TÉMA

Architektonická soutěž

Nové hlavní nádraží lidé ocení, věří náměstek primátora. Demolice haly ale v zadání soutěže nebyla, zdůraznil šéf Klubu Za starou Prahu

Plánovanou novou podobu hlavního nádraží v Praze je možné si prohlédnout ve virtuální realitě. Zájemcům to umožnil Institut plánování a rozvoje hlavního města. Studie počítá s úpravou odbavovací haly a revitalizací přilehlého parku. Náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN) je přesvědčený, že nové nádraží lidé nakonec ocení. Předseda Klubu Za starou Prahu Richard Biegel v Událostech, komentářích uvedl, že se soutěž nepovedla a zkritizoval zvažované zbourání části odbavovací haly.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 14:41|

Ostravské Sady Milady Horákové se promění v centrum setkávání. Původně tam byly hřbitovy

Druhý největší park v Ostravě – Sady Milady Horákové – se od základů promění. Vítězem soutěže na jeho revitalizaci se stalo studio Míza architekti, kteří chtějí prostranství výrazně oživit. V parku vznikne kavárna s vyhlídkou, kulturní louka a spousta dalších prvků. Vedle Sadů Milady Horákové má v budoucnu vzniknout také nová koncertní hala a nedaleko i Centrum digitalizace a vědy se zázemím pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu.
23. 2. 2023|

Pietní místo na hřbitově v pražských Ďáblicích má být skromné, ale důstojné. Zvažuje se i exhumace těl odbojářů

Architektonická soutěž na proměnu Ďáblického hřbitova v Praze má dva vítěze. Finální podoba pietního místa tak vzejde z obou návrhů. Praha chce mít náležitou připomínku popravených a umučených vězňů a příslušníků druhého i třetího odboje. Někteří lidé současně podepisují petici, která požaduje nejdřív vyzdvižení těl odbojářů, jejich identifikaci a důstojné pohřbení.
22. 9. 2022|

Soutěž na budovu filharmonie v Praze vyhrálo dánské studio Bjarke Ingels Group

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Výsledky v úterý vyhlásili zástupci hlavního města a jeho Institutu plánování a rozvoje. Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun. Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská. Tam se na venkovní výstavě mohou zájemci od 19. května do 30. června s vítězným návrhem seznámit.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:12|

Muzeum, krematorium nebo komunitní centrum. Porota nominovala třicítku nejhodnotnějších staveb české architektury

Česká komora architektů vyhlásila během nominačního večera šestého ročníku České ceny za architekturu třicet nejzajímavějších staveb roku. Jméno držitele Hlavní ceny i ostatních finalistů se veřejnost dozví 11. listopadu na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín. V nominované třicítce jsou nejvíce zastoupeny projekty pro bydlení, ale také rozhledny, vyhlídka, dvě lávky, komunitní centrum, sociální bydlení, autobusové nádraží, sportovní hala, kostel, rekonstrukce kulturní památky, muzejní expozice nebo krematorium pro zvířata.
24. 6. 2021|

Ostrava vybrala podobu parkovacího domu za katedrálou. Stavba má začít za dva roky

Ostrava vybrala návrh pro realizaci parkovacího domu za katedrálou v centru města. Připravilo jej pražské studio Chalupa architekti. Porota vítěze vybrala z šesti dodaných návrhů, uvedla mluvčí města Andrea Vojkovská. Stavba by měla začít v roce 2023 a náklady vyšplhají na 406,5 milionu korun. Město bude pro projekt hledat strategického partnera mezi soukromníky.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 14:35|

Brno zahájilo soutěž na nové hlavní nádraží. Vyzvalo autory staveb ve Vídni, Berlíně a Amsterdamu

Kancelář architekta města Brna (KAM) zahájila mezinárodní urbanisticko-dopravně-architektonickou soutěž, ze které vzejde autor podoby nového hlavního vlakového nádraží. K účasti vyzvalo i autory hlavních nádraží ve Vídni, Berlíně a Amsterdamu. Další zájemci se mohou hlásit do 25. září. Vítěze porota vybere v červnu příštího roku.
1. 9. 2020|

Začala dlouho plánovaná přestavba historických jatek v centru Ostravy. Změní se v galerii

V Ostravě začíná přestavba historické budovy někdejších jatek, která se promění v galerii moderního umění. Stavba za dvě sta šest milionů korun má být hotova do konce příštího roku. Památkově chráněný komplex budov v centru Ostravy chátral už od počátku 90. let.
16. 4. 2020|

Ostrava vybrala podobu nového parkovacího domu. Nabídne 679 míst

Nový parkovací dům u Domu kultury města Ostravy se bude stavět podle návrhu ostravské společnosti Projektstudio EUCZ, která zvítězila v architektonické soutěži. Přišlo do ní 42 návrhů, dva z nich porota vyloučila kvůli nesplnění soutěžních podmínek. Ve finále se vybíralo ze sedmi návrhů. Stavba parkovacího domu by měla začít v roce 2021.
16. 10. 2019|

Proměna ostravských jatek začne na jaře. Polský architekt Konieczny musel kvůli stavu budov projekt změnit

Oprava bývalých městských jatek v centru Ostravy začne příští rok na jaře. Objekt, který bude využívat městská galerie Plato, bude přestavěn podle návrhu polského architekta Roberta Konieczného. Návrh vzešel z architektonické soutěže, musel být ale pozměněn kvůli destrukci objektu v části takzvaných nových jatek a špatné statice v části starých jatek.
4. 9. 2019|

Metro D vyzdobí výtvarníci Nepraš a Kokolia. Podle náměstka pro dopravu má být metro výkladní skříní

Stanici metra D na pražské Pankráci by měla ozdobit umělecká práce Jakuba Nepraše, o výzdobu sousední stanice Olbrachtova se postará Vladimír Kokolia. Rozhodla o tom výtvarná soutěž, kterou městský dopravní podnik vypsal po kritice původních architektonických návrhů stanic metra D.  Výtvarná soutěž bude pokračovat na podzim, kdy chce dopravní podnik najít autory výzdoby pro zbývající tři stanice prvního úseku trasy D.
25. 7. 2019|

Novou koncertní halu v Ostravě navrhli architekti z New Yorku. Stavba začne za tři roky

Architektonickou soutěž na podobu nové koncertní haly v Ostravě vyhrálo studio architekta Stevena Holla z New Yorku. Náklady na stavbu, která vznikne u Domu kultury, odhaduje město na 1,5 miliardy korun bez DPH. S vítězem na podzim uzavře smlouvu na zpracování projektové dokumentace. Stavět se má začít v roce 2022, dokončena má být hala o dva roky později.
4. 7. 2019Aktualizováno4. 7. 2019, 17:00|

Jak bude vypadat parkovací dům u krajského úřadu? Ostrava vyhlašuje architektonickou soutěž

Ostrava vyhlašuje architektonickou soutěž na velký parkovací dům u krajského úřadu, který by pojmul až šest stovek aut. Město předpokládá, že jeho výstavba bude stát zhruba 360 milionů korun. V lokalitě u sídla kraje parkovací místa chybí už teď, v následujích letech se má navíc v okolí stavět. Návrhy do soutěže je možné podávat do 13. září.
8. 6. 2019|

Na SEFO v Olomouci proběhne nová soutěž. Domluvil se na tom ministr Staněk s vedením muzea

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) se domluvil s vedením Muzea umění na nové architektonické soutěži na Středoevropské fórum v Olomouci. Zároveň se připraví i vypořádání závazků k projektu. Podle ministra by soutěž neměla předem vyloučit žádného z potenciálních účastníků. Původní autor projektu Jan Šépka se v případě vyloučení ze soutěže obrátí na soud.
4. 4. 2019|

Stanice metra D oživí výtvarníci. Praze s tím pomůže Národní galerie i David Vávra

Praha nechá pro každou stanici plánované trasy metra D z Pankráce do Písnice vypracovat návrhy výtvarných řešení. Z nich pak komise vybere vítěze. Novinářům to v pondělí řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Akce se uskuteční pod záštitou Národní galerie Praha (NG) a spolupracovat na ní bude architekt David Vávra. Náklady na akci budou do deseti milionů korun. Stavbu metra zajišťuje dopravní podnik (DPP), který letos plánuje zahájit na Pankráci geologický průzkum. Trasa má ulevit přetížené lince C.
1. 4. 2019Aktualizováno1. 4. 2019, 12:35|

Přestřelka olomouckých muzejníků s ministrem kultury pokračuje. Hraje se o půl miliardy na stavbu SEFO

Muzeum umění Olomouc při hledání návrhu podoby nové muzejní budovy Středoevropského fóra Olomouc (SEFO) opakovaně porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. Novinářům to řekl Miroslav Leixner, ředitel ministerského odboru interního auditu a kontroly. Muzeum je nyní s ministerstvem ve sporu, jeho zaměstnanci chtějí Staňkovo odstoupení.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 17:48|

Víc místa i světla. Veletržní palác čeká rekonstrukce, architekta vybere porota

Národní galerie Praha ve čtvrtek vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž na rekonstrukci Veletržního paláce. Vítěze chceme znát do konce letošního roku, oznámil ředitel Jiří Fajt. Přestavbou funkcionalistického paláce chce galerie mimo jiné získat lepší výstavní prostory. Peníze na rekonstrukci by měly jít z nového připravovaného vládního investičního programu určeného pro kulturní instituce, podle dřívějších informací by mohlo jít o přibližně tři miliardy korun.
28. 2. 2019|

Bezmála polovina zaměstnanců olomoucké galerie se postavila za svého šéfa. Bojí se, že bude odvolán

Téměř čtyři desítky zaměstnanců Muzea umění v Olomouci se v pátek ve veřejném prohlášení postavily za svého ředitele Michala Soukupa. Důvodem je dění ohledně stavby Středoevropského fóra (SEFO), na kterou vláda nedávno uvolnila šest set milionů korun. Muzeum má už dlouho projekt od architekta Jana Šépky, ministerstvo ale rozhodlo o architektonické soutěži. V Muzeu umění je nyní prováděn hospodářský audit, obavy mají zaměstnanci i z dosud nepodložených informací o možném Soukupově odvolání.
15. 2. 2019|

Na Veleslavíně má vzniknout nový terminál za 420 milionů. Vzejde z mezinárodní soutěže

Správa železniční dopravní cesty vyhlásila architektonickou soutěž na podobu nového přestupního terminálu v Praze na Veleslavíně. Ten má cestujícím sloužit k přestupu mezi vlaky, metrem a autobusy. Projekt je součástí modernizace traťového úseku Praha – Kladno, při které by měla vzniknout i odbočka na Letiště Václava Havla. Stavět se bude pravděpodobně v letech 2024 až 2028, nový terminál vyjde na 420 milionů korun. ČT to potvrdil mluvčí SŽDC Marek Iliaš.
10. 2. 2019|

Pražské letiště získá tisíc parkovacích míst i skywalk. Podívejte se, jak se areál promění

Letiště Václava Havla čeká proměna. S parkovacími domy napojenými na terminál a s větším množstvím míst k odpočinku počítá návrh, který zvítězil v architektonické soutěži. Podle mluvčího letiště pojmou nové parkovací budovy o tisíc aut víc než současné prostory. Plán zahrnuje i takzvaný skywalk, prosklenou plošinu, která povede k parku.
16. 1. 2019|

Více zeleně, méně Prioru. V Jihlavě by chtěli opravit náměstí včetně socialistického obchoďáku

Masarykovo náměství v centru Jihlavy čeká oprava. Město už vybralo vítěze architektonické soutěže, podle jehož návrhu se má náměstí upravit. Změnit  se má dopravní režim, přibude zeleně a zmizí některé „ošklivé“ prvky. V plánu je také změna podoby obchodního domu Prior. Město ale není jeho vlastníkem, a tak má poměrně svázané ruce. Na zvažovaný odkup pak radnice nemá peníze.
14. 1. 2019|