V Ostravě vystavují knihy a grafiky, které vytvořila Toyen ve Francii

GVUO vystavuje knižní a grafickou tvorbu Toyen (zdroj: ČT24)

Knižní práce, grafické listy, obálky i katalogy malířky Toyen vystavuje ostravský Dům umění. Jedná se o mimořádnou kolekci z jejího francouzského období, kterou získala do svých sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s pražskou Galerií Zdeněk Sklenář. Jako zřejmě jedinou takovou ucelenou sbírku na světě ji loni koupil Moravskoslezský kraj, zaplatil za ni 2,2 milionu korun

Do Francie odjela malířka a grafička Marie Čermínová, uměleckým jménem Toyen, z rodného Československa v roce 1947. Nebyla to její první cesta směr Paříž, ale zůstala cestou poslední. Z emigrace se už nevrátila.

Od šedesátých let přestávala Toyen malovat i vystavovat. Významná představitelka surrealismu se ve Francii znovu začala věnovat knižním ilustracím. „Nebyly to knihy, které by se prodávaly v masových nákladech, byly to pro pár přátel dělané tisky,“ upřesnil kurátor výstavy Karel Srp.

Vznikaly bibliofilie s tvorbou přátel. „Představivost vychází z ní samé a je jedno, jestli dělá obraz nebo suchou jehlu,“ podotýká Srp. Na jedné z prvních litografií, které Toyen ve Francii vytvořila, se na barevném obraze vyjímá tmavá figura. „Pocit existenciální marnosti je fantasticky vyjádřen osamělou mužskou postavou, která před sebe vrhá stín,“ upozorňuje kurátor.

Poslední sérii tisků Toyen vytvořila dva roky před smrtí v roce 1980 pro mimořádné vydání své vlastní monografie. Připravil ji švédský kunsthistorik Ragnar von Holten a je také na výstavě s podtitulem Knihy bez hranic k vidění.

Mimořádná sbírka

Sbírka obsahuje přes osmdesát artefaktů, například knih, bibliofilií, knižních vazeb a boxů či volných grafických listů. „Je to jeden z mezníků, kdy české umění, podobně jako u Františka Kupky, stojí v popředí evropského dění,“ uvedl k tvorbě Toyen ředitel ostravské Galerie výtvarného umění Jiří Jůza.

Sbírka, kterou Moravskoslezský kraj pro tuto galerii jako pro svou příspěvkovou organizaci zakoupil, je mimořádná. „Galerii výtvarného umění v Ostravě se podařil skvělý tah. Získali jsme rozsáhlý soubor artefaktů Toyen z jejího francouzského období, dá se říci, že jsme tak zachránili celistvost její bibliografie a výtvarného doprovodu. Velmi často se právě u děl Toyen stává, že její grafické práce bývají z knih vyřezávány a prodávány jako samostatné původní dílo,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Přestože kolekce není kompletní, je podle náměstka jedinečná, protože žádné jiné veřejné muzeum v Česku takto velký soubor knižní a grafické tvorby Toyen z jejího francouzského období nevlastní. V ostravském Domě umění si lze výstavu prohlédnout do poloviny června.