TÉMA

Střela

Íránské střely ničil Šíp, Železná kopule i Patriot. Izrael budoval štít celé dekády

Bezprecedentní íránský útok na Izrael ukázal, že dekády masivních výdajů židovského státu a USA do budování protiraketového deštníku se vyplatily. Do akce se v noci na neděli zapojily systémy jako Iron Dome (Železná kopule) či Arrow (Šíp), které s pomocí spojenců v regionu zlikvidovaly drtivou většinu raket a dronů. Spojené státy využily bojové letouny, systém Patriot v Iráku a také Aegis umístěný ve Středomoří. Podle CNN šlo Teheránu o symbolickou odvetu, okázalou demonstraci síly, která nezpůsobí větší škody ani nerozpoutá otevřenou válku.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 21:51|

Rusové zřejmě svrhli na Charkov „létající bombu“, uvádějí ukrajinské úřady a média

Rusko patrně při středečním útoku na východoukrajinský Charkov použilo nový typ řízené bomby. Uvedli to ukrajinští činitelé, podle nichž jde o zbraň na pomezí řízené letecké bomby a střely. Ruská invazní armáda na město zaútočila leteckými pumami poprvé od roku 2022, upozornil náčelník vyšetřovacího oddělení policie v Charkovské oblasti Serhij Bolvinov. Při útoku jeden člověk zemřel a dalších devatenáct utrpělo zranění včetně čtyř dětí ve věku od tří měsíců do devíti let.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 15:43|

Ukrajinci ztrácejí pozice v deset let hájené Avdijivce blízko Doněcku

Ruské armádě se podle světových médií daří postupně ovládat Avdijivku. Město v Doněcké oblasti je důležité především svou blízkostí k okupované metropoli Doněck. Intenzivnímu ruskému tlaku se brání už řadu měsíců, boje v něm ale zuří už od počátků ruské invaze v roce 2014. Podle ukrajinských zdrojů je situace kritická, město čelí útokům ze vzduchu, nepřátelské jednotky se také snaží posunout v ulicích města.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 12:57|

Česko koupí protiletadlové střely z Izraele, jednala o tom vláda

Kabinet projednal nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany. Využít střely bude česká armáda moci v rámci protiletadlového raketového systému SPYDER, který Česko koupilo v roce 2021. Vláda zároveň schválila další peníze na pomoc Ukrajině, mají jít hlavně do zdravotnictví.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 18:30|

Ukrajina chce střely ATACMS, aby mohla zasahovat ruský týl. Pomoci mají i rakety Taurus, Německo ale váhá

Americké ministerstvo obrany je připraveno poskytnout Ukrajině rakety ATACMS dlouhého doletu vybavené kazetovou municí, jakmile to prezident Joe Biden oficiálně schválí. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg to oznámil náměstek tajemníka pro armádní nákupy Doug Bush. Německo naopak podobný krok v současnosti neplánuje a řízené střely Taurus zatím ukrajinské armádě nedodá.
5. 10. 2023|

Ukrajina usiluje o další raketové systémy, jedná o ATACMS a střelách Taurus

Důležitost raketových systémů je po ruské invazi na Ukrajinu enormní. Armáda okupované země už ve válce používá americké Himarsy, francouzský SCALP a britský Storm Shadow, ale svůj zbrojní repertoár se snaží nadále rozšiřovat. V současnosti jedná ministr zahraničí Dmytro Kuleba o americkém systému ATACMS a německých střelách Taurus, které by Ukrajincům umožnily zasáhnout cíle hluboko v ruském týlu. Kromě těchto západních variant už ale úspěšně otestovali i svou vlastní střelu, která dokáže udeřit ze vzdálenosti 700 kilometrů.
1. 9. 2023|

Jih Ukrajiny opět hlásí ruské útoky. Kyjev se chystá na osvobození Bachmutu

Jih Ukrajiny již třetí den po sobě čelil ruským vzdušným útokům. V Mykolajivu utrpělo zranění 19 osob a nejméně dva lidé zemřeli. Jednoho mrtvého a osm zraněných hlásí také Oděsa. Moskva tvrdí, že útočila na výrobny dronů. Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj mezitím oznámil, že armáda si vytvořila „všechny podmínky“, aby osvobodila Bachmut. Podle ukrajinských zdrojů listu The Washington Post Ukrajinci začali používat kazetovou munici dodanou Spojenými státy. Údajně ke zničení ruských zákopů, které Kyjevu brání v rychlejším postupu.
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 21:04|

V Polsku našli trosky zřejmě ruské rakety. Ministr obrany viní armádu, že ho o incidentu neinformovala

Na severozápadě Polska byly v dubnu objeveny trosky zřejmě ruské střely, uvedla tento týden tamní média. Nález vzbudil pochybnosti o postupu při pátrání po raketě. Ministr obrany Mariusz Blaszczak oznámil, že armáda loni v prosinci dostala od Ukrajinců upozornění, že se k Polsku blíží letící objekt a že možná jde o raketu, ale jeho ani další klíčové činitele odpovědné za bezpečnost země o tom šéf armádního velitelství pro operace neinformoval. Prezident Andrzej Duda prohlásil, že incident nepředstavuje vážnou hrozbu pro bezpečnost Polska. Opozice ostře kritizuje ministra obrany a požaduje jeho trestní stíhání.
12. 5. 2023|

KLDR simulovala jaderný útok. Buďme připraveni kdykoli provést úder, vyzval Kim Čong-un Severokorejce

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval svou zemi, aby byla připravena kdykoli provést jaderné útoky k odvrácení války. S odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA to uvedla agentura Reuters, podle níž Pchjongjang v neděli odpalem balistické rakety simuloval taktický jaderný útok. Cílem byla Jižní Korea, píše agentura AP.
20. 3. 2023|

KLDR odpálila směrem do moře tři balistické rakety, uvedl Soul

Severní Korea odpálila tři balistické rakety krátkého doletu do moře východně od Korejského poloostrova. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovaly světové agentury. Je to další z bezprecedentního počtu raketových testů, které Pchjongjang letos provedl, podotkla agentura Reuters.
31. 12. 2022|

Rakety S-300 má ve výzbroji Rusko i Ukrajina. Slouží k obraně, Moskva s nimi i útočí

Pravděpodobnou příčinou úterní tragédie v polském pohraničí je podle dostupných informací exploze rakety S-300 ukrajinské protivzdušné obrany. Tento systém ruské provenience je hojně nasazovanou zbraní na obou stranách války. Zatímco Kyjev pomocí S-300 zneškodňuje nepřátelské střely či letadla, Rusko tyto rakety i přes značnou nepřesnost používá rovněž k útokům na pozemní cíle.
16. 11. 2022|

Za výbuchem v Polsku je patrně ukrajinská obrana, řekl Stoltenberg. Duda nemá signály, že by zemi hrozilo další nebezpečí

Podle předběžných zjištění zřejmě vypálily raketu, která v úterý zasáhla Polsko, ukrajinské ozbrojené síly, které mířily na přilétající ruskou střelu. Napsala to ve středu agentura AP s odvoláním na tři nejmenované americké činitele. Informaci podle agentury Reuters zopakoval i americký prezident Joe Biden na jednání představitelů G7 a NATO. Podobné vyjádření poskytli i polský prezident Andrzej Duda a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Nešlo o úmyslný útok, řekl Duda. Uvedl také, že nejsou signály, že by Polsku hrozilo bezprostřední nebezpečí dalšího podobného incidentu. Ukrajinská armáda následně podle amerických médií sdělila spojencům, že se v oblasti pokoušela sestřelit ruskou raketu.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 20:17|

Novináři z Bellingcatu odhalili jména programátorů, kteří navádějí rakety na ukrajinské školky

Ruská armáda na začátku října vypálila na ukrajinská města rakety za desítky miliard korun. Chlubila se přesností zásahu a její střely dopadaly do ulic obytných čtvrtí, na školky i na dětská hřiště. Novináři z Bellingcatu, Insideru a Spiegelu nyní odhalili jména i tváře těch, kteří za útoky na ukrajinské civilisty stojí. Jak jejich investigace probíhala, popsal České televizi šéf investigativní skupiny Bellingcat Christo Grozev. Tématu se věnoval nedělní Newsroom ČT24.
31. 10. 2022|

Rusko v pondělí vypálilo střely za půl miliardy dolarů. Podle NYT chtěl Putin uklidnit režimní jestřáby

Rusko v pondělí vyslalo na Ukrajinu řízené střely a drony, jejichž celková cena se může pohybovat od čtyř set do sedmi set milionů dolarů (od 10,1 do 17,7 miliardy korun), odhadla ukrajinská verze časopisu Forbes. Ukrajinská protivzdušná obrana více než polovinu sestřelila. Podle listu The New York Times se pondělními útoky na civilní ukrajinské cíle snaží ruský diktátor Vladimir Putin uspokojit režimní jestřáby. Ruská státní televize se zásahy proti civilistům pochlubila.
11. 10. 2022|

Soul a Washington v reakci na severokorejský test odpálily čtyři rakety

Armády Jižní Koreje a Spojených států vystřelily ve směru Japonského moře čtyři rakety země–země. Informovalo o tom jihokorejské ministerstvo obrany. Šlo podle něho o reakci na úterní test, při němž Severní Korea odpálila balistickou střelu, která poprvé od roku 2017 přeletěla japonské území.
5. 10. 2022|

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, přeletěla území Japonska

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, uvedly armády Japonska a Jižní Koreje. Podle japonských úřadů raketa přeletěla severní japonský ostrov Hokkaidó, než dopadla do moře. Vláda v Tokiu vyzvala lidi v ohrožené oblasti, aby se ukryli. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea slíbily rozhodnou odpověď.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 10:35|

Na hranicích mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem se střílelo, navzdory dohodě o klidu zbraní

Zástupci Kyrgyzstánu a Tádžikistánu se v pátek dohodli na klidu zbraní, napsala agentura TASS. Pohraniční stráž Kyrgyzstánu ale nedlouho poté uvedla, že Tádžikové opět ostřelují kyrgyzské vesnice. Přestřelky a konfrontace se na hranicích obou zemí opět rozhořely tento týden ve středu a obě strany se z ostřelování a palby obvinily znovu v pátek ráno. Kyrgyzstán v pátek pozdě večer oznámil 24 obětí bojů, informovala agentura AFP.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:18|

Smrt reportérky al-Džazíry zůstane bez vyšetření. Podle izraelské prokuratury nešlo o trestný čin

Izraelská vojenská policie nebude vyšetřovat smrt reportérky stanice al-Džazíra, která přišla o život minulý týden při izraelské razii na palestinském Západním břehu Jordánu. Stříleli při ní Izraeli i Palestinci, ale není jasné, čí střela Šírín abú Aklahovou zasáhla. Podle čtvrteční zprávy deníku Haarec vojenská prokurátorka dospěla k závěru, že v případu není podezření na spáchání trestného činu.
19. 5. 2022|

Palestinci teď mají mučednici, Izrael si podkopal kredibilitu, říká k zabití novinářky Tureček

Nepokoje v Izraeli se v posledních týdnech vyostřují. Izraelce a Palestince teď navíc ještě rozděluje i násilná smrt americko-palestinské reportérky televize al-Džazíra Širín abú Aklahové. Vinu za to dávají Palestinci izraelským úřadům, premiér ji odmítá. Odborník na izraelsko-palestinský konflikt Břetislav Tureček se domnívá, že vyšetřování se nikdy výsledku dobrat nemusí.
16. 5. 2022|

KLDR se pokusila odpálit střelu, podle Japonska balistickou raketu

Neúspěšně zřejmě skončil pokus Severní Koreje o odpálení neznámé střely, o kterém informovala jihokorejská armáda. Podle ní byla střela vypálena z letiště u Pchongjangu a patrně selhala bezprostředně po startu. Podle japonských médií mohlo jít o balistickou raketu.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 15:11|

Střely Javelin jsou jako oštěp, který probodne jakýkoliv tank. Ukrajina je používá velmi úspěšně

Ukrajina v obraně před ruskými agresory využívá podle svědectví z bojišť velmi účinně přenosné raketové systémy. Ty vojákům umožňují ničit nepřátelskou těžkou techniku a zpomalovat tak postup.
2. 3. 2022|

Palestinský doktor, kterému izraelský nálet zabil dcery, se spravedlnosti nedovolal. I přes nepřízeň osudu pomáhá jiným

Přes deset let se palestinský doktor Ezzeddín Abú al-Áiš domáhal od Izraele omluvy za smrt svých tří dcer a neteře. Zabila je izraelská střela, která během Války v Gaze v roce 2009 zasáhla jeho dům. Nejvyšší soud v Jeruzalému ale jeho žádost definitivně zamítl.
26. 11. 2021|

Na Baldwina a další filmaře míří žaloba kvůli neúmyslnému zastřelení kameramanky

Člen štábu z natáčení filmu Rust ve středu podal žalobu na herce Aleca Baldwina, který minulý měsíc nechtěně zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou. Baldwin a další filmaři se podle něj dopustili zabití z nedbalosti, informovala agentura Reuters.
11. 11. 2021|

Ruská armáda oznámila úspěšné testy hyperzvukových raket Cirkon vypálených ponorkou

Ruské vojenské námořnictvo provedlo další dva testy nových hypersonických střel Cirkon (Zirkon), tentokrát poprvé odpálených z ponorky. Jedna střela byla vypálena z vynořeného plavidla, druhá z hlubiny. Podle ruských agentur to oznámilo ministerstvo obrany, které zkoušky označilo za úspěšné.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 14:10|