TÉMA

Belfast

Nezapomeňme, že mír nebyl nevyhnutelný, řekl Biden v Belfastu
Mír v Severním Irsku nebyl nevyhnutelný a jeho ochrana je prioritou pro americké demokraty i republikány, řekl americký prezident Joe Biden při návštěvě severoirské metropole Belfastu. Šéf Bílého domu tam zavítal při příležitosti 25. výročí podpisu dohody, která do regionu po desetiletích sektářského násilí přinesla klid. Severoirský mírový proces se aktuálně ocitl v problémech v důsledku brexitu a Biden uvedl, že doufá v brzkou obnovu sdílení moci mezi dvěma hlavními politickými tábory v této části Spojeného království.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 20:41|
Americký prezident Biden dorazil do Belfastu
Americký prezident Joe Biden v úterý večer přiletěl do Severního Irska, kam přicestoval v souvislosti s 25. výročím podpisu takzvané Velkopáteční dohody. Ta ukončila tři desítky let trvající sektářské násilí mezi probritskými protestanty a katolickými republikány v Severním Irsku.
11. 4. 2023|
Velkopáteční dohoda před 25 lety utnula násilí v Severním Irsku. Současnost nastiňuje její limity
Tři dekády trvalo sektářské násilí v Severním Irsku, než jej v dubnu 1998 ukončila mírová smlouva. Podle data podpisu se jí říká Velkopáteční a představuje klíčový moment v moderní historii Británie i Irska. Cesta k dohodě byla složitá, ale mír v regionu trvá i po čtvrt století. I přesto, že jeho pevnost prověřují izolované incidenty i velké výzvy, jakou byl brexit. Po 25 letech od dosažení míru také vyvstávají otázky, zda není čas smlouvu revidovat. Její část například už rok pomáhá blokovat regionální politiku a severoirská společnost prochází proměnou.
10. 4. 2023|
Britská rozvědka zpřísnila varování před teroristy v Severním Irsku
Britská tajná služba MI5 zvýšila míru teroristické hrozby v Severním Irsku na čtvrtý stupeň z pěti, podle jejího hodnocení je nyní v regionu útok vysoce pravděpodobný. Informoval o tom ministr pro Severní Irsko Chris Heaton-Harris. Agentura AFP upozornila, že se tak stalo krátce před ohlášenou návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena, který má v plánu navštívit Belfast v souvislosti s 25. výročím podpisu mírové Velkopáteční dohody, které připadá na 10. dubna.
28. 3. 2023|
Jednání o severoirském protokolu rychle postupují, tvrdí Londýn
Práce na vyřešení otázek ohledně statusu Severního Irska po odchodu Spojeného království z Evropské unie postupují relativně rychle, uvedl Londýn. Pokrok hlásí vyjednavači po týdnu intenzivních rozhovorů. Najít řešení je důležité i pro severoirskou politiku. Kvůli sporu totiž nemá Belfast od května funkční vládu.
22. 1. 2023|
Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie
Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|
Severní Irsko zažívá odliv mladých lidí. Může za to nejasná politická situace po brexitu
Ze Severního Irska odchází tisíce mladých lidí, každoročně ho opustí patnáct až dvacet tisíc z nich. Může za to mimo jiné politická situace po brexitu, která přispívá k napětí v už tak rozdělené společnosti. Na vině je také složité vyjednávání a nejasná budoucnost ohledně takzvaného severoirského protokolu. Mladá generace Severoirů je přesvědčena, že nemá v zemi žádné slovo.
18. 10. 2022|dk
Rakev se zesnulou Alžbětou II. se z Edinburghu přesunula do Buckinghamského paláce
Rakev s pozůstatky britské královny Alžběty II. v úterý, pátý den po jejím úmrtí, opustila Skotsko. Krátce po půl sedmé večer středoevropského času byla z Edinburghu přepravena armádním letounem RAF na vojenské letiště Northolt v Londýně. Smuteční procesí poté rakev dopravilo do Buckinghamského paláce, kde se s ní společně rozloučí členové královské rodiny. Do katedrály v Edinburghu dorazilo během úterý uctít památku královny na šestadvacet tisíc návštěvníků.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 21:37|
Procesí s rakví Alžběty II. dorazilo do Edinburghu. V ulicích skotské metropole přihlížely desítky tisíc lidí
Smuteční kolona vezoucí rakev s královnou Alžbětou II. dorazila zhruba po šestihodinové cestě ze skotského zámku Balmoral do Edinburghu. Rakev až do pondělí zůstane v paláci Holyrood, který je oficiálním sídlem britského panovníka ve Skotsku. Podél silnic, kudy smuteční kolona projížděla, stály tisíce lidí, další tisíce Britů čekaly na královnu v Edinburghu. V neděli mezitím proběhlo slavnostní prohlášení Karla III. novým králem ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku, později také na Gibraltaru. Proklamace o jeho nástupu na trůn zazněla den poté, co ho jako panovníka oficiálně prohlásila Nástupnická rada v Londýně.
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 20:27|
Tři šípy, které roztrhají MiG na kusy. Ukrajině mají pomoci britské rakety Starstreak
Už na začátku března naznačila Velká Británie, že by v rámci své vojenské pomoci mohla na Ukrajinu dodat i střely typu Starstreak. Podle webu Global Conflicts by se to mohlo stát právě v těchto dnech. Protiletecké střely by měly pomoci vrátit ukrajinské armádě rovnováhu potřebnou pro kontrolu vzdušného prostoru.
29. 3. 2022|
Nominace na Oscara za rok 2021 táhne Síla psa
Nominace na ceny Oscar za rok 2021 vede temný western Síla psa. Název snímku Jane Campionové padl dvanáctkrát, včetně kategorie nejlepší film. Vítěze oznámí Akademie filmového umění a věd 27. března. Snímky s českou účastí se nedostaly už dříve přes širší výběr.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 16:16|
Zlaté glóby vyhrál western Síla psa, nejlepším muzikálem je West Side Story
Nejlepším dramatickým filmem roku 2021 je podle Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu western Síla psa s Benedictem Cumberbatchem. Výsledky Zlatých glóbů každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Cenu za režii si odnesla Jane Campion právě za Sílu psa. V kategorii muzikál a komedie zvítězil film West Side Story Stevena Spielberga. Nejvíce nominací, po sedmi, mělo drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci 60. let a právě vítězná Síla psa.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 08:16|
Turnerovu cenu získalo uskupení Array Collective za „opravdu vážné věci“
Po roční pauze se udělovala v Británii Turnerova cena. Prestižní ocenění pro výtvarné umělce připadlo jedenáctičlennému uskupení Array Collective z Belfastu, které se zaměřuje na performační umění. Porota ocenila způsob, jakým se skupina umělců zabývá sociálními a politickými tématy v Severním Irsku a převádí je do uměleckých děl.
2. 12. 2021|
Před 50 lety se v Severním Irsku zatýkalo bez soudu. Operace Demetrius jen prohloubila násilí
Zákon o plné moci umožňoval zadržovat lidi bez soudu. Britská vláda normu začala uplatňovat v Severním Irsku přesně před padesáti lety v rámci operace Demetrius. Cílem bylo zmírnit ofenzivní tlak Irské republikánské armády (IRA). Úřady při čistkách cílily téměř výhradně na republikány a brutální metody britských vojáků měly nakonec opačný efekt – IRA získala příznivce a takzvané Trable se prohloubily.
9. 8. 2021|
V Irsku jsou Brity, v Británii Iry. Protestující unionisté cítí křivdu a bojí se zrady
Jsou hrdí na své britské kořeny a protestantské vyznání, brexitová dohoda ale severoirské unionisty oddělila od zbytku Spojeného království celní bariérou. Otřásla tak křehkým mírem Velkopáteční dohody. Klid na britském „zadním dvorku“ narušují mladí lidé, kteří v ulicích útočí na policisty zápalnými lahvemi. Cítí křivdu, frustraci a nepamatují násilí z dob The Troubles. Londýn je k situaci spíše apatický, zatímco sílí podpora pro referendum o sjednocení Irska.
14. 4. 2021|
Na počest prince Philipa zazněly salvy z děl. Pohřeb bude 17. dubna
Dělostřelecké salvy o sobotním poledni britského času (13:00 SELČ) uctily památku prince Philipa, manžela britské panovnice Alžběty II., který zemřel v pátek ráno na zámku Windsor ve věku 99 let. Výstřely z děl hřměly po celé Británii, na Gibraltaru i na vojenských lodích plujících po mořích. Salvy zazněly i v Austrálii. Buckinghamský palác již oznámil datum pohřbu prince, konat se bude 17. dubna.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 18:26|
V pražské zoo uhynula gorilí samice Bikira, zřejmě následkem poranění
V pražské zoo v pátek uhynula samice gorily nížinné Bikira. Zoologická zahrada to uvedla na sociálních sítích a na svém webu. Pravděpodobně následkem poranění měla krvácející natrženou stěnu žaludku a ztratila víc než tři litry krve. „Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu,“ informovala zoo.
10. 4. 2021|
Policie hasila střety v západním Belfastu vodním dělem. Politici vyzvali davy ke klidu
Nepokoje v severoirském Belfastu pokračovaly i v noci na pátek, několik skupin obyvatel zaútočilo proti zasahujícím policistům a vrhalo na ně kameny, zápalné lahve a dělbuchy. Bezpečnostní složky proti nim zakročily pomocí vodního děla ve snaze násilí ukončit, uvedl zpravodajský web BBC. Britský premiér Boris Johnson jednal po telefonu se svým irským protějškem Micheálem Martinem a vyslovil se pro „uklidnění napětí“.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 22:07|
V Severním Irsku pokračují násilnosti. Co stojí za zvýšeným napětím, není jasné
Severní Irsko má za sebou další noc s násilnými střety poté, co výtržníci v Newtonabbey zaútočili zápalnými lahvemi na strážce zákona. Incident byl nejnovější v sérii podobných střetů, které v posledních dnech zažívají v Belfastu, Derry (Londonderry) a jejich okolí. Pozadí těchto nepokojů není zcela jasné, například agentura AFP ale připomíná „kontext zvýšeného napětí“ v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie. Policie i britský ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis vyzývají ke klidu. „Nikdo si nepřeje, abychom byli zavlečeni zpět do temných dní, kdy bylo výtržnictví v ulicích Severního Irska běžnou věcí.“
8. 4. 2021|
Dublin a Belfast odsoudily násilí v Severním Irsku. Nepokoje se nelíbí ani britské vládě
Opakující se pouliční násilnosti v Severním Irsku musí přestat, než bude někdo vážně zraněn nebo zemře. Ve čtvrtek to řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney a vyzval severoirské politické lídry, aby společně pracovali na snížení napětí v ulicích. Provinční vláda v Belfastu po mimořádném zasedání rovněž odsoudila „naprosto nepřijatelné a neobhajitelné“ násilnosti. S místními představiteli plánuje jednat britský ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis. Navzdory výzvám ke klidu se výtržnosti opakovaly i ve čtvrtek večer.
8. 4. 2021|
V Severním Irsku hořela policejní auta. V Belfastu zvyšuje napětí i brexit
Severní Irsko má za sebou další noc s násilnými střety poté, co výtržníci v Newtonabbey zaútočili zápalnými lahvemi na strážce zákona. Podle policie skončily při „organizovaném útoku“ v plamenech tři její vozy, jeden muž byl na místě činu zadržen. Incident byl nejnovější v sérii podobných střetů, které v posledních dnech zažívají v Belfastu, Derry (Londonderry) a jejich okolí.
4. 4. 2021|
Čekali slunné dny, přišel brexit. Jeho dopady po měsíci pociťuje Británie i Evropa
Spojené království už rok není členem Evropské unie. Nová pravidla, která stanovila smlouva vyjednaná na poslední chvíli, už pociťují podniky, trhy, dopravci či umělci. Červený autobus propagátorů brexitu vystřídaly kamiony protestujících rybářů. Britští podnikatelé si stěžují na růst byrokracie i nákladů a přesouvají sklady na kontinent. Lidé, kteří hlasovali pro odchod Británie z EU, přihlíží, jak bagry u nich za plotem budují obří celnici. Brusel se kvůli kontrole vakcín dopustil diplomatického fiaska. Skotsko by se mohlo dočkat referenda o setrvání v království a s podobným hlasováním by souhlasili i občané Severního Irska.
31. 1. 2021|
Brexit se blíží, obyvatelé Severního Irska mají strach ze zdražování
Londýn i Brusel v posledních hodinách signalizují, že se zlepšují vyhlídky na podpis pobrexitové obchodní dohody. Britský ministr financí ale na BBC varoval, že Británie nepodepíše smlouvu za každou cenu a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová připustila, že dohoda pořád není jistá. Ostrovní firmy neskrývají obavy ze situace, která nastane po 1. lednu.
23. 11. 2020|
Do 15. října, nebo vůbec. Johnson přitvrdil ve vyjednávání dohody o volném obchodu s EU
Britský ministerský předseda Boris Johnson chce dohodu s Evropskou unií do poloviny října, kdy se koná summit unijních lídrů. Nebude-li dokument o budoucích vztazích Velké Británie s EU hotový, měly by se podle Johnsona obě strany smířit s krachem jednání a „jít dál“. Média mezitím přinesla informace o údajném britském plánu na změnu pravidel dohodnutých ohledně Severního Irska, což vyvolalo znepokojení v Belfastu. „Zákeřná zrada,“ označila britský plán tamní vicepremiérka.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 21:49|