TÉMA

Autorská práva

Rod Stewart prodal své písně za sto milionů dolarů, část katalogu Michaela Jacksona stála ještě šestkrát víc

Rockový zpěvák Rod Stewart prodal katalog svých písní společnosti Iconic Artists Group, která spravuje značky a portfolia umělců. Obchod zahrnující vedle práv na hudební nahrávky i práva na užití jména a obličeje, přinesl Stewartovi téměř sto milionů dolarů, tedy přes 2,3 miliardy korun. Je to ale pořád zlomek oproti nejméně šesti stům milionům dolarům, které nedávno zaplatila Sony Music Group za polovinu katalogu Michaela Jacksona. Což znamená rekordní transakci za dílo jednoho hudebníka.
16. 2. 2024|

Miliardové škody i nové impulsy v tvorbě. Hudební branže se sžívá s umělou inteligencí

Znamená umělá inteligence (AI) smrt hudební tvorby, nebo předznamenává novou éru kreativity? Častá otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Doktorandi oboru digitálních studií na Univerzitě královny Marie v Londýně (Queen Mary University of London) patří k těm, kteří v AI vidí hudební technologii budoucnosti a zkoumají její využití pro komponování. Zatímco studie, již si nechala zpracovat sdružení na ochranu autorských práv v Německu a ve Francii, naznačuje, že hudebníci mohou v příštích letech utrpět miliardové ekonomické škody v důsledku nástupu modelů umělé inteligence.
9. 2. 2024|

Ticho místo skladeb Swiftové či Pearl Jam. Universal Music Group se nedohodl s TikTokem na používání hudby

Sociální síť TikTok odstranila ze své databáze hudbu, k níž drží práva Universal Music Group (UMG). Hudební vydavatelství rozhoduje například o skladbách Taylor Swiftové, Harryho Stylese, Drakea či kapel Pearl Jam a ABBA. Smlouva s TikTokem o využívání tvorby hudebníků ze stáje UMG vypršela na konci ledna. Současná tahanice je pokračováním dlouhodobého sporu v hudebním průmyslu.
2. 2. 2024|

Původní Mickey Mouse se stal volným dílem. Za jeho ochranu Disney opakovaně lobboval

Úderem nového roku se Mickey Mouse stal volným dílem. Pravda, jen ve Spojených státech a zemích s podobně nastaveným autorským právem a jen úplně první verze animovaného myšáka z roku 1928. Osud, kdy byly dány v plen kreativním a komerčním zájmům bez ochrany autorských práv, potkal a potká mnoho fiktivních hrdinů, Mickey Mouse ale přitahuje větší pozornost, protože společnost Disney dělala vše pro to, aby svou ikonickou postavičku v tomto smyslu uchránila.
2. 1. 2024|

Američtí spisovatelé žalují OpenAI i Metu. Vadí jim, že se umělá inteligence učí na jejich dílech

Několik amerických spisovatelů včetně držitele Pulitzerovy ceny Michaela Chabona žaluje společnost Meta Platforms. Podle literátů Meta porušila jejich autorská práva, když jejich díla použila pro zlepšování svého systému umělé inteligence (AI). Spisovatelé minulý týden žalovali i společnost OpenAI, která stojí za chatovacím programem ChatGPT.
13. 9. 2023|

Soud zrušil autorským svazům OSA a Integram pokutu, kterou jim vyměřil ÚOHS

Krajský soud v Brně v úterý zrušil dvě pokuty ve výši 10,7 milionu a dvacet milionů korun, které autorským svazům OSA a Intergram vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Potvrdil to mluvčí úřadu Martin Švanda.
27. 6. 2023|

Vágní zákon o autorských právech v Hongkongu má vést k autocenzuře, tvrdí kritici

Vláda v Hongkongu chystá další roubíkový zákon. Týká se ochrany práv duševního vlastnictví, ale dotkne se i toho, co lidé sdílejí na internetu. Podle kritiků ještě víc omezí svobodu slova.
11. 6. 2022|

Sněmovna schválila novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách, šéfem NKÚ zůstává Kala

Poslanci na středeční schůzi schválili novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách v cizině. Tento akt bude zřejmě klasifikován jako samostatný trestný čin se sazbou až pět let vězení. Dolní komora také zvolila Miroslava Kalu do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V tajné volbě byl nakonec jediným uchazečem, poslanec ANO Roman Kubíček se nominace vzdal. Na jedno volné místo v Radě Českého rozhlasu poslanci zvolili historika Jaroslava Šebka, do Rady České televize zatím jen bývalého ředitele ostravského studia ČT Ilju Racka.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 16:13|

Fotograf Stranka čelí nařčení z kopírování jiných autorů a hájí se poctou. Případ otevírá etické dilema

Český fotograf Martin Stranka byl na sociálních sítích nařčen z plagiátorství a kopírování jiných autorů. Část jeho tvorby má údajně překlápět celé motivy či scény jiných autorů, zejména Gregoryho Crewdsona a Erwina Olafa. Stranka to odmítá, připouští pouze, že se inspiroval, popřípadě zmíněným autorům skládal poctu. ČT24 oslovila několik kurátorů, nizozemské zastoupení Erwina Olafa i advokátku se specializací na autorské právo, aby se k případu vyjádřili.
13. 12. 2021|

Google se odvolává proti pokutě, kterou dostal ve Francii kvůli sporu s médii

Americká internetová společnost Google se odvolává proti pokutě 500 milionů eur (12,7 miliardy korun), kterou firmě v červenci vyměřil francouzský úřad pro hospodářskou soutěž. Sankce je kvůli sporu, který firma vedla s francouzskými médii ohledně plateb za zpravodajský obsah.
1. 9. 2021|

Vláda schválila humanitární pomoc a zprávu o extremismu v roce 2020, která zmiňuje i SPD

Zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti na území Česka v loňském roce schválila vláda. Vyplývá to z výsledků jednání zveřejněných na webu kabinetu. Vláda také schválila humanitární pomoc ve výši 75 milionů korun, vklad více než dvou miliard korun do Evropského mírového nástroje či návrh novely autorského zákona, která má zajistit ochranu a licencování autorských práv na internetu a spravedlivou odměnu pro autory.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 23:36|

Soud EU: Vlastníci autorských práv mohou žádat údaje o pirátských uživatelích internetu. Ale přiměřeně

Majitelé autorských práv mohou žádat poskytovatele internetového připojení o údaje o zákaznících, na které chtějí podat žalobu kvůli sdílení hudby nebo filmů. Na stranu vlastníků práv se postavil Soudní dvůr Evropské unie, upozornil ale, že žádosti musejí být přiměřené a odůvodněné.
17. 6. 2021|

Autorský svaz Intergram musí zaplatit 20 milionů kvůli poplatkům za prázdné pokoje, rozhodl Mlsna

Autorský svaz Intergram, který spravuje autorská práva umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů, musí zaplatit pokutu 20,8 milionu korun, kterou mu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za účtování poplatků hotelům za prázdné pokoje. Sankci potvrdil svým rozhodnutím předseda ÚOHS Petr Mlsna, který zamítl podaný rozklad. Intergram rozhodnutí analyzuje a předpokládá, že se bude bránit soudně.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:56|

Ulož.to chce 800 tisíc za mazání Šarlatána. Nový spor se točí kolem zodpovědnosti za filmové piráty

Provozovatelé webu Ulož.to chtějí po distributorovi filmu Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové 800 tisíc korun za to, že kvůli předběžnému opatření soudu museli z úložiště nákladně a s okamžitou platností mazat český snímek, který na web lidé nelegálně nahrávají. Pro distributora CinemArt jde o absurdní požadavek, jenž by podle něj znamenal, že by filmaři platili pirátům, Ulož.to zase mluví o potenciálním konci svobody internetu. Nový spor ale odhaluje hlubší problém, který se týká zodpovědnosti za obsah na síti.
15. 5. 2021|

Soud určil dvěma mužům za nelegální sdílení filmů podmínky. Škoda podle rozsudků přesáhla 150 milionů

Okresní soud ve Znojmě potrestal dva muže tříletým vězením s podmíněným odkladem za nelegální sdílení filmů na internetu. Podle rozsudků, které má Česká televize k dispozici, měla dvojice porušováním autorských práv způsobit škodu 156 milionů korun. Stát mužům zabavil počítače, USB disky, stovky tisíc na účtech, ale také marihuanu nalezenou při domovní prohlídce. Verdikt není pravomocný, oba obžalovaní se odvolali.
26. 3. 2021|

Orwella může vydat každý. Uvolnění práv ke kanonickým dílům je příležitostí pro knižní byznys

Novou vlnu zájmu nakladatelů o díla anglického spisovatele a novináře George Orwella přineslo uvolnění práv k jeho dílům. Loni uplynulo sedmdesát let od jeho smrti, a od začátku letošního roku tak Orwellova díla může vydávat kdokoliv. V Česku už vyšel nový překlad jeho nejslavnějšího románu 1984, ve kterém varoval před totalitami. Podobná literární „uvolnění“ se však netýkají jen Orwella. Navíc se k nim v Evropě i v Americe vážou jiná pravidla.
6. 3. 2021|

Google bude francouzským deníkům platit za autorská práva

Americký internetový gigant Google podepsal dohodu o placení autorských práv s lobbistickým sdružením Alliance de la presse d'information générale (Apig), které zastupuje francouzské celonárodní a regionální deníky. Dohoda přichází po měsících vyjednávání o tom, jak uplatňovat upravená pravidla Evropské unie o autorských právech, která vydavatelům umožňují požadovat poplatek od internetových platforem zobrazujících výňatky z jejich zpráv.
21. 1. 2021|

ÚOHS potrestal autorský svaz Intergram dvacetimilionovou pokutou za neoprávněné vybírání poplatků

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal autorský svaz Intergram, který spravuje autorská práva umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů, pokutou 20,8 milionu korun za zneužití dominantního postavení. Rozhodnutí není pravomocné a může proti němu být podán rozklad. Intergram se závěrem úřadu nesouhlasí a plánuje proti němu podat rozklad.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 12:40|

Omluva kvůli napoleonské výstavě. Slavkov u Brna přetvořením expozice porušil autorská práva

Slavkov u Brna se musí omluvit autorům původní napoleonské expozice na zdejším zámku a zaplatit jim také jako zadostiučinění dohromady 100 tisíc korun. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který řešil odvolání ve sporu autorů expozice, kteří žalovali město kvůli porušení autorských práv.
8. 7. 2020|

Greenpeace mohli kritizovat ČEZ, rozhodl Ústavní soud. Svoboda projevu převýšila autorské právo

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti spolku Greenpeace ČR a zrušil předběžné opatření, které zakazovalo ekologickým aktivistům šířit video kritizující energetický gigant ČEZ. Opatření vydané Městským soudem v Praze a potvrzené také vrchním soudem porušovalo právo na spravedlivý proces i právo na svobodu projevu, plyne z nálezu dostupného na webu soudu.
24. 4. 2020|

Škoda za 150 milionů. Za šíření tisíců filmů obvinila policie dva muže

Dva muže obvinila policie na Znojemsku z porušení autorských práv. Na internetu podle kriminalistů nelegálně šířili filmy a další soubory. Škoda je vyčíslena na 150 milionů Kč. Hrozí jim až osm let vězení.
24. 10. 2019|

Za sdílení filmů hrozí osmnáctiletému muži pět let vězení

Policisté zahájili stíhání osmnáctiletého muže z Kroměříže kvůli porušování autorského práva. Na internetové úložiště ukládal filmy, ačkoli k jejich zveřejňování a dalšímu sdílení neměl potřebný souhlas majitelů autorských práv. Tím jim podle kriminalistů způsobil škodu přesahující 1,3 milionu korun. Mladíkovi hrozí až pětileté vězení.
23. 10. 2019|

Nadnárodní obr versus Francie. Google odmítá platit médiím, v Paříži to vyvolalo pozdvižení

Odmítnutí internetového gigantu Google platit médiím za zveřejňování úryvků z jejich obsahu vyvolalo ve Francii pozdvižení. Francouzská vláda a tisk označují podle agentury AFP takový přístup za nepřijatelný. Reagují tak na středeční oznámení americké společnosti, která zveřejnila novou sadu pravidel, jimiž se bude řídit při uplatňování unijní reformy autorských práv, kterou na jaře schválily členské země bloku a europarlament a Francie ji zavádí jako první stát v EU.
26. 9. 2019|

Mají návrháři platit za lidové vzory? Carolina Herrera vyvolala novou kolekcí spor

Nová kolekce módní značky Carolina Herrera vzbudila rozruch, a to nejen v módním světě. Na internetu sklidila kritiku za to, že ač vychází z latinskoamerického designu, prezentují ji výlučně bělošky. Mexická vláda newyorskou designérku původem z Venezuely rovnou obvinila, že „zneužila vzory tradiční kultury“.
16. 6. 2019|