TÉMA

Datové schránky

PŘEHLEDNĚ: Co umí mobilní aplikace Portálu občana a jak na ni

Mobilní verze Portálu občana má usnadnit elektronickou komunikaci občanů se státem prostřednictvím více než šesti set služeb, které nabízí i webová verze portálu. Aplikace, kterou ve čtvrtek oficiálně spustila Digitální a informační agentura (DIA), umožňuje přístup do veřejných registrů, podání daňového přiznání nebo používání datových schránek. Ještě letos by pak měly přibýt i další služby. Mobilní verzi je možné stáhnout v obchodech App Store a Google Play.
18. 4. 2024|

Portál občana je ke stažení už i do mobilu

Digitální a informační agentura (DIA) ve čtvrtek ráno oficiálně spustila mobilní verzi Portálu občana. Služba slouží pro kontakt lidí se státní správou. Podle ředitele agentury Martina Mesršmída by se i díky nové mobilní aplikaci mohl do konce roku zvýšit počet uživatelů služby ze současných 1,2 milionu na 1,6 až 1,7 milionu.
18. 4. 2024|

Místo čekání na úřadu lze o řidičák žádat on-line. Podmínky však většinu lidí odradí

Na 240 tisíc řidičů by si mělo ještě do konce roku vyměnit řidičské průkazy. Skončí jim totiž platnost dokladu. Místo cesty na úřad můžou o nový průkaz požádat i elektronicky. Jenže k tomu je třeba mít datovou schránku určitého typu. A to většinu lidí odradí, takže tuto možnost zatím využívá jen minimum z nich. Úřady už letos přijaly více než 600 tisíc žádostí o nový průkaz. On-line je ale podalo jen asi padesát tisíc lidí.
25. 10. 2023|

Senát odmítl nominaci Simona na ústavního soudce. Přijal také usnesení odsuzující Hamás

Pavel Simon nebude ústavním soudcem. Senátní plénum jeho nominaci zamítlo, prezident republiky Petr Pavel tak bude muset najít jiného kandidáta. Pavel v Senátu narazil poprvé, předchozí jeho nominace prošly. Že se Simonem to bude jiné, však nebylo překvapením. Již senátní výbory se postavily proti němu. Senátoři ve středu také schválili usnesení, kterým podpořili Izrael a odsoudili teroristické útoky Hamásu proti němu. Hlasovali i o dalších normách.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 21:08|

Potřebujeme tablety, ne umělou inteligenci, reagují školy na výtky ministerstva

Některé základní školy a gymnázia podle ministerstva školství nesprávně využívají peníze na nákup pokročilých digitálních pomůcek. Mezi ty patří třeba virtuální realita, 3D tiskárny nebo umělá inteligence. Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce ale školám schází běžná výpočetní technika, jako jsou tablety nebo notebooky. Na nákup „high-tech“ pomůcek loni ministerstvo mezi školy rozdělilo 716 milionů korun. Při nesprávném využití jim přitom hrozí, že budou muset část peněz vrátit.
30. 9. 2023|

Majitelé datových schránek z řad nepodnikajících fyzických osob zmizí z veřejných seznamů

Jména nepodnikajících fyzických osob budou odstraněna z veřejných seznamů držitelů datových schránek. Nyní jsou tyto údaje volně dostupné na webu Datových schránek a v Národním katalogu otevřených dat. Na změně se dohodli představitelé Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a Digitální a informační agentury (DIA).
14. 4. 2023|

Plán na transformaci pošty strčil do šuplíku, obvinila Rakušana Mračková Vildumetzová. Nestoudné, brání se ministr

Poslankyně a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO) ve středečních Událostech, komentářích obvinila vicepremiéra Víta Rakušana (STAN), že připravený transformační a restrukturalizační plán České pošty (ČP) místo realizace „strčil do šuplíku“. Rakušan to kategoricky odmítl a oponoval, že změny v ČP se dějí až nyní kvůli tomu, že předchozí vlády k jejich provedení neměly dost odvahy.
30. 3. 2023|

Papír nestačí, daňové přiznání musí mnozí kvůli datovým schránkám nově podat elektronicky

Na podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá čas už jen do pondělí 3. dubna. Elektronicky to bude možné až do 2. května – a lidí, kteří se on-line formě nevyhnou, je letos výrazně více než dříve. Důvodem jsou automaticky zakládané datové schránky například všem živnostníkům. Momentálně je mají asi čtyři miliony uživatelů.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:45|

Stavební spoření podle Bartoše neslouží původnímu účelu. Dostálová vidí smysl v motivaci k úsporám

Stávající systém stavebního spoření je podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) v současnosti neefektivní a neplní svou původní funkci. Připouští konec státní podpory. Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) si myslí, že by podpora stavebního spoření měla zůstat, mělo by být ale limitováno z hlediska účelu a do budoucna by stát mohl uvažovat i o zvýšení příspěvku. Oba politici to řekli v pořadu Otázky Václava Moravce.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 19:58|

Česká pošta letos propustí tisíce zaměstnanců, včetně doručovatelů a pracovníků na přepážkách

Česká pošta letos propustí několik tisíc zaměstnanců. Budou mezi nimi doručovatelé, zaměstnanci na přepážkách i lidé ze správního aparátu podniku. Od 1. července uzavře také tři stovky poboček. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i pověřený šéf pošty Miroslav Štěpán ale slibují, že se to dotkne měst, ve kterých existuje více poboček. Loni státní podnik vykázal ztrátu půl druhé miliardy korun a do budoucna mu hrozí insolvence. V současnosti provozuje 3200 poboček a zaměstnává zhruba pětadvacet tisíc lidí.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 18:17|

Stát zřizuje povinně datové schránky, tisíce seniorů proto svá živnostenská oprávnění ruší

Stát povinně zřizuje datové schránky více než dvěma milionům lidí, především podnikatelům a živnostníkům. Tisíce z nich proto svá živnostenská oprávnění ruší. Důvodem je jejich neochota datovou schránku provozovat. Týká se to hlavně seniorů, kteří už roky aktivně nepodnikají nebo mají živnost pozastavenou. Úřady kvůli tomu teď musí vyřizovat někde i desetinásobek běžné agendy.
17. 2. 2023|

Ministerstvo podnikatelům zřídilo už 800 tisíc datových schránek. Část lidí si ale stěžuje na komplikované přihlašování

Za první měsíc zřídilo ministerstvo vnitra víc než 800 tisíc datových schránek podnikajícím osobám. Postupně k nim přidá další víc než milion. Hlavní výhodou má být zjednodušení komunikace mezi podnikateli a úřady, někteří lidé si ale na nový krok stěžují.
4. 2. 2023|

Cestovali i osm hodin, ale neodvolili. Hromadí se stížnosti na nedoručení voličských průkazů

Část voličů v zahraničí i tuzemsku nemohla během víkendu odvolit. Pošta jim nestihla doručit voličské průkazy pro prezidentské volby. V řadě případů lidé cestovali stovky kilometrů na českou ambasádu, kde na ně měl čekat voličský průkaz. Po příjezdu jim ale úředníci sdělili, že jejich doklady ambasáda nemá. Podle České pošty se průkazy k voličům nedostaly včas kvůli chybám v adresách i nedoručeným upozorněním o uložených zásilkách. Pošta řeší v souvislosti s prezidentskými volbami desítky stížností.
31. 1. 2023|

Lidé mají poslední možnost požádat písemně nebo on-line o voličský průkaz

Lidé, kteří nemohou volit prezidenta ve své domovské obci, mají poslední šanci do pátečních 16:00 písemně nebo elektronicky požádat o voličský průkaz. Umožní jim hlasovat v kterékoli volební místnosti v Česku i v zahraničí. Osobně je možné požádat příslušný obecní, případně zastupitelský úřad ještě nejpozději ve středu 25. ledna. O nové hlavě státu rozhodnou voliči příští pátek a sobotu, vybírat budou mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (ANO).
20. 1. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Vše, co potřebujete vědět k hlasování v prezidentských volbách

V pátek 13. a v sobotu 14. ledna budou lidé potřetí v historii Česka v přímé volbě rozhodovat o hlavě státu. Hlasovat mohou ze zahraničí i zdravotnických zařízení. Na rozdíl od podzimních komunálních a senátních voleb bude možné odevzdat hlas i z covidové karantény či izolace. Web ČT24 přináší všechny potřebné informace k úspěšnému hlasování.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 20:04|

Drahé Česko: Jak budou fungovat datové schránky?

Datové schránky jsou od Nového roku povinné pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Zvládnou starší ročníky obsluhu datových schránek? Jak bude fungovat jejich zřízení?  Hosty pořadu Drahé Česko byli Bedřich Danda, místopředseda představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, a Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
4. 1. 2023|

Drahé Česko: Jak fungují datové schránky?

Datové schránky jsou od Nového roku povinné pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Do března je všem zmíněným zřídí automaticky Ministerstvo vnitra. Jaké postihy hrozí, pokud živnostník nebude datovou schránku využívat? A jak se vůbec používají? V rámci pořadu Drahé Česko radil advokát Vojtěch Chloupek.
4. 1. 2023|

Drahé Česko: Co pro živnostníky znamená zřízení datové schránky?

Datové schránky budou pro osoby samostatně výdělečně činné od Nového roku povinné. Týká se to víc než dvou milionů lidí. Podnikatelům mají schránky usnadnit komunikaci s úřady. Jaké povinnosti budou živnostníci mít, k čemu se budou datové schránky hodit a co může působit potíže? V pořadu Drahé Česko radil daňový expert  Michal Jelínek.
15. 12. 2022|

Senát schválil zrušení EET ke konci letošního roku. Sjednotil také podmínky u příspěvku na bydlení

Elektronická evidence tržeb (EET) patrně bude ke konci letošního roku zrušena bez náhrady. V opačném případě by se od příštího roku rozšířila na další živnostníky. Senát ve středu novelu o zrušení EET podle očekávání schválil hlasy 63 ze 76 přítomných členů. Předlohu nyní dostane k posouzení prezident. Senátoři rovněž schválili zvýšení přídavků na dítě od ledna o 200 korun na 830 korun až 1580 korun měsíčně nebo novelu upravující podmínky pro vstup a pro činnosti v Antarktidě včetně povolování. Zákonodárci odsouhlasili také budování nové Digitální a informační agentury a odmítli automatické zřizování datových schránek.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 19:31|

Lidé získají datovou schránku jen na svou žádost, nikoliv automaticky. Návrh schválila sněmovna

Obyvatelé zřejmě budou moci získat datovou schránku i nadále výhradně na svou žádost. Sněmovna schválila vládní novelu, kterou nyní dostane k posouzení Senát. Poslanci rovněž schválili rozpočet státního fondu kinematografie, který bude příští rok hospodařit s o něco vyšší částkou než letos, dosáhne zhruba 1,87 miliardy korun.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 18:00|

Drahé Česko: Proč je užitečné mít datovou schránku?

Od ledna 2023 začne stát živnostníkům, ale i dalším podnikatelům a právnickým osobám automaticky zřizovat datové schránky. Ty mají za cíl zjednodušit a zrychlit jejich komunikaci s úřady. Jak si datovou schránku založit, jak funguje a na co si dávat pozor? Divákům pořadu Drahé Česko odpovídal Roman Vrba, ředitel odboru e-Governmentu ministerstva vnitra.
22. 11. 2022|

Poslanci přehlasovali veto prezidenta k novele letošního rozpočtu

Poslanci díky hlasům koalice přehlasovali prezidentské veto k novele státního rozpočtu pro letošní rok. Návrh zvyšuje schválený schodek rozpočtu o 95 miliard na 375 miliard korun. Sněmovna také zrychleně schválila normu, podle které i lidé v izolaci kvůli koronaviru budou moci v lednu volit prezidenta.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 20:20|

Vláda zrušila automatické zřízení datové schránky, velvyslanectví v Kábulu skončí

Ministři měli na programu středečního jednání mimo jiné zrušení automatického zřízení datové schránky občanům poté, co se k některé digitální službě státu přihlásí například bankovní identitou nebo eObčankou. Návrh kabinet posvětil, nyní zamíří do sněmovny. Poslanci by se jím mohli začít zabývat na schůzi, která začne 15. listopadu.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 13:46|

Počet datových schránek se více než zdvojnásobí. Začátkem příštího roku je dostanou živnostníci nebo SVJ

S povinností, aby měly všechny právnické osoby a živostníci datovou schránku, vzroste jejich počet začátkem příštího roku více než dvojnásobně. Nyní jich je necelých 1,7 milionu, přibýt by podle ministerstva vnitra mělo dalších 2,2 milionu schránek. Živnostníci a právnické osoby, kteří datovou schránku zatím nemají – například společenství vlastníků – ji automaticky dostanou v prvním čtvrtletí roku 2023. Náklady na jejich zavedení vyčíslilo ministerstvo na 21 milionů korun.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 12:35|