TÉMA

Harrachov

Zimní počasí prozatím ustane, meteorologové naopak varují před povodněmi či ledovkou

Z Česka postupně mizí zimní počasí, na značné části území se totiž o víkendu oteplilo. Nad několik stupňů nad nulu vystoupaly během neděle teploty na většině území Česka, meteorologové proto vzhledem k oblevě varují před pády ledu a sněhu ze střech. Naopak na Moravě na některých místech v noci ze soboty na neděli sněžilo. Kvůli novému sněhu se dopoledne i zpozdila hromadná doprava.
10. 12. 2023|

Pět desítek měst a obcí obdrželo dekrety na vlajky a znaky. Harrachov smí používat šlechtickou symboliku

Zástupci pěti desítek obcí, měst a městysů převzali v Poslanecké sněmovně od její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) dekrety, které jim přidělují jejich obecní znak a vlajku. Například městys Karlštejn na Berounsku má ve znaku dvouocasého lva – téměř totožného se státním znakem, Harrachov kouli s pštrosími pery.
20. 11. 2023|

Stát už nebude chtít tržní nájemné od obyvatel dvou domů na Klondajku v Harrachově

Nájemníkům dvou domů v krkonošském Harrachově, které patří státu, už nehrozí násobné navýšení nájmů na úroveň tržního. Stoupne jim od listopadu o dvacet procent. Město se zároveň zavázalo, že stáhne žalobu na stát, aby zbouralo oba domy, které stojí na jeho pozemcích. O výsledku dohody s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových informoval starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK – Změna pro Harrachov).
23. 10. 2023|

V Krkonoších se usadili vlci. Správa národního parku nabádá turisty, aby je nekrmili

Až jedenáct vlků se může pohybovat v české části Krkonoš. Podle Správy Krkonošského národního parku zasahují na české území dvě vlčí teritoria. Šelmy se zde rozmnožují poprvé v novodobé historii. Správci parku apelovali na obyvatele a návštěvníky Krkonoš, aby vlky nekrmili a aby v přírodě nenechávali nic, co by jim mohlo k potravě posloužit.
3. 10. 2023|

Liberecký kraj posílí autobusové spoje mezi Jabloncem a Prahou

Liberecký kraj přidá se změnou jízdních řádů od neděle 3. září další spoje na vytížené autobusové lince 900 z Jablonce nad Nisou do Prahy. O dva páry autobusů víc bude jezdit ve všedních dnech, jeden pár přidá BusLine, který na trase jezdí v neděli. Posílením provozu reaguje kraj na rostoucí zájem o tuto linku.
30. 8. 2023|

Skláři mají za sebou těžké období. Kromě energetické krize je potrápila i vysoká inflace

V posledních měsících se české sklářství dostalo do existenční krize, když prudce rostly ceny plynu. Ten je přitom pro výrobu skla klíčový. Například v Harrachově, kde je nejstarší fungující sklárna na světě, museli hledat rezervy, tvrdí ale, že krize je také naučila šetřit. Došlo však i na zdražování zboží, kvůli čemuž ale přišli i o část zákazníků. Žádná ze sklářských firem v Libereckém kraji ale nakonec k hromadnému propouštění nepřistoupila. Situaci ve sklářství se věnoval pořad SeČTeno.
15. 8. 2023|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Harrachov žaluje ministerstvo financí kvůli nájemním domům. Chce postavit nové

Spor mezi Harrachovem a ministerstvem financí, který se týká dvou nájemních domů, míří k soudu. Radnice na resort podala žalobu a žádá jejich demolici. Domy stojí na pozemcích obce, ale od roku 2021 patří ministerstvu. To sice nabídlo městu jejich odprodej, radnice ale na cenu sto milionů korun nepřistoupila. Na pozemcích plánuje postavit nové domy pro nájemní bydlení, které mají být o polovinu levnější a se státní dotací.
4. 5. 2023|

Začíná se oteplovat, v pondělí bude až 15 stupňů. Na severu ale bude silně foukat

Výstrahu na silný vítr, který bude vát v pondělí, vydal Český hydrometeorologický ústav pro Moravskoslezský kraj, část Olomouckého kraje a pro Frýdlantský výběžek. Vítr ztlumí prudké oteplování – z mrazivého nedělního rána vyšplhají teploty v pondělí až k 15 stupňům Celsia.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 10:43|

Hory na severu Česka zasypal sníh

Velká část Česka se v neděli probudila do zasněženého rána, i když přes den ho začalo někde zase ubývat. Nejvíce sněhu je na horách na severu Čech a také v Jeseníkách. Od soboty napadlo na horách kolem patnácti centimetrů, v Krkonoších i některých partiích Jeseníků ovšem třicet. V Krkonoších se zvýšilo riziko lavin. Odpoledne již sněžení sláblo.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:38|

Sněžení místy zkomplikovalo dopravu, v Krkonoších napadne o víkendu až 60 centimetrů

Až šedesát centimetrů sněhu může přes víkend napadnout v Krkonoších a Jizerských horách, upozornil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav. Silničáři proto v sobotu ráno preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu silnici z Tanvaldu do Harrachova, omezení by mělo skončit o půlnoci z neděle na pondělí. Kvůli počasí se stalo několik dopravních nehod. Výstrahu na množství nového sněhu vydal Český hydrometeorologický ústav pouze pro malou oblast na severu Čech, zároveň ale varuje v částech země před silným větrem, sněhovými jazyky a na celém území před náledím, které se má tvořit hlavně v noci na neděli.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 17:12|

Tisíce domácností v Česku jsou kvůli větru a sněžení bez elektřiny, na severu Slovenska je kalamita

Vítr v Česku lámal stromy a způsobil poruchy dodávek elektřiny. Komplikoval také provoz na silnicích a železničních tratích. Hasiči měli stovky výjezdů, kromě odklízení stromů zabezpečovali také střechy. Situace se odpoledne začala postupně uklidňovat. Kolem 18. hodiny evidoval ČEZ ještě asi 3500 míst bez elektřiny. Na distribučním území, které spadá pod skupinu E.ON, bylo potřeba kolem 16. hodiny obnovit dodávky asi pro 1500 odběratelů. S přívaly sněhu se potýká také Slovensko. Polský Tatranský národní park je kvůli nebezpečí pádu lavin celý uzavřený.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 20:41|

Sníh zkomplikoval na některých místech dopravu

Sníh a mráz způsobily ve středu ráno potíže dvěma linkovým autobusům v Rokytnici v Orlických horách. Silničáři v Libereckém kraji kvůli očekávanému intenzivnímu sněžení od jedenácti hodin uzavřeli pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. Autobusy a osobní vozy tudy projedou. Ve Zlínském kraji je kvůli ledovce neprůjezdná silnice III/42826 mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč. Lavinové riziko v Krkonoších stouplo na třetí stupeň. Meteorologové varují před sněžením a silným větrem.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 14:42|

Meteorologové dál varují před silným větrem a sněhovými jazyky. Ráno kvůli počasí kolabovala doprava

Až do půlnoci bude foukat vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu, oznámili dopoledne meteorologové a vydali novou výstrahu. Dál také platí výstraha na sněhové jazyky. Sněžení a silný vítr ráno na některých místech vážně zkomplikovaly dopravu. Kvůli ledu na vozovce v ranní špičce téměř zkolabovala doprava na silnici I/35 u Svitav, dopoledne se ale situace zlepšila. Policie také už otevřela silnici z Tanvaldu do Harrachova, kam od pondělí nesměly kamiony.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 20:09|

Vítr a sníh místy komplikují dopravu. Kvůli pádům stromů je uzavřená silnice Šerlich – Orlické Záhoří

Silný vítr a intenzivní sněhové přeháňky komplikují dopravu na několika místech v Česku. Silné sněžení zasáhlo například severní část Královéhradeckého kraje, popadané stromy zastavily provoz na silnici II/311 mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím v Orlických horách. V Libereckém kraji je od dopoledne pro nákladní vozy uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. S výjimkou jižní a východní Moravy platí na celém území výstraha meteorologů před silným větrem.
30. 1. 2023|

V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel

V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.
28. 1. 2023|

Silničáři kvůli sněhu uzavřeli silnici z Tanvaldu do Polska pro nákladní automobily

Silničáři v sobotu v poledne z preventivních důvodů uzavřeli úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Meteorologové předpovídají v oblasti sněžení. Omezení je zatím platné do nedělního poledne. V Česku napadlo v noci na sobotu místy až dvacet centimetrů sněhu, přibylo kvůli tomu dopravních nehod.
21. 1. 2023Aktualizováno21. 1. 2023, 17:16|

Klesá zájem uprchlíků o ubytování ve státních objektech. Některé úřady omezují nabízené kapacity

Zájem ukrajinských uprchlíků o ubytování ve státem nabízených objektech klesá. Některé resorty už proto nabídku prostor omezují. Část úřadů ale kapacity ponechává pro případ, že by během zimních měsíců přišla nová uprchlická vlna. Podobná je situace i v ubytovně Poslanecké sněmovny v Harrachově. Ta bude od pondělí prázdná. Po rekonstrukci bude opět sloužit zaměstnancům dolní komory. Od 24. února, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, udělilo ministerstvo vnitra dočasnou ochranu téměř 464 tisícům lidí.
10. 12. 2022|

Ranní teploty na Šumavě a Jizerce opět klesly pod minus dvacet stupňů Celsia

Další mrazivou a převážně jasnou noc má za sebou Liberecký kraj. V mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách ve středu ráno stejně jako o den dříve klesla teplota pod minus 21 stupňů Celsia, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pod minus dvacet stupňů klesly teploty i na Šumavě, a to hned na několika místech. Nejchladněji bylo na Rokytské slati, kde meteorologové naměřili minus 23,7 stupně Celsia, uvedla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky ČHMÚ.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 09:21|

Služby, kultura i sportoviště kvůli cenám energií zdražují. Díky rozvolnění ale zákazníků přibylo

Restauracím, bazénům i dalším službám díky zrušení povinných kontrol bezinfekčnosti v minulém týdnu razantně přibylo zákazníků. Například restaurace teď evidují nejvyšší tržby od začátku letošního roku. Více lidé utrácejí momentálně i za kulturu, a to o zhruba čtyřicet procent než před rozvolněním pravidel. Růst tržeb však není dán pouze rozvolněním restrikcí, ale také výrazným zdražováním.
20. 2. 2022|

Města se špatnou pověstí obyvatelé opouštějí. Nezadrží je ani levné bydlení

Češi opouštějí velká města. Trend se nezastavil ani v posledních dvou letech, kdy dopady pandemie o něco ztížily stavění domů. Obzvlášť radnice v méně atraktivních lokalitách kvůli tomu musí řešit i nezvyklé problémy.
14. 2. 2022|

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|

Lidem, kteří se octli po překreslení hranic v novém okrese, zbývá pár dní na výměnu občanky

S Novým rokem se překreslí hranice některých okresů. Obyvatelé, kterým se tak změní adresa bydliště, proto mají posledních pár dní na výměnu občanských průkazů. Pokud návštěvu úřadu nestihnou, mohou se dopustit přestupku, za který hrozí až patnáctitisícová pokuta. Úprava měla lidem z těchto lokalit sjednotit sídla klíčových institucí. Ne všude se to ale podařilo.
20. 12. 2021|

Harrachov trápí přestupky návštěvníků. Po dvaceti letech proto město hledá strážníky

V Harrachově chtějí obnovit městskou policii, která v horském středisku naposledy fungovala zhruba před dvaceti lety. Vedení města ji tehdy z úsporných důvodů zrušilo. Teď Harrachov shání dva strážníky, kteří by v ideálním případě měli do služby nastoupit ještě před zimní sezonou.
11. 9. 2021|