TÉMA

Pohonné látky

Nástup šetrnějšího benzinu E10 zkomplikuje provozování starších aut i odstavování na zimu

Pro majitele starších aut, ale také pro ty, kdo jezdí málo nebo třeba nechávají svůj stroj přes zimu stát – jako třeba motocyklisté – může představovat problém nové palivo, které se začne na čerpacích stanicích v Česku prodávat od ledna. Bude to benzin s označením E10 s vyšším podílem biosložky. Motory v moderních autech, která pravidelně jezdí, by se s ním měly vyrovnat bez nesnází. Když ale zůstane palivo v nádrži příliš dlouho, může nastat problém. U starých motorů zase hrozí poškození palivové soustavy.
24. 11. 2023|

Paliva v týdnu zlevnila o desítky haléřů, benzin je nejlevnější od začátku srpna

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují. Průměrná cena benzinu za týden klesla o 62 haléřů na 38,23 koruny a je nejnižší od začátku srpna. Nafta zlevnila o 60 haléřů a litr se ve středu prodával v průměru za 38,71 koruny. Levnější byl diesel naposledy v polovině září. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Paliva v Česku zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. Podle analytiků by pokles cen mohl vzhledem k vývoji na světových trzích s ropou pokračovat.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 08:53|

Cena nafty v Česku klesla o deset haléřů, u benzinu stagnuje. Čeká se další zlevňování

Průměrná cena nafty v Česku klesla za poslední týden o deset haléřů na 39,31 koruny za litr. Levnější diesel byl naposledy v polovině září. Cena benzinu po říjnovém poklesu nyní stagnuje. Litr naturalu se na čerpacích stanicích ve středu prodával v průměru za 38,85 koruny, stejně jako o týden dříve. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků by mělo zlevňování pokračovat i v následujících dnech.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 19:20|

Ceny paliv dál klesají, výraznějšímu zlevnění ale brání oslabující koruna

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dál zlevnily o desítky haléřů. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 39,06 koruny za litr, před týdnem byl o 51 haléřů dražší. Nafta zlevnila o 33 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 39,55 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. Podle analytiků bude pokles cen pokračovat i v příštích dnech.
26. 10. 2023|

Čepro postaví nádrže na skladování desítek milionů litrů benzinu a nafty

Společnost Čepro, která je státním distributorem paliv, v úterý zahájila v areálu v Hněvicích na Litoměřicku výstavbu šesti velkokapacitních nádrží na skladování automobilového benzinu a motorové nafty. Každá bude mít objem deset milionů litrů, společně vytvoří nový skladovací blok. Šest nových nádrží se postaví do čtyř let. Uvedl to generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Jde podle něj o investici za zhruba 900 milionů korun.
19. 9. 2023|

Soud v daňové kauze kolem podnikatele Zadeha potrestal další tři lidi, schválil dohody

Krajský soud v Brně v daňové kauze kolem podnikatele Shahrama Zadeha potrestal další tři lidi, schválil dohody, které si po přiznání vyjednali se státním zástupcem. Všichni u původního hlavního líčení vystupovali v roli svědků. Jde o spolupracující obviněné. Martin Veselý si s žalobcem dohodl trest jedenáct let a čtyři měsíce, s tříletým trestem vězení podmíněně odložených na pět let od soudu odešli Jiří Bruštík a Martin Valentovič. Rozhodnutí je pravomocné.
15. 9. 2023|

Ceny benzinu a nafty dál rostou, tankování je nejdražší od konce minulého roku

Pohonné hmoty opět zdražily. Za poslední týden se zvýšila průměrná cena benzinu Natural 95 o deset haléřů na 39,85 koruny za litr, přičemž v některých regionech je cena nad 40 korunami. Motorová nafta stojí o čtrnáct haléřů víc než minulý týden, tedy v celorepublikovém průměru 38,18 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Ceny jsou nejvyšší od loňského ledna, respektive prosince, zároveň ale nižší než loni touto dobou.
7. 9. 2023|

Čerpací stanice začaly zdražovat naftu, někde až o dvě koruny. Některé menší pumpy cenu drží

Čerpací stanice v Česku začaly výrazně zvedat cenu nafty. Jde o reakci na zvýšení spotřební daně od úterý o 1,50 koruny za litr, vrátila se na úroveň platnou do loňského června. Například mnohé pražské čerpací stanice v souvislosti s tím zvedly cenu o více než dvě koruny za litr, jinde se zase zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr, vyplývá to z informací na webu mBenzin.cz. Vyšší ceny jsou i na jižní Moravě. Zatímco ještě v pondělí obvyklá cena nepřesahovala 33 korun za litr, v úterý už mnohdy převyšuje částku 34 korun. Menší prodejci v regionu zatím cenu drží.
1. 8. 2023|

Nový nigerijský prezident chce pozvednout ekonomiku, čelí ale kritice

Nový nigerijský prezident Bola Tinubu se po prvním měsíci ve funkci potýká s kritikou obyvatel. Do úřadu se dostal po slibech, že rozvine plný potenciál největší ekonomiky Afriky. Krátce poté zrušil dotace na pohonné hmoty a devalvoval měnu, což analytici chválili jako krok kupředu. Změny ale dopadly na nejchudší obyvatele, podle kritiků jsou reformy jen na oko a jde stále o pokračování starých struktur v zemi.
28. 6. 2023|

Ceny paliv v Česku dál klesají. Benzin i nafta zlevnily o desítky haléřů

Pohonné hmoty v Česku za uplynulý týden zlevnily o desítky haléřů. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od středy minulého týdne o 33 haléřů na 37,54 koruny za litr a cena nafty o 79 haléřů na 33,27 koruny. U benzinu se tak zastavilo zdražování, které začalo na přelomu března a dubna. Nafta zlevňuje vytrvale už od února. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Podle analytiků by ceny měly klesat i nadále, projevit se však mohou daňové změny.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 09:47|

Ceny benzinu přerušily sestup, za týden se zvedly o 32 haléřů. Nafta je nejlevnější od loňského ledna

Průměrná cena benzinu Natural 95 v Česku v posledním týdnu zdražila, vrátila se nad 37 korun za litr. Dál naopak klesá cena nafty, která je již pod 35 korunami, a je tak nejlacinější od loňského ledna. Nejdražší je tankování v Praze, která je jediným krajem s průměrnou cenou benzinu nad 38 korunami a nafty nad 36 korunami. Nejlevnější je v Jihočeském kraji.
6. 4. 2023|

Soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící české nafty

Rozsudek v kauze společnosti Viktoriagruppe a chybějící české nafty v bavorském skladu neplatí. Zrušil ho pražský vrchní soud, který věc vrátil k dalšímu projednání. Informoval o tom mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Zrušený verdikt ukládal firmě i jejímu jednateli Petru Malému desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Malého navíc posílal za podvod na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionovou pokutu.
6. 3. 2023|

Maďarsko řeší rekordní inflaci. Stále zdražují potraviny i pohonné hmoty

Maďarsko se potýká s rekordní inflací. Ke konci roku se přiblížila k pětadvaceti procentům. To je nejvíc v Evropské unii. Dál zdražují potraviny a oproti sousedním zemím taky pohonné hmoty – i kvůli tomu, že vláda musela kvůli nedostatku benzinu a nafty zrušit cenová omezení. Mnoho Maďarů teď raději jezdí nakupovat do zahraničí.
25. 1. 2023|

Ceny benzinu hýbou polskou politikou. Opozice viní vládu, že kvůli ní řidiči platili zbytečně moc

V Polsku se od Nového roku citelně zvýšila DPH na pohonné hmoty, z osmi na 23 procent. Zákazníci ale u čerpacích stanic zdražení nepocítili. Analytici spekulují, zda motoristé poslední měsíce loňského roku benzin a naftu nepřepláceli.
6. 1. 2023|

Pohonné hmoty dál zlevňují, nafta se v průměru dostala pod 40 korun za litr

Za uplynulý týden zlevnila motorová nafta v průměru více než o korunu, levnější je i benzin. Litr Naturalu 95 stojí nyní podle dat společnosti CCS v průměru 38,47 koruny, litr nafty 39,86 koruny. Nejdražší zůstává tankování v Praze, kde stojí litr nafty o korunu víc než v celostátním průměru a litr benzinu o 70 haléřů více, mimo Prahu jsou paliva nejdražší v Olomouckém a Středočeském kraji. Nejméně peněz zanechají řidiči na benzinkách v Jihočeském kraji, který jako jediný má průměrnou cenu benzinu pod 38 korunami za litr, a Zlínském kraji.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 19:17|

Tržby v maloobchodě se v září snížily o 5,6 procenta. Pokles oproti létu zpomalil

Tržby v maloobchodě v Česku v září meziročně klesly o 5,6 procenta po revidovaném srpnovém poklesu o 8,1 procenta. Snížily se pátý měsíc po sobě, v předchozích měsících se ale pokles prohluboval. Méně v září proti loňsku utržily všechny sortimentní typy prodejen s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Proti srpnu se zářijové tržby zvýšily o 0,8 procenta. Informoval o tom na webu Český statistický úřad (ČSÚ).
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 11:18|

Ceny paliv dál rostou, za naftu řidiči zaplatí téměř 47 korun

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražily, tempo růstu cen zpomalilo. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 42,85 koruny, před týdnem byl o 93 haléřů levnější. O 1,56 koruny na litru průměrně zdražila nafta na 46,85 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty začaly zdražovat od začátku října po zvýšení spotřební daně z benzinu. Cena Naturalu 95 se dostala na nejvyšší hodnoty od začátku srpna, nafta je nejdražší zhruba od poloviny července. Podle ministerstva financí stojí za zdražováním pohyb cen na evropské burze.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 18:12|

Ceny pohonných hmot výrazně vzrostly. Stále jsou ale nižší než v létě

Ceny paliv v Česku za týden výrazně vzrostly. Benzin Natural 95 zdražil o téměř tři koruny na 41,92 koruny za litr. Litr nafty stojí v průměru 45,29 koruny, což je o 2,29 koruny více než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty začaly zdražovat od začátku října po zvýšení spotřební daně z benzinu.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 15:26|

Benzin v Česku je nejlevnější od začátku ruské invaze na Ukrajinu

Benzin je v Česku nejlevnější od začátku ruské invaze na Ukrajinu, v průměru stojí 37,56 koruny za litr. Zlevňuje také nafta. Její průměrná cena 43,01 koruny za litr je nejnižší za posledních pět týdnů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty v Česku zlevňují zhruba od začátku července, s výjimkou konce prázdnin. V nejbližším týdnu benzin podle analytiků zdraží kvůli zvýšení spotřební daně, nafta by měla pokračovat ve zlevňování.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 10:57|

Ministerstvo financí zjistilo výrazný pokles marží u nafty

Srpnové kontroly marží prodejců pohonných hmot ukázaly výrazný pokles u nafty, kde se marže přiblížila loňskému celoročnímu průměru a činí 3,60 koruny za litr. U nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se marže prodejců minulý měsíc také snížily, pokles ale nebyl tak výrazný a nynějších 4,80 koruny za litr je stále vysoko nad loňskými hodnotami, sdělil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss. Ministerstvo podle něj nyní nepřistoupí k cenové regulaci.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 17:23|

Pohonné hmoty zase zdražují. Cena benzinu by mohla stagnovat, u nafty půjde nahoru

Ceny pohonných hmot v Česku znovu rostou, mnohem více nafta než benzin. Za pouhý týden zdražil litr nafty v průměru o víc než dvě koruny na 44,53 koruny. Podle analytiků za tím stojí hlavně vysoká cena na trhu v Rotterdamu. Ministerstvo financí už v průběhu srpna oznámilo, že má připravenou regulaci cen kvůli vysokým maržím čerpadlářů a rafinerií. Zatím ale nerozhodlo o tom, jestli ji vůbec zavede.
29. 8. 2022|

Speciální daň by se mohla vztahovat i na distributory pohonných hmot

Třetí odvětví, na které by se mohla vztahovat daň z mimořádných zisků, jsou výrobci a distributoři pohonných hmot. Vyplývá to z materiálu Národní ekonomické rady vlády (NERV), o kterém večer jednají členové rady s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministry. O možném zavedení daně z neočekávaného zisku by vláda měla rozhodnout do 10. září.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 22:35|

Marže u čerpacích stanic byly v červenci nepřiměřené, tvrdí ministerstvo financí

Průběžné výsledky kontrol marží prodejců pohonných hmot za červenec prozatím ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic. Přesáhly průměrnou úroveň loňského roku, a výrazně se tak odpoutaly od květnových a červnových výsledků, kdy se marže držely na velmi nízké úrovni, řekl mluvčí ministerstva financí (MF) Tomáš Weiss. S kontrolami bude MF pokračovat nejméně do konce září. Vyjádření petrolejářů ČTK shání.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 13:24|

Paliva zlevnila, stále jsou ale výrazně dražší než před válkou

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne opět zlevnily, průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla pod 47 korun. Litr Naturalu 95 se nyní prodává u čerpacích stanic v průměru za 46,91 koruny, před týdnem byl o 69 haléřů dražší. O 63 haléřů na litru zlevnila také nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,14 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude cena pohonných hmot dále klesat, případně stagnovat. Navzdory poklesu jsou pohonné hmoty v Česku stále výrazně dražší než před ruskou invazí na Ukrajinu.
21. 7. 2022|