TÉMA

Nevada

Republikáni hasí politický požár po šokujícím rozhodnutí arizonského soudu o potratech

Do amerického předvolebního klání se v USA s plnou silou vrací téma potratů. Před dvěma lety pomohlo při volbách do Kongresu demokratům odvrátit očekávanou „republikánskou vlnu.“ A nyní získalo novou razanci sporem o oživení zákazu potratů z roku 1864 v Arizoně – tedy v jednom ze států, který by mohl být letos rozhodující v listopadové volbě příštího prezidenta USA. Republikáni, včetně Donalda Trumpa, se proto horečně snaží zvládnout politické zemětřesení, které podlamuje jejich pozici.
12. 4. 2024|

Zapršelo v poušti. Bahno uvěznilo návštěvníky Burning Mana

Desetitisíce lidí zůstaly uvězněny na končícím festivalu Burning Man v americké Nevadě poté, co oblast zasáhly silné deště. Jeden člověk zemřel. Obvykle vyprahlou Nevadu zasáhly lijáky už podruhé za deset dní. V Las Vegas způsobily záplavy. Čtyři tisíce lidí zůstaly bez proudu. Úřady během prodlouženého víkendu zrušily přes sto letů a téměř sedm set jich mělo zpoždění.
3. 9. 2023|

Bouře Hilary způsobila v Kalifornii a okolí bleskové záplavy, na místě jsou problémy v dopravě

Zaplavené silnice, sesuvy bahna, popadané stromy a výpadky proudu za sebou zanechala na jihu Kalifornie tropická bouře Hilary. Do oblasti přinesla rekordní srážky a silný vítr, místy spadlo tolik deště jako běžně za několik měsíců. Záplavy v pondělí hlásí i stát Nevada poté, co bouře o víkendu zasáhla i mexický region Baja California. Množí se zprávy o dopravních komplikacích, úmrtí způsobené velkou vodou zatím hlásí pouze mexické úřady. Během příprav zasáhlo region také zemětřesení.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 20:01|

V americkém Senátu usedne pastor, nebo fotbalista. Demokraté i republikáni zápolí v Georgii

K Georgii se mohly první prosincové úterý upřít zraky celých Spojených států. Druhé kolo senátních voleb mělo potenciál razantně promluvit do druhé poloviny prezidentství Joea Bidena. Na tuto variantu nakonec nedojde, protože demokratům se podařilo obhájit senátorské křeslo v Nevadě a na jejich většině v horní komoře Kongresu už se nic nezmění. I přesto se vyplatí georgijské klání mezi demokratem Raphaelem Warnockem a republikánem Herschelem Walkerem sledovat.
6. 12. 2022|

Demokraté obhájí většinu v Senátu, jejich kandidátka zvítězila v Nevadě

Demokratická strana v kongresových volbách uhájila dosavadní většinu v Senátu a má dokonce šanci získat jedno křeslo navíc oproti předchozímu volebnímu období. Rozhodující mandát ve prospěch strany vládnoucího prezidenta Joea Bidena zajistila stávající demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová, která podle projekcí agentury AP v Nevadě zvítězila nad republikánským kandidátem Adamem Laxaltem. Biden v první reakci uvedl, že ho výsledek „neuvěřitelně potěšil“.
13. 11. 2022Aktualizováno13. 11. 2022, 11:38|

Demokraté by mohli získat Senát už před druhým kolem v Georgii. Rozhodují stovky hlasů

Demokratický senátor za americký stát Arizona Mark Kelly v úterních volbách do Senátu obhájil svoji funkci, píše agentura Reuters. Demokraté i republikáni tak nyní mají v této komoře Kongresu po 49 křeslech. O tom, zda si demokraté současnou těsnou většinu udrží, rozhodnou výsledky ze států Nevada a Georgie. V Nevadě jsou průběžné výsledky velmi těsné, v Georgii se bude v prosinci konat druhé kolo, v prvním těsně zvítězil demokrat.
12. 11. 2022Aktualizováno12. 11. 2022, 15:08|

Postoj Spojených států k Ukrajině se po vítězství republikánů nezmění, míní český velvyslanec

Sčítání hlasů v amerických volbách do Kongresu se protahuje. Zatímco ve Sněmovně reprezentantů mají republikáni jasný náskok k získání většiny, souboj o Senát je pořád vyrovnaný. Úřady proto už požádaly veřejnost o trpělivost. V Nevadě se kvůli množství předčasně odevzdaných a korespondenčních hlasů nemusejí k výsledku dobrat dříve než v neděli. Situaci po volbách ve Spojených státech v pořadu Události, komentáře okomentovali velvyslanec Miloslav Stašek a novinářka Jana Ciglerová.
12. 11. 2022|

Část republikánů viní Trumpa z volebního zklamání

Dvě křesla dělí od zisku většiny v Senátu demokraty i republikány. V amerických státech Arizona a Nevada pokračuje sčítání hlasů odevzdaných v úterních senátních volbách. Druhá kola se pak uskuteční v Georgii a na Aljašce, v exklávě na severu však výsledky nebudou ze stranického hlediska rozhodující, protože proti sobě stojí dvě republikánky. Hlasy se sčítají i pro kandidáty do Sněmovny reprezentantů, kde mají podle predikcí větší šanci na získání většiny republikáni. Volební průzkumy předpokládaly výraznější zisky opoziční strany, terčem kritiky se tak pro podporu některých neúspěšných kandidátů stal Donald Trump.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 23:14|

Mladí lososi hynou po tisících. V teplé vodě amerických řek nejsou schopní přežít

Rybáři, kteří se živí lovem lososů na západním pobřeží Spojených států, jsou znepokojeni vymíráním tohoto druhu v kalifornských řekách. Souvisí se zvýšenou teplotou vody a poklesem hladin. V řece Klamath umírají statisíce mladých lososů, na řece Sacramento podle expertů hrozí kvůli mimořádně teplému počasí téměř úplné vyhynutí nové generace ohrožených lososů čavyča a v řece Coloradu se těla lososů pokryla z teplé vody lézemi.
2. 8. 2021|

Kvůli požárům chce kalifornská distribuční společnost zakopat tisíce kilometrů elektrického vedení

Západ USA nadále sužují desítky požárů, z nichž se jeden nově rozšířil ze severní Kalifornie do státu Nevada a vynutil si tam evakuaci několika vesnic. Lepší počasí však pomohlo hasičům v boji s momentálně největším ohniskem v USA na jihu Oregonu. Největší kalifornská distribuční společnost PG&E oznámila, že plánuje zakopat tisíce kilometrů elektrického vedení, které často požáry způsobuje.
23. 7. 2021|

Kanadu a USA dál sužují vedra a požáry, v Las Vegas naměřili přes 47 stupňů

Na západě Spojených států a Kanady pokračuje vlna veder, kvůli níž na mnoha místech vznikají požáry. V Arizoně zemřeli dva hasiči při havárii letadla, z nějž mapovali jedno z ohnisek. Město Las Vegas v Nevadě v sobotu zaregistrovalo teplotu 47,2 stupně Celsia, čímž dorovnalo svůj rekord. Kanada zavedla omezení v železniční dopravě platná do konce října, aby snížila riziko vzniku nových požárů.
11. 7. 2021|

Díky vakcínám máme navrch, covid-19 ale není minulostí, vzkázal Biden v Den nezávislosti

Nezávislost na covidu-19 je díky vakcínám na dosah, boj proti epidemii ovšem stále ve Spojených státech neskončil. S takovým vzkazem vystoupil v Den nezávislosti americký prezident Joe Biden, když v neděli v Bílém domě hostil oslavu pro více než tisíc lidí včetně „klíčových pracovníků“ pandemické doby. Hlava státu opět apelovala na stále váhající Američany, aby se nechali očkovat, a pomohli tak ukončit „temnotu“ uplynulých měsíců.
5. 7. 2021|

Na jihozápadě USA dochází voda. Přehrady jsou téměř prázdné

Jihozápadní část USA trápí dlouhodobé sucho, které má za následek vysychání toků a vodních nádrží. V několika kalifornských přehradách se voda dostala na historické minimum. Správci rezervoárů i státní instituce hlásí, že jejich kapacita je zaplněna maximálně z 35 procent. Nejhorší situace je na nevadské Hooverově přehradě, objemem největší nádrži USA, kterou protéká řeka Colorado. Voda z ní zásobuje velká města, jako jsou Los Angeles, San Diego, Phoenix, Tucson nebo Las Vegas. Jejich obyvatelům však nyní hrozí, že budou na suchu.
18. 6. 2021|

Trump žádá o peníze na soudní bitvy. Dárce by ale musel poslat přes 6666 dolarů, aby aspoň něco šlo přímo na justiční pře

Prezident USA Donald Trump se po prohraných volbách nevzdává a nadále věří, že soudní cestou zvrátí výsledek hlasování. Své příznivce urguje k posílání peněžních darů, které pomohou s financováním nákladných soudních řízení. Do jaké míry ale příspěvky končí přímo u právníků? Primárně malé dary míří do fondu, z nějž může prezident financovat téměř cokoliv – například umazat dluhy z kampaně. Pokud drobný dárce pošle 6666 dolarů a méně, přímo na soudní spory z částky nemusí putovat ani cent.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 08:54|

Nejvyšší soud Wisconsinu odmítl Trumpovu žalobu na výsledky voleb

Nejvyšší soud amerického státu Wisconsin odmítl projednávání stížnosti, v níž právníci prezidenta Donalda Trumpa žádali zneplatnění více než dvou set tisíc hlasů z nedávných voleb. Podle většiny soudního senátu musí případ nejdříve projít soudy nižší instance. Podle agentury AP toto rozhodnutí pravděpodobně pohřbilo Trumpovu snahu zvrátit volební porážku v klíčovém severním státě.
3. 12. 2020|

Poslední klíčové státy potvrdily výsledky voleb. Podle Arizony i Wisconsinu je vítězem Biden

Další dva klíčové státy z letošních prezidentských voleb ve Spojených státech během pondělí vyhlásily oficiální výsledky hlasování a potvrdily vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena. K Georgii, Michiganu, Pensylvánii a Nevadě se přidaly Arizona a Wisconsin. Výsledky tak už vyhlásily všechny státy, v nichž si Biden připsal relativně těsná vítězství a ve kterých tábor prezidenta Donalda Trumpa přistoupil k soudním stížnostem.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 08:42|

Biden podle projekcí vyhrál. Trump to nechce uznat, jeho tým podal žalobu v Arizoně

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden podle mediálních projekcí vyhrál volby. Podle odhadu agentury AP má jistých 290 volitelů. Pro vítězství je jich třeba 270. Biden se tak zřejmě ve věku 77 let stane nejstarším vítězem v dějinách a v pořadí 46. hlavou státu.
7. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 03:13|

Biden předstihl Trumpa v klíčové Pensylvánii. Pokud ji ovládne, může se stát prezidentem

Několik posledních procent hlasů stačí spočítat v rozhodujících státech letošní prezidentské volby v USA. Podle odhadu agentury AP a stanice Fox Trump dosud získal na svou stranu 214 a Biden 264 volitelů z 270 potřebných pro vítězství, podle CNN je poměr 213 ku 253. Biden už vede v Nevadě, Georgii i Pensylvánii a jeho náskok tam roste. V Severní Karolíně, kde vede Trump, má sčítání pauzu. V Arizoně, kterou AP a Fox považují za rozhodnutou pro Bidena, se náskok demokrata snižuje.
6. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 11:43|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Trump ve svém projevu opět řekl, že vyhrál. Biden v souvislosti s demonstracemi vyzval ke klidu

Prezident Donald Trump ve svém projevu opět uvedl, že vyhrál, ale vítězství mu údajně krade „zkorumpovaná mašinérie“. Do voleb podle něj zasáhly peníze, velké technologické firmy a také média, která zkritizoval za předvolební průzkumy. V USA pokračují demonstrace, Joe Biden už občany vyzval ke klidu. Stále pokračuje sčítání hlasů. Podle analytiků ještě není jasno ve čtyřech státech: Nevadě, kde vede Joe Biden, a Georgii, Pensylvánii a Severní Karolíně, kde vede Donald Trump. Prezidentův náskok v této trojici se však snižuje, protože jako poslední se započítávají poštovní hlasy z velkých měst, kde demokraté získávají výraznou většinu.
5. 11. 2020|

Vědci popisují případy, kdy je druhá nákaza covidem horší než první. Podruhé nakažená pacientka zemřela

Ve Spojených státech se 25letý muž nakazil koronavirem dvakrát, přičemž podruhé mělo u něj onemocnění covid-19 vážnější průběh, musel vyhledat pomoc v nemocnici a dostal kyslík. Nyní už se plně zotavil. S odvoláním na studii ve vědeckém časopise The Lancet o tom informoval zpravodajský web BBC. Nizozemští vědci už oznámili také případ, kdy pacient po druhé infekci koronavirem zemřel. Jednalo se o 89letou ženu, která se léčila se vzácnou formou rakoviny.
13. 10. 2020|
Americké prezidentské volby

Kdo může být novým prezidentem USA a kdo jsou jeho volitelé. Americké volby krok za krokem

Prezidentská volba je pravděpodobně nejsledovanějším a možná nejdůležitějším volebním kláním ve Spojených státech. V úterý 3. listopadu roku 2020 se američtí občané odeberou hlasovat. Tamní systém je podstatně odlišný od toho českého. Nabízíme proto seznam nejčastěji kladených otázek.
12. 10. 2020|

Archeologové našli vrak bitevní lodě Nevada. Nedokázaly ji potopit nálety, atomové pumy ani kamikadze

Američtí podvodní archeologové oznámili, že asi 120 kilometrů od pobřeží Havaje našli vrak bitevní lodě USS Nevada – jednoho z nejslavnějších vojenských plavidel v dějinách Spojených států. Odolala útoku na Pearl Harbor, náletům pilotů kamikadze i testům atomových bomb v atolu Bikini.
14. 5. 2020|

Začal demokratický rozstřel. Superúterý rozdělí mezi uchazeče o Bílý dům třetinu delegátů

Souboj uchazečů opoziční Demokratické strany o nominaci na funkci prezidenta Spojených států vstupuje do rozhodující fáze. Ve čtrnácti státech USA začalo takzvané superúterý, během něhož je ve hře třetina z celkových 3979 vázaných delegátů, kteří na letním nominačním sjezdu vyberou stranického kandidáta. Výrazný úspěch některého ze zájemců tak může o osudu vnitrostranického klání rozhodnout. Na konečné výsledky však bude nutné na některých místech čekat několik dní, či dokonce týdnů. Superúterý mají i republikáni, v jejich případě je však výběr spíše formální. Současný prezident Donald Trump, který mandát obhajuje, má ve straně nezpochybnitelnou pozici.
3. 3. 2020Aktualizováno3. 3. 2020, 19:28|