TÉMA

Mrazy

Mrazy způsobily podle vinařů škody za miliardy

Škody na vinicích v Česku po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách dosahují škody 95 procent, na Moravě bude výnos nižší nejméně o 23 procent. Svaz vinařů, který je největším oborovým svazem, to zjistil v průzkumu mezi svými členy. Podobné škody na révě vinaři prý nepamatují. Škody hlásí i pěstitelé jiného ovoce. Prudké ochlazení ničilo úrodu také v Německu, Polsku nebo Francii.
12:58Aktualizovánopřed 36 mminutami|

Mrazy napáchaly na ovoci obří škody. Pomůžeme vám, slíbil pěstitelům Výborný

Mráz v Česku v posledních dnech napáchal velké škody ovocnářům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že největší škody jsou v Čechách, někde bude dokonce úroda nulová. Po jednání s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku řekl, že stát chystá finanční pomoc pro poškozené pěstitele. Ministerstvo chce firmám pomoct i s udržením zaměstnanců. Podle Ludvíka už škoda přesáhla jednu miliardu korun.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Mrazivý výkyv teplot si vybral svou daň na ovoci napříč Evropou

Rekordní teplo a po něm prudký propad – mnohde až pod nulu – řeší zemědělci od Balkánu po Nizozemsko. V Polsku někde mráz zničil celou úrodu. Nizozemci se zkoušeli bránit rosením, Chorvaté už zdražovali.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Mrznout bude i v následujících nocích, varuje ČHMÚ. Pěstitelé už sčítají škody

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout. V noci na čtvrtek budou přízemní mrazíky zejména v jižní polovině Čech a na severu republiky a v noci na pátek hrozí mráz, nejen přízemní, na celém území, varovali meteorologové. První škody kvůli studeným nocím hlásí pěstitelé zeleniny, ovoce i vinaři, zároveň mluví o oddálení sklizně a možných odbytových problémech.
24. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 13:34|

Klimatická změna zvyšuje rizika jarních mrazů. Podívejte se, jak ohrozí ovoce u vás

Mnoho odrůd ovoce, které se u nás v současné době pěstují, patří mezi tradiční a dobře adaptované na podmínky, jež u nás v minulosti panovaly. Neumí se ale přizpůsobit klimatickým změnám – a přestože se celkově otepluje, největší riziko přináší mráz.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 20:14|

V Česku znovu padaly teplotní rekordy. V Praze bylo 28,5 stupně

V Česku bylo i v pondělí nebývale horko. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde naměřili 28,5 stupně. Šlo také o nejteplejší 8. duben v historii měření. Po velmi teplém začátku týdne se má v Česku z úterý na středu výrazně ochladit. Přechod studené fronty srazí teploty i o víc než deset stupňů a v noci na čtvrtek se mohou místy objevit přízemní mrazíky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 18:39|

Na začátku týdne se ochladí. Mrazy mohou poškodit rozkvetlé stromy

Začátkem příštího týdne mohou v noci a k ránu na některých místech klesnout teploty na jeden až pět stupňů pod nulu. Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy, uvedli v neděli meteorologové. Aktuální výstraha na mráz ve vegetačním období platí pro polohy do 400 metrů nad mořem ve velké části Čech, Moravy a Slezska od pondělí do středy. Stromy doporučují meteorologové chránit například přípravky proti promrznutí, orosováním nebo pálením rostlinného odpadu v jejich blízkosti.
17. 3. 2024|

„Likvidace obyvatelstva“. Rusko sevřel tuhý mráz, lidé si kvůli výpadkům dodávek tepla stěžují Putinovi

Tisíce Rusů jsou v mrazivém počasí bez dodávek tepla a v posledních dnech stále častěji dávají veřejně najevo svoji frustraci, někteří výslovně mluví o „likvidaci obyvatelstva“. Výpadky dodávek, za nimiž je série havárií a často alarmující stav infrastruktury, tuto zimu postihly například obyvatele Moskevské oblasti, Petrohradu, Jekatěrinburgu, Voroněžské nebo Rostovské oblasti či Přímořského kraje na ruském Dálném východě, ale i dalších míst napříč Ruskem.
11. 1. 2024|

Sníh v kupé, cestující v kabátech. Silné mrazy zkomplikovaly jízdu některými vlaky

Mrazy komplikují cestování po železnici. Některé vlaky kvůli nízkým teplotám vůbec nevyjely, jiné soupravy mají problémy s topením. Výměna poškozených dílů přitom může trvat i delší dobu. U spojů placených z veřejných rozpočtů za to dopravci dostávají pokuty.
7. 12. 2023|

V Česku přes zimu uhynul rekordní počet včelstev, může se to promítnout do cen medu

V tuzemských úlech uhynul přes zimu rekordní počet včelstev. Za úbytkem stojí hlavně infekční nemoc varroáza, kterou způsobují roztoči. Podle průzkumu Českého svazu včelařů zahubila na čtvrt milionu včelstev, to je víc než třetina všech evidovaných. Uškodily jim taky mrazy v uplynulých dnech. V důsledku by mohl zdražit med.
8. 4. 2023|

Ovocnáři se chystají na jarní mrazíky, stromy chrání i speciálními svícemi

Ovocnáři se chystají na jarní mrazy. Teploty pod nulou ohrožují především stromy, které aktuálně kvetou. Tedy mandloně, meruňky a broskvoně. Jedním ze způsobů pomoci mohou být speciální parafínové svíce, které dokáží teplotu v sadech o několik stupňů zvednout.
27. 3. 2023|

Noční mrazy mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy, varovali meteorologové

V noci na pondělí se objeví skoro v celé zemi mrazy, které by mohly poškodit kvetoucí ovocné stromy – hlavně meruňky, broskvoně a slivoně. Výstraha na mráz ve vegetačním období platí od nedělních 23:00 až do úterního rána. Meteorologové doporučují zemědělcům a zahrádkářům, aby tyto kvetoucí ovocné stromy chránili před promrznutím.
10. 4. 2022|

Počasí bude připomínat stroj času, z jara se vracíme zpátky do zimy

Po týdnu s teplotami kolem 20 °C a častými denními teplotními rekordy se počasí chystá na trochu atypickou změnu ročního období: z jarních teplot na začátku týdne se v jeho druhé polovině vrátíme do čísel typických pro konec února.
30. 3. 2022|

Mrazivé počasí v Česku pomalu končí. Od středy se už budou denní teploty držet nad nulou

Zimní počasí bude pokračovat i v následujících dnech, mělo by však být výrazně tepleji. Výstraha před silným mrazem platí do pondělní půlnoci pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. V pondělí večer a v první polovině noci tak mohou teploty klesat k minus třinácti stupňům, poté se začne oteplovat. V následujících dnech by se už denní teploty měly držet nad bodem mrazu.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 17:24|

Meteorologové varují zemědělce před nočními mrazíky, opět hrozí poškození úrody

Ve druhé polovině noci na sobotu budou teploty v části Česka klesat pod nulu, což může vést k poškození vegetace, zejména zeleniny, vinné révy a kvetoucích ovocných stromů. Varování, který vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) se týká většiny Moravy s výjimkou jihu, dále východu Čech a Karlovarského kraje.
15. 5. 2020|

Jarní mrazy ničící úrodu ovoce se budou pravidelně opakovat, předpovídá bioklimatolog

Letošní úrodu ovoce v Česku výrazně zdecimovalo několik vln jarních mrazů. Zatím poslední mohou přijít ještě v noci na středu. Podle bioklimatologa Zdeňka Žaluda z vědeckého týmu projektu InterSucho modely vývoje klimatu předpokládají, že okolo poloviny tohoto století bude běžné, že mrazy poškodí jarní přírodu každý druhý rok.
14. 4. 2020Aktualizováno14. 4. 2020, 21:22|

Mráz se v Česku udrží i v dalších dnech, v ohrožení jsou ovocné stromy

Na většině území Česka bude v první polovině příštího týdne v noci mrznout a zejména v nižších polohách může mráz poškodit rostliny, především kvetoucí ovocné stromy. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zemědělcům a ovocnářům proto doporučuje, aby rostliny před mrazem přikryli nebo jinak ochránili.
29. 3. 2020|

Sklizeň ovoce loni klesla o čtvrtinu. Na vině jsou jarní mrazy

Sklizeň ovoce v České republice loni klesla meziročně o 27 procent na 129 911 tun. Důvodem byly jarní mrazy. S výjimkou meruněk, malin a ostružin zaznamenaly meziroční pokles úrody všechny ovocné druhy. V porovnání s průměrem sklizní posledních pěti let loňský pokles činil 18 procent. Výsledky sklizně spočítal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 10:44|

Do Spojených států dorazil „sibiřský expres“. Teploty spadly i o třicet stupňů

Východní polovinu Spojených států svírají na tuto roční dobu neobvyklé mrazy. Meteorologové předpokládají, že padnou stovky denních teplotních rekordů. Velmi chladné počasí přinesl do USA jev známý jako „sibiřský expres“, tedy příliv mrazivého vzduchu z Ruska. Teploty oproti předchozím dnům prudce klesly, leckde i o třicet stupňů. Počasí působí problémy v dopravě a vyžádalo si už také několik životů.
12. 11. 2019|
Počasí

Ovocnáři sčítají škody. Mrazivé dny jim sáhly na letošní úrodu

Noční a ranní mrazivé teploty z posledních dnů a týdnů vadí ovocnářům. Někteří už nyní uvádějí, že mají po úrodě. Jednou z nejpostiženějších oblastí je podle pěstitelů západ Čech.
15. 5. 2019|

USA čeká nebezpečný skok do jara. Oteplí se o 50 stupňů, hrozí záplavy, potrubí mohou praskat

Extrémní mrazy, jež ochromily život na americkém středozápadě, má vystřídat další rekordní změna počasí. Podle meteorologů už v první polovině příštího týdne přijde zvýšení teploty téměř o padesát stupňů Celsia. Informace o úmrtích způsobených polární bouří se různí. Podle některých zdrojů zemřelo už 21 lidí.
1. 2. 2019|