TÉMA

Veletrh

Česko zažívá největší boom zbrojního průmyslu za dobu samostatné existence, říká šéf asociace
Ruská agrese na Ukrajině, ale také rostoucí vůle české vlády i okolních evropských zemí investovat do obrany zvyšuje zájem o zbrojní průmysl. Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka zažívá tuzemsko v tomto odvětví největší boom za dobu samostatné České republiky. V rozhovoru pro ČT to řekl na brněnském výstavišti, kde ve středu začal třídenní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Výrobky potenciálním zákazníkům z řad armád nebo soukromých firem představuje rekordní počet vystavovatelů.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:35|
Infrastruktura pro plyn by mohla sloužit vodíku. Na přechodu se chtějí podílet české firmy
České firmy hledají cestu k ekonomice založené na vodíku. Jeho využití má Evropě pomoct při odklonu od fosilních paliv. Plynný prvek může dodat energii průmyslovým provozům i dopravním prostředkům. Zástupci tuzemských podniků se zúčastnili vodíkového veletrhu v Rotterdamu, největší akce svého druhu na světě.
11. 5. 2023|
Hanák žádá vládní pomoc pro velké firmy. Fiala na sněmu průmyslníků hovořil o energetické krizi
V Brně začal třiašedesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Kromě expozice se na místě koná i sněm Svazu průmyslu a dopravy, během něhož promluvil i premiér Petr Fiala (ODS), který uvedl, že díky opatřením vlády se podle něj podaří energetickou krizi stabilizovat. Od prezidenta svazu Jaroslava Hanáka zároveň převzal sedm výzev, kterými by se měla podle sdružení vláda zabývat. Hlavními tématy diskuze na veletrhu byla energetická efektivita v době krize a digitální řešení pro průmysl budoucnosti.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 16:41|
Na železniční veletrh do Brna přijel francouzský muzejní rychlovlak
Na brněnském výstavišti začal první ročník třídenního železničního veletrhu Rail Business Days. V areálu je řada moderních lokomotiv a vlaků, a to jak pro provoz s cestujícími, tak také stavební a diagnostické stroje. Pro fanoušky má být největší atrakcí muzejní souprava vysokorychlostního vlaku TGV, který dříve jezdil ve Francii.
7. 6. 2022|
Firmy na brněnském Veletrhu pro Ukrajinu hledají programátory i skladníky, o akci je velký zájem
Desítky uprchlíků z Ukrajiny přilákal už v prvních minutách po zahájení Veletrh pro Ukrajinu, kde šedesátka zaměstnavatelů nabízí na brněnském výstavišti lidem prchajícím před válkou pracovní místa. Ještě před zahájením veletrhu už kolem stánků vystavovatelů kroužili lidé hledající práci, převahu měly ženy. Akce trvá do pátku.
26. 5. 2022|
Nová generace zájemců o umění se už nestydí vejít do galerie
V Praze začal veletrh Art Prague. Bezmála čtyřicet expozic v jednom domě představuje na dvě stovky umělců. Prodejní přehlídka se s nabídkou současného umění vrací už dvacet let. Za tu dobu se proměnil nejen způsob nabídky umění, ale také přístup kupujících. Víc se osmělili.
8. 12. 2021|
Drony, vesmírné moduly a raketové systémy. Ču-chaj hostí největší letecký veletrh v Číně
Na jižním pobřeží Číny ve městě Ču-chaj se otevřely brány největšího veletrhu letecké a armádní techniky v zemi. Na přehlídce prezentují techniku stovky firem z celého světa. Hlavními vystavovateli jsou však především čínští výrobci, kteří se snaží tímto způsobem vyvolat zájem o své technologické produkty. Během show se konají přelety stíhaček a ukázky moderní bojové techniky. Na veletrhu byla poprvé představena i nová verze stíhačky J-16D, jež byla zařazena do letového parku čínského bitevního letectva. Veletrh Airshow China, který se koná každým druhým rokem, letos oproti minulosti navštíví mnohem méně zahraničních hostů a návštěvníků; důvodem jsou omezení spojená s onemocněním covid-19.
29. 9. 2021|
Rozkvetla Zahrada Čech. Ukáže květiny, stromky i zahradní techniku
V pátek začíná v Litoměřicích jeden z největších zahradních veletrhů v zemi Zahrada Čech 2021. Akce je určená zejména pro zahrádkáře, chalupáře, kutily i milovníky přírody. Každoročně navštíví veletrh desítky tisíc lidí. Letos se koná už 45. ročník. Výstaviště se letos s místní galerií domluvilo na výběru obrazů, které byly v pavilonu přetvořeny a upraveny do podoby ovoce, zeleniny a květin. Akce končí příští týden ve středu.
10. 9. 2021|
Automobilky představují v Mnichově elektrifikované novinky, některé firmy ale vůbec nedorazily
Jeden z nejslavnějších autosalonů historie se pokouší o znovuzrození. Mezinárodní automobilová výstava, která se tradičně konala ve Frankfurtu na Mohanem, poprvé otevřela své brány v novém dějišti, v Mnichově. Dominovaly jí elektřinou poháněné modely a doprovázely protesty ekologických aktivistů.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 22:16|
Bojové drony, obrněné transportéry, nebo pancéřovaná auta. Rusko představuje svůj obranný průmysl
Moskva v pondělí oznámila, že poskytne speciální slevu na ruské zbraně svým středoasijským partnerům, aby se mohli bránit před islamisty z Afghánistánu. Sílu svého vojenského průmyslu Rusko nyní představuje na jednom z největších veletrhů zbraní ve světě - Armija 2021. Své pavilony na něm mají i další země jako Srbsko, Bělorusko, nebo Čína.
24. 8. 2021|
Do Brna se vrací veletrhy. Doprovází je covidová opatření
Brněnské veletrhy zhruba po roce a půl útlumu způsobeném pandemií covidu znovu ožívají. O víkendu areál zaplní móda, v plánu jsou ale i další podzimní akce. Veletrhy jsou připravené ve standardním režimu, návštěvníci však musejí počítat s opatřeními proti šíření nákazy. Základním pravidlem je prokazování imunity účastníků buď certifikátem o očkování, negativním testem nebo dokumentem o prodělání nemoci.
19. 8. 2021|
Svět knihy se odsouvá na září, Češi však od pondělí mohou vyrazit do knihoven
Veletrh Svět knihy se odsouvá. Největší knižní akce v Česku se měla původně konat na začátku června, organizátoři ji ale kvůli epidemické situaci posunuli na konec září. Ředitel veletrhu Radovan Auer sdělil, že neexistují informace o tom, jakými pravidly by se organizátoři měli v červnu při pořádání podobné akce řídit. V Česku se také v pondělí čtenářům otevřely knihovny.
12. 4. 2021|
Strojírenský veletrh v Brně se přesouvá na listopad. Pořadatel věří, že ho očkování umožní
Termín Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), jehož 62. ročník se měl na brněnském výstavišti konat původně loni v říjnu, se posouvá z letošního září na listopad. Vedení Veletrhů Brno o tom rozhodlo kvůli vývoji pandemie koronaviru. Společnost očekává, že očkování proti nemoci covid-19 zabere a začne rozvolňování, které konání jedné z nejnavštěvovanějších akcí v Brně umožní.
24. 3. 2021|
SeČTeno z Jihomoravského kraje: Covid zastavil veletrhy, někteří vinaři se zachránili v on-line prostoru
Koronavirová krize zasáhla Jihomoravský kraj výrazně, velké ztráty hlásí například Veletrhy Brno, které se dostaly do ztráty až 280 milionů korun. Vedení města i samotného výstaviště ale věří, že vystavovatelé se do moravské metropole vrátí, hledá se však i další využití pro rozsáhlý areál. Velké dopady měla krize také na vinaře, někteří se kvůli restrikcím dostali do velkých finančních problémů. Dopadům pandemie se věnuje pořad České televize SeČTeno.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 18:35|
Desítky expozic představí tvorbu stovek umělců. Začíná veletrh Art Prague
Díla téměř všech výtvarných oborů nabízí od úterý do neděle 13. prosince již 19. ročník přehlídky a veletrhu současného výtvarného umění Art Prague. Koná se v historickém domě na pražském náměstí Republiky v blízkosti obchodního domu Kotva.
8. 12. 2020|
Veletrhy Brno budou propouštět. Pandemie způsobila propad příjmů
Ztrátu ve stovkách milionů korun vykážou letos Veletrhy Brno, na konci roku jim dojde hotovost. Kvůli omezení pořádání hromadných akcí, kvůli kterému musely zrušit prakticky všechny velké veletrhy, propustí 30 procent lidí. Podle ředitele Jiřího Kuliše se společnost neobejde bez pomoci státu a propouštění může mít i negativní důsledky pro firmy, které jsou na Veletrhy Brno navázané.
13. 8. 2020|
Šíření koronavirové nákazy dopadá i na české firmy. Vláda projedná podporu
Česká vláda zvažuje, jak pomoci podnikatelům. Půjde zřejmě o bezúročné půjčky s ročním odkladem, které se budou poskytovat prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Šíření nákazy ve světě má dopad nejen na podniky čekající na zboží z Číny, kde přerušila výrobu řada průmyslových společností. Omezení pociťují i logistické společnosti. A to jak ty, které přepravují zboží mezi Českem a Čínou, tak i ty působící v Evropě. Tuzemské firmy hlásí problémy i kvůli rušení velkých světových veletrhů a konferencí.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 12:35|
Koronavirus ohrožuje celé odvětví. Čeští vystavovatelé budou žádat vládu o pomoc
Čeští vystavovatelé přijdou kvůli rušení zahraničních veletrhů kvůli koronaviru o 450 milionů korun, krize tohoto průmyslu se dotkne desítek tisíc lidí. Uvedli to zástupci Asociace výstavářských firem ČR (AVF), která zastupuje stovku firem. Výstaváři budou žádat o pomoc vládu.
6. 3. 2020|
Biatlon na Vysočině bude bez diváků, jinde ale kvůli koronaviru ruší spíš menší akce
Zabezpečení biatlonového areálu v Novém Městě na Moravě, kam během letošních závodů nesmějí diváci, bude na pořadatelích. Dohled nad veřejným pořádkem zajistí policie, město posílí hlídky strážníků. Omezovat hromadné sledování závodů například v restauracích ale radnice nebude. Světový pohár v biatlonu je zatím jedinou masovou událostí, kterou opatření kvůli koronaviru zasáhla. Města a obce ruší spíše menší akce, zejména pro seniory. Mezinárodní veletrhy v Brně se naopak konat budou.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 17:57|
Koronavirus už má přes osm set obětí. Podle šéfa WHO maří boj s nemocí konspirace a trollové
Nový koronavirus, který se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan, má už přes osm set obětí a překonal tak epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí. Na nový koronavirus zemřelo 812 lidí v Číně a jeden člověk na Filipínách, nakažených je potvrzeno přes 37 500, z toho valná většina v Číně. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) upozornil, že snahy vypořádat se s epidemií maří konspirační teorie a provokatéři na internetových diskusních fórech.
9. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 13:45|
Plány pro pavilon D na brněnském výstavišti změnily obrysy. Architekti ustoupili památkářům
Společnost Veletrhy Brno se chystá na stavbu nového pavilonu D. Po dvou letech dohadů s památkáři – původní návrh měl památku příliš zastiňovat – nakonec architekti upravili návrh stavby, která v areálu výstaviště vyroste vedle cenného pavilonu C. Kromě ní by v areálu měla vzniknout i multifunkční hala.
6. 2. 2020|
Od elektroaut až po chlupaté roboty. Veletrh spotřební elektroniky CES je zhmotněné sci-fi
Elektromobily, města budoucnosti nebo třeba terapeutičtí roboti, kteří svému majiteli poskytnou radost. V Las Vegas začal největší veletrh spotřební elektroniky na světě CES (Consumer Electronics Show) a novinky nejen ze světa elektroniky na něm jsou k vidění až do 10. ledna. Některé výrobky budou přitom podle agentury AFP přímo na CES uvedeny na trh.
7. 1. 2020|
Čínští komunisté stojí o družbu s ANO, Vondráček ji nevyloučil. Není tam za hnutí, reagoval Babiš
Komunistická strana Číny má zájem o spolupráci s vládním hnutím ANO. Předsedovi Poslanecké sněmovny to v Pekingu řekl šéf vlivného zahraničního odboru ústředního výboru. Radek Vondráček, který má ve vládním hnutí mimo jiné na starosti vztahy se zahraničními stranami, budoucí spolupráci nevyloučil. V Číně zastupoval Česko na významném importním veletrhu.
7. 11. 2019|
Svět se mění, literatura taky, upozorňuje Frankfurtský knižní veletrh
Ve Frankfurtu nad Mohanem začala největší knižní akce na světě. Jednasedmdesátý ročník tamního knižního veletrhu se nese ve znamení globálních politických a sociálních otřesů. Role čestného hosta připadla Norsku, vidět bude ale literární produkce i z desítek dalších zemí, včetně Česka.
16. 10. 2019|