TÉMA

Lukáš Curylo

V Ostravě vystavují knihy a grafiky, které vytvořila Toyen ve Francii

Knižní práce, grafické listy, obálky i katalogy malířky Toyen vystavuje ostravský Dům umění. Jedná se o mimořádnou kolekci z jejího francouzského období, kterou získala do svých sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s pražskou Galerií Zdeněk Sklenář. Jako zřejmě jedinou takovou ucelenou sbírku na světě ji loni koupil Moravskoslezský kraj, zaplatil za ni 2,2 milionu korun
28. 3. 2024|

Hejtmanem Moravskoslezského kraje bude havířovský primátor Josef Bělica

Lídři koalice Moravskoslezského kraje (ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM) na pátečním jednání podpořili nominaci Josefa Bělici (ANO) na post hejtmana. Havířovský primátor a poslanec by se měl ujmout funkce poté, co ve čtvrtek rezignoval Jan Krkoška (ANO) kvůli odsouzení v případu uplácení lékařů.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 19:13|

Šperk nalezený loni v Opavě je z mladší doby bronzové. Má jít o ozdobu hlavy

Zlatý šperk nalezený loni při orbě v Opavě-Kateřinkách pochází z mladší doby bronzové. Potvrdili to experti, kteří nález zkoumali. Podle nich šlo o ozdobu hlavy. Téměř totožná zlatá ozdoba byla v 80. letech minulého století nalezena také v polských Krzanowicích, řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. Předmět bude do konce týdne vystaven v bruntálském zámku. Ve střední Evropě je doba bronzová datována přibližně 2300 až 800 let před naším letopočtem.
1. 11. 2023|

Začala Tříkrálová sbírka. Do ulic vyrazily tisíce koledníků

V Česku začal už 23. ročník Tříkrálové sbírky. Tisíce dobrovolníků v kostýmech biblických mudrců budou do zapečetěných kasiček s logem Charity ČR až do poloviny ledna vybírat peníze na pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Přispět je možné také prostřednictvím pevných kasiček umístěných v kostelech, na úřadech či v obchodech, on-line na webu sbírky či pomocí dárcovské SMS. Předchozí ročník Tříkrálové sbírky vynesl přes 141 milionů korun.
2. 1. 2023|

Zemědělec našel na Opavsku po sklizni řepy zlatý diadém z doby bronzové

Soukromý zemědělec našel na Opavsku po sklizni řepy zlatý diadém z doby bronzové. Stane se součástí sbírky bruntálského muzea. Vystaven bude poprvé koncem příštího roku. Nálezce čeká odměna v hodnotě deseti procent z částky, kterou stanoví znalec. Hodnotu šperku vážícího šest set gramů znalecký posudek teprve určí.
5. 10. 2022|

Nejstarší zděný objekt v Jablunkově se proměnil v Muzeum trojmezí

Knížecí dům, nejstarší zděný objekt v Jablunkově na Frýdecko-Místecku, se změnil v Muzeum trojmezí. Tedy lokalitu, kde se v jednom místě setkávají hranice tří států – Česka, Polska a Slovenska. V minulých letech byla budova rozsáhle rekonstruována. Náklady na opravu dosáhly okolo 55 milionů korun. Spravovat prostory jako svou pobočku bude Muzeum Těšínska. Řekla to náměstkyně ředitele muzea a mluvčí Lenka Bichlerová.
22. 7. 2022|

Tříkráloví koledníci opět vyrazili do ulic. Dárci můžou stejně jako loni přispět i on-line

V Česku začal už 22. ročník tradiční Tříkrálové sbírky pořádané Charitou České republiky na pomoc lidem v nouzi. Na rozdíl od loňského ledna, kdy se kvůli epidemické situaci akce konala výhradně on-line, letos do ulic opět vyrážejí koledníci přestrojení za trojici biblických panovníků. Lidé mohou přispět i do pokladniček umístěných v některých úřadech, kostelech či obchodech. Loni Tříkrálová sbírka vynesla 81,5 milionu korun.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 19:03|

Do kopřivnického muzea nákladních aut Tatra míří první exponáty. Otevření je v plánu na podzim

Do nového Muzea nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v Kopřivnici na Novojičínsku, se začaly navážet první exponáty. V muzeu bude mimo jiné kolem sedmdesáti tatrovek včetně legendárního auta, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž – Dakar nebo kamionu z expedice Tatra kolem světa z konce osmdesátých let minulého století. Návštěvníkům by se muzeum mohlo otevřít na podzim letošního roku.
6. 4. 2021|

Brno přidělilo nové byty mladým rodinám. Část Čechů stále vnímá situaci s bydlením jako špatnou

Největší developerský projekt brněnského magistrátu v posledních letech má koaludační souhlas. Dva domy za více než 530 milionů korun nabízejí 68 bytů s pečovatelskou službou a 30 takzvaných startovacích bytů. Úředníci už také vylosovali nájemníky pro prvních padesát bytů. Podle výsledků průzkumu o dostupnosti bydlení, který ve čtvrtek představili zástupci Charity ČR a katolické církve, je získání bydlení pro velkou část Čechů problém.
26. 11. 2020|

Hejtmanem Moravskoslezského kraje byl opět zvolen Ivo Vondrák

Hejtmanem Moravskoslezského kraje ve čtvrtek zastupitelé na svém ustavujícím zasedání ve veřejné volbě zvolili Ivo Vondráka z vítězného ANO, který kraj vedl už v minulém volebním období. Vondrák neměl protikandidáta. Koalice ANO, ODS kandidující společně s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů. Vondrák získal 51 hlasů z 63 přítomných zastupitelů. Před čtyřmi lety získal podporu 36 zastupitelů.
5. 11. 2020|

Křížová cesta v kruhu. Pašijová zastavení na Opavsku získala jednu z cen Patria Nostra

Křížová cesta u kostela sv. Matouše v Hati na Opavsku získala cenu Patria Nostra za Moravskoslezský kraj. Cenu udělují hejtmani krajů za příkladný architektonický počin. Čtrnáct zastavení znázorňujících utrpení Ježíše Krista před ukřižováním vzniklo v roce 2019 na popud manželů Rudolfa a Zuzany Gogolínových a jejich autorem je umělecký malíř a řezbář Stanislav Mika.
3. 11. 2020|

Stvrzeno podpisem. Moravskoslezské ANO má koaliční smlouvu s ODS, lidovci a ČSSD

V Moravskoslezském kraji už mají koaliční dohodu. Na spolupráci se dohodli zástupci vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a nově proti předchozímu volebnímu období se sociálními demokraty. Koalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů. Hejtmanem bude znovu Ivo Vondrák (ANO). V opozici zůstanou Piráti, SPD a komunisté.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 17:06|

Boji s koronavirovou krizí má velet hejtman. Hygienici jednali chaoticky, uvedli lídři v Moravskoslezském kraji

Ačkoliv Moravskoslezský kraj v rámci koronavirové nákazy vykazoval nejvyšší nárůst nakažených, v současnosti naopak patří mezi regiony s nejnižším šířením nemoci. Boj s lokálními ohnisky ale podle kandidátů do vedení kraje odhalil slabá místa jako nedostatečné kompetence hejtmana nebo chaotičnost počínání hygienické stanice. Pandemie bude mít také dopad na příjmy kraje, ve kterém vláda plánuje útlum tradičního těžebního průmyslu.
25. 9. 2020|

Konec těžby uhlí hrozí katastrofou, stát podcenil přípravu, kritizovali v debatě krajští lídři

Moravskoslezský kraj trápí znečištěné ovzduší – i když například počet smogových situací v posledních letech klesal. Lídři krajských kandidátek hodlají nadále podporovat kotlíkové dotace, někteří by životnímu prostředí pomohli velkými projekty, jiní drobnějšími. Zásadním tématem pro region je také útlum těžby uhlí. Ten sice musí přijít, ale je potřeba se na něj pořádně připravit a stát situaci zanedbal, upozornili v předvolební debatě ČT24 krajští volební lídři.
24. 9. 2020|

Ostravský Dům umění dostal novou střechu. Vydržet by měla dalších sto let

Skončila generální oprava střechy ostravského Domu umění. Právě její konstrukce je zásadní pro kulturní památku, která byla postavena ve 20. letech minulého století. Důmyslné řešení prosklených světlíků přináší do výstavní síně přirozené světlo. Opravu za 17,5 milionu korun financoval Moravskoslezský kraj.
13. 8. 2020|

Prohlídka Dolních Vítkovic se rozšíří o koksovnu. Poprvé během festivalu Colours of Ostrava

Návštěvníci industriálních Dolních Vítkovic v Ostravě si budou moci nově prohlédnout i provoz koksovny. Bývalá koksárenská baterie číslo pět se stala součástí prohlídkové trasy areálem. Její zpřístupnění stálo třináct milionů korun, zhruba jedenácti miliony projekt podpořil Moravskoslezský kraj. „KOX“ si lidé prohlédnou poprvé během festivalu Colours of Ostrava.
15. 7. 2019|