TÉMA

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Vědci ze Zlína vyvíjejí lehčí a levnější materiál k výrobě bezpečnostních senzorů letadel

Vědci z Centra polymerních systémů (CPS) Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně vyvíjejí polymerní materiály, které budou sloužit k výrobě bezpečnostních senzorů užívaných v leteckém průmyslu. Na rozdíl od senzorů z keramiky, které se v letadlech běžně používají, budou lehčí a cenově dostupnější.
20. 11. 2023|

Místo dřeva plast. Zlínští vědci vytvořili violoncello pomocí 3D tisku

Nejvhodnější materiály na výrobu violoncell vytisknutých na 3D tiskárně vyvíjejí vědci z Fakulty technologické (FT) zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Spolupracují s přerovskou firmou Sensio.cz, která elektrická violoncella pomocí 3D tisku vyrábí. Vývoj trval asi dva roky, testovalo se více materiálů, řekl Tomáš Zvoníček, který se v rámci doktorského studia věnuje vývoji violoncella a studiu akustických vlastností.
29. 8. 2023|

Většinu obcí ve Zlínském kraji trápí vylidňování, Modrá ale místo pro další rodiny už nemá

Spoustu obcí a menších měst v Česku trápí vylidňování. Lidé se stěhují za prací do velkých měst, do své rodné obce se už často nevrátí. Zlínský kraj to chce zvrátit, spolupracovat by na tom chtěl i se zlínskou Univerzitou Tomáše Bati. Opačná situace panuje v obci Modrá na Uherskohradišťsku, kam naopak mladé rodiny chtějí, ale Modrá není „nafukovací“. Situaci v obci zmapoval pořad SeČTeno.
4. 8. 2023|

Dopravu ve Zlíně komplikují práce v Březnické ulici. Jezdí se přes Kudlov, kamiony musí přes Otrokovice

Částečná uzavírka frekventované Březnické ulice od pondělí komplikuje dopravu ve Zlíně. Kvůli opravám je ulice průjezdná pouze při výjezdu z města směrem na Březnici, Bohuslavice u Zlína a Uherské Hradiště. V opačném směru musejí řidiči aut do 7,5 tuny využívat objízdnou trasu přes zlínskou část Kudlov. Ráno se zde tvořily dlouhé kolony. Objížďka pro nákladní vozidla vede přes Otrokovice.
3. 4. 2023|

Vědci ze zlínské univerzity zkoumají využití zbytků z kapra na želatinu

Vědci z Fakulty technologické zlínské Univerzity Tomáše Bati zkoumají možné využití zbytků vzniklých při zpracování kapra obecného. Vedlejší produkty, jako jsou hlavy, šupiny, kosti, ploutve či kůže, se nevyužívají, tvoří přitom až polovinu hmotnosti ryb. Želatina má široké uplatnění, zejména v potravinářství, farmacii či kosmetice, poptávka po ní roste.
29. 11. 2022|

U zlínské univerzity vzniká Memento Covid. Místo pro setkávání, které nebylo za pandemie možné

Za budovou rektorátu Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně vzniká Platforma Memento Covid-19. Jde o kruhový objekt o průměru pět metrů, který bude fungovat jako místo setkávání i odpočinku. Svrchní desky jsou vyrobeny z plastových jídelních krabiček z univerzitní menzy, které studenti a zaměstnanci univerzity sbírali během pandemie.
15. 11. 2022|

Zlínská univerzita bude mít nového rektora. Akademický senát zvolil Milana Adámka

Akademický senát zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) zvolil v tajné volbě nového rektora. Je jím pětapadesátiletý Milan Adámek, který byl od roku 2014 do letoška děkanem Fakulty aplikované informatiky, nyní je jejím proděkanem. Adámek byl jedním ze dvou kandidátů, druhým byl dosavadní rektor Vladimír Sedlařík. Na návrh akademického senátu bude nového rektora jmenovat prezident republiky, funkční období mu začne 15. prosince.
20. 9. 2022|

Zlínská univerzita otevřela zrekonstruovanou budovu kolejí. Ubytování tam bude nejdražší

Zlínská Univerzita Tomáše Bati otevřela zrekonstruovanou budovu vysokoškolských kolejí. Ubytování zde bude v rámci univerzity nejdražší. Celkově se kolejné ve Zlíně letos zvýšilo o deset procent.
12. 9. 2022|

Zlínská univerzita zbourá budovu Fakulty technologické. Místo ní postaví novou

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) připravuje zbourání své nejstarší budovy, objektu Fakulty technologické. Na jejím místě v centru města poblíž autobusového nádraží postaví novou budovu. Začít fungovat by mohla od akademického roku 2025/2026. Demolice budovy z roku 1932, kde fakulta sídlila přes 50 let, by mohla začít letos v říjnu.
23. 6. 2022|

Zlínská univerzita otevřela zrekonstruovanou aulu a oslavila dvacáté výročí

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně slavnostním shromážděním oslavila 20. výročí svého založení. Akce se původně měla konat loni, kvůli epidemii koronaviru ale byla odložena. Zástupci univerzity a hosté se sešli v nově zrekonstruované aule, jejíž novou podobu navrhla architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná.
13. 4. 2022|

Architektka Jiřičná navrhla novou podobu auly zlínské univerzity tak, aby se v ní cítili všichni dobře

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) dokončuje rekonstrukci auly Academia centra v budově Fakulty managementu a ekonomiky v Mostní ulici. Pokud to situace dovolí, mělo by se v polovině prosince v aule konat slavnostní shromáždění ke 20. výročí univerzity. Novou podobu auly navrhla architektka Eva Jiřičná, která si ji přijela prohlédnout.
12. 11. 2021|

Covid studentům zkomplikoval život. Nejen finančně jim pomáhají i samotné univerzity

V Česku přibývá studentů vysokých škol, kteří žádají o sociální stipendia nebo psychologickou pomoc. Mnozí kvůli covidu přišli o své rodiče nebo sami onemocněli, nemohli si ani vydělávat na brigádách. Řada univerzit a organizací proto nabídla mimořádnou pomoc, jde o miliony korun. Univerzity navíc očekávají, že žádostí o pomoc bude přibývat.
9. 5. 2021|

SeČTeno ze Zlínského kraje: Covid zastavil Jízdu králů. Výroba valašských frgálů se propadla

Koronavirová pandemie omezila život také ve Zlínském kraji, například i tradiční kulturní akce. Kvůli covidu byla už loni zrušena Jízda králů ve Vlčnově – událost, která je zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Velký je také vliv na místní podnikatele, výrazně utrpěli pekaři, například ti, kteří vyrábějí tradiční valašské frgály, nyní jich upečou zhruba jenom pětinu. Dopadům pandemie na život v Česku se věnuje pořad České televize SeČTeno, tentokrát ze Zlínského kraje.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 18:15|

Zlínští studenti a vědci vyvíjejí materiály, které by v budoucnu mohly nahradit lidské tkáně

Vědci z Centra polymerních systémů (CPS) zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) a studenti její Fakulty technologické vyvíjejí materiály, které by mohly v budoucnu pomoci nahradit lidskou tkáň nebo obnovit funkce orgánů, jako je například srdce. Na projektu pracují i s kolegy z Akademie věd ČR.
26. 3. 2021|

V lesní školce pomáhá třídit sazenice robot. Systém vymysleli vědci ve Zlíně

Zaměstnancům lesní školky v Cetkovicích na Blanensku pomáhá při třídění sazenic listnáčů inteligentní systém. Moderní třídicí linka za krátkou dobu rozpozná díky metodám umělé inteligence a počítačového vidění kvalitní sazenice od těch nekvalitních. Systém vynalezli pracovníci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
25. 3. 2021|

Jak využít vysloužilé baterie z elektromobilů? Řešení přinesl vědec, který dostal cenu Wernera von Siemense

Cenu Wernera von Siemense za přínos v přírodních a technických vědách letos dostalo 21 vědců, studentů a pedagogů. Patří k nim například vědkyně Markéta Bocková, u níž porota ocenila disertaci věnovanou výzkumu optických biosenzorů, nebo lékař a pedagog Petr Šťourač, který zavádí do výuky inovativní metody. Laureáti si letos rozdělili 900 tisíc korun. Předání cen proběhlo kvůli pandemii ve čtvrtek večer on-line.
12. 3. 2021|

Aula Univerzity Tomáše Bati prochází rekonstrukcí. Novou podobu navrhla Jiřičná

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) opravuje aulu Academia centra v budově Fakulty managementu a ekonomiky v Mostní ulici. Vnitřní prostory jsou po pětadvaceti letech opotřebené a vybavení zastaralé. Předpokládané náklady jsou šedesát pět milionů korun, práce by měly být hotové letos v červenci.
21. 1. 2021|

Univerzita Tomáše Bati slaví 20 let. I ve Zlíně se dělá světová věda, říká rektor

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) si připomíná 20 let od svého založení. Vznikla 1. ledna 2001 sloučením zlínské Fakulty technologické a Fakulty managementu a ekonomiky, které byly součástí brněnského Vysokého učení technického. Univerzita, která nese jméno zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati, si kvůli pandemii koronaviru bude výročí připomínat převážně v on-line prostředí.
1. 1. 2021|

Univerzity nabízejí brigády pro studenty ve finanční tísni. Doučují, trasují nebo překládají

Univerzity rozšířily nabídku brigád pro své studenty, kteří se ocitli i kvůli koronavirovým opatřením ve finanční tísni. Vysokoškoláci tak pomáhají s distanční výukou, trasováním pozitivních případů nemoci covid-19 nebo doučováním mladších ročníků. Studenti často žádají fakulty i o půjčení techniky.
18. 11. 2020|

On-line výuka i v zimním semestru. Na takovou variantu se připravují některé univerzity třetího věku

Jak se připojit na videopřednášku nebo jak pracovat s dokumenty na internetu. Taková školení pro studenty některých univerzit třetího věku teď plánují jejich vyučující. Cílem je pomoci jim s technickými přípravami na možnou on-line výuku. Chtějí být totiž nachystaní na případné další uzavření škol kvůli koronaviru. Využijí tak i zkušenosti z minulého semestru, kdy kvůli koronaviru vzdělávání distančně probíhalo. ČT to řekly oslovené univerzity. Na podání přihlášky mají letos zájemci více času, někde až do září.
12. 8. 2020|

Více studentů, méně turistů. Řadě vysokoškolských kolejí způsobila krize milionové ztráty

Ztráty v řádech milionů způsobila vysokoškolským kolejím opatření proti šíření koronaviru. Omezený turismus a zrušené kulturní akce snížily zájem o krátkodobé ubytování přes léto. Kvůli prodlouženým semestrům nebo posunutým termínům zkoušek ale zůstává počet ubytovaných studentů přes léto zhruba stejný nebo i vyšší.
1. 8. 2020|

Zlínská univerzita vaří vlastní dezinfekční gel. Poptávka vzrostla o stovky procent

Vlastní dezinfekční gel vyrábí pracovníci zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Jeho složení si nechala škola před šesti lety patentovat a teď, v době obav z koronaviru, se jí prozíravost vyplácí. Ve své laboratoři ho vyrobí s polovičními náklady. Má jej dost pro 10 tisíc studentů i zaměstnanců.
5. 3. 2020|

My chceme Zlín, burácelo gottwaldovské náměstí. Změna názvu města byla blesková

„Vydáte-li se v těchto dnech na cestu do Gottwaldova, pak, pokud ve smogové mlze nezabloudíte, přijedete zcela určitě do Zlína.“ Těmito slovy začínala reportáž odvysílaná před 30 lety o změně názvu města zpět k tomu baťovskému. Navrácení původního jména Zlínu bylo svébytným požadavkem předcházejících listopadových demonstrací. Přejmenování – i přes snahu komunistických funkcionářů – bylo bleskovou záležitostí, řekl ve Studiu 6 historik Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Zdeněk Pokluda.
2. 1. 2020|

Jako v továrně. Studenti Univerzity Tomáši Bati se učí pracovat s výrobními roboty

Laboratoř robotických systémů se ve středu otevřela studentům Fakulty aplikované informatiky (FAI) Univerzity Tomáše Bati. Její vybudování stálo téměř 34 milionů korun. Fungovat bude jako univerzální prostředí pro získání znalostí a dovedností ve vrcholové oblasti průmyslové automatizace. O absolventy s takovým vzděláním je na trhu práce čím dál větší zájem.
13. 11. 2019|