TÉMA

Český telekomunikační úřad

Nutná je změna mentality od politiků přes úředníky po občany, hřímá Kala ohledně efektivity státu
Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala kritizoval v pořadu Otázky Václava Moravce neefektivitu státu, konkrétně zmínil třeba digitalizaci, za kterou se utrácí stále víc, ale výsledky se nedostavují. Frustruje ho, že se úřady z kontrol málokdy poučí. Je proto přesvědčen, že je potřeba celková změna přístupu celé společnosti ke státu.
23. 4. 2023|
Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana
Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|
Vláda schválila snížení minimálního počtu poboček České pošty
Navrhované snížení minimálního počtu poboček České pošty ze stávajících 3200 na 2900 na středeční schůzi schválila vláda. Potvrdila tak návrh nařízení, který jí předložil Český telekomunikační úřad. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po zasedání kabinetu řekl, že podle některých námitek mohl být návrh na rušení poboček ambicióznější. Stát by měl tímto krokem ročně ušetřit okolo 700 milionů korun.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 22:01|
Senát schválil misi vojenských policistů k vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině
Senát podle očekávání schválil misi až patnácti českých vojenských policistů, kteří se mají podílet na vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině v důsledku ruské agrese. Souhlasil rovněž s vysláním dvou desítek armádních instruktorů do afrického Nigeru. Vyslání je podmíněno ještě souhlasem sněmovny, která by o vládním návrhu měla rozhodovat nejdříve příští týden. Horní komora taky podpořila návrh zákona o kompenzaci zdravotnickým zařízením v souvislosti s epidemií koronaviru.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:38|
Plán na transformaci pošty strčil do šuplíku, obvinila Rakušana Mračková Vildumetzová. Nestoudné, brání se ministr
Poslankyně a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO) ve středečních Událostech, komentářích obvinila vicepremiéra Víta Rakušana (STAN), že připravený transformační a restrukturalizační plán České pošty (ČP) místo realizace „strčil do šuplíku“. Rakušan to kategoricky odmítl a oponoval, že změny v ČP se dějí až nyní kvůli tomu, že předchozí vlády k jejich provedení neměly dost odvahy.
30. 3. 2023|
Pošta kvůli rušení poboček propustí zhruba 1600 zaměstnanců
Česká pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček rozdá výpovědi zhruba šestnácti stům zaměstnanců. Další z předpokládaných 2269 rušených míst jsou neobsazená. Na pracovněprávní stránku podávání výpovědí a dodržování stanovených kritérií propouštění budou dohlížet odboráři České pošty. Po středečním jednání vedení pošty se zástupci odborů to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 20:02|
Česká pošta od července zruší až 2269 pracovních pozic
Česká pošta zruší od 1. července maximálně 2269 pracovních pozic. Některé z nich jsou nyní neobsazené, nejde tak o přesný počet propuštěných zaměstnanců. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že Česká pošta pomůže propouštěným lidem s hledáním práce. Propouštění souvisí s připravovaným rušením asi tří set poboček pošty z celkového počtu 3,2 tisíce. Transformace České pošty má stát více než osm miliard korun. Státní zdroje, které by na to měly být použity, ale podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka podléhají notifikaci Evropské komise.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 13:31|
Zaměřujeme se teď spíš na podporu menších virtuálních operátorů, říká nový šéf ČTÚ
Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert znovu řekl, že nepovažuje za pravděpodobné, že by v dohledné době přišel do Česka čtvrtý operátor. Důvodem je podle něj velikost trhu, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Úřad se proto podle Eberta v současné době zaměřuje spíše na podporu menších virtuálních operátorů, kteří mohou fungovat jako alternativa nabídky mobilních služeb. Telekomunikační analytik Ondřej Malý pak zmínil, že politici a ČTÚ by podle něj měli pro další roky spíše než cenu pro spotřebitele řešit jednodušší výstavbu infrastruktury a sítí.
26. 2. 2023|
Lidé s nízkými příjmy mohou telefonovat levněji, slevu 200 korun lze využít u čtyř operátorů
Stát začal nově přispívat lidem s nízkými příjmy na telefonování nebo připojení k internetu. Dvousetkorunový příspěvek sice již stát poskytoval, ale pouze lidem se zdravotním postižením. Nově na něj dosáhnou například samoživitelé, které trápí nedostatek peněz.
8. 2. 2023|
Poslední mobilní operátor zdražuje tarify. O tom, co by celkově pomohlo zlevnit volání, se vedou spory
Operátor Vodafone od konce února zdraží paušální mobilní tarify. Po T-Mobilu a O2 je tak posledním z velkých hráčů, který se rozhodl zvýšit ceny některých produktů. Krok společnost vysvětluje rostoucími náklady. Podle některých odborníků by ceny tarifů mohl snížit vstup čtvrtého velkého operátora na trh, to však nyní dle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Marka Eberta není reálné.
6. 2. 2023|
Možnost pro vstup čtvrtého operátora teď není, uvedl nový šéf ČTÚ
Do vedení Českého telekomunikačního úřadu se postavil Marek Ebert, nahradil Hanu Továrkovou. Tu v minulosti kritizoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Továrkové skončilo funkční období 31. ledna. Ebert uvedl, že nyní nevidí možnost pro vstup čtvrtého operátora na trh, soustředit se chce na pomoc virtuálním operátorům.
1. 2. 2023|Matěj Lucovič
Poslanci se střetli kvůli ústavní novele. ANO si podle Fialy bere obranu Česka jako rukojmí
Vláda by mohla dostat právo rozhodnout o vyslání vojáků do zahraničí, například k záchraně českých občanů v případě jejich ohrožení, aniž by takovou misi musel schvalovat parlament. Předpokládá to vládní ústavní novela, kterou v pátečním úvodním kole podpořila sněmovna. Vládní politici se kvůli tématu střetli s opozičním hnutím ANO, které obvinili, že si bere bezpečnost a obranu Česka jako rukojmí. Toto hnutí také požádalo o svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry současné vládě, která se bude konat v úterý.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 12:28|
Stát České poště doplatí loňské náklady v objemu 750 milionů
Stát doplatí České poště čisté náklady za poskytování základních služeb v loňském roce ve výši 750 milionů korun. Rozhodl o tom Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Pošta tak za minulý rok dostane celkem 1,5 miliardy korun, tedy maximální možnou částku. Její polovinu již dostala v srpnu.
21. 12. 2022|sov
Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají podle NKÚ jedny z nejvyšších v Evropě
Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají podle Nejvyššího kontrolního úřadu jedny z nejvyšších v Evropě. NKÚ prověrce podrobil činnost Českého telekomunikačního úřadu a zaměřil se na to, jak v letech 2018 až 2022 nakládal s financemi a majetkem státu. Podle kontrolorů se ČTÚ dopustil porušení rozpočtové kázně ve výši 4,7 milionu korun. S tím regulátor nesouhlasí, vysoké ceny volání a mobilních dat nerozporuje.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 15:31|
Vnitro vypíše tendr na nového šéfa České pošty v pondělí, odložilo ho kvůli dovoleným
Ministerstvo vnitra vypíše výběrové řízení na nového generálního ředitele České pošty v pondělí 3. října. Původně mělo tendr na nástupce Romana Knapa vypsat už v létě, ale kvůli dovoleným jej odložilo. Knap bude poštu řídit do rozhodnutí o nástupci, informoval resort v pátek v tiskové zprávě.
30. 9. 2022|
Poslanci debatovali o nelegální migraci. Podpořili zákon proti šíření teroristického obsahu
Opoziční hnutí ANO neprosadilo v úterý ve Sněmovně debatu o stanovení maximálních cen energií a o další podpoře v reakci na vyšší ceny elektřiny a plynu. Hnutí SPD neuspělo s návrhem, aby dolní komora zařadila na program schůze diskusi o reparacích od Německa za nacistickou okupaci. Sněmovna poté podpořila změnu, která má omezit administrativu u veřejných zakázek. Poslanci podpořili také návrh zákona proti šíření teroristického obsahu on-line. Během úterního jednání se také rozvinula debata o zvyšujícím se počtu migrantů, kteří mají přecházet české hranice. Zvýšenou nelegální migraci podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) způsobují v posledních týdnech Syřané, kteří do Evropy míří z Turecka.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 18:46|daz
S červencem by měly skončit nevyžádané telefonáty nabízející zboží či služby
Novela zákona o elektronických komunikacích zakazuje od 1. července takzvaný telemarketing. Skončit by tak měly nevyžádané telefonní hovory, které nabízely různé zboží či služby.
3. 7. 2022|
ČTÚ vypracoval nový návrh na regulaci pro mobilní operátory. Zohlednil připomínky Komise
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravil nový návrh na regulaci velkoobchodního mobilního trhu. Chce tak mít možnost trojici síťových operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone přímo regulovat ceny velkoobchodních služeb. Nový návrh, který zohledňuje připomínky Evropské komise, jež předchozí znění zamítla, zveřejnil na svých stránkách. Jako první o tom informoval server Lupa.cz. Na připomínky k novému návrhu ČTÚ vypsal měsíční veřejnou konzultaci.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 18:02|
Tisíce lidí mají špatný příjem televizního signálu. Podle Síkely Český telekomunikační úřad problém neřeší
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neřeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na standard DVB-T2. S příjmem mají problém desítky tisíc lidí. Síkela to řekl po pátečním jednání s předsedkyní ČTÚ Hanou Továrkovou. Podle ní způsob, jakým Síkela jednání vedl, nepovede k pozitivním změnám.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 14:13|
ČTÚ se vzdal záměru dočasné regulace cen v oblasti mobilních dat
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O nevydání chystaného opatření obecné povahy rozhodla rada ČTÚ tento týden ve čtvrtek poměrem hlasů tři ku dvěma.
8. 4. 2022|
Evropská komise odmítla návrh ČTÚ na regulaci trhu mobilních dat v Česku
Evropská komise odmítla návrh na regulaci velkoobchodního trhu s mobilními daty v Česku. Český telekomunikační úřad svou analýzou neprokázal, že tři síťoví mobilní operátoři jednají ve shodě a omezují tak konkurenci, uvedla Komise na svém webu. Český regulátor s takovým závěrem nesouhlasí a zvažuje další kroky.
21. 2. 2022|
Byl to souboj dinosaurů a vizionářů, popisuje informatik Zlatuška počátky internetu v Československu
Vysoké tarify, chybějící infrastruktura a spory o to, zda univerzity potřebují být on-line, doprovázely v devadesátých letech počátky internetu v Československu a posléze i v samostatném Česku. Že lidé upřednostňovali Seznam před Googlem, byl podobný zázrak, jako že dali přednost Kofole před Coca Colou, míní spisovatel a zakladatel prvního českého ryze internetového deníku a Neviditelný pes Ondřej Neff. Odborníci ale i dnes upozorňují na drahá data.
13. 2. 2022|
Některé vánoční dárky stále nedorazily k příjemcům. Doručovatelům situaci komplikují nová celní pravidla
Ani měsíc a půl po Vánocích nejsou doručené všechny balíky s dodáním do Štědrého dne. Jde o zásilky ze třetích zemí, které od loňska procházejí novým celním řízením. Česká pošta přiznává, že část z nich nestíhá doručovat v termínu. Přijala proto nová opatření.
5. 2. 2022|
Na tísňové linky bude možné poslat i SMS zprávu
Na linky tísňového volání 112 a 150, které mají ve své působnosti hasiči, a na policejní linku 158 bude možné od večera 1. ledna posílat v tísni také textové zprávy, tedy SMS. Dosud se na tyto linky dalo pouze telefonovat. Možnost posílat SMS měli jen handicapovaní, kteří se museli zaregistrovat u Hasičského záchranného sboru. Tuto změnu přináší novela zákona o elektronických komunikacích, která na Nový rok vstupuje v účinnost. Informovala o tom mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Studená.
30. 12. 2021|