TÉMA

Spotřebitelé

Důvěra v ekonomiku mezi podnikateli opět stoupla, u spotřebitelů ale klesá

Důvěra v českou ekonomiku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) potřetí po sobě vzrostla, v prosinci se zvýšila stejně jako o měsíc dřív o 0,3 bodu a dostala se na 93,4 bodu. Podobně jako v listopadu stoupla důvěra podnikatelů, u spotřebitelů znovu klesla a sestoupila nejníže od letošního ledna.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 10:17|

Země EU dosáhly předběžné dohody na regulaci umělé inteligence

Evropská unie (EU) v pátek pozdě večer dosáhla předběžné dohody na regulaci umělé inteligence (AI). Podle analytiků ale ještě bude nutné upřesnit detaily. Informuje o tom agentura Reuters, která píše o „přelomových“ pravidlech. EU podle ní má nakročeno k tomu, aby se stala prvním z významných světových hráčů, který bude mít normy pro regulaci systémů, jako je ChatGPT.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 11:09|

Společnost Amazon čelí žalobě od americké Federální obchodní komise, viní ji z poškozování spotřebitelů

Americká Federální obchodní komise (FTC) v úterý podala dlouho očekávanou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon. Tvrdí v ní, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trhu k vlastnímu prospěchu a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny, informovala agentura Reuters. FTC rovněž požádala soud o zvážení, zda by neměl firmu Amazon přinutit k prodeji některých aktivit, aby tak zastavil negativní dopady na spotřebitele. Akcie Amazonu ztrácejí k úterku přes čtyři procenta.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 21:24|

Důvěra v ekonomiku v září klesla, po spotřebitelích ji ztrácejí i podnikatelé. Nejméně věří průmyslu

Důvěra v českou ekonomiku je nejmenší od doby, kdy v zemi vrcholila covidová epidemie. Letos v září klesla na 89,2 bodu, což je o 4,2 bodu méně než v srpnu, uvedl Český statistický úřad. Menší důvěru v hospodářství mají oproti konci prázdnin podnikatelé i spotřebitelé.  Nižší je důvěra i meziročně, loni v září byla na 90,3 bodu.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 14:39|

Vládní stropy na ceny energií by mohly skončit, zní z kabinetu. Lidé stále nakupují tuhá paliva

Energie pro spotřebitele dál zlevňují, během týdne snížil ceny taky největší tuzemský dodavatel – ČEZ. Nabídky hlavních hráčů na trhu se tak pohybují pod vládou stanoveným stropem. Kabinet ale počítá s tím, že koncem roku limity skončí. Podle odhadů ministra průmyslu a obchodu vydá stát letos na pomoc s cenami energií přes 110 miliard korun.
18. 9. 2023|

Důvěra v ekonomiku po krátkém zlepšení opět klesá, v prosinci se snížila mezi podnikateli i spotřebiteli

Důvěra v ekonomiku v prosinci klesla o 0,6 bodu, oznámil Český statistický úřad. Kromě podnikatelů, jejichž důvěra klesá dlouhodobě, se před koncem roku snížila i mezi spotřebiteli. V listopadu přitom jejich důvěra v ekonomiku rostla.
27. 12. 2022|

Spotřebitelská novela upravuje reklamace, nákup v e-shopech i informace u slev

Před nepoctivými praktikami obchodníků by měla zákazníky nově chránit novela zákona, kterou už podepsal prezident. Lidé by měli mít například lepší přehled o tom, jak velkou slevu prodejci skutečně nabízejí. Upravuje například i to, v jakém stavu lze vracet zboží z e-shopů.
29. 11. 2022|

Důvěra v českou ekonomiku se snížila i v srpnu, spotřebitelé ale pookřáli

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu klesla, a to třetí měsíc v řadě, uvedl Český statistický úřad. Z jeho konjunkturálního průzkumu ovšem vyplývá, že je to důsledek poklesu důvěry mezi podnikateli. U spotřebitelů je situace jiná, poprvé po pěti měsících jejich důvěra v ekonomiku ve srovnání poněkud vzrostla. Stále je ale na nejnižších hodnotách za posledních dvacet let.
24. 8. 2022|

Důvěra v ekonomiku znovu klesla. U spotřebitelů je nejnižší od začátku měření

Důvěra v českou ekonomiku v červenci meziměsíčně klesla o 2,6 bodu na 95,7 bodu, snížila se u podnikatelů i spotřebitelů. V případě druhé jmenované skupiny se důvěra propadla na nejnižší hodnotu od začátku průzkumu v lednu 2003.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 13:15|

Bankovní vklady domácností po několika letech klesly. I kvůli drahému bydlení

Lidé začínají nechávat v bankách méně peněz. Vklady českých domácností se poprvé téměř po pěti letech snížily – ukazují to nově dostupná data za březen. Podle expertů za to můžou mimo jiné vysoké účty související s bydlením. Menší úspory mají i živnostníci.
21. 5. 2022|

Potraviny zdražují, lidé obnovují domácí chovy a sami pěstují zeleninu i ovoce

Nejen ceny energií a pohonných hmot trápí české domácnosti, zdražují také některé potraviny. Například mouka v březnu zdražila meziročně o víc než 30 procent, stejně tak máslo. Rostou i ceny masa. Čeští řezníci se potýkají se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa a poklesem zájmu zákazníků. Problémy mají také chovatelé prasat.
1. 5. 2022|

Důvěra v ekonomiku po půl roce stoupla. Výrazně vzrostla ve stavebnictví a průmyslu

Důvěra v českou ekonomiku se v lednu po půl roce zvýšila. Proti loňskému prosinci stoupla o dva body na hodnotu 97,6 bodu, přičemž optimističtější jsou podnikatelé i spotřebitelé. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V meziročním srovnání je souhrnný i podnikatelský indikátor vyšší, zatímco důvěra spotřebitelů je na nižší úrovni. Ačkoliv ČSÚ hlásil růst důvěry už před měsícem, v lednu provedl revizi a aktuálně prosincová data značí stagnaci.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 11:26|

Důvěra v ekonomiku po pěti měsících na konci roku stoupla

Důvěra v českou ekonomiku po pětiměsíčním poklesu letos v prosinci stoupla meziměsíčně o 0,3 bodu na hodnotu 95,5. Pomohl k tomu hlavně růst důvěry spotřebitelů, zatímco důvěra podnikatelů stagnovala. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským prosincem vzrostl jak souhrnný indikátor důvěry, tak ty jednotlivé za spotřebitele a podnikatele.
27. 12. 2021Aktualizováno27. 12. 2021, 11:54|

Největší odkladiště rychlé módy je v Chile, výroba oblečení představuje velký ekologický problém

Říká se jí rychlá móda a odpovídá na touhu některých lidí měnit šatník v závislosti na měnícím se střihu a barvách každé sezony s co nejnižšími nároky na vlastní peněženku. Fenomén ale živí nebezpečný trend plýtvání zdroji, energií a vodou. Nejlépe je vidět na nejsušší poušti světa v jihoamerickém Chile, kde se nachází pravděpodobně největší hřbitov rychlé módy na planetě.
26. 11. 2021|

Důvěra v ekonomiku v srpnu klesla, ovlivnil ji cestovní ruch a průmysl

Důvěra v českou ekonomiku se v srpnu meziměsíčně snížila o 1,1 bodu na 98,6 bodu. Klesla podruhé v řadě, v červenci to ale bylo o 4,3 bodu. V srpnu se zhoršila u podnikatelů, což ovlivnil vývoj v průmyslu a cestovním ruchu, naopak u spotřebitelů vzrostla. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským srpnem jsou všechny indikátory na vyšší úrovni.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 10:34|

Důvěra v českou ekonomiku v červnu vzrostla. Stoupla mezi spotřebiteli i podniky

Důvěra v českou ekonomiku v červnu opět stoupla, a to meziměsíčně o 4,3 bodu na 104 bodů, uvedl Český statistický úřad. Potřetí v řadě přitom vzrostla důvěra jak spotřebitelů, a to o 2,7 bodů na hodnotu 105,5, tak podnikatelů, kde se zvýšila o 4,6 bodu na 103,7. V porovnání s loňským červnem jsou všechny hodnoty výrazně vyšší.
24. 6. 2021|

Důvěra v ekonomiku byla v dubnu nejvyšší za poslední rok, zřejmě kvůli chystanému rozvolňování

Důvěra v českou ekonomiku byla v dubnu nejvyšší za poslední rok. Stoupla na 94,7 bodu z březnových 87 bodů, ukázal indikátor Českého statistického úřadu. Zvýšila se jak důvěra podnikatelů, tak spotřebitelů. Podle statistiků je to zřejmě avizovaným rozvolňováním opatření proti šíření koronaviru. Zvýšení důvěry není překvapením ani pro analytiky. Ti ale zároveň varují, že se očekávání, která jsou za jejím růstem, nemusí nakonec zcela naplnit.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 13:27|

Ústavní soud zamítl úpravu registru spotřebitelů. Poskytovatelé úvěrů mohou sdílet data bez souhlasu

Ústavní soud (ÚS) ve středu zamítl návrh na zrušení části právní úpravy registru spotřebitelů v zákoně o ochraně spotřebitele. Zákon umožňuje, aby se například poskytovatelé úvěrů, operátoři nebo distributoři energií prostřednictvím sdílené databáze vzájemně informovali o závazcích a platební morálce klientů. Potřebné osobní údaje mohou zpracovávat bez souhlasu spotřebitelů.
11. 11. 2020|

Důvěra podnikatelů v českou ekonomiku roste. Spotřebitelé se ale bojí inflace a nezaměstnanosti

Důvěra podnikatelů v českou ekonomiku se v srpnu oproti červenci mírně zvýšila o 0,8 bodu na 85,5 bodu, naopak důvěra spotřebitelů klesla o 1,6 bodu na 94,4 bodu. Vyplývá to z konjunkturálního průzkumu, který v pondělí zveřejnil Český statistický úřad. V meziročním srovnání jsou však všechny indikátory důvěry stále nižší, důvodem je pandemie koronaviru a s ní související opatření.
24. 8. 2020|

Inflace v červenci zrychlila růst na 3,4 procenta. Zdražily zejména alkoholické nápoje a tabák

Spotřebitelské ceny v Česku v červenci mírně zrychlily růst na 3,4 procenta z červnových 3,3 procenta. Zdražily zejména alkoholické nápoje a tabák, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s červnem vzrostly ceny o 0,4 procenta. Výsledek tak podle analytiků odpovídá vyznění prognózy České národní banky (ČNB), ale je citelně nad očekáváním finančního trhu.
13. 8. 2020Aktualizováno13. 8. 2020, 14:12|

Důvěra v ekonomiku v tuzemsku roste. Spotřebitelé se ale bojí o finanční situaci

Důvěra v ekonomiku Česka vzrostla v červenci meziměsíčně o 9,5 bodu na 86,7 bodu. Optimističtější byli spotřebitelé i podnikatelé, u nichž byl meziměsíční růst důvěry nejvyšší od počátku sledování, ukazují aktuální čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ). Důvěra v tuzemské hospodářství zaznamenala v dubnu po vypuknutí koronavirové krize rekordní propad skoro o 20 bodů, v květnu a v červnu mírně stoupla. I přes výrazný růst v červenci zůstává důvěra v ekonomiku stále pod dlouhodobým průměrem, doplňují statistici.
24. 7. 2020Aktualizováno24. 7. 2020, 10:35|

Vláda bude vyplácet živnostníkům měsíčně 15 tisíc, ECB zároveň otevírá cestu k neomezenému tištění peněz

Poškození živnostníci dostanou 15 tisíc měsíčně a dosáhnou i na ošetřovné, oznámila ve čtvrtek vláda. Nálada spotřebitelů se však v řadě evropských zemí kvůli koronaviru prudce zhoršuje.  V Německu se tak její index na duben propadl na nejnižší úroveň od roku 2009. Podobnou situaci hlásí i Francie. Evropská centrální banka už také oznámila, že ruší limit pro nákup dluhopisů zemí eurozóny. Připravila si tak cestu k neomezenému tištění peněz na boj s koronavirem. Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se však ani po pěti hodinách videosummitu věnovaného koronaviru neshodli na společném prohlášení. Italský premiér Giuseppe Conte se podle prohlášení svého úřadu postavil proti ekonomické části prohlášení a požaduje ráznější hospodářské kroky. Na ty však nechtějí přistoupit další země.
26. 3. 2020Aktualizováno26. 3. 2020, 22:09|

Hromadné žaloby by v Česku mohl podávat přímo poškozený nebo neziskové organizace

Ministerstvo spravedlnosti opustilo záměr, podle nějž měl hromadné žaloby za spotřebitele či jiné poškozené podávat akreditovaný investor, který sleduje vlastní ekonomické zájmy. Místo toho by tak mohl činit buď přímo poškozený, nebo neziskové organizace. Nejvýhodnější postavení při podávání žalob by pak měly mít takzvané spotřebitelské neziskové osoby zapsané u Evropské komise, kterých je aktuálně v tuzemsku sedm.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 15:27|

Boj proti „šmejdům“: Ministerstvo chce ztížit uzavírání smluv po telefonu

Ztížit uzavírání obchodů po telefonu chce ministerstvo spravedlnosti. Změnou občanského zákoníku plánuje zakročit proti nekalým prodejcům zboží, takzvaným „šmejdům“. Novela počítá s tím, že pokud podnikatel kontaktuje spotřebitele telefonicky, musí poté ještě svou nabídku doručit v textové podobě. Smlouva by byla uzavřená až v momentě, kdy by spotřebitel odeslal stejnou formou svůj souhlas.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 20:05|