TÉMA

Vyšehrad

Z nádraží Vyšehrad má být nová obytná zóna. Nabídne „mikrobyty“

Zchátralé nádraží Vyšehrad v Praze by mělo výrazně změnit svou podobu. Návrh počítá se 170 mikrobyty i kompletní rekonstrukcí bývalé památkově chráněné výpravní haly. Za projektem stojí developer Milodar Miškovič, který je novým majitelem nádražní budovy. Dosavadní vlastníci se o nemovitost nestarali a momentálně je v havarijním stavu.
14. 2. 2024|

Bývalí rozhodčí Grímm a Janoch dostali v kauze fotbalové korupce podmínku, pokutu a zákaz činnosti

Za přijetí úplatku udělil Okresní soud v Plzni bývalému fotbalovému rozhodčímu Marku Janochovi osmnáctiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky. Kromě toho musí zaplatit i 350 tisíc korun v 35 splátkách v hodnotě deset tisíc korun. Dostal také zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Janoch uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Stejně tomu bylo i v případě rozhodčího Tomáše Grímma, soud mu ve středu vyměřil půlroční podmínku se zkušební lhůtou na 14 měsíců, peněžitý trest 198 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta fotbalových utkání.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:15|

Padly první tresty ve fotbalové korupční kauze. Skála i Tarkovský dostali podmínku a pokutu

V kauze korupce a zpronevěry ve fotbale kolem bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra padly u plzeňského okresního soudu dva podmíněné tresty. Soud schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státním zástupcem Janem Schollem uzavřeli bývalý fotbalový delegát Miroslav Skála a Petr Tarkovský. Tomu soud za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti uložil osmiměsíční trest se zkušební lhůtou 18 měsíců a pokutu 55 tisíc korun, splatnou v deseti měsíčních splátkách. Skálovi za přijetí úplatku vyměřil osmiměsíční trest s dvouletou zkušební lhůtou, pokutu 48 tisíc korun a zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Oba rozsudky jsou pravomocné.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 15:20|

Reportéři ČT: Zbourat, či nezbourat? Na osudu mostu pod Vyšehradem se odborníci neshodnou

Budoucnost železničního mostu v Praze pod Vyšehradem už několik měsíců rozděluje památkáře, architekty a stavitele v otázce, zda jej zbourat či nikoliv. Například podle názoru památkářů se jedná o vzácnou památku v pražské zóně UNESCO, pro jiné je to však vysloužilá a rozpadající se stopa minulosti. Zúčastněné strany zatím ve sporu nemohou najít společnou řeč, ani případnou dohodu na kompromisu. Pro Reportéry ČT téma zpracoval David Vondráček.
5. 9. 2023|

Majitel nádraží Vyšehrad zanedbává péči o objekt. Milionovou pokutu ani po měsících nezaplatil

Majitel nádraží Vyšehrad ani po měsících nezaplatil pokutu 1,2 milionu korun, kterou po něm už od března chce Odbor památkové péče (OPP) pražského magistrátu. ČT to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Firmě proto může hrozit i exekuce. Důvodem pokuty je to, že vlastník, společnost Miquelira Limited se sídlem na Kypru, zanedbává péči o budovu. Historický objekt totiž dlouhodobě chátrá.
12. 7. 2023|

Experti zkoumají díly mostu podobného ohroženému vyšehradskému. Správa železnic trvá na jeho zbourání

Přesný technický stav pražského železničního mostu pod Vyšehradem se pokoušejí zjistit odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT tak, že detailně zkoumají části nedávno odstraněného podobného mostu z Děčína. Správa železnic chce most pod Vyšehradem nahradit novou konstrukcí, což ale vyvolalo diskusi a částečně také odpor. Zachování původního mostu žádá petice s 16 tisíci podpisy a vyzvalo k tomu také UNESCO. Podle železničářů ale vychází agentura OSN z neúplných informací a chce jí zaslat další.
28. 6. 2023|

Osm tisíc „na oběd“ úplatek nebyl, odmítl u soudu vinu rozhodčí

Dva sudí a delegát zápasu, kteří čelí spolu s bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem a dalšími lidmi obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů, v pátek u plzeňského soudu přijetí úplatku popřeli. Jejich výslechem tak skončil první týden soudního jednání, v němž je vedle Berbra obžalováno dalších dvacet lidí a klub Slavoj Vyšehrad z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy v letech 2019 a 2020, převážně ve prospěch Vyšehradu, nebo kvůli sázkám přijatým na zápasy.
21. 4. 2023|

Berbr stanul před soudem. Vinu odmítl, rozporuje obžalobu z korupce

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr, který s dalšími dvaceti lidmi čelí obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů v letech 2019 a 2020, se necítí vinen. Prohlásil to v pondělí u plzeňského okresního soudu. Berbr nemá podle svého obhájce zájem o uzavření dohody o vině a trestu a rozporuje obžalobu, podle níž mimo jiné svým vlivem ve fotbalovém prostředí ovlivňoval výběr rozhodčích pro utkání druhé a třetí ligy. Berbr bude před soudem vypovídat v úterý ráno.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 15:16|

Reportéři ČT: Stát uvažuje poprvé od revoluce o vyvlastnění památky. Nádraží Vyšehrad hrozí zřícení

Secesní nádraží Vyšehrad v Praze se dál rozpadá. V památkové oblasti jde o největší ostudu Prahy, která zatím nenašla způsob, jak cennou budovu ležící v ochranném pásmu UNESCO zachránit. Světová organizace pro kulturu navrhuje vyvlastnění soukromého spekulanta. Takové řešení v Česku ale nebylo v případě kulturní památky po roce 1989 nikdy uplatněno a vzhledem k historii vzbuzuje velké emoce. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
28. 2. 2023|

Stará a nová konstrukce by se tloukly, hájí předseda hodnotící komise návrh na nový most v Praze

Pražské panorama nejspíše čeká významná změna. Železniční most, který stojí v popředí při pohledu z Vyšehradu k Pražskému hradu, by měla ve čtyřletém horizontu nahradit nová konstrukce. To samo o sobě vyvolává diskuse, které podle architekta Davida Vávry vypukly poněkud nečekaně. Upozornil, že ani jako architekt nevěděl o soutěži, z níž vzešel vítězný návrh. Předseda hodnotící komise Pavel Ryjáček je naopak přesvědčen, že Správa železnic a město udělaly pro osvětu dost. Vávra a Ryjáček diskutovali o výměně železničního mostu v Událostech, komentářích.
30. 11. 2022|

„Novodobá reinkarnace totality rozpoutala útočnou válku,“ zaznělo na pietě

Politici, pamětníci i řada občanů si v neděli v Praze připomněli oběti komunistického režimu. Pietní akce se konaly v Ďáblicích a na Vyšehradě. Den památky obětí komunistů připadá na 27. června. Tentýž den uplyne 72 let od justiční vraždy právničky a političky Milady Horákové, jíž byla věnována jedna z nedělních piet.
26. 6. 2022Aktualizováno26. 6. 2022, 19:29|

Vlaky odjely a už se nikdy nevrátily. „Ztroskotaná“ nádraží na ně dodnes marně čekají

Česko je zemí železničních tratí a jeho hlavní město v tom jde směle příkladem. Byly však doby, kdy byla železnice považována za relikt minulosti, tratě se rušily a nádraží bourala. Jsou i nádraží, která přežila zánik své trati a zůstala v městské zástavbě, připomínajíce lodě ztroskotané na souši. Jiná zůstala stát u kolejí, ale vlaky u nich nezastavují – jako by na ně všichni zapomněli. Jen na dvou tratích, které letos jubilují, jsou čtyři takové budovy. „Zapomenutá“ nádraží lemují 150letou spojovací dráhu mezi Smíchovem a hlavním nádražím, „ztroskotaná“ nádraží v Libni a Karlíně zase připomínají, že před 50 lety ustal provoz na trati, která původně končila až na Těšnově.
15. 5. 2022|

Ze socialistické chlouby středobodem současných krizí. Kongresové centrum se nyní připravuje na předsednictví EU

Mohutná neofunkcionalistická stavba na předpolí Nuselského mostu v Praze měla být symbolem komunistických sjezdů, na prahu milénia ale díky summitu NATO nebo zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) vykročila směrem na západ. V posledních měsících se zdá, jako by se jedna z dosud nejkontroverznějších pražských staveb stala prostorem, který má hlavní město v záloze, když je třeba. Jenom za uplynulý rok se v ní vystřídalo vakcinační centrum, asistenční centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny a nyní se připravuje na akce k českému předsednictví v Radě Evropské unie.
21. 4. 2022|

Česko se vyhne scénáři s milionem běženců, řekl Rakušan. MMR podpoří miliardou rekonstrukci obecních bytů

Pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které je nejvytíženější v zemi, je nově ve Vysočanech. Přestěhovalo se z Kongresového centra na Vyšehradě do bývalé bankovní budovy na náměstí OSN. V Praze se do středy přihlásilo 68 tisíc ukrajinských uprchlíků z celkového počtu 289 tisíc, kteří dostali v Česku speciální víza. Vláda ve středu představila migrační strategii, kterou ve čtvrtek hájil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve sněmovním bezpečnostním výboru. Řekl, že počet uprchlíků v Česku již příliš neroste, nepředpokládá, že by nastal extrémní scénář kalkulující s příchodem až milionu lidí z válkou sužované Ukrajiny. Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační výzvu určenou obcím na rekonstrukci bytů ke střednědobému ubytování Ukrajinců. Rozdá v první fázi miliardu korun.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 16:40|

Vláda schválila priority zvládání uprchlické vlny, národním koordinátorem bude Rakušan

Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním zasedání vlády oznámil, že kabinet schválil strategické priority pro zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny. Zároveň vznikne post národního koordinátora pro migraci, který bude zatím zastávat ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Pražské asistenční centrum bude od čtvrtka přijímat uprchlíky z Ukrajiny na novém místě. Magistrát ho ve středu v podvečer přestěhuje z Kongresového centra (KCP) do Prahy 9 k metru Vysočanská.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 22:33|

Chtěli jsme zpátky, ale pak začali bombardovat i za městem, říká žena z Kyjeva. Do Česka přišlo přes 38 tisíc uprchlíků

V pátek se české cizinecké policii ohlásilo zhruba 5400 uprchlíků z Ukrajiny, kterou napadla ruská armáda. Počet nahlášených byl nižší než v předchozích třech dnech. Vyplývá to z informací, které na Twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Nově vzniklá krajská asistenční centra pomoci si zvykají na nápor běženců. Centrum na brněnském výstavišti opět vydává registrační čísla bez problémů, odbavení je plynulé. Před centrem v Praze a ve Zlíně se tvoří dlouhé fronty.
5. 3. 2022|

Na pražské nádraží Vyšehrad je uvalena exekuce, zřejmě půjde do dražby

Na dlouhodobě chátrající budovu nádraží Vyšehrad v Praze byla uvalena exekuce. Důvodem je fakt, že majitelé neumožnili pracovníkům stavebního úřadu budovu zkontrolovat. Společnost uvedla, že kontrolu v nejbližší možné době umožní. Praha chtěla dříve budovu odkoupit, ale nedomluvila se s majiteli na ceně.
28. 7. 2021Aktualizováno29. 7. 2021, 18:17|

Centrum Prahy je už 50 let památkovou rezervací. Mimořádné je svou rozlohou i počtem zajímavostí

Historické jádro Prahy je už padesát let městskou památkovou rezervací. Tou bylo vyhlášeno 21. července 1971, se svou rozlohou 866 hektarů je jednou z největších památkových zón na světě. Jedinečnost a mnohotvárnost pražského centra uznala v roce 1992 i Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), když střed metropole zařadila na seznam světového kulturního a přírodního dědictví lidstva.
20. 7. 2021|

V úterý přibylo 475 nakažených, velká očkovací centra v září skončí

V úterý přibylo 475 potvrzených případů koronaviru. Je to nejnižší úterní nárůst od konce loňského srpna. Po prázdninách přestanou fungovat velká očkovací centra, města předpokládají, že je nahradí ordinace praktických lékařů a nemocnice. V Praze skončí jak Národní očkovací centrum v O2 universum, tak magistrátem provozované centrum na Vyšehradě. Epidemiolog Petr Smejkal Radiožurnálu řekl, že doporučuje opět zkrátit interval mezi dávkami vakcíny, aby lidé měli plnou ochranu dříve.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 17:10|

Policie obvinila další dva lidi v kauze kolem bývalého místopředsedy FAČR Berbra

Kriminalisté obvinili další dva lidi v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu. Jednoho viní z přijetí úplatku, druhého z legalizace výnosů z trestné činnosti. Té se měl dotyčný dopustit z nedbalosti a způsobit tak škodu přes 1,5 milionu korun. Na dotaz ČT to uvedla státní zástupkyně Daniela Bártíková z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Policie zároveň rozšířila trestní stíhání několika již dříve obviněných lidí. Viní je nově z korupce a zpronevěry. Celkově je v kauze, kde policie stíhá i bývalého místopředsedu FAČR Romana Berbra, obviněno už 22 lidí.
18. 5. 2021|

Tajit, nebo zveřejnit zdroj z kauzy Faltýnkova diáře? Investigativní reportéři se v tomto případě neshodnou

Jména, sumy, informace o dotacích a vlastnících firem. Útržky z diáře šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka od úterý zveřejňuje a analyzuje na serveru Seznam zpráv tým investigativního reportéra Janka Kroupy. Obsah zápisků už řešila Poslanecká sněmovna a zajímá se o něj i policie, kdo je od Faltýnka získal a předal novinářům, je ale tajné. Redakce Seznam zpráv se zdroj rozhodla utajit. Proč? A proč by ho naopak veřejnost znát měla? To zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
12. 4. 2021|

Restaurace na Vyšehradě dostala za schůzku Prymuly s Faltýnkem pokutu dva tisíce korun

Pokutu dva tisíce korun udělil pražský magistrát restauraci Rio's na pražském Vyšehradě kvůli schůzce exministra zdravotnictví Romana Prymuly a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Ti se loni v říjnu společně s dalšími lidmi zúčastnili v prostorách podniku jednání, a to navzdory tehdejšímu uzavření restaurací.
26. 3. 2021|

Místo „kapříků“ tentokrát zachytily záznamy „petky“. Dva aktéři fotbalové kauzy s policií spolupracují

Policie vyšetřuje již déle než čtyři měsíce fotbalový skandál týkající se údajného ovlivňování utkání. Vychází z videozáznamů, odposlechů i výpovědí některých stíhaných. Podle kriminalistů ovlivňovali rozhodčí na pokyny shora zápasy kvůli postupům některých týmů, ale i kvůli sázkám. Na veřejnost se ale zatím dostaly jen střípky informací. Širší obraz se pokusili sestavit Reportéři ČT Adéla Paclíková a Ondřej Golis.
23. 2. 2021|

Trestní stíhání bývalého místopředsedy FAČR Berbra pokračuje. Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo jeho stížnost

Trestní stíhání bývalého místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra obviněného z korupce a zpronevěry pokračuje. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo jeho stížnost, kterou podal proti zahájení trestního stíhání. NSZ zamítlo stížnosti také dalších 14 z 20 obviněných. Na dotaz ČT to uvedla státní zástupkyně Daniela Bartíková z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Kauza se týká údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu.
19. 2. 2021|