Kvůli podezření na vzpouru zasahovala ve Valdicích vězeňská služba

Vězeňská služba zasahovala ve Valdicích (zdroj: ČT24)

Ve věznici ve Valdicích na Jičínsku udělala Vězeňská služba ČR (VSČR) ve středu rozsáhlý zásah kvůli podezření na vzpouru vězňů. Podezření se týkalo i nelegálního držení drog a jiných nepovolených předmětů. Na místě zasahovaly jednotky z několika věznic, uvedla VSČR v tiskové zprávě. Poznatek předala vězeňské službě policie, podezření se ale nepotvrdilo. Věznice Valdice bývá označována za nejtěžší žalář v Česku. V posledních měsících tam podalo výpověď přes šedesát zaměstnanců, mezi nimi zhruba třetina dozorců.

„Měli jsme poznatek o tom, že by se něco mohlo stát ve valdické věznici. O tomto poznatku jsme obratem informovali Vězeňskou službu ČR. Na místě jsme nezasahovali, nebyli jsme přivoláni,“ uvedla mluvčí královéhradecké krajské policie Magdaléna Vlčková.

Středeční zásah trval pět hodin a vězeňská služba jej označila jako preventivně-bezpečnostní součinnostní akci jednotek z několika věznic. „Na jejím počátku stálo reálné podezření na nekalé jednání několika vězňů. Akce byla ukončena s výsledkem prověření dobré součinnosti všech zúčastněných složek,“ uvedla VSČR.

Vězeňská služba svolala krizový štáb, k nepokojům mezi vězni nedošlo

Po zjištění podezření na držení drog, nepovolených předmětů a snahy o vyvolání vzpoury vězňů služba svolala krizový štáb na generálním ředitelství a také ve valdické věznici. „Povoláno bylo několik jednotek z věznic a byla zahájena rozsáhlá kontrola osob i části objektu. K žádnému ohrožení bezpečnosti věznice nedošlo,“ uvedla VSČR.

„Tím, že hrozba byla vyloučená a k žádným nepokojům nedošlo, jednotky zasahovat nemusely, situace je opravdu stabilizovaná,“ potvrdila České televizi mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

Začátkem června policie obvinila devět lidí z pašování drog a léčiv do věznice. Pět z obviněných jsou vězni, tři jsou ženy. Případ detektivové a vězeňská služba řešili od loňského září, kdy při kontrole zásilek dozorci narazili na balíček s podezřelou látkou. Drogy a léčiva do věznice přicházely ukryté v manžetě tepláků, v houbičkách na mytí nádobí, v propisovacích tužkách, v náplastech či pěnových samolepkách. Zasílání drog do valdické věznice policie neodhalila poprvé.

K výpovědím zaměstnanců věznice a dozorců mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová dříve uvedla, že provoz zařízení není kvůli tomu v ohrožení. Tabulkový počet zaměstnanců a příslušníků Věznice Valdice je přes čtyři sta míst, z tohoto počtu bylo v polovině června obsazeno 350 míst.

Ve Valdicích bylo v polovině června 1017 odsouzených, z toho čtrnáct doživotně.