TÉMA

Pražská integrovaná doprava

Praha i okolí na znamení. ROPID to plánuje u všech autobusových zastávek

Zastávky autobusů pražské MHD by mohly být od letošního léta všechny na znamení. Cílem je zkrácení intervalů či plynulost dopravy, ale také omezení hluku a škodlivin z výfuků. Změna by navíc přinesla úsporu peněz i pohonných hmot. Návrh připravuje organizace ROPID, která pražskou MHD plánuje. Novinku už ve čtvrtek schválili radní Středočeského kraje, ti pražští o ní budou rozhodovat v příštím týdnu. Pokud návrh projde, začne platit 29. června.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 14:16|

Sněžení dál komplikuje dopravu v Česku. Na Vysočině hlásí 17 nehod za dvě hodiny

Desítky tisíc odběratelů hlavně v Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji se ocitly v úterý bez elektřiny. Napadl těžký mokrý sníh, kterému neodolalo elektrické vedení, respektive stromy, které na dráty popadaly. Počasí zkomplikovalo také dopravu. Na horách zůstal ležet sníh i na některých úsecích komunikací první třídy. Sněžení odpoledne komplikovalo dopravu i ve středních Čechách, na okraji Prahy a na Vysočině.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:18|

Porucha trakčního vedení komplikuje u Prahy provoz vlaků

Porucha trakčního vedení komplikuje u Prahy provoz více než stovky vlaků včetně mezinárodních spojů. Několik osobních vlaků na trati Praha – Kralupy nad Vltavou vůbec nevyjelo. Porucha nastala ve čtvrtek pozdě večer v úseku Libčice nad Vltavou – Roztoky u Prahy. V noci na pátek byl sice obnoven provoz po jedné koleji, vlaky ale stále nabírají zpoždění. Na svém webu o tom informovaly České dráhy (ČD) a Pražská integrovaná doprava (PID). Oprava bude pravděpodobně trvat až do soboty.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 20:16|

Porucha trakčního vedení komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem

Porucha trakčního vedení v úseku mezi stanicemi Dobřichovice a Praha-Radotín komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem. Vlaky jezdily od noci zhruba po jedné traťové koleji. Některé osobní vlaky linky S7 mezi pražským hlavním nádražím a Řevnicemi, případně Radotínem a Berounem, České dráhy zrušily, dálkové spoje nabíraly zpoždění. Po půl jedenácté Správa železnic opravné práce dokončila.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 11:34|

České dráhy musí platit milionové pokuty za nedodržení smluv, na vině jsou sprejeři a vandalové

České dráhy (ČD) musí platit milionové pokuty za nedodržování smluv v Praze a středních Čechách. Podle organizátora dopravy v kraji – Pražské integrované dopravy – jsou hlavně osobní vlaky City Elefant špinavé, často i s nižší než domluvenou kapacitou. Na soupravy útočí skupiny vandalů a ČD nestíhají graffiti z vlaků odstraňovat. Některé kvůli tomu vůbec nesmí na trať. Kraj s ČD proto chystá osvětovou kampaň i investici asi 70 milionů korun do odolnějších laků.
25. 3. 2023|

Středočeský kraj od dubna zdraží jízdné ve veřejné dopravě, nejvíc vyskočí ceny krátkých jízd

Středočeský kraj od dubna příštího roku zdraží jízdné ve veřejné dopravě. Důvodem je růst nákladů na elektřinu a paliva. Nejvíc zdraží krátkodobé jednorázové jízdné, patnáctiminutová jízdenka nově vyjde na 20 korun místo současných čtrnácti. Časové kupony budou dražší o pět procent. Rozhodli o tom v pondělí krajští zastupitelé. Část opozice návrh kritizovala, podle zastupitele za ANO Roberta Bezděka nezohledňuje sociálně ohrožená území. Radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN) namítl, že tarify nemohou nahrazovat sociální politiku státu.
28. 11. 2022|

Linky pražského metra A a C jezdí do neděle s výlukami

Cestující v pražské městské dopravě musí od čtvrtka počítat s výlukami v části linek metra A a C. Důvodem je oprava tratí. Kvůli ní do neděle nepojedou na trase C vozy mezi stanicemi Pražského povstání a Florenc a na lince A mezi zastávkami Strašnická a Depo Hostivař. Vyplývá to z informací na webu dopravního podniku. Výluky začaly se zahájením provozu zhruba v půl páté ráno a skončí o půlnoci z neděle na pondělí.
17. 11. 2022|

Kvůli výpadkům elektřiny nejezdily ráno některé vlaky mezi Prahou a Benešovem

Porucha elektrického vedení komplikovala v ranní špičce provoz na trati mezi Prahou a Benešovem. Vlaky nabíraly až půlhodinová zpoždění. Některé spoje byly zrušeny. V 09:30 byl obnoven běžný provoz.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 10:04|

V Praze a středních Čechách opět nevyjely stovky spojů. Řidiči se vrátili do práce, stále jich ale není dost

V Praze a středních Čechách i v pondělí pokračují problémy se zajištěním veřejné autobusové dopravy. I když se část řidičů z nemocenských vrátila, dlouhodobý problém s jejich nedostatkem to podle dopravců nevyřešilo. Už pátý den tak nevyjela více než stovka autobusových spojů.
5. 9. 2022|

MHD Kladno přestala být součástí systému jednotné pražské a středočeské dopravy, přibyly spoje

Městská hromadná doprava Kladno přestala být součástí systému jednotné pražské (PID) a středočeské dopravy. Město přidalo spoje a prodloužilo linku 601. Tarif městské dopravy se nemění podle Ludomíra Landy z ČSAD MHD Kladno ani pro cestující využívající jízdenky pražské integrované dopravy. Podle PID nebude mezi MHD Kladno a PID garantováno vzájemné uznávání jízdenek. Změna souvisí s omezením příměstských linek v důsledku sporu Kladna a Středočeského kraje, který se týká příspěvku na provoz.
1. 9. 2022|

Při nehodě autobusu v pražské Hostivaři se zranilo dvanáct dětí

Dvanáct dětí a tři dospělí utrpěli zranění při nehodě autobusu a osobního auta v pražské Hostivaři. Podle záchranářů šlo o lehká zranění, většinou úrazy hlavy a pohmožděniny. Na místě zasahovali i hasiči kvůli podezření na únik oleje, ten se ale nepotvrdil. Na místě nehody se tvořily kolony.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 11:51|

Slevy ve středočeské a pražské dopravě budou stejné. Plzeňský kraj sjednotí jízdné se státem

Středočeští zastupitelé schválili upravené tarify Pražské integrované dopravy (PID) ve Středočeském kraji a Středočeské integrované dopravy (SID). Sjednotili tím jízdné pro cestující starší 70 let v autobusech a vlacích. Dosud si tito senioři ve vlacích kupovali jízdní doklad a nemohli využívat výhod časového kuponu. Cestování autobusy ale měli zdarma. Ke změnám dochází i v Plzeňské dopravě. Tamní radní odsouhlasili sjednocení slev pro studenty a seniory se státem.
28. 3. 2022|

Sníh dopoledne zkomplikoval dopravu v Praze i na horách. Padat by měl i o víkendu

Pražští policisté kvůli dopolednímu sněžení v Praze evidují sto padesát nehod, ve městě se tvoří kolony. Do ulic vyjely sypače, problémy jsou i za Prahou. Meteorologové předpovídají oblačno a sněhové přeháňky, na horách na severu a severovýchodě i četnější sněžení. Večer by mělo částečně ubývat oblačnosti i srážek a ojediněle se utvoří náledí. I o víkendu pak bude méně svítit slunce a bude dále padat sníh.
4. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 11:11|

Veřejná doprava s novým měsícem zdražila ve středních Čechách, v Praze i České Lípě

Pražská městská hromadná doprava je od začátku srpna dražší. Zdražení se týká pouze jednotlivých jízdenek, ceny předplatního jízdného se nemění. Současně zdražila veřejná doprava ve většině Středočeského kraje, kde platí totožný tarif jako v hlavním městě. K témuž termínu zdražila svoji městskou hromadnou dopravu také Česká Lípa.
1. 8. 2021|

Dálnice D11 je průjezdná zatím ve směru do Prahy. Ministerstvo dopravy chce najít a potrestat viníka zdržení

Dálnice D11 ve směru na Prahu je opět průjezdná. Zavřená byla neočekávaně celých 48 hodin kvůli bourání mostu. Opačný směr však má být otevřen až v úterý ráno. Za zpožděním akce je to, že silničáři v průběhu noci nestihli odklidit vybouraný materiál. Původně měly práce skončit v neděli ráno. Ministerstvo dopravy chce najít a potrestat viníka, který za velkým zdržením stojí.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 20:28|

Prudké bouřky rozvodnily řeky, Brzina na Příbramsku dosáhla stupně ohrožení

Česko zasáhly ve středu další bouřky, postupovaly Čechami od jihu na severovýchod a na Moravu, další bouře zasáhla severní Moravu a Slezsko. Po přívalových deštích se zvedly hladiny některých řek. Na třetím stupni byla před půlnocí říčka Brzina, která ústí do Vltavy pod kamýckou přehradou. Nakrátko dosáhla stupně ohrožení i Lužická Nisa a Úslava.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 23:54|

Nové barvy pražské MHD projedná zastupitelstvo, organizátoři petice sehnali víc než tisíc podpisů

Červeno-šedé svislé pruhy, které má nově mít pražská MHD, projedná zastupitelstvo města. Organizátoři petice na to sehnali více než tisícovku podpisů Pražanů. Těm vadí změna barev a špatné grafické zpracování návrhu. Poukazují i na jeho bezpečnostní chyby. Změnu odsouhlasila rada hlavního města loni v srpnu. V současnosti zatím jezdí po městě jedna tramvaj a jeden autobus v nových barvách.
17. 6. 2021|

Prahou budou jezdit tramvaje s číslem 19, ožije díky nim zastávka Pankrác

Pražský Žižkov, Nusle a Pankrác v červnu čekají změny tramvajových linek. Jezdit začne nová linka 19, která spojí Pankrác a Hloubětín. Kvůli tomu se změní trasy čtyř dalších tramvají. ČT to potvrdil mluvčí Pražské integrované dopravy Filip Drápal. Nová linka využije novou trať na Pankráci, kterou pražský dopravní podnik otevřel loni, ale zatím zůstala nevyužitá. Travmaje s číslem 19 by měly začít jezdit po 4. červnu, kdy skončí stavební práce v Nuslích.
20. 4. 2021|

Sníh a ledovka komplikovaly dopravu na silnicích i železnici. Zlepšení nastalo až k večeru

Sníh a ledovka komplikovaly od pondělního rána dopravu v celé zemi. Autobusy a vlaky měly v některých regionech stále velká zpoždění, několik spojů vůbec nevyjelo. Velké problémy byly také na dálnicích, kde se tvořily kolony, na některých komunikacích uvázly kamiony. Situace v Česku se však postupně uklidňovala. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla byl již po 17:00 na všech dálnicích a silnicích prvních tříd klid.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 22:47|

Pražané nově zjistí skutečné polohy tramvají. Data na webu i v aplikaci se aktualizují každých 30 vteřin

Na webu pražského Dopravního podniku (DPP), Pražské integrované dopravy (PID) a idos.cz a v aplikaci Lítačka jsou pro veřejnost nově k dispozici informace o skutečném čase odjezdu tramvajových spojů z jednotlivých zastávek v Praze. Na webu mapa.pid.cz lze najít také aktuální polohy tramvají.
31. 12. 2020|

Dopravní podniky vracejí linky kvůli školákům, část měst obnovuje provoz

Změny v jízdním řádu pražského metra, obnovené školní linky a návrat k provozu, na který byli cestující zvyklí před zavedením druhého nouzového stavu. Dopravní podniky v největších českých městech začaly s obnovou linek. V pondělí 30. listopadu se totiž vrátí další děti do škol.
26. 11. 2020|

Pražská MHD bude mít nový design, schválili ho radní

Všechny vozy zapojené do Pražské integrované dopravy budou mít jednotný design. Návrh grafického studia superlative.works, který uspěl v loňské soutěži, v pondělí schválili pražští radní. Prozatím by se měl design otestovat na některých vozech dopravního podniku. Přebarvovat by se pak mělo postupně třeba při koupi nové tramvaje, opravách nebo výměně polepů.
3. 8. 2020|

Prázdniny přinesou Praze týdenní výluku metra a delší intervaly v MHD

Sotva po dvou měsících čeká Prahu opět velké omezení městské hromadné dopravy – tentokrát kvůli prázdninám. Cestující musí počítat s delšími intervaly hlavně v metru a zrušením některých posilových linek a spojů. Začátek prázdnin navíc zkomplikuje výluka metra C, která se dotkne i centra města. Metro nebude jezdit v úseku Hlavní nádraží – Pražského povstání nejen o prodlouženém víkendu, ale také celý následující týden až do 12. července.
25. 6. 2020|
Počasí

Hasiči zasahovali u popadaných stromů, tisíce domácností byly bez proudu. Českem se prohnal silný vítr

Střední a severozápadní Čechy potrápil v úterý odpoledne silný vítr. Některé domácnosti se ocitly bez elektřiny, většinu poruch se podle společnosti ČEZ podařilo večer odstranit. Hasiči v Praze, středních Čechách, Ústeckém a Karlovarském kraji pak kvůli popadaným stromům zasahovali na desítkách míst. Spadlé stromy a větve omezily také některé příměstské linky.
28. 1. 2020Aktualizováno28. 1. 2020, 21:09|