TÉMA

Soudnictví

Kneset bude jednat o justiční reformě, do izraelských ulic míří demonstranti

Soudní reforma v Izraeli, která vyvolává velké kontroverze, míří po odkladu do parlamentu. Její zastánci chtějí odebrat nejvyššímu soudu možnost rušit některá rozhodnutí vlády. Podle nich by nevolení soudci neměli mít možnost rušit rozhodnutí volených politiků. Odpůrci reformy to ale označují za první krok k rozkladu izraelské demokracie, protože by tím v zemi bez ústavy zmizelo poslední omezení pro vládní většinu a ta by si tak mohla dělat, co chce. Na úterý plánují masivní demonstrace.
10. 7. 2023|

Europoslanci chtějí dostat pod kontrolu umělou inteligenci. Schválili první pravidla na světě

Evropský parlament odsouhlasil návrh pravidel pro fungování umělé inteligence (AI), který by se mohl stát první regulací tohoto odvětví na světě. Systémy AI by do budoucna měly být jasně označené, nesmí být využity ke „třídění“ občanů a jejich pole působnosti by mělo být omezené třeba v oblasti školství a soudnictví. Na dodržování pravidel má pomoci dohlížet nový unijní úřad pro AI.
14. 6. 2023|

Izraelský ministr obrany Galant zůstane ve funkci. Netanjahu změnil názor

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí zvrátil své dřívější rozhodnutí odvolat ministra obrany Joava Galanta. Podle předsedy vlády zůstane Galant ve funkci kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v zemi, informovala agentura Reuters. Galant se v březnu vyslovil proti kontroverzní vládní justiční reformě, následně premiér ohlásil jeho odvolání. Nyní Netanjahu řekl, že se „rozhodl na neshody s Galantem zapomenout“.
10. 4. 2023|

V Izraeli opět protestovaly desítky tisíc lidí proti reformě soudnictví

Desítky tisíc Izraelců v sobotu v Tel Avivu opět protestovaly proti reformě soudnictví prosazované vládou premiéra Benjamina Netanjahua. Demonstranti vyšli do ulic i navzdory zvýšeným obavám o bezpečnost vzhledem ke dvěma útokům, které se v zemi odehrály v pátek, napsala agentura Reuters. Nová série protestů přichází v době, kdy Izrael čelí zvýšenému napětí na několika frontách. Demonstrace neutichly ani poté, co Netanjahu rozhodl, že reformu odloží.
8. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 23:03|

Netanjahu odloží reformu justice o několik týdnů. Protestovaly proti ní opět desítky tisíc lidí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil odložení kontroverzní justiční reformy o několik týdnů, do dalšího zasedání parlamentu. Před sídlem izraelského parlamentu v Jeruzalémě v pondělí mezitím proti reformě protestovaly desítky tisíc lidí. Zablokované byly všechny silnice, které ke Knesetu vedou, píše zpravodajský list Haarec. Izraelský odborový svaz Histadrut v reakci na Netanjahuova slova odvolal celostátní generální stávku. Organizátoři protivládních protestů ale chtějí dál demonstrovat.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 22:19|

Netanjahu odvolal ministra obrany, který vystoupil proti justiční reformě

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odvolal ministra obrany Joava Galanta, který v sobotu vyzval k zastavení kontroverzní reformy soudnictví. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na premiérovu kancelář. Proti reformě, která v případě schválení podle kritiků omezí demokracii v zemi, protestují v Izraeli již řadu týdnů desítky tisíc lidí. Demonstranti v reakci na odvolání vyšli do ulic i v neděli. Netanjahu by kvůli dění v zemi v pondělí mohl ohlásit pozastavení reformy soudnictví. Pokud by tak učinil, ministr spravedlnosti Jariv Levin pohrozil demisí, píše deník The Times of Israel s odkazem na stanici Channel 12.
26. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 00:10|

Izraelský ministr obrany vyzval k zastavení kontroverzní reformy soudnictví

Prohlubující se vnitřní roztržka vyvolaná snahou prosadit v Izraeli reformu soudnictví představuje bezprostřední hrozbu pro bezpečnost země, řekl podle agentury Reuters izraelský ministr obrany Joav Galant. Vyzval k zastavení kontroverzní reformy, proti níž se v Izraeli masově demonstruje.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 21:06|

Netanjahuovo prosazování justiční reformy je nelegální, uvedla izraelská prokurátorka

Izraelská státní zástupkyně Gali Baharavová-Miaraová označila osobní zapojení premiéra Benjamina Netanjahua do prosazování justiční reformy za nelegální. Uvedla, že se jedná o protiprávní jednání s ohledem na to, že premiér aktuálně čelí obviněním z korupce. Netanjahu ve čtvrtek oznámil, že bude v prosazování změny soudnictví pokračovat a „udělá pro to vše“, kritice navzdory.
24. 3. 2023|

Netanjahu hodlá justiční reformu prosadit. Protestům navzdory

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek večer v televizním vystoupení prohlásil, že hodlá pokračovat v prosazování „zodpovědné justiční reformy“. Na řadě míst v Izraeli lidé opět vyšli demonstrovat proti vládě. Dříve během dne rezervisté izraelské armády protestovali i před domy několika ministrů. Na řadě míst lidé blokovali silnice, policie zatkla několik desítek demonstrantů. Parlament navíc v noci na čtvrtek schválil zákon, který má zabránit tomu, aby nejvyšší soud mohl odvolat premiéra.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 22:37|

Izraelský prezident vyzval ke zrušení justiční reformy. Odpůrci blokovali letiště

Lidé, kteří v Izraeli protestují proti reformě soudnictví, na několik hodin zablokovali desítkami vozidel příjezd k Ben Gurionovu letišti. Na pozdější dobu byl proto odložen odlet premiéra Benjamina Netanjahua na návštěvu Itálie. Čtvrteční pokračování už dva měsíce trvajících protivládních protestů účastníci nazvali „dnem odporu proti diktatuře“. Policie od rána zatkla v různých částech Izraele nejméně třináct lidí, kteří se účastnili demonstrací. Izraelský prezident Jicchak Herzog vyzval ke zrušení vládou navrhované soudní reformy.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 20:16|

V Izraeli protestovaly proti soudní reformě desetitisíce lidí. Demonstrace trvají už devět týdnů

Desítky tisíc lidí v sobotu protestovaly v Tel Avivu a dalších izraelských městech proti reformě soudnictví. Podle zpravodajského webu The Times of Israel policie zadržela čtyři lidi, když se stovky demonstrantů pokusily zastavit provoz na Ajalonské dálnici.
4. 3. 2023|

Izraelským parlamentem v prvním čtení prošla část kontroverzní soudní reformy

Poměrem 63 ku 47 hlasům izraelský parlament v noci na úterý schválil v prvním čtení první část kontroverzní soudní reformy, která vyvolává v zemi masové demonstrace. Informovala o tom agentura Reuters. Podle kritiků změny omezí pravomoci soudnictví.
21. 2. 2023|

Izraelci opět demonstrovali proti soudní reformě, do ulic jich vyšly desetitisíce

Desetitisíce lidí v Izraeli šestou sobotu v řadě protestovaly proti plánované reformě soudnictví, kterou prosazuje pravicová vláda premiéra Benjamina Netanjahua. Nejpočetnější byly demonstrace opět v Tel Avivu, kde se podle organizátorů sešlo zhruba 145 tisíc lidí. V dalších městech vyjadřovalo nesouhlas kolem 83 tisíc lidí, uvádí list The Times of Israel. Policejní odhady nebyly bezprostředně k dispozici, v předchozích týdnech ale byly vždy nižší než čísla pořadatelů.
12. 2. 2023|

30 let zpět: Změna v oblasti notářství

Rozdělení Československa s sebou neslo také změny v právní oblasti. Od 1. ledna 1993 u nás začali působit výhradně soukromí notáři. Co měli nově v kompetenci a jaká byla jejich odměna za provedené úkony?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 12. 2022|

30 let zpět: Přípravy na stěhování Nejvyššího soudu ČSFR z Prahy do Brna

S rozdělením Československa souvisely před 30 lety také přípravy na přemístění Nejvyššího soudu ČSFR z Prahy do Brna. Svou činnost by měl v Burešově ulici v Brně zahájit 1. ledna 1993, tedy v den vzniku České a Slovenské republiky. V čem konkrétně bylo stěhování komplikované?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 8. 2022|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

Další spory s Bruselem. Podle polských médií oslabují pozici premiéra Morawieckého

Evropská komise Polsku znovu nepotvrdila jeho národní plán obnovy. Chce tak Varšavu přimět k ústupkům v reformách justice, které považuje za nedemokratické. Premiér to odmítá a začíná hrozit vetem některých unijních plánů, třeba energetické transformace. Spory s Bruselem podle polských médií stále víc oslabují pozici Mateusze Morawieckého v čele vlády.
28. 10. 2021|

U českých soudů leží nejméně nevyřízených případů za 25 let. Ubylo trestních kauz

U českých soudů leží nejméně nevyřízených případů za posledních 25 let. Po loňských omezeních spojených s covidem soudy na jaře rozhodly podobný počet sporů jako před epidemií. Počet trestních kauz se snížil.
1. 8. 2021|

Peking omezuje v Hongkongu svobody a porušuje právní závazky, konstatuje Británie ve zprávě

Peking podkopal vysoký stupeň autonomie Hongkongu a porušil tím své právní závazky. K takovému závěru dochází Británie ve zprávě, v níž hodnotí situaci ve své někdejší kolonii. Čína podle Londýna mimo jiné využila loni zavedeného bezpečnostního zákona k „drastickému omezení svobod“ v Hongkongu a používá ho k potlačení politické opozice. Autonomii a dodržování práv a svobod Hongkongu zaručuje čínsko-britská deklarace z roku 1984, která umožnila Pekingu velkoměsto převzít pod svou správu.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 15:44|

Polská pravidla o trestání soudců porušují právo EU, tvrdí advokát evropské justice

Soudní dvůr Evropské unie by měl konstatovat, že polský zákon umožňující kárnému orgánu nejvyššího soudu trestat soudce kritizující justiční reformu je v rozporu s unijním právem. K tomuto závěru dospěl generální advokát nejvyššího orgánu unijní justice. Nový systém postihů podle něho ohrožuje nezávislost polských soudců. Názor právního poradce ovšem není pro soud závazný, často však k němu při svém rozhodování přihlíží.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 14:09|

Soudce Tuleya odmítá polskou reformu a disciplinární komoru. Ta rozhodne o jeho nuceném výslechu

Disciplinární komora polského Nejvyššího soudu bude rozhodovat o tom, zdali soudce a známý kritik tamní justiční reformy Igor Tuleya bude muset nuceně k výslechu. Ten je přitom stíhaný kvůli tomu, že v roce 2017 umožnil účast médií na sporném jednání parlamentní většiny bez menšinové opozice.
21. 4. 2021|

Čína snížila hranici trestní odpovědnosti, za závažné činy bude stíhat i dvanáctileté

Čína sníží věk trestní odpovědnosti za nejhorší zločiny ze 14 na 12 let. Novela zákona, kterou v sobotu schválil tamní parlament, reaguje na nárůst kriminality mladistvých v posledních letech. Začne platit 1. března, informovala agentura AP. Úprava se týká úmyslného zabití nebo zranění vedoucího k smrti, způsobení těžkého postižení použitím extrémně krutých prostředků.
27. 12. 2020|

30 let zpět: Pavel Rychetský vysvětluje úlohu Ústavního soudu

Poslanci Federálního shromáždění začali projednávat návrh zákona o zřízení Ústavního soudu. Místopředseda federální vlády Pavel Rychetský v rozhovoru pro Deník ČST vysvětlil, jakou úlohu Ústavní soud měl plnit ve vztahu mezi občany a státem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 12. 2020|

Slovenský parlament schválil ústavní změny. Upraví tím systém justice

Slovensko reformuje soudnictví. Ústavní změny ve středu potvrdil parlament. Ten zároveň rozhodl, že se neoslabí nezávislost prokuratury. Součástí reformy je oslabení pravomocí ústavního soudu a vytvoření nového správního soudu. Opozice předlohu kritizovala. Vládní koalice kromě toho prosadila také obecné principy nových pravidel důchodového systému.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 14:42|