TÉMA

Černošice

Lidé otevřou své garáže pro prodej věcí kolemjdoucím. Do akce se zapojuje stále více obcí

Seznámení s novými i starými sousedy a možnost nakoupit dávno zapomenuté poklady. Garážové výprodeje se za třináct let z Černošic, které s akcí v Poberouní začaly, rozšířily i do dalších obcí. Letos garážové výprodeje postupně probíhají na více než dvanácti místech po republice, poprvé například v Jinočanech nebo Kačicích. Tuto sobotu budou konkrétně v Řevnicích, Motole a už zmíněných Kačicích.
12. 4. 2024|

Domy v záplavové zóně mohou být nepojistitelné, při jejich koupi se proto dá usmlouvat cena

Realitní makléři odhadují, že ročně se prodají až stovky nemovitostí sice za příznivou cenu, ale se skrytými problémy. Ty mohou odhalit až banky nebo pojišťovny – a pojistku pak zdražit nebo odmítnout. Týká se to například domů poblíž vody, kterým hrozí zaplavení.
11. 7. 2023|

Přestavba trati ze Smíchova do Černošic za miliardy je hotová, zrychlí spoje

Téměř čtyřletá přestavba železniční trati z pražského Smíchova do Černošic je hotová. Rekonstrukce za více než 4,2 miliardy korun zahrnovala modernizaci kolejí, nástupišť a trakčního vedení. Výsledkem je podle Správy železnic (SŽ) zvýšení kapacity dráhy a zvýšení traťové rychlosti. Novinářům to ve středu při slavnostním ukončení přestavby řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.
28. 6. 2023|

Radovan Krejčíř utekl před 18 lety. Nyní z věznice v JAR žádá o vydání do Česka

Uplynulo osmnáct let od útěku Radovana Krejčíře. Policistům tehdy uprchl během celonoční domovní prohlídky jeho černošické vily. Šlo o jeden z největších policejních skandálů. Kauza tehdy stála místo policejního prezidenta a vedení protikorupční policie, která měla případ na starosti. Krejčíř následně zmizel na Seychely a poté do Jihoafrické republiky, kde si nyní odpykává trest.
18. 6. 2023|

Návrat Krejčíře je pravděpodobný, znamenalo by to pro mě ohrožení na životě, říká bývalý detektiv Tichý

Spekuluje se o návratu obávaného zločince Radovana Krejčíře do Česka. Podle bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého, který na případu Krejčíře pracoval, je jeho přesun pravděpodobný. To by přineslo řadu problémů pro ty, kteří se kauzami kolem zločince zabývali, a to i problém existenční, uvedl Tichý. On sám byl na Krejčířově seznamu osob k likvidaci. Na případu by se navíc muselo pracovat opět od začátku, což bude složité, protože zločinec má například stále moc zastrašovat svědky, upozornil bývalý detektiv, který byl hostem Interview ČT24.
17. 6. 2023|

Plán parku Soutok na jihu Prahy získal podobu. Má být desetkrát větší než Stromovka

U soutoku Vltavy a Berounky má v příštích letech vzniknout jeden z největších příměstských parků ve střední Evropě. Ambiciozní plán nyní získal podobu. Předložili ho architekti z Čech, Francie a Katalánska. K vidění je v pražském Centru architektury a městského plánování. Už příští týden se chtějí zástupci hlavního města sejít s vlastníky pozemků.
7. 5. 2023|

Černošický úřad odložil oznámení na Babiše kvůli kauze Pandora Papers

Černošický městský úřad odložil oznámení, které se týkalo předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a takzvané kauzy Pandora Papers. Nepodařilo se získat dokumenty potřebné pro prověření podnětu, odpovědnost za přestupek zanikla 1. července. Úřad o tom informoval na svém webu. Podle serveru Investigace.cz Babiš ve svých majetkových přiznáních neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Černošický úřad se snažil ověřit, zda Babiš spáchal přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Bývalý premiér už dříve odmítl, že by se dopustil čehokoliv nelegálního.
12. 7. 2022|

Silné bouřky zvedaly hladiny toků, hasiči měli stovky výjezdů

Českem se v noci a nad ránem prohnaly silné bouřky. Hasiči kvůli nim měli zhruba přes šest set výjezdů. Nejvíc zásahů bylo v Praze a Středočeském kraji. Hasiči ve většině případů odčerpávali vodu a odklízeli popadané stromy. Silničáři z několika menších středočeských silnic v okolí Prahy museli odstraňovat kamení a sesuvy půdy. Déšť na několika místech zvedal také hladiny malých toků. Během sobotního odpoledne se vyčasilo. Příští týden meteorologové očekávají tropické teploty.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 19:19|

Prověřování Babiše v případu Pandora Papers spěje k odložení, žádost Černošic o pomoc odmítl další resort

Ministerstvo vnitra nevyhovělo žádosti černošického městského úřadu o součinnost ohledně majetku expremiéra Andreje Babiše (ANO) zmíněném v kauze Pandora Papers. S obdobnými žádostmi Černošice neuspěly již na ministerstvech spravedlnosti a zahraničí. Úřad se tím pádem nedostane k dokumentům ze zahraničí. Prověřování, zda se Babiš nedopustil přestupku, tak směřuje k odložení. Část již je promlčená, u zbytku uplyne lhůta v polovině roku.
4. 1. 2022|

Nejlépe se žije v Říčanech, nejhůře v Orlové, tvrdí analýza. Je to spíše vina státu, hájí Orlovou starosta

Středočeské Říčany jsou podle analýzy společnosti Obce v datech už počtvrté v řadě nejlepší místo k životu. V indexu kvality života získaly nejvyšší možný počet bodů, tedy 10. Naopak nejhůř se podle žebříčku žije v Orlové. O analýze diskutovali v pořadu Události, komentáře starosta Orlové Miroslav Chlubna a starosta Říčan David Michalička.
15. 12. 2021|

Krejčířova vila našla kupce. Vydražila se za 21,38 milionu korun

Vila odsouzeného Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy se vydražila za 21,38 milionu korun. V osmém pokusu aukce přihazovali dva zájemci. Vyvolávací cena 21,1 milionu korun byla dle portálu e-drazby.cz stejná jako při sedmém pokusu loni v srpnu. Jméno vítěze dražby nebylo zveřejněno.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 14:13|

Akce Milionu chvilek v Průhonicích přestupkem nebyla, Černošice případ odložily

Městský úřad v Černošicích odložil případ akce spolku Milion chvilek pro demokracii, který před srpnovou autogramiádou premiéra Andreje Babiše (ANO) namaloval kříže na náměstí v Průhonicích. Akce mohla podle dřívějšího vyjádření policejního prezidenta Jana Švejdara podléhat oznamovací povinnosti podle shromažďovacího zákona. Policie věc oznámila černošickému úřadu pro podezření z přestupku.
25. 11. 2021|

Ministerstvo zahraničí nemůže pomoci Černošicím v kauze Pandora Papers

Ministerstvo zahraničí nemůže pomoci městskému úřadu v Černošicích s prověřením zahraničních majetkových poměrů premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s kauzou Pandora Papers. Černošický úřad se má zkusit obrátit na ministerstvo vnitra. Obec požádala o spolupráci při zjišťování, zda Babiš mohl spáchat přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Podle ministerstva zahraničí k tomu ale resort nemá zákonné podmínky.
25. 11. 2021|

Krajský úřad zrušil rozhodnutí Černošic ve věci Babišova údajného střetu zájmů

Krajský úřad Středočeského kraje zrušil rozhodnutí černošického úřadu ve věci údajného střetu zájmů premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a zastavil řízení o přestupku. Podle středočeského úřadu bylo ve stejné věci rozhodnuto už před dvěma lety. Městský úřad v Černošicích uložil v září Babišovi pokutu 250 tisíc korun. Podle Černošic se Babiš dopustil přestupku proti zákonu o střetu zájmů tím, že ovládá média.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 20:17|

Babiš stáhl žalobu na černošický úřad, kterou měl v pátek řešit soud

Premiér Andrej Babiš (ANO) stáhl svou žalobu na černošický městský úřad. Upozornil na to server Aktuálně.cz. Babišovu žádost o zastavení přezkumu jeho střetu zájmů měl tento pátek, tedy v první den voleb do Poslanecké sněmovny, řešit středočeský krajský soud. Černošický úřad Babišovi minulý měsíc uložil pokutu 250 tisíc korun za to, že ovládá média.
6. 10. 2021|

Černošice uložily Babišovi pokutu čtvrt milionu korun. Premiér se plánuje odvolat

Černošický městský úřad uložil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) pokutu 250 tisíc korun za přestupek proti zákonu o střetu zájmů za to, že ovládá média. Deníku Právo to řekl Václav Knotek, který premiéra v tomto správním řízení zastupuje. Černošický úřad uvedl, že jde o „nadále trvající přestupek“. Premiér reagoval, že rozhodnutí považuje za nezákonné a hodlá se proti němu odvolat.
30. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 15:10|

Volební komise čeká školení. Musí se připravit na změny v uznávaní dokladů

Za tři týdny bude znát Česko vítěze sněmovních voleb. O nových poslancích lidé rozhodnou druhý říjnový víkend. Už teď jsou ustavené volební komise, v příštích dnech je čeká školení. Letos se musejí připravit třeba na změny v uznávání dokladů.
20. 9. 2021|

Babiš žaluje Černošice, píše iRozhlas. Chce zastavit řízení o střetu zájmů

Premiér Andrej Babiš (ANO) podal žalobu na městský úřad v Černošicích. Důvodem je řízení o přestupku proti zákonu o střetu zájmů, které s ním tamní radnice vede kvůli vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra. Serveru iRozhlas.cz to potvrdila mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Žalobu na ochranu před nezákonným zásahem podal předseda vlády v polovině května, požaduje v ní zastavení přestupkového řízení. Na něj by však soudní spor zatím neměl mít vliv, píše server.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 10:43|

Stát vilu Radovana Krejčíře nepřevezme, soud zamítl žalobu jeho manželky

Krajský soud v Praze zamítl žalobu manželky Radovana Krejčíře, aby stát převzal její vilu v Černošicích. Dům, z něhož před šestnácti lety Krejčíř uprchl, je v havarijním stavu a rodina se o něj nechce dál starat. Vilu v exekuci se navíc opakovaně nepodařilo prodat v dražbě.
6. 6. 2021|

Termíny registrů vozidel jsou plné na týdny dopředu. Situaci zhoršují omezené úřední hodiny

Úřady v okolí Prahy hlásí, že termíny registrů vozidel i řidičských průkazů jsou vyplněné někdy až na týdny dopředu. Jejich provoz komplikují hlavně omezené úřední hodiny, část pracovišť nicméně tvrdí, že situace se oproti podzimu zlepšila. V současnosti lidí oproti podzimu trochu ubylo.
1. 2. 2021|

Ministerstvo spravedlnosti odmítlo přezkoumat údajný Babišův střet zájmů

Ministerstvo spravedlnosti nebude přezkoumávat rozhodnutí Středočeského kraje, podle kterého premiér Andrej Babiš (ANO) není ve střetu zájmů. O zahájení přezkumného řízení požádala úřad organizace Transparency International. Ta se při tom opírala o stanovisko nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který výslovně označil závěr krajského úřadu za nesprávný. Podle ministerstva však protikorupční organizace neuvedla v podnětu žádné nové poznatky. Podle zákona jí tak ministerstvo ani vyhovět nemohlo, uvedl v tiskové zprávě mluvčí úřadu Vladimír Řepka.
25. 8. 2020|

Na trati z Prahy do Berouna se vlaku cestující mnohdy nedočkají. Místním dochází trpělivost

Každodenní situací na hlavní železniční trati z Prahy do Berouna jsou v poslední době hodinová zpoždění. Někdy je velká část vlaků rovnou úplně odřeknutá. Místní už ale mají trpělivosti dost, a tak se na Správu železnic s kritikou obrátil v otevřeném dopise starosta Černošic.
25. 8. 2020|

Transparency International žádá ministerstvo spravedlnosti o přezkum Babišova údajného střetu zájmů

Transparency International (TI) podala podnět k ministerstvu spravedlnosti, aby přezkoumalo rozhodnutí Středočeského kraje, podle kterého premiér Andrej Babiš (ANO) není ve střetu zájmů. Protikorupční organizace se přitom opírá o stanovisko nejvyššího státního zástupce (NSZ) Pavla Zemana, který tento týden výslovně označil závěr krajského úřadu za nesprávný. Žalobu proti němu ale nepodal, protože ve věci neshledal veřejný zájem.
9. 8. 2020|

U Černošic se dostaly dva vlaky na jednu kolej, srážce zabránila reakce strojvedoucího

Osobní vlak u Černošic nedaleko Prahy se v neděli odpoledne dostal na stejnou kolej jako rychlík z Klatov, který jel za ním. Strojvedoucí rychlíku ale stačil zareagovat a vlak zastavil. Událost se obešla bez zranění, nevznikla ani žádná hmotná škoda, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.
12. 7. 2020|