TÉMA

Metrostav

Soud podmíněně propustil Kateřinu Kottovou z vězení

Obvodní soud pro Prahu 6 ve středu podmíněně propustil lékařku Kateřinu Kottovou z vězení, kde si odpykávala osmiletý trest za korupci. Informaci serveru Seznam Zprávy potvrdila mluvčí soudu Zuzana Barochová. Kottová byla spolu se svým manželem Petrem Kottem a bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem odsouzena za zmanipulování zakázek ve Středočeském kraji, soud ji z ruzyňské věznice propustil po odpykání poloviny trestu. Rath opustil vězení loni v květnu, Kott se dostal na svobodu o čtyři měsíce později.
25. 1. 2024|

Reportéři ČT: Metrostavu soud zakázal soutěžit o veřejné zakázky. Uchází se o ně jeho dceřiné společnosti

Společnost Metrostav byla jednou z firem, které soudy potrestaly za korupci v případu bývalého hejtmana Davida Ratha. Firma podle rozsudku nesmí soutěžit o veřejné zakázky. Státní zástupce Jiří Pražák, který soudu trest navrhl, ovšem připouští, že je v podstatě neúčinný. O veřejné zakázky totiž místo Metrostavu soutěží jeho dceřiné společnosti, a to zcela legálně. Tématu se pro Reportéry ČT věnoval Michael Fiala.
28. 11. 2023|

Třetí kotel v brněnské spalovně zatím nebude. Zastupitelé rozhodli v tajném hlasování

Třetí kotel za 4,6 miliardy korun v brněnské spalovně městské firmy SAKO zatím nevznikne. Brněnští zastupitelé v tajném hlasování rozhodli o zastavení projektu, který je třeba znovu přepracovat. Hlasování se nezúčastnila opozice Pirátů a Zelených s hnutím Žít Brno, kteří vybudování kotle podporovali a byli proti tajnému hlasování. Sál opustili také zástupci koaliční KDU-ČSL.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 20:23|

Soud podmíněně propustil Petra Kotta. „Budu čekat na ženu,“ řekl po odchodu z věznice

Městský soud v Brně rozhodl o podmíněném propuštění Petra Kotta z vězení s délkou zkušební doby sedm let. Rozhodnutí je pravomocné, podmíněné propuštění navrhoval i žalobce. Kott má za sebou polovinu osmiletého trestu za korupci, vězení opustil krátce před 14:00. Kotta, jeho manželku Kateřinu Kottovou a bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha soud potrestal za korupční kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji. Rath z věznice na podmínku vyšel letos v polovině května.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 19:21|

Čepro postaví nádrže na skladování desítek milionů litrů benzinu a nafty

Společnost Čepro, která je státním distributorem paliv, v úterý zahájila v areálu v Hněvicích na Litoměřicku výstavbu šesti velkokapacitních nádrží na skladování automobilového benzinu a motorové nafty. Každá bude mít objem deset milionů litrů, společně vytvoří nový skladovací blok. Šest nových nádrží se postaví do čtyř let. Uvedl to generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Jde podle něj o investici za zhruba 900 milionů korun.
19. 9. 2023|

Horko zvyšuje riziko pracovních úrazů. Záchranáři častěji vyjíždějí k pádům z výšek

Vedro podle záchranářů zvyšuje riziko pracovních úrazů. Zaměstnanci mohou být v horkém počasí unavení a méně pozorní. Ty nejzávažnější, smrtelné, úrazy se podle údajů inspekce práce nejčastěji stávají řidičům, obsluze strojů nebo řemeslníkům a pracovníkům ve výškách.
18. 7. 2023|

Policie obvinila tři lidi kvůli zřícení budovy v Praze, při kterém se zranili tři dělníci

Policie zahájila trestní stíhání tří lidí kvůli zřícení části rekonstruované budovy v centru Prahy v Mikulandské ulici, při kterém se přesně před pěti lety zranili tři dělníci. Uvedl to mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Dozorové státní zastupitelství zatím nechce k obvinění sdělit žádné podrobnosti. U náročného zásahu se v červenci 2018 vystřídalo téměř 120 hasičů.
17. 7. 2023|

Tendr na stavbu druhého úseku metra D stále nemá vítěze. Hrozí, že se projekt nestihne

Vyhlášení vítěze největší stavební zakázky v Česku posledních let nabírá zpoždění. Druhému úseku metra D podle některých pražských zastupitelů hrozí, že se nestihne plánované otevření nové linky v roce 2029. Pochybnosti o celé soutěži na tendr za 25 miliard korun má i organizace Transparency International.
17. 6. 2023|

Kauzou zakázek na přestavbu nemocnice Náchod se bude znovu zabývat krajský soud

Případem údajných manipulací s tendry na přestavbu krajské nemocnice Náchod se bude muset znovu zabývat královéhradecký krajský soud. Rozhodl o tom odvolací Vrchní soud v Praze. V případu čelí obžalobě bývalý vedoucí odboru investic Královéhradeckého kraje Emil Kmoníček a bývalý poradce hejtmana Lubomír Červinský. Oba vinu odmítají.
18. 5. 2023|

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. Sdělil to advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 12:48|

Soud potvrdil vinu Metrostavu v kauze kladrubského hřebčína, trest mu ale neuložil

Odvolací soud potvrdil vinu společností Metrostav, Metrostav Infrastructure a Cettus a bývalého oblastního šéfa Metrostavu Jiřího Mottla v případu machinací se zakázkami na opravu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Stejně jako již dříve prvoinstanční soud jim neuložil další tresty, protože již byli dostatečně potrestáni v jiných kauzách.
26. 4. 2023|

Kulturní dům Slavie v Českých Budějovicích projde opravou za půl miliardy korun

Českobudějovický kulturní dům Slavie opraví sdružení firem Metrostav, Geosan a Auboeck. Rozsáhlá rekonstrukce zhruba za pět set milionů korun bez daně potrvá dva roky. Výběrové řízení na opravu v pondělí schválila městská rada, informoval náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS). Součástí projektu je i nákup vybavení objektu zhruba za 150 milionů korun.
24. 4. 2023|

Objednat si něčí odsouzení možné není, justici takto zneužít nelze, myslí si ministr Blažek

Někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová si myslí, že Česko je zemí, kde si lze objednat trestní stíhání. Současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) by však slovo „objednat“ nepoužil. Je podle něj sice pravda, že trestní stíhání může jednoduše zahájit jeden policista pouhým podepsáním určitého dokumentu, ale státní zástupce jej může zastavit. Justici tak v tomto ohledu zneužít nelze. Bývalý prezident Miloš Zeman měl dle Blažka pocit, že by jeho spolupracovníci stíháni nebyli, kdyby nepracovali na Hradě, chtěl situaci tedy vyřešit abolicí. Blažek v Interview ČT24 také odmítl slova nejvyššího státního zástupce o tom, že by se o brněnskou bytovou kauzu zajímal více než o jakoukoliv jinou. „My se vždy ptáme toho, kdo je činný v té věci, (…) tady je to vrchní státní zastupitelství,“ uvedl.
23. 3. 2023|

Zeman na závěr mandátu omilostnil firmu z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. Infomoval o tom mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Prvotní informaci o milosti zveřejnil na webu Hradu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, firmu ale nejmenoval.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 20:22|

Za manipulování zakázek na opravu hřebčína v Kladrubech soud potrestal dvanáct lidí a firmu

Pražský vrchní soud pravomocně potrestal v případu zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem dvanáct lidí a jednu firmu – Chládek a Tintěra. Uložil jim podmíněné nebo peněžité tresty, podobně jako krajský soud. Oproti prvoinstančnímu verdiktu osvobodil další dvě obžalované společnosti DOP Construction a Strabag.
14. 2. 2023|

Nejvyšší soud bude řešit druhou větev korupční kauzy kolem Ratha

Druhou větev korupční kauzy Davida Ratha bude řešit Nejvyšší soud. S rozsudkem Vrchního soudu nesouhlasí státní zástupce, ani tři další odsouzení včetně firmy Metrostav. České televizi to sdělil mluvčí Krajského soudu v Praze Jiří Wažik. Lhůta pro dovolání ale ještě běží, proto mohou přibýt další. Pravomocně poslal soud bývalého hejtmana do vězení v červnu. V kauze, kde jde o manipulace se zakázkami ve Středočeském kraji, soudy pravomocně odsoudily také manžele Kottovy, firmu Metrostav nebo její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.
2. 2. 2023|

Soud poslal Rathovi výzvu k nástupu do vězení

Krajský soud v Praze zaslal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi výzvu k nástupu do vězení. Dostali ji i další odsouzení v korupční kauze. Rath byl v lednu podmínečně propuštěn z vězení, kde si odpykával sedmiletý trest za korupci. Později byl ale pravomocně uznán vinným ve druhé větvi korupční kauzy. Podle verdiktu přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.
30. 12. 2022Aktualizováno30. 12. 2022, 11:14|

Exhejtman Rath se vrátí do vězení, soud v nejbližších dnech rozhodne kdy

Bývalý středočeský hejtman David Rath se již brzy vrátí do vězení. O termínu v nejbližších dnech rozhodne Krajský soud v Praze, který má po půl roce k dispozici pravomocný rozsudek v druhé větvi korupční kauzy kolem bývalého politika. České televizi to sdělil mluvčí soudu Jiří Wažik. Rath si už odpykával jiný nepodmíněný trest, do vězení se tak vrátí už jen na pár měsíců. V kauze, kde jde o manipulace zakázek ve Středočeském kraji, soudy pravomocně odsoudily také manžele Kottovy, firmu Metrostav nebo její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.
2. 12. 2022|

Odkládaná stavba obchvatu Jihlavy začíná. Kraj bude mít problém s vyčerpáním dotace

Do nitra Jihlavy už nebudou za dva roky zajíždět řidiči, kteří se potřebují dostat ze znojemské silnice I/38 na třebíčskou II/405. Jižně od města začala stavba části obchvatu. V budoucnu by měl obchvat vést dále na sever až ke staré brněnské silnici II/602. Kraj kvůli velkému zdržení při výběru zhotovitele nejspíše nestihne včas vyčerpat všechny evropské peníze, které by měl na stavbu získat. Vyčerpat je má nejpozději příští rok, stavba ale bude hotová až v roce 2024.
1. 12. 2022|

Bývalý soudce Sovák čelí obžalobě za ovlivňování rozhodnutí vrchního soudu

Státní zástupce obžaloval bývalého soudce Zdeňka Sováka a čtyři další obviněné kvůli ovlivňování soudních rozhodnutí u Vrchního soudu v Praze. Pražské vrchní státní zastupitelství o tom informuje na webu. Obžaloba se týká zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, nadržování, nepřímého úplatkářství, podplácení a také praní špinavých peněz. Někdejší soudce už dříve uvedl, že úplatky nebral.
24. 11. 2022|

Stavba dálnice D49 uzavře na rok a půl silnici na Kroměřížsku. Řidiči budou muset jezdit objížďkou

Pokračující stavba dálnice D49 si vyžádá uzavírku silnice mezi Zahnašovicemi a Martinicemi na Kroměřížsku. Omezení začne platit v úterý 8. listopadu a potrvá zhruba rok a půl, maximálně dva roky. Objízdná trasa povede přes město Holešov, řekl ve středu ředitel zlínského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Karel Chudárek.
2. 11. 2022|

Praha se chystá na čtvrtou linku metra. Nemusí být poslední

Se stavbou čtvrté linky pražského metra se počítalo už při zahájení výstavby na konci 60. let 20. století. Jak šel čas, měnila se místa, kudy má metro projíždět; pouze barva zůstala stejná. Současnou podobu dostala linka na konci 80. let, přičemž plány prošly drobnými úpravami. Předpokládá se i další rozšíření déčka na sever, kam ale případně povede metro z Náměstí Míru, zatím nebylo rozhodnuto. Jednou z variant bylo Náměstí Republiky, podle druhé by měla trasa zamířit na Žižkov a dále do Vysočan. Do budoucna by přitom k lince D mohly přibýt i další: třeba okružní linka, kterou má v Evropě třeba metro v Moskvě, v Oslu nebo v Kodani.
22. 10. 2022|

Policie obvinila firmu Eurovia kvůli opravě tramvajové trati v Liberci, píše Zdopravy.cz

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu na konci září obvinili stavební společnost Eurovia CS a tři další sesterské firmy ze skupiny Vinci Construction z trestných činů zjednávání výhody při zadání veřejné zakázky a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Server Zdopravy.cz napsal, že trestní stíhání souvisí s rekonstrukcí tramvajové trati v Liberci v roce 2016. Eurovia pochybení odmítá.
11. 10. 2022|

Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví se znovu vrací k obvodnímu soudu

Obvodní soud pro Prahu 6 se bude znovu zabývat sporem bratrů Rathových. Městský soud v Praze totiž na základě odvolání zrušil rozsudek, podle kterého zdědil bývalý středočeský hejtman David Rath veškerý majetek svého otce Ratmíra. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Jakub Brejša. Bratr bývalého politika Michal Rath rozsudek napadl, protože odmítl, že by jeho otec byl při smyslech při psaní závěti, na základě které David Rath majetek získal.
30. 9. 2022|