TÉMA

The Washington Post

Duginovou zabila ukrajinská tajná služba, útočila i na Krymský most, píše Washington Post

Atentát na ruskou proválečnou propagandistku Darju Duginovou provedli agenti z ukrajinské tajné služby SBU, tvrdí s odvoláním na nejmenované zdroje americký deník The Washington Post (WP). Výbuch automobilu, při němž Duginová zemřela, je podle listu jedna z řady akcí „stínové války“, kterou vede SBU proti Rusku. Ukrajinské služby mají podporu americké rozvědky CIA, s níž je pojí hluboké vazby, píše WP.
23. 10. 2023|

Nečekané odmlky, pády a zmatená hlasování upozorňují na stáří mnoha amerických kongresmanů

Politické špičky Spojených států jsou čím dál starší, upozorňují v posledních dnech americká média. Pozornost k tématu tentokrát nepřitáhl žádný přešlap osmdesátiletého prezidenta Joea Bidena, nýbrž potíže dvou ještě starších členů amerického Senátu. Medián věku v této komoře Kongresu se dostal na rekordních 65 let, uvádí list The Washington Post (WP).
31. 7. 2023|

Trump neuspěl se žalobou na CNN, která kritizovala jeho nepodložené výroky o ukradených volbách

Floridský soud zamítl žalobu bývalého prezidenta Donalda Trumpa na stanici CNN, ve které se politik domáhal odškodnění ve výši 475 milionů dolarů (přes deset miliard korun). Trumpovi se nelíbilo, že stanice označila jeho tvrzení, že mu bylo odcizeno vítězství v prezidentských volbách v roce 2020, za „velkou lež“. Bývalý prezident tvrdil, že se tím stanice snažila vytvořit spojitost mezi ním a Adolfem Hitlerem, což však federální soudce odmítl, napsala v sobotu agentura Reuters.
30. 7. 2023|

USA po vzpouře odloží přijetí nových sankcí proti wagnerovcům, o Prigožinově plánu prý věděly

Spojené státy odloží přijetí nových sankcí proti Wagnerově vojenské společnosti, protože nechtějí, aby to vypadalo, že jsou na straně ruského vůdce Vladimira Putina, kterému se podařilo přestát jejich vzpouru, informoval v neděli server listu Wall Street Journal (WSJ). Listy The New York Times (NYT) a The Washington Post (WP) s odvoláním na anonymní zdroje napsaly, že americké tajné služby o záměru šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina provést ozbrojenou akci věděly s předstihem, jasné nebylo jen její přesné načasování. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že události v Rusku odhalily slabost Putinova režimu.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 22:10|

Tým, který poškodil Nord Stream, operoval z Polska, píše The Wall Street Journal

Němečtí vyšetřovatelé se zabývají důkazy, podle kterých sabotážní tým využil k poškození plynovodu Nord Stream jako operační základnu Polsko. Napsal to deník The Wall Street Journal (WSJ). Německý spolkový kriminální úřad a polská kancelář předsedy vlády na žádosti agentury Reuters o komentář zatím nereagovaly. Potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy, loni v září poškodily dosud nevysvětlené výbuchy.
10. 6. 2023|

Ukrajinská protiofenziva na jihovýchodě začala, píší média s odkazem na zdroje v Kyjevě

Ukrajina ve čtvrtek zahájila dlouho očekávanou protiofenzivu proti Rusku, informovali nejmenovaní ukrajinští představitelé server ABC News. Podobné informace mají i další média. Dobře vycvičené ukrajinské jednotky a západní technika se v posledních dnech shromažďovaly na jihovýchodě Ukrajiny poblíž frontové linie, kde se podle svědectví zahraničních novinářů daly do pohybu i tanky Leopard 2A4. Generální štáb v Kyjevě prohlásil, že informace o zahájení protiofenzivy nemá.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 22:29|

Ukrajinská armáda plánovala zničit plynovod Nord Stream, píše Washington Post

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) dostala podle listu The Washington Post loni v červnu informaci, že šestičlenný tým ukrajinské armády plánoval explozí zničit plynovod Nord Stream, kterým proudil plyn z Ruska do Německa a dál do zbytku Evropy. Podrobnosti o údajném ukrajinském plánu podle deníku dostala americká rozvědka od zpravodajské agentury nejmenované evropské země. V září 2022 plynovody Nord Stream 1 a 2 na dně Baltského moře významně poničila trojice podmořských explozí.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 19:57|

Hlavní Pulitzerova cena za žurnalistiku putuje agentuře AP za zpravodajství z Ukrajiny

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci letos získal tým agentury Associated Press (AP) za zpravodajství z obléhaného ukrajinského Mariupolu. AP získala ocenění i za snímky, které od začátku války na Ukrajině pořizují její fotoreportéři. Série reportáží o vraždění civilistů ruskými jednotkami ve městě Buča vynesla cenu za mezinárodní zpravodajství deníku The New York Times. Cenu za prózu získali spisovatelé Barbara Kingsolverová a Hernan Diaz.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 22:59|

Rusko ve válce zničilo své speciální síly, obnova bude trvat roky, uvádí USA v uniklých dokumentech

Válka na Ukrajině zdecimovala jednotky ruských speciálních sil a Moskvě bude trvat roky, než je obnoví, domnívají se američtí představitelé. Píše to list The Washington Post (WP) s odkazem na utajené dokumenty, které se po masivním úniku v posledních týdnech rozšířily na internetu. Nejmenovaní představitelé v uniklých hodnoceních uvádějí, že ruští velitelé se příliš spoléhali na speciální síly a nasadili je spolu s pěchotou do přední linie, píše WP.
14. 4. 2023|

Ukrajina má podle západních odhadů velké ztráty a nedostatek zkušených vojáků, Kyjev to popírá

Ukrajinská armáda se před dlouho očekávanou protiofenzivou potýká s nedostatkem zkušených vojáků, což je důsledek velkých bojových ztrát. S odkazem na západní představitele to uvádějí web či list The Washington Post (WP) s tím, že Ukrajina přišla od začátku ruské plnohodnotné ruské invaze loni v únoru více než o sto tisíc vojáků, počítaje padlé i raněné. Kyjev popřel, že by měl tak vysoké ztráty, a odmítl spekulace o možné nepřipravenosti na jarní protiútok.
21. 3. 2023|

Podvodníci zneužívají umělé inteligence. Napodobí hlas blízkého člověka a pak oběť okradou

Když senior uslyší v telefonu hlas svého vnuka, který ho zoufale prosí o pomoc, asi jen málokterý mu ji odmítne. Problém je, pokud tento hlas nepatří příbuznému – ale umělé inteligenci, která se za vnouče jen vydává.
15. 3. 2023|

Havanský syndrom nejspíš nezpůsobil útok, tvrdí zpravodajci. Zůstává neobjasněný

Takzvaný „havanský syndrom“ podle analýzy pěti amerických zpravodajských agentur „velmi pravděpodobně“ nezpůsobil útok zahraniční znepřátelené vlády ani zbraň či zařízení vysílající energetické paprsky. Vysvětlení zatím nepotvrzených zdravotních příznaků, kterými trpěli američtí diplomaté a vojenský personál v zahraničí, zůstává nejasné. O analýze amerických zpravodajců ve středu informoval list The Washington Post (WP).
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 21:34|

Fentanyl je padesátkrát silnější než heroin. Do USA ho pašují mexické kartely

Amerika se potýká se stále silnější drogovou krizí. Může za to ilegální opiát fentanyl. Loni podle odhadů způsobil celé dvě třetiny případů předávkování, jemuž podlehlo téměř 110 tisíc Američanů. Spojené státy přiznávají, že v potírání gangů pašeráků mají stále větší potíže.
18. 12. 2022|

Americký národní archiv zveřejnil tisíce dokumentů k atentátu na Kennedyho

Americký Národní archiv zveřejnil přes třináct tisíc dokumentů týkajících se vraždy prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho v roce 1963. Další tisíce dokumentů ale zůstávají utajeny kvůli obavám z ohrožení národní bezpečnosti, uvedla agentura AFP. Přes tisíc dokumentů na stejné téma Národní archiv uvolnil i v loňském roce.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 20:22|

Vědci poprvé provedli jadernou fúzi se ziskem energie. Sen o síle Slunce v lidských rukách nabral jasnější obrysy

Americké ministerstvo energetiky oznámilo průlom v jaderné energetice. Jedná se sice o výrazný krok vpřed, průmyslové využití jaderné fúze ale bude možné nejdříve za několik desítek let.
13. 12. 2022|

Írán se s Ruskem dohodl na výrobě dronů na jeho území, píše The Washington Post

Írán se s Moskvou dohodl na výrobě bezpilotních prostředků na ruském území. Začít by mohla do několika měsíců, píše deník The Washington Post s odkazem na zdroje z tajných služeb. Rusko podle západních rozvědek nasadilo na Ukrajině už zhruba čtyři sta bezpilotních prostředků íránské výroby.
20. 11. 2022|

Musk rozpustil správní radu Twitteru, firmě šéfuje sám

Devítičlenná správní rada americké internetové společnosti Twitter byla rozpuštěna a jediným ředitelem podniku se stal miliardář Elon Musk. Vyplývá to z aktuální zprávy firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Musk minulý týden dokončil převzetí společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun).
31. 10. 2022|

Odhalení ruských invazních plánů bouřlivou reakci Západu nevyvolalo. I Ukrajina byla skeptická

Několikaměsíční varování Spojených států ohledně ruských plánů na invazi velkých rozměrů vyvolalo mezi západními lídry skeptické reakce. Rezervovaný postoj k informacím rozvědky zastávali i ukrajinští představitelé, a to včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, napsal americký deník The Washington Post (WP). Zelenskyj v reakci uvedl, že chtěl zabránit šíření paniky. Chaos by podle něj zemi ekonomicky oslabil a Ukrajina by padla v řádu dní.
18. 8. 2022|

U Trumpa se našly utajované dokumenty. Je podezírán z porušení zákona o špionáži

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v pondělí v sídle exprezidenta Donalda Trumpa zajistili dokumenty s různými stupni utajení, uvedlo v pátek americké ministerstvo spravedlnosti. O povolení k prohlídce žádali vyšetřovatelé i kvůli podezření na porušení zákona o špionáži. Příkaz k domovní prohlídce nechal zveřejnit americký federální soud.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 22:35|

FBI odnesla z Trumpova sídla dokumenty s různými stupni utajení, píšou americká média

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) hledali při pondělní razii v sídle bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa dokumenty týkající se jaderných zbraní, napsal deník The Washington Post. Exprezident to označil za výmysl. Ministerstvo spravedlnosti požádalo soud, aby zveřejnil příkaz, který prohlídku povolil. Trump apeluje, aby se tak stalo „okamžitě“. Podle listu The Wall Street Journal si agenti odnesli asi dvacet krabic s dokumenty různých stupňů utajení. Mají mezi nimi být i informace o udělení milosti Trumpovu spojenci Rogeru Stoneovi nebo informace o francouzském prezidentovi.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:59|

„Okupanti by se měli učit, jak přeplavat Dněpr.“ Začíná protiútok u Chersonu

Ukrajina zahájila operaci s cílem osvobodit Cherson, oznámil poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Kyjev tak učinil po posledním úderu na Antonivskyj most, který pro Rusy představuje důležitou zásobovací trasu. Také Londýn uvádí, že ukrajinská protiofenziva u Chersonu nabírá na síle. Město je podle něj po poškození mostů v oblasti prakticky odříznuto od ostatních Rusy okupovaných území.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 23:02|

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinařinu získal list The Washington Post. Pokrýval nepokoje u Kapitolu

Letošní hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci, která je udělována za veřejnou službu, dostal list The Washington Post za zpravodajství kolem nepokojů v sídle Kongresu z loňského ledna. List The New York Times pak dostal hlavní ocenění za mezinárodní zpravodajství za sérii článků o amerických úderech bezpilotními letouny na Blízkém východě, které kvůli chybám při identifikaci cílů vedly k úmrtím civilistů. Zvláštní uznání dostali novináři působící na Ukrajině, kteří informují o vývoji ruské invaze.
9. 5. 2022|

Za útokem na novináře Muratova je ruská tajná služba, tvrdí Spojené státy

Za nedávným útokem na novináře a nositele Nobelovy ceny míru Dmitrije Muratova se směsí červené barvy a acetonu stojí ruská tajná služba, domnívá se americká administrativa. Informovaly o tom deníky The Washington Post a The New York Times s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele.
29. 4. 2022|

Tvrzení, že Peking předem věděl o útoku na Ukrajinu, jsou čisté dezinformace, říká čínský velvyslanec

Čínský velvyslanec v USA Čchin Kang odmítá objevující se tvrzení, že Čína o ruské vojenské akci na Ukrajině věděla předem. „Dovolte mi, abych to řekl zodpovědně: Tvrzení, že Čína o této válce věděla, souhlasila s ní nebo ji tiše podporovala, jsou čistě dezinformační. Všechna tato tvrzení slouží pouze k přesunutí viny na Čínu a k házení špíny na ni,“ uvedl Kang v úterý ve svém příspěvku pro deník The Washington Post.
17. 3. 2022|