TÉMA

Pacifik

Washington utužuje spojenectví v Pacifiku

Spojené státy a Japonsko výrazně utužily vojenské partnerství. Jde o nejvýraznější změny od jeho uzavření před více než šedesáti lety. Americký prezident Joe Biden po jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou mimo jiné avizoval vojenské cvičení USA, Japonska a Velké Británie.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 20:39|

Kalifornii zasáhla druhá bouře, kterou má na svědomí atmosférická řeka. Zemřeli tři lidé

Druhá bouře, kterou má na svědomí takzvaná atmosférická řeka, zasáhla v pondělí jižní část Kalifornie. Zanechala za sebou statisíce lidí bez elektřiny a nejméně tři mrtvé. Atmosférická řeka Pineapple Express prozrazuje svým názvem, že vzniká v okolí Havajských ostrovů v tropické oblasti Pacifiku. Někdy může představovat až několik tisíc kilometrů dlouhý a několik set kilometrů široký pás s vysokým obsahem vlhkosti. Bouře se dotkla desítek milionů obyvatel. V neděli vyhlásil guvernér Kalifornie nouzový stav v osmi okresech. V Los Angeles hasiči vyjížděli k desítkám sesuvů a zaplavených míst, hrozba v oblasti stále nepominula.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 09:05|

Mocnosti zápasí o nerozvinuté země v Tichomoří. Mají velký strategický význam

Západ hledá spojence mezi ostrovními státy v Tichomoří. Tento týden oblast kromě amerických ministrů navštívil i francouzský prezident. Postoj dlouho přehlížených a nerozvinutých zemí zásadně ovlivňuje bezpečnost v oblasti, kde získává převahu Čína.
29. 7. 2023|

Pobřežní živočichové loví hluboko v Pacifiku. Usadili se na velké skvrně odpadu, zjistila studie

Na Velké tichomořské odpadkové skvrně, vrstvě plastového odpadu plující uprostřed Tichého oceánu, prospívá velká komunita pobřežních živočichů včetně malých krabů a sasanek. Od jejich původního domova je dělí tisíce kilometrů, přesto ve volných vodách zdárně konkurují místním druhům, zjistili podle serveru CNN odborníci.
19. 4. 2023|

Odsuďte ruskou agresi, vyzval Blinken šéfa čínské diplomacie při pětihodinové schůzce

Poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu se sešli americký a čínský ministr zahraničí. Schůzka na indonéském ostrově Bali má uvolnit napětí mezi oběma zeměmi. Antony Blinken a Wang I se setkali po skončení zasedání skupiny největších světových ekonomik G20. Americký ministr požádal svůj protějšek, aby Peking ruskou agresi odsoudil.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 13:37|

Čínský ministr vyrazil na diplomatickou tour do Pacifiku. Snaží se posílit vliv a získat strategické pozice

Čínsky ministr zahraničí Wang I vyrazil na desetidenní tour po deseti ostrovních zemích v Tichém oceánu, s nimiž chce Peking uzavřít rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské smlouvy, a posílit tak svůj ekonomický vliv. Oblast má i zásadní strategický význam. Cestu začal na Šalamounových ostrovech a skončit by měl na Fidži.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 20:03|

Tonga je skoro měsíc po sopečné erupci stále závislá na cizí pomoci. Obává se ale rozšíření covidu

Skoro měsíc po sopečné erupci ostrovní stát Tonga v jižním Pacifiku velmi pomalu obnovuje spojení se světem. Internet a další sítě hlásí časté výpadky. S přísunem pomoci, na které je země stále závislá, navíc patrně přišla nová hrozba –⁠ objevilo se několik případů covidu.
10. 2. 2022|

Británie, USA a Austrálie ohlásily nový bezpečnostní pakt, kritizují jej Paříž i Peking

Spojené státy, Velká Británie a Austrálie oznámily nový bezpečnostní pakt, který jim umožní sdílet pokročilé technologie, včetně těch potřebných k výrobě ponorek na jaderný pohon. Cílem aliance je posílit bezpečnost v Indo-Pacifiku. Austrálie kvůli tomu zrušila mnohamiliardovou dohodu o nákupu francouzských ponorek, což ostře kritizuje Paříž. Podle Číny by se zase země měly „zbavit mentality z dob studené války a ideologických předsudků“.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 06:16|

Kvůli tání v Arktidě se mezi mořskými savci rychleji šíří smrtící virus, ukázal výzkum

Změna klimatu může usnadňovat šíření nebezpečného viru mezi mořskými savci, jako jsou tuleni, vydry nebo lachtani. Poukázala na to studie, kterou nedávno publikoval odborný časopis Scientific Reports. Tání arktického ledu totiž umožňuje těmto živočichům proplouvat z Atlantského oceánu do vod severního Pacifiku, což přispívá k šíření viru.
20. 11. 2019|

Když je život vzhůru nohama. Aussie & Kiwi Fest přiváží filmový výběr od protinožců

Se současnou kinematografií Austrálie, Nového Zélandu a Pacifiku seznamuje od 1. do 6. listopadu Aussie & Kiwi Film Fest. Filmovým i doprovodným programem přehlídky v pražských kinech se prolíná téma svobody jako připomínka třicátého výročí od pádu východního bloku v Evropě.
1. 11. 2019|

Vědci poprvé nahráli zpěv nejvzácnější velryby světa. Volá partnery, kteří už vymřeli

Mořští biologové poprvé, a možná rovnou i naposledy, zachytili a nahráli písně nejvzácnějšího kytovce světa – velryby japonské. Na Zemi žije už jen posledních třicet kusů těchto velkých inteligentních zvířat, a protože se mořským savcům nedostávají partneři, hrozí japonským velrybám vyhynutí.
21. 6. 2019Aktualizováno25. 6. 2019, 09:22|

Od srážky dělily obří válečné lodě jen metry. Rusko a USA se viní z incidentu navzájem

Ve Východčínském moři se v pátek ráno málem srazil americký křižník s ruskou protiponorkovou lodí. Spojené státy a Moskva se teď navzájem obviňují, kdo koho ohrozil. Ruské velení považuje incident za nebezpečný a nepřípustný. Americké velení označilo vysvětlení Moskvy za propagandu, USA podají oficiální diplomatický protest.
7. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 18:49|
1945

Jaltská konference měla prostý cíl. Projednat budoucnost světa

Druhá světová válka se chýlila ke konci, Rudá armáda postupovala Evropou z východu, na Západě operovali Američané a Britové a na sovětském Krymu se sešli nejvyšší představitelé protihitlerovské koalice. Ambice amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta, britského ministerského předsedy Winstona Churchilla a vůdce Sovětského svazu Josifa Vissarionoviče Stalina nebyly malé: projednat budoucnost světa. Od zahájení jaltské konference uplynulo 4. února čtyřiasedmdesát let.
4. 2. 2019|