TÉMA

Kašel

Čekárny lékařů se znovu plní. Výrazně narostl počet lidí s chřipkou

Čekárny lékařů, zejména pediatrů, se v posledních dnech znovu plní. Mezi nejčastější příznaky patří horečky, zvracení nebo bolesti hlavy. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je dětských pacientů o pětinu víc než týden předtím. Výrazně narostl hlavně počet lidí s chřipkou, a to o více než 80 procent. Podle SZÚ by se mohla rozvinout v epidemii.
24. 1. 2024|

Je světový den rakoviny plic. „Když má pacient problémy, je už pozdě,“ tvrdí lékař

Na úterý připadá světový den rakoviny plic. V Česku touto chorobou v průměru onemocní přes šest a půl tisíce lidí ročně, okolo pěti tisíc pacientů zemře. Rizikoví jedinci se už více než rok mohou hlásit do preventivního programu časného záchytu karcinomu plic, zatím jím prošlo sedm tisíc lidí. Lékaři ale odhadují, že podmínky pro účast v programu splňuje až půl milionu Čechů.
1. 8. 2023|

Indické sirupy proti kašli zřejmě zabily 66 dětí, varuje před nimi Světová zdravotnická organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala celosvětové varování před sirupy proti kašli vyrobenými v Indii. Jsou pravděpodobně spojeny s úmrtím 66 dětí v Gambii.
11. 10. 2022|

Bakterie černého kašle zřejmě umí obnovit svůj důležitý gen

Vědci zjistili, že bakterie způsobující černý kašel zřejmě dovede obnovit jeden ze svých genů pokládaných za trvale nefunkční. Pomáhá jí to v adaptaci. Poznatky by mohly přispět k vývoji účinnější vakcíny i k lepšímu zacílení léčby. Za výzkumem stojí vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd (AV).
26. 11. 2021|

V sobotu přibylo 74 nakažených. Od úterý by mohly skončit roušky ve třídách ve zbylých krajích

Ve třech krajích, kde ještě musí žáci nosit ve třídách respirátory, by mohla tato povinnost v úterý skončit. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), jeho záměr ale ještě musí schválit vláda, která se sejde v pondělí. Epidemie covidu-19 stále slábne i v nejhůře zasažených regionech. V sobotu bylo pozitivních pouze 74 testů na covid-19. Stejně jako minulou neděli spadl denní přírůstek pod stovku, byl dokonce ještě nižší. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden už jen v jednom okrese více než 50 nových případů.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 19:52|

„Je to pořád dokola, někdy je mi dobře, jindy zle.“ Astmatem v Česku trpí asi půl milionu lidí

Když se narodila, měla už problémy s dýcháním a dětství trávila v nemocnici. Ve dvou letech u ní lékaři zjistili, že má astma. Kvůli zdravotním obtížím chyběla ve škole a nemohla si najít práci. I takové problémy řeší často dospělí pacienti. Světový den astmatu a alergie připadá na 3. května a upozorňuje na fakt, jak vážná tato onemocnění mohou pro jedince být. Astma je jednou z nejčastějších chronických nemocí v populaci a zvláště u dětí se v posledních letech objevuje čím dál více.
3. 5. 2021|

Přenos covidu-19 aerosolem je horší než kapénkami, ukazují studie

Zatím jsou to jen náznaky, ale několik nových studií upozornilo, že pokud dojde k nákaze covidem při přenosu aerosolem, mívá pak nemoc horší průběh než při přenosu kapénkami.
30. 4. 2021|

Prodeje léků loni stouply, Češi je více nakupovali na internetu

Prodeje léků na předpis v českých lékárnách a nemocnicích loni činily 71 miliard korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. Rostl také zájem o volně prodejné léky a produkty pro zdravotní péči, kde prodeje proti roku 2019 vzrostly o 5,5 procenta na 26 miliard korun. Výrazné zvýšení tržeb zaznamenaly internetové lékárny, které navýšily prodeje o 54 procent na 3,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která ČTK poskytla analytická společnost IQVIA. Trh podle ní ovlivnila pandemie koronaviru.
25. 2. 2021|

Při nákaze britskou variantou covidu se více kašle, méně častá je ztráta čichu

Příznaky u lidí nakažených covidem-19 se podle britského průzkumu liší podle toho, zda pacienty zasáhla britská varianta nebo původní covid. Ti s britskou variantou mají častěji kašel, bolí je v krku a jsou unavení. Ztráta chuti a čichu je u nich naopak méně častá, píše agentura Reuters.
27. 1. 2021|

Spojené státy překonaly hranici 11 milionů nakažených koronavirem. Tempo nákazy po volbách zrychluje

USA v neděli překonaly hranici 11 milionů potvrzených koronavirových infekcí. Poslední milion případů se v zemi prokázal za jediný týden, informuje agentura Reuters, která se odvolává na vlastní statistiky. Poradci příštího prezidenta Joea Bidena upozorňují, že se zdravotnictví pohybuje na hraně kolapsu a je potřeba dostat šíření nákazy pod kontrolu ještě předtím, než se Biden ujme úřadu.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 20:11|

Na MIT vyvinuli umělou inteligenci, která rozpozná covidový kašel

Vědci ve Spojených státech vyvinuli algoritmus, který podle zvuku kašle dokáže rozlišit, zda je člověk nakažený koronavirem. Úspěšný by měl být i v jinak bezpříznakových případech, jelikož umí rozeznat klíčové rozdíly covidového kašle, které neodhalí lidský sluch.
3. 11. 2020|

I mírné případy koronaviru mohou mít závažné dopady, vědci mluví o „postcovidovém syndromu“

Většina případů koronaviru není závažná a nevyžaduje hospitalizaci nebo speciální léčbu. Označovat je za „mírné“ může nicméně znamenat, že nemoc podceňujeme, varují lékaři. Někteří pacienti s covidem-19 totiž pociťují příznaky po velmi dlouhou dobu nebo mají komplikace, které se objeví až měsíce po diagnóze.
16. 7. 2020|

Kuřákům s chronickou obstrukční plicní nemocí se otevřely dveře k moderní léčbě

Dlouhodobý kašel a zadýchávání jsou typické příznaky takzvané chronické obstrukční plicní nemoci. Ta je nejčastějším důvodem k transplantaci plic a výrazně zvyšuje i riziko vzniku rakoviny. Statisíce lidí přitom ani nevědí, že tuto chorobu mají. Má to změnit pilotní screening i nové léky pro kuřáky.
21. 11. 2019|

Onemocnělo už 180 tisíc Čechů. Propukla chřipková epidemie

Nemocnost akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky už v Česku dosáhla úrovně epidemie, za týden přibylo pacientů téměř o pětinu. Vyhlášení epidemie potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. Nemocných je aktuálně 1715 na 100 tisíc obyvatel – tedy přibližně 180 tisíc lidí. Některé nemocnice už proto vyhlásily zákaz návštěv.  Nejvíc pacientů přibývá mezi předškolními dětmi.
1. 2. 2019Aktualizováno1. 2. 2019, 19:02|