TÉMA

Útočník

Krátce po útoku na filozofické fakultě hrozil muž před její budovou další střelbou. Soud ho potrestal podmínkou

Obvodní soud pro Prahu 1 udělil tříletou podmínku a zákaz vstupu do hlavního města muži, který jen pár dní po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyhrožoval další střelbou a smrtí vraha rodičů, sdělila ČT mluvčí soudu Eva Švíglerová. Jde o jeden z prvních ukončených případů, kterými se policie v souvislosti se střelbou na fakultě zabývá.
1. 2. 2024|

Policisté zadrželi podezřelého z útoků v Kunratickém lese. Údajně napadl také ženu s kočárkem v Hostavicích

Pražští policisté zadrželi muže, který je podezřelý z napadení několika lidí. K údálostem došlo v Kunratickém lese, ve čtvrtek podle vyšetřovatelů také zaútočil sekerou na ženu v Hostavicích. Policie to uvedla na síti X.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 14:46|

Po střelbě v centru Bruselu zemřeli dva švédští fanoušci, útočník je na útěku

Po střelbě v centrální části Bruselu zemřeli večer nejméně dva lidé a další utrpěl zranění. Útočník, který po nich pálil na ulici, vykřikoval islamistická hesla a večer byl stále na útěku. Informují o tom belgická média s tím, že oběťmi jsou dva švédští fotbaloví fanoušci. Podle premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorismem, úřady zvýšily stupeň varování. Zároveň byl kvůli útoku předčasně ukončen večerní fotbalový zápas Belgie se Švédskem.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 23:54|

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, školy začínají s preventivními programy

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, a nejde jen o drobné šarvátky. Třeba policisté na Děčínsku během jednoho měsíce řeší dva případy, kdy oběti skončily v nemocnici. Školy proto začínají s novými programy prevence.
27. 9. 2023|

V českobudějovické nemocnici útočil muž mačetou. Zranil čtyři členy personálu psychiatrie

V nemocnici v Českých Budějovicích zaútočil muž mačetou na personál psychiatrického oddělení, čtyři lidi zranil. Podle prvních informací nemocnice jsou mimo ohrožení života. Nikdo z pacientů zraněn nebyl. Policejní mluvčí Jiří Matzner na místě řekl, že útočníka zpacifikovali členové personálu společně s příslušníky bezpečnostní agentury, následně ho policie zadržela.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 20:51|

Útočník v Clevelandu zastřelil pět lidí, je na útěku

Útočník v texaském městě Cleveland zastřelil v jednom domě pět lidí a nyní je na útěku. Informovala o tom americká stanice ABC. Podezřelý je podle policie ozbrojený a je pod vlivem omamných látek. Místní obyvatelé dostali varování, aby nevycházeli ven.
29. 4. 2023Aktualizováno29. 4. 2023, 16:40|

Muž pobodal na pařížském nádraží šest lidí, motiv útoku je nejasný

Na pařížském nádraží Gare du Nord ve středu ráno útočník pobodal šest lidí. Policie muže zadržela, s těžkými zraněními zůstává v nemocnici. Motiv činu není jasný, vyšetřovatelé jej zatím nevyhodnotili jako teroristický útok.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 20:30|

V Praze pobodal muž dvě ženy. Policisté ho postřelili, zraněním podlehl

V Praze 4 v Novodvorské ulici večer čtyřiatřicetiletý muž pobodal dvě ženy. Policie musela při zadržení podezřelého použít střelnou zbraň, muž zraněním na místě podlehl. Na případ upozornil server TN.cz. Podle policie obyvatelům v okolí nehrozí žádné nebezpečí.
17. 12. 2022|

Muž, který najel v Trevíru do davu lidí, dostal u soudu doživotí

Doživotním odnětím svobody a uzavřením na psychiatrickém oddělení v úterý potrestal soud v Německu muže, který v prosinci 2020 najel v Trevíru na západě země do davu. Nyní 52letý Němec, který podle znaleckých posudků trpí paranoidní schizofrenií, tehdy zabil pět lidí včetně kojence a další asi dvě desítky chodců zranil. Rozsudek zatím není pravomocný.
16. 8. 2022|

Tělo zavražděného expremiéra Abeho je v Tokiu. Policie přiznala, že na akci, kde zemřel, byly problémy

Kolona automobilů převážející tělo zavražděného expremiéra Šinzóa Abeho dorazila v sobotu do jeho tokijské rezidence. Tam čekali jeho spolupracovníci z Liberálnědemokratické strany oblečení v černém, aby mu vzdali čest, uvedla agentura AFP. Abe byl postřelen atentátníkem v pátek dopoledne v západojaponské prefektuře Nara během politické kampaně a zraněním podlehl. Pohřeb se uskuteční v úterý. Velitel policie v Naře v sobotu řekl, že nemůže popřít, že na akci, kde byl Abe, byly bezpečnostní problémy.
9. 7. 2022|

Ve Spojených státech zabíjel další útočník. Po střelbě před kostelem v Iowě zemřeli tři lidé

Tři lidé zemřeli při střelbě před kostelem ve městě Ames v americkém státě Iowa. Mezi mrtvými je i pravděpodobný útočník, uvedla v pátek agentura AP s odvoláním na místní policii. Ta k případu zatím nesdělila bližší podrobnosti, nebezpečí pro občany ale podle ní již pominulo.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 06:25|

Střelec na texaské škole řádil desítky minut, policisté otáleli se zásahem

Nové informace, které začaly vycházet najevo den po střeleckém útoku v texaské škole, vyvolávají pochybnosti o efektivitě zásahu bezpečnostních složek. Ty útočníka v městečku Uvalde podle oficiálních vyjádření zlikvidovaly až hodinu a půl poté, co dorazil na místo činu. Střelec byl zřejmě desítky minut zabarikádovaný v místnosti, kde zabíjel děti a učitele. Před areálem základní školy mezitím frustrovaní místní obyvatelé marně vyzývali policisty, aby vtrhli dovnitř, popsal svědek agentuře AP.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 20:54|

Útočník v Norsku pobodal tři lidi, jeden je vážně zraněný

Na jihovýchodě Norska pobodal neznámý útočník tři lidi. Jeden z napadených je podle policie těžce raněný. Místní policie informovala o tom, že pachatele zadržela zhruba hodinu po útoku. Později upřesnila, že jedna z obětí je útočníkova manželka. Rodina pocházela ze Sýrie.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 16:54|

Kyberútok na ŘSD provedli profesionálové, zašifrovali data, oznámil úřad pro kyberbezpečnost

Kybernetický útok na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) byl podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na profesionální úrovni. Šlo o ransomware, který zašifroval data. NÚKIB zná útočníka, z taktických důvodů jej nyní nezveřejní, informovala v pátek mluvčí NÚKIB Alena Minxová. Kybernetickému útoku čelilo ŘSD v úterý.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 14:48|

Útočník v Tišnově zranil šest členů rodiny, policisté jej zadrželi

Šest lidí zranil útočník v pondělí večer v rodinném domě v Tišnově na Brněnsku. Záchranáři měli v péči šest pacientů, pět z nich utrpělo vážná zranění. Informovala o tom mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka řekl, že útočníka policisté zadrželi.
11. 10. 2021|

Radikalizovaný a psychicky nemocný muž pobodal v Nantes policistku. Při zatýkání byl zabit

Na předměstí francouzského Nantes v pátek dopoledne vešel neznámý muž na policejní komisařství a pobodal policistku. Přibližně čtyřicetiletá žena má četná zranění, zejména na nohou a na rukou, není však v ohrožení života. Policie muže odpoledne zadržela na základě informací od svědků útoku. Muž byl při policejním zátahu postřelen, později svým zraněním podlehl. Motiv útoku je zatím nejasný, ministr vnitra Gérald Darmanin však uvedl, že podezřelý byl v hledáčku policie kvůli své příklonnosti k radikálnímu islámu a že rovněž trpěl psychickými problémy.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 18:04|

V kanadském Vancouveru útočník pobodal sedm lidí. Jedna z obětí zraněním podlehla

Jedna žena zemřela a šest dalších bylo zraněno při sobotním útoku nožem na severu kanadského Vancouveru. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP. Policie vzala do vazby podezřelého, vyšetřovatelé se domnívají, že útočil sám. Motiv činu policie vyšetřuje.
28. 3. 2021|

Útočník ve Švédsku pobodal osm lidí, dva jsou ve vážném stavu

Při útoku nožem ve městě Vetlanda na jihu Švédska bylo zraněno osm lidí, z toho dva vážně. Policie čin vyšetřuje jako terorismus. Pravděpodobného pachatele, kterým je muž ve věku dvaceti až třiceti let, bezpečnostní složky postřelily a zatkly. S odvoláním na policii o incidentu informovaly zahraniční agentury.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 22:31|

Útočník pobodal v Hongkongu propekingského poslance, kterého kritizují demonstranti

Hongkongského poslance, který podporuje politiku centrální čínské vlády v Pekingu, pobodal na ulici útočník s nožem. Zákonodárce Junius Ho byl napaden na akci pořádané v rámci kampaně před místními volbami plánovanými na 24. listopadu. Protivládní aktivisté, kteří už pět měsíců během demonstrací požadují demokratické reformy, Hoa v červenci obvinili, že pomáhal zorganizovat útoky na demonstranty a kolemjdoucí na vlakovém nádraží ve čtvrti Yuen Long.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 13:53|

Útočník zranil nožem v Hongkongu čtyři lidi, jednomu ukousl část ucha. Zřejmě z politických důvodů

Nejméně čtyři lidé utrpěli zranění po útoku nožem v místě, kde se konal protest prodemokratického hnutí v Hongkongu. Podle místních médií jsou dva zranění v kritickém stavu. Útok se stal u nákupního střediska Cityplaza mall ve čtvrti Tai Koo. Jeden ze zraněných přišel o část ucha, které mu ukousl útočník, údajně přívrženec Pekingu, než ho zpacifikovali ostatní lidé v nákupním centru.
3. 11. 2019|

Antisemitských útoků v Německu přibývá, obětí se stal i berlínský rabín

Kancléřka Angela Merkelová označila rostoucí antisemitismus za hrozbu pro Německo. Nenávist k Židům a pravicový extremismus motivovaly i útočníka z Halle, který před třemi týdny zabil dva lidi. Přibývá také útoků z řad muslimských menšin. Terčem se stal i jeden z nejznámějších rabínů Německa. Úřady ale vyšetřování incidentu zastavily.
3. 11. 2019|

Útočníkovi na Kvitovou soud potvrdil trest v jiné kauze: dal tip lupičům na přepadení advokáta

Dovolání Radima Žondry zamítl v pátek Nejvyšší soud, potvrdil tak trest dva a půl roku za tip pro lupiče. V jiném procesu byl Žondra odsouzen za útok na tenistku Petru Kvitovou, nepravomocně dostal souhrnný trest osm let vězení. Nejvyšší soud se ale nyní zabýval jen první kauzou, rozhodnutí zveřejnil na úřední desce.
18. 10. 2019|

Útočník z Halle se přiznal k antisemitismu a vraždám u synagogy

Sedmadvacetiletý Němec Stephan B. se přiznal ke spáchání středečního útoku ve východoněmeckém Halle. Informovala o tom agentura DPA. Během výslechu u Spolkového soudního dvora v Karslruhe muž potvrdil, že motivem jeho činu byl antisemitismus a krajně pravicový světonázor.
11. 10. 2019Aktualizováno11. 10. 2019, 14:27|

Útočník z Halle chystal masakr v synagoze, uvedl prokurátor

Na internetu se objevil „manifest“, který zřejmě sepsal pachatel středečního útoku v německém Halle. Píše v něm, že chce zabít co nejvíce „nepřátel bílých“, hlavně Židů. Německý federální prokurátor považuje útok za terorismus – Stephan B. podle něj plánoval masakr v synagoze. Podezřelý měl v autě čtyři kilogramy výbušnin. Soud na něj uvalil vazbu.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 21:54|