TÉMA

Ještěd

Vedení Liberce chce lanovku na Ještěd s jednou kabinou, prodlouženou k tramvaji

Liberečtí radní preferují variantu obnovy lanové dráhy na Ještěd, která počítá s jednou kabinou zavěšenou na dvou lanech a s prodloužením trasy ke konečné tramvaje v Horním Hanychově. Rozhodnutí ale bude na zastupitelích, kteří o lanovce budou jednat za týden. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) při rozhodování v radě zohlednili i výsledky ankety, v níž hlasovalo skoro 1700 lidí.
17. 4. 2024Aktualizovánovčera v 19:25|

Interiéry Ještědu se vracejí do původní podoby ze 70. let

Interiéry hotelu na vrcholu libereckého Ještědu se postupně vracejí do původní podoby ze 70. let minulého století, kdy byla futuristická stavba dokončena. Za provozu teď lakýrníci vracejí obložení stěn v restauraci původní okrovou barvu, kterou v 90. letech překryl stříbrošedý nástřik. Stavba je jedním z nejoriginálnějších architektonických děl v Česku a veřejnosti slouží od roku 1973.
26. 3. 2024|

V případu pádu lanovky na Ještěd žalobce zastavil stíhání Českých drah a jedné osoby

Státní zástupce vyhověl dvěma z pěti stížností proti zahájení trestního stíhání v souvislosti s tragickým pádem kabiny lanovky na Ještěd v Liberci. Z obecného ohrožení z nedbalosti jsou nadále obviněni tři lidé, stíhání bylo zastaveno u jedné osoby a Českých drah, které jsou vlastníkem lanovky. Obžaloba zatím podána nebyla. Vyšetřování pokračuje, je třeba doplnit další důkazy, řekl náměstek okresní státní zástupkyně v Liberci Kamil Látr. Při neštěstí zahynul 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 12:33|

Kyvadlová i „tramvaj“. Liberec má šest možností obnovy lanovky na Ještěd

Liberec bude posuzovat šest variant obnovy visuté lanovky na Ještěd, která je mimo provoz po tragické nehodě z října 2021. Vzešly ze studie proveditelnosti. Připomínky a podněty k nim mohou lidé posílat do konce února. Oznámil to primátor města Jaroslav Zámečník (SLK). Odhadované náklady na obnovu lanovky jsou podle navržených variant mezi 290 a 500 miliony korun bez daně. Studii si liberecká radnice objednala u architektů kanceláře SIAL.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:35|

Liberec má návrhy nové lanovky na Ještěd

Liberec má k dispozici návrhy nové lanovky na Ještěd. Varianty zpracovala projekční kancelář Sial, která stojí i za stavbou samotného hotelu s vysílačem Ještěd v 70. letech minulého století. Nová lanovka má nahradit původní, která je od tragické nehody v roce 2021 mimo provoz.
22. 1. 2024|

Liberec zvažuje, co s lanovkou na Ještěd. Plány může zhatit prohlášení dráhy památkou

Radnice v Liberci chce od Českých drah koupit lanovku na Ještěd, která je už dva roky mimo provoz. Uvažuje nad několika variantami, jak s dráhou naložit. Vize ale ještě může zkomplikovat ministerstvo kultury, a to v případě, že lanovku prohlásí za kulturní památku.
9. 11. 2023|

Policie obvinila České dráhy a jejich zaměstnance kvůli pádu lanovky na Ještěd

V souvislosti s pádem lanovky na Ještěd v Liberci před dvěma lety obvinila policie čtyři lidi a jednu firmu z obecného ohrožení z nedbalosti. Informoval o tom krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Při neštěstí zemřel 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin. Lanovka patří Českým drahám (ČD), které proti obvinění podaly stížnost.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 20:30|

Liberecký kraj chce koupit dům autora vysílače na Ještědu Hubáčka. Plánuje památník

Liberecký kraj chce za dvanáct milionů korun koupit dům libereckého architekta Karla Hubáčka, který je autorem hotelu a vysílače na Ještědu. Dům, který byl jako prototyp postaven počátkem 60. let minulého století, by měl být pracovištěm Severočeského muzea v Liberci a vzniknout by v něm měl památník. Budovu kraji nabídli architektovi synové, odkoupení domu ve vilové čtvrti Lidové sady musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 19:47|

Nefunkční lanovka na Ještěd má dle kraje hodnotu 17 milionů korun. Dráhy si jí cení jinak

Nefunkční kabinová lanovka na Ještěd má podle znaleckého posudku, který si zadal Liberec, hodnotu bezmála 17 milionů korun. Výslednou cenu ale určí až další jednání s Českými drahami, od nichž chce radnice lanovku koupit. Posudek pro České dráhy uvádí podle člena představenstva Jiřího Ješety odlišnou cenu. Její výši nesdělil.
14. 9. 2023|

V Liberci vznikly tři nové městské bytové domy. Sloužit mají i jako sociální bydlení

Pro sociální i běžné bydlení budou sloužit tři nové městské domy v ulici Na Žižkově v Liberci. Jejich výstavba za zhruba 158 milionů korun skončila v srpnu. V domech je celkem 49 bytů, z toho 35 je určeno pro sociální bydlení. Domy budou zařazené do nového městského projektu Domovník, při kterém vybraný nájemník bude dohlížet na klid a pořádek. První nájemníci se do nových bytů nastěhují už v září, řekl při slavnostním zakončení stavby náměstek primátora pro městské bydlení Jan Hruška (Piráti). Nové byty se městu podařilo postavit po zhruba patnácti letech.
5. 9. 2023|

Liberec odmítá hledat viníky pokuty v souvislosti s lyžařským mistrovstvím světa

Liberec nebude na svém úřadě hledat viníky a vymáhat po nich náhradu škody kvůli sedmnáctimilionové pokutě, kterou město letos doplatilo státu v souvislosti s lyžařským světovým šampionátem. Liberec mistrovství pořádal v roce 2009. Sankci mu finanční úřad vyměřil za různá pochybení u staveb, které stát podpořil dotací. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) by hledání osob, které jsou odpovědné za škodu vzniklou zaplacením odvodu státu, po tak dlouhé době od šampionátu nebylo efektivní.
23. 11. 2022|

V Liberci kolabovala doprava. Ve městě začala omezení kvůli dvěma dopravním stavbám

Doprava v Liberci ráno místy zkolabovala, kolony aut stály po celém městě. Začaly totiž dvě velké silniční stavby pod nádražím, a navíc průjezd po silnici 35 na průtahu městem zúženému kvůli výstavbě dvou mostů zkomplikovala nehoda.
3. 10. 2022|

Liberec chce obnovit lanovku na Ještěd. Město ji plánuje převzít od Českých drah

Liberec chce od Českých drah převzít lanovku na Ještěd a zajistit její obnovu. Lanovka je od tragické nehody loni v říjnu mimo provoz, krajské město bylo jediným zájemcem, který v předběžných konzultacích nabídku podal.  České dráhy nechtějí do obnovy lanovky investovat ani ji provozovat, soustředí se na železniční dopravu.
25. 8. 2022|

Za údajné machinace s pozemky na Ještědu uložil soud bývalým regionálním politikům ODS podmínky

Krajský soud v Liberci uložil dvěma bývalým regionálním politikům ODS podmíněné tříleté tresty se zkušební dobou na pět let v kombinaci s finančním trestem. Někdejšího náměstka primátora Pavla Krenka a bývalého zastupitele Jiřího Zeronika uznal vinným v jednom z pěti žalovaných obchodů s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci, které patří Liberci. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné.
30. 5. 2022|

Žalobce navrhuje podmínky v kauze údajných machinací s pozemky na Ještědu

Podmíněné a peněžité tresty navrhl ve středu u krajského soudu v Liberci státní zástupce pro dva bývalé regionální politiky obžalované v kauze údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci, které patří Liberci. Obžalovaní – bývalý náměstek primátora Pavel Krenk za ODS a zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, žádají zproštění obžaloby s tím, že se ničeho nezákonného nedopustili. Rozsudek soud vynese v pondělí.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 15:05|

Zlatý záchranářský kříž dostali policisté za pomoc tonoucímu i zdravotníci zasahující u tornáda

Za záchranu pěti tonoucích, za pomoc při tornádu na Moravě nebo za dlouhotrvající resuscitaci byli ve čtvrtek jednotlivci i profesionální týmy oceněny Zlatými záchranářskými kříži. Cenu jim předal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Celkem udělil devět Zlatých záchranářských křížů a dvě čestná uznání, hodnotitelé vybírali z asi sedmi desítek návrhů.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:16|

30 let zpět: Velikonoční tradice v Liberci

Dne 18. dubna 1992 byla takzvaná Bílá sobota, jeden z velikonočních svátků. Československá televize o nich už potřetí mohla referovat jako o křesťanských svátcích a zvycích. Reportáž z Liberce ukazuje, jaký program tehdy čekal na děti v oblastní galerii. Kromě velikonočních tradic se mohly zapojit i do ekologicky zaměřené akce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 4. 2022|

Namísto lanovky bude zatím na Ještěd jezdit autobus. Cestující nabere už na konečné tramvají

Za zničenou kabinovou lanovku na Ještěd zajistí Liberecký kraj náhradní autobusovou dopravu. Turisty by měla vozit od konečné tramvaje v Horním Hanychově na parkoviště u Horské chaty Ještědka pod vrcholem. Hejtmanství plánuje zahájení autobusové dopravy už od začátku turistické sezony v dubnu. Nejprve zřejmě o víkendech a svátcích, v létě pak každý den. Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) bude záležet na zájmu lidí.
2. 3. 2022|

Vítr připravil o elektřinu statisíce lidí, stromy zablokovaly tratě a silnice

Čechy, sever Moravy a Slezsko zasáhl ve čtvrtek silný vítr. V nižších polohách dosahoval v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Počasí do noci komplikovalo dopravu na železnici, neprůjezdné byly i některé silnice. Nehody se ale obešly bez vážnějších zranění. Bez proudu se ocitlo přes 300 tisíc odběratelů, jejich počet v podvečer klesl na zhruba padesát tisíc. Déšť a tající sníh také zvedaly hladiny řek. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem platí pro celé Česko až do půlnoci.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 22:24|

Nejvyšší soud se po desetiletích zastal podnikatele. Zrušil zabrání majetku konkurzní mafií

Justice se po dvaceti letech soudních sporů zastala rodiny zemědělce Aleše Vébra z Liberecka. Kvůli prohlášenému konkurzu přišla téměř o veškerý majetek. Úpadek iniciovali aktéři takzvané konkurzní mafie, přesto ho soudy léta odmítaly zrušit. Zasáhl až Nejvyšší soud, který prohlásil konkurz za nezákonný.
13. 2. 2022|

Lanovka na Ještěd bude mimo provoz minimálně tři roky

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci bude po říjnové havárii mimo provoz pravděpodobně minimálně tři roky. Jen základní oprava není podle výrobců, které oslovily České dráhy, možná s ohledem na stávající technické normy. Na obnově by se kromě Českých drah jako majitele lanovky měly podílet i město, kraj a firma TMR, jež provozuje skiareál na Ještědu.
6. 1. 2022|

Lanovky před sezonou čekají důslednější kontroly

Po tragické nehodě na Ještědu budou letos inspektoři Drážního úřadu při kontrole lanovek před zimou mnohem důslednější. S velkou revizí už začali například na Plešivci v Krušných horách. Provozovatele tamního areálu vyjde na víc než půl milionu korun.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 15:26|

Lanovka na Ještěd bude mít nové bezpečnostní prvky, slibuje vedení Českých drah

České dráhy chtějí na visutou lanovku na Ještěd v Liberci přidat další bezpečnostní prvky. Analýzu by měl jejich generální ředitel Ivan Bednárik mít k dispozici do dvou měsíců. Lanovka bude mimo provoz minimálně do konce zimní sezony.
12. 11. 2021|

Průvodčí, který zabrzdil druhou kabinu lanovky na Ještěd, dostal vyznamenání

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ocenil průvodčího lanovky na Ještěd Radka Kyselu. Ten 31. října při havárii zabrzdil svou kabinu a okamžitě zahájil evakuaci cestujících. Průvodčí patřil ke dvěma desítkám lidí, kterým hejtman na slavnostním nástupu v libereckých kasárnách předal u příležitosti Dne válečných veteránů záslužné medaile.
11. 11. 2021|