Možnost pro vstup čtvrtého operátora teď není, uvedl nový šéf ČTÚ

Do vedení Českého telekomunikačního úřadu se postavil Marek Ebert, nahradil Hanu Továrkovou. Tu v minulosti kritizoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Továrkové skončilo funkční období 31. ledna. Ebert uvedl, že nyní nevidí možnost pro vstup čtvrtého operátora na trh, soustředit se chce na pomoc virtuálním operátorům.

Továrkovou podle Síkely do funkce prosadila minulá vláda s cílem zlevnit data prostřednictvím aukce kmitočtů pro sítě 5G, která měla přilákat čtvrtého mobilního operátora. To se ale kvůli několikrát změněným podmínkám tendru nestalo.

Podle Síkely rezignovala Továrková také na svůj mandát v radě úřadu, ministerstvo zřejmě vypíše tendr na obsazení tohoto místa v radě do konce funkčního období.

Další operátor v nedohlednu

Ebert na středeční tiskové konferenci uvedl, že vstup čtvrtého operátora na český trh je zatím v nedohlednu. „Očekávání z aukce kmitočtů se nenaplnila a já v současnosti nevidím možnost pro vstup nového hráče. Cestu vidím spíše v pomoci virtuálním operátorům,“ řekl.

Síkela od Eberta očekává napravení reputace úřadu po bývalé předsedkyni. ČTÚ letos podle nového šéfa čeká vypsání aukce kmitočtů pro celoplošné i regionální komerční digitální rozhlasové sítě. Továrková vypsala veřejnou konzultaci podmínek na poslední chvíli, navíc bez vědomí ostatních členů rady. Ebert chce konzultaci zastavit a podmínky nejprve probrat s potenciálními zájemci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Úřad plánuje analýzu poštovního trhu nebo samoobslužný portál občanům

Evropská komise tento týden již poněkolikáté zamítla návrh ČTÚ na regulaci velkoobchodního mobilního trhu. Ebert chce podle svých slov dál zkoušet regulaci před EU obhájit, případně se zaměřit na závazky tří velkých operátorů z aukcí kmitočtů, převážně z poslední aukce kmitočtů pro 5G.

Podmínky aukce pro ně mimo jiné zavádějí povinnost vydat referenční velkoobchodní nabídku pro takzvané virtuální operátory, kteří nemají vlastní sítě. Ti by pak mohli velkým operátorům konkurovat na maloobchodním trhu, a tím mobilní data a další služby výrazně zlevnit.

Úřad by měl rovněž pracovat na realizaci dotačních programů v rámci Národního plánu obnovy, ty se týkají pokrývání železničních koridorů signálem 5G nebo zavádění vysokorychlostního internetu. Zároveň bude ČTÚ usilovat o zachování terestrického, tedy pozemního televizního vysílání. Plánuje také provést analýzu poštovního trhu před vypsáním výběrového řízení na nového držitele licence po roce 2025 nebo spustit samoobslužný portál pro vyřizování požadavků občanů.