TÉMA

Vězeňská služba České republiky

Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.
19. 4. 2024|

Chybí dozorci i strážní, vězni na to reagují zvýšenou agresivitou

Věznicím napříč Českem chybí tisícovka zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny strážných a dozorců. Ti, kdo zůstávají, slouží i stovky hodin přesčasů ročně. A vězni na to reagují, zvyšuje se jejich agresivita. Nábor nových lidí se přitom věznicím nedaří. Nástupní mzda dozorce bez praxe je necelých 32 tisíc hrubého.
6. 1. 2024|

Co je to koule a co si vzít s sebou za mříže? Trestankyním pomáhá nové instruktážní video

Ženám odsouzeným k odnětí svobody pomůže při nástupu do vězení nové instruktážní video. Devítiminutová nahrávka, kterou na konferenci v Praze představila nezisková organizace Rubikon Centrum, ženám srozumitelně vysvětluje, co je za mřížemi čeká. Vězeňská služba vzkázala, že bude video používat jako podpůrný nástroj k předávání informací odsouzeným. V českých věznicích tvoří ženy 8,6 procenta z celkového počtu vězňů, což je čtvrtý nejvyšší poměr v EU.
9. 11. 2023|

V pankrácké věznici uctili památku politických vězňů

Památku popravených a zemřelých politických vězňů z let 1948 až 1965 ve čtvrtek uctili v pankrácké věznici. O tom, že archeologové v areálu odhalili pohřebiště se zpopelněnými ostatky, badatelé informovali v červnu. V srpnu pak vězeňská služba zveřejnila seznam 69 jmen zemřelých a popravených vězňů spolu s výzvou, aby se přihlásili pozůstalí.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 20:02|

„Guru Jára“ je na svobodě. Podle soudu si trest odpykal ve filipínské vazbě

Brněnský krajský soud propustil na svobodu Jaroslava Dobeše, přezdívaného guru Jára, kterého v srpnu převezla z Filipín česká policie. ČT to potvrdila mluvčí soudu i vězeňské služby. Zakladatel esoterické školy byl v Česku odsouzen na 5,5 roku vězení za znásilnění svých klientek, před stíháním se ale skrýval. Od roku 2015 byl společně s další odsouzenou Barborou Plášilovou ve filipínském detenčním zařízení. Soud jim čas strávený v tamější vazbě započítal do doby trestu.
12. 10. 2023|

Vězeňská služba zveřejnila seznam popravených politických vězňů rozptýlených na Pankráci

Vězeňská služba sestavila seznam 69 popravených a zemřelých politických vězňů, jejichž zpopelněné ostatky rozsypali dozorci v 60. letech minulého století na bývalém popravišti pankrácké věznice. Pozůstalé by ráda pozvala na ekumenický obřad na společném pohřebišti. Žádá je proto, aby se přihlásili. Na seznamu figuruje například i Záviš Kalandra, který byl popraven ve vykonstruovaném procesu s političkou Miladou Horákovou.
24. 8. 2023|

Vysvědčení převezmou i studenti ve výkonu trestů. Nejčastěji studují na kuchaře nebo obráběče kovů

Školní rok končí také lidem, kteří studují ve výkonu vazby a trestu. Roste hlavně zájem o dvouleté a tříleté učební obory, vyplývá z dat Středního odborného učiliště, které spravuje Vězeňská služba a sdružuje všechna školská zařízení v českých věznicích. V letošním školním roce se na něj hlásilo celkem 849 vězňů, což je o 242 víc než v tom předchozím. Naopak o jednoleté kurzy zájem klesl.
30. 6. 2023|

Vědci odhalili ve věznici na Pankráci pohřebiště desítek politických vězňů

Pohřebiště, kde se nacházejí zpopelněné ostatky zřejmě více než osmdesáti politických vězňů, kteří zemřeli mezi lety 1948 a 1965, odhalili vědci ve vazební věznici na Pankráci v Praze. Mezi mrtvými byli jak popravení odpůrci režimu z různých věznic v Česku, tak lidé, kteří zesnuli v pankrácké vězeňské nemocnici. Byli mezi nimi také vojáci, kteří se účastnili protikomunistického odboje. Výsledky archeologického průzkumu v pondělí představili historik Vězeňské služby Aleš Kýr, Alena Šimánková z Národního archivu a ředitel Archeologického ústavu Akademie věd ČR Jan Mařík.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 20:09|

Odsouzené otce má od recidivy odradit Pappa program. Testují ho čtyři věznice

Posílení vztahu s dítětem a tím zabránění recidivě jsou hlavními cíli programu pro odsouzené otce. Nyní ho testují čtyři věznice v Česku. Součástí jsou lekce zaměřené na výchovu nebo zvládání emocí. Program řeší také problematiku násilí v rodině.
5. 6. 2023|

Zásah policie byl profesionální, řekl Blažek k zákroku kvůli chování davu u soudu s Peterkovou

Zásah policie a justiční stráže při úterním incidentu u Městského soudu v Praze, kdy příznivci dezinformátorky a bývalé novinářky Jany Peterkové vylomili dveře do jednací síně, byl profesionální. Po jednání vlády to řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Měnit zákony podle něj není třeba. Do budoucna je nutné pro předcházení incidentům zlepšit určitou informovanost a více komunikovat například s řediteli bezpečnosti na jednotlivých soudech i v dalších zařízeních, míní.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 21:56|

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

Hledá se práce pro pošťáky. Uplatnění by mohli najít u vězeňské služby nebo u strážníků

Některé firmy či instituce plánují, že zaměstnají lidi, kteří od května přijdou o místo v České poště kvůli rušení poboček. Některým sice vedení České pošty nabídne místo na jiných pracovištích, jenže stovky lidí si budou muset najít práci jinde. Místo by mohli najít například u městské policie nebo vězeňské služby.
14. 4. 2023|

Za napadení vězňů půjde před soud osm dozorců valdické věznice

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu na osm dozorců věznice Valdice kvůli fyzickému napadení dvou vězňů. ČT to sdělil dozorující státní zástupce Lukáš Vodička. Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle které k násilí mělo dojít v celách odsouzených v roce 2020 a 2021. Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí šesti dozorcům až pětiletý trest odnětí svobody, dvěma pak ještě přísnější trest deset let vězení.
14. 4. 2023|

Jednání hradeckého soudu zmařila skupina lidí. Zpochybnili soudce a prohlásili se za kontrolní orgán

Skupina lidí nečekaně obsadila síň Krajského soudu v Hradci Králové a znemožnila senátu projednat návrh na prodloužení vazby obžalovaného v drogovém deliktu. Jednání přitom mělo být bez přítomnosti veřejnosti. Na výzvy předsedy senátu nezvaní příchozí nereagovali. Vytlačili je až přivolaní policisté.
11. 4. 2023|

Za tragickou nehodu s vězeňským autobusem potvrdil soud řidiči podmíněný trest

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil řidiči Miroslavu Kolocovi, jehož tahač se v květnu 2019 srazil s vězeňským autobusem, tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem. Ponechal mu i sedmiletý zákaz řízení, ale zrušil peněžitý trest 84 600 korun. Muže uznal vinným z obecného ohrožení z nedbalosti. Při nehodě zemřel třiadvacetiletý dozorce a dalších 14 lidí bylo zraněno.
9. 3. 2023|

Policie navrhla obžalovat sedm lidí z pašování drog do věznice Valdice

Policie ukončila vyšetřování případu pašování drog a zakázaných léčiv do věznice Valdice na Jičínsku. Kriminalisté navrhli obžalovat sedm lidí z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Podle spisu obžalovaní jednali jako členové organizované skupiny složené ze čtyř mužů a tří žen. V případě odsouzení jim hrozí tresty od dvou do deseti let, uvedla mluvčí policie Eliška Pospíšilová.
13. 1. 2023|

Soud znovu osvobodil dozorce, kteří ve věznici ve Světlé údajně mučili odsouzenou

Okresní soud v Havlíčkově Brodě znovu zprostil obžaloby všechny dozorce souzené kvůli údajnému mučení odsouzené ve věznici ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 11:37|

V Písku je první probační dům pro podmíněně propuštěné, vzniknout mají další

V Česku by v budoucnosti měly vzniknout další probační domy pro lidi podmíněně propuštěné z vězení. První zařízení tohoto typu otevřeli ve čtvrtek v Písku. Klienti by do něj měli nastoupit v prosinci. Novinářům to řekli zástupci Probační a mediační služby a ministerstva spravedlnosti.
24. 11. 2022|

Vězni ve Všehrdech pašovali do zařízení drogy. Pomáhali jim příbuzní

Prostřednictvím svých příbuzných pašovali podle policie odsouzení do věznice Všehrdy na Chomutovsku různé návykové látky – včetně marihuany a metamfetaminu. Drogy a léky pak prodávali dalším vězňům. Policie obvinila devět lidí, pět odsouzených mužů a čtyři ženy na svobodě – příbuzné vězňů. Informoval o tom zástupce ředitele územního odboru Chomutov Martin Přibyl.
22. 11. 2022|

Probační dům v Písku pomůže podmíněně propuštěným z vězení s návratem do běžného života

V Písku v prosinci zahájí provoz Probační dům. Bude nabízet zázemí pro vybrané lidi, kteří byli podmíněně propuštěni z vězení. Jde o první zařízení tohoto druhu v Česku. Informoval o tom mluvčí Probační a mediační služby Martin Bačkovský. Objekt se v Písku nachází na pozemcích v majetku státu.
4. 11. 2022|

Lidé ve vazbě nemají dostatek soukromí, upozorňuje ombudsman

Problémem v českých vazebních věznicích je nedostatek soukromí či zachování důstojnosti lidí ve vazbě. Vyplynulo to z informací pracovníků Kanceláře veřejného ochránce práv, kteří tato zařízení navštívili a zjišťovali, v jakých podmínkách obvinění žijí. Přímo špatné zacházení s nimi veřejný ochránce práv během série návštěv vazebních věznic nikde nezaznamenal. Za zásadní narušení soukromí považuje zpráva ombudsmana používání kamer v celách. Dokument ochránce práv zaslal i s doporučeními Generálnímu ředitelství vězeňské služby.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 13:46|

GIBS zasahovala na Moravě, případ ale nesouvisí s policejní razií v Brně

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahovala v Brně a na dalších místech na Moravě v souvislosti s podezřením, že několik policistů vynášelo informace z vyšetřování za úplatu. Uvedl to Deník N. Podle inspekce zásah nesouvisí s razií policie na brněnském magistrátu a dalších místech.
18. 10. 2022|

Začaly Dny NATO. Na mošnovské letiště se sjely jednotky z 19 zemí

Na letišti Mošnov začaly dvoudenní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Zahájil je společný seskok českých a polských parašutistů. Jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě, jen v sobotu ji navštívilo 85 tisíc lidí. I na neděli je přichystaných okolo deseti hodin programu. Kvůli letošímu vysokému zájmu veřejnosti se v okolí letiště ze všech stran tvořily několikakilometrové kolony aut.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 18:15|

Podnikatel Redl obviněný v kauze Dozimetr je na svobodě. Zaplatil kauci, píší Seznam Zprávy

Podnikatel Michal Redl, který je hlavní postavou korupční kauzy Dozimetr, se ve čtvrtek dostal po třech měsících z vazby. Podle serveru Seznam Zprávy k tomu došlo poté, co se dohodl se státním zástupcem na zaplacení kauce.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 14:22|