí večer na hladině rybníka ve Lhotě u Příbramě. Kriminalisté případ prověřují pro trestný čin usmrcení z nedbalosti, řekla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. O příčině úmrtí se zatím spekuluje. Podle starostky Lhoty Evy Drmlové  jde o rodinnou tragédii a obec je rodině připravena pomoci.
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 20:41|