TÉMA

Třeboň

Neprojedou auta ani vlaky, bourání nájezdů v Třeboni komplikuje dopravu čím dál víc

K silniční uzavírce v Třeboni přibyla i železniční výluka. Od minulého týdne je ve městě uzavřen nájezd z táborské silnice na jindřichohradeckou a auta, která se obvykle vyhýbají obytné zástavbě, musí hlouběji do města. Tatáž stavba navíc nyní způsobila, že se musely zastavit i vlaky. Náhradní autobusová doprava místo nich jezdí z třeboňského nádraží až do Českých Velenic.
19. 3. 2024|

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg. Poslední dny byl hospitalizován ve Vídni. Mnoho let patřil k nejvýraznějším osobnostem české politické scény, mimo jiné byl ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a senátorem.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 21:55|

V jižních Čechách je málo pediatrů. Najít náhradu v Třeboni trvalo sedm let

V Česku je stále více pediatrů v důchodovém věku, náhrada za ně však chybí. Například na Jindřichohradecku ukončí v tomto roce svou praxi dva lékaři pro děti – v Suchdolu nad Lužnicí a v Třeboni. Zatímco sedmaosmdesátiletý uznávaný pediatr Miloš Velemínský náhradu za sebe našel, jeho kolegyni v příhraničí se to nepodařilo.
25. 10. 2023|

Na cestách do Jindřichova Hradce bloudí turisté i místní. Sešlo se tam několik dopravních omezení

Na pěti místech v okolí Jindřichova Hradce firmy opravují státní a krajské silnice. Další omezení jsou přímo ve městě. Turisté, ale i místní řidiči tak bloudí a nabírají zpoždění na objízdných trasách.
24. 8. 2023|

V pondělí začne oprava silnice mezi Budějovicemi a Hradcem. Omezení potrvá tři měsíce

V pondělí začne skoro tříměsíční oprava silnice I/34 mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem v úseku Lásenice – Horní Žďár. Kvůli pracím bude v místě omezený provoz.
6. 8. 2023|

Třeboňské bahno hnojí pole. Jeho vyvezení navíc pomůže vodním tokům od sinic

Více než tři sta tun fosforu ročně se dostane do Orlické přehrady. Právě kvůli tomu rostou sinice, které kazí vodu v nádrži. Snížit množství fosforu se už pokoušejí rybáři v povodí řeky Vltavy, kteří těží bahno a nabízejí ho zemědělcům jako hnojivo. Narážejí ale na vysoké náklady na práci a laboratorní testy.
12. 6. 2023|

Park kolem Schwarzenberské hrobky nechce Třeboň ani zadarmo. Péče o něj je drahá

Stát se zbavuje parku kolem hrobky Schwarzenbergů v Třeboni. Sousední obce ani státní instituce o něj nemají zájem ani zadarmo. Úřad začal jednat i s Karlem Schwarzenbergem, potomkem rodu, který pozemky vlastnil. Zatím je může získat jen na přechodnou dobu, než stát najde definitivního vlastníka.
28. 4. 2023|

Začala stavba obchvatu jihočeského Lišova. Stát bude asi miliardu

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo ve čtvrtek stavět obchvat Lišova a Štěpánovic na Českobudějovicku. Stavba dlouhá 9,5 kilometru vyjde na 964 milionů korun bez daně. Řidiči by po obchvatu mohli jezdit od roku 2025. Komunikace povede z Lišova do Vranína, silničáři už připravují i navazující úsek do Třeboně. Na obchvat čekaly Lišov a Štěpánovice čtyřicet let, sdělili zástupci ŘSD, vlády a Lišova.
2. 2. 2023|

Novoroční ráno bylo rekordně teplé, stanice v Javorníku naměřila přes 19 stupňů

Víc než polovina ze 162 stanic, které měří teplotu alespoň třicet let, hned ráno zaznamenala rekordní teplotu pro první leden. Někde teploměry ukázaly víc než 16 stupňů, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Javorníku v Olomouckém kraji ráno meteorologové naměřili dokonce 19,6 stupně Celsia, dosud nejvyšší lednovou teplotu v Česku.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 16:33|

Síť záchranných stanic zvířat kolabuje, části hrozí uzavření

Záchranné stanice pro zvířata čelí odlivu sponzorů a dárců. Kvůli zdražování a podfinancovanému systému hrozí uzavření části z nich. České televizi to potvrdil předseda Národní sítě záchranných stanic (NSZS) David Číp i oslovené záchranné stanice. Chtěly pomoc od ministerstva životního prostředí, odcházející ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) ale jejich žádosti nevyhověla s odkazem na nepříznivý ekonomický vývoj u nás i ve světě.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 10:00|

Češi vyrážejí na dovolené jako před pandemií. Velký zájem mají o exotiku

Zhruba čtyři miliony Čechů letos vyrazí na dovolenou do zahraničí. Odhaduje to Asociace cestovních kanceláří. Zájem o cestování je tak momentálně skoro stejný jako před pandemií. Ti, kteří vycestují, na zájezdech nešetří. Podle cestovních kanceláří chtějí častěji pobyty all inclusive a využívají i více služeb. Naopak v českých hotelích tuzemští zákazníci tráví méně dní než před začátkem pandemie. Obvykle jen dva až tři. Přesto letošní sezonu považuje většina podnikatelů za dobrou.
7. 8. 2022|

Praha chce vyhláškou omezit alkohol na veřejnosti. Změny se mají týkat i náplavky

Vedení hlavního města chce od léta zavést přísnější pravidla pro pití alkoholu na veřejnosti. Přestupkem by nově měla být nejen samotná konzumace, ale i otevřená lahev, kelímek nebo plechovka v ruce. Rozšířit se má i seznam míst, kde je požívání alkoholu zakázané. Přibudou například náplavky na březích Vltavy, kde bude platit zákaz alkoholu od půlnoci do devíti hodin ráno. Změny bude příští týden projednávat pražské zastupitelstvo. Regulace alkoholu na veřejnosti platí v různých formách ve všech krajských městech.
21. 5. 2022|

Lázeňské vouchery se vrací. Projekt tentokrát nečerpá peníze z EU

Lázenští hosté mohou od ledna zatím do března opět využít slevové poukazy na léčebný pobyt. Vouchery mají hodnotu 2000 korun. Nový program tentokrát nečerpá peníze z Evropské unie, slevu nabízejí samotní provozovatelé lázní. Projekt, který iniciovaly Svazy léčebných lázní a Sdružení lázeňský míst, navazuje na dotační titul ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Covid – lázně. Ten měl lázeňským zařízením v Česku v předchozím roce a půl pomoci překonat komplikace spojené s koronavirovou epidemií.
6. 1. 2022|

Farnosti Lutová se zřejmě vrátí několik rybníků. Rybářství Třeboň neuspělo u Ústavního soudu

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Rybářství Třeboň, několik rybníků a pozemků nedaleko Chlumu u Třeboně se tak nejspíš vrátí farnosti Lutová. Firma neuspěla ani s návrhem na zrušení části zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Soudy podle nálezu neporušily základní práva firmy a správně upřednostnily nárok farnosti na vrácení jejího historického majetku.
21. 12. 2021|

Jihočeská parkoviště u hlavní silnice do Rakouska jsou plná odpadků, silničáři nestíhají uklízet

Odpočívadla na hlavních tazích do Třeboně nebo Rakouska jsou plná odpadků a dalšího materiálu. Ředitelství silnic a dálnic přitom stojí jejich úklid přes dva miliony korun ročně a ani zvýšení frekvence svozu odpadků situaci nezlepšilo.
7. 9. 2021|

Nové výjezdové stanoviště záchranky ve Veselí nad Lužnicí má zlepšit dostupnost pro rekreační oblasti

Jihočeská záchranná služba využívá nové výjezdové stanoviště ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Má mimo jiné zajistit lepší dostupnost pro rekreační oblasti v okolí řek Lužnice a Nežárka nebo zatopených pískoven v okolí Třeboně. Vybudování nové stanice stálo přibližně dva miliony korun.
6. 8. 2021|

Lázně se potýkají s nedostatkem klientů. Kvůli nízké obsazenosti omezily provoz

Obsazenost lázní nedosahuje často ani čtvrtiny kapacity, vyplývá z informací patnácti resortů po celé republice. Velká část lázeňských areálů je uzavřená a některé začaly také snižovat počty zaměstnanců. Méně klientů mají kvůli koronaviru i odkladům plánovaných operací v nemocnicích.
8. 2. 2021|

Pezoldová a Schwarzenberg se dohodli ve sporu o rodové dědictví. Hrobku vloží do nadačního fondu

Karel Schwarzenberg a jeho nevlastní sestra Alžběta Pezoldová se mimosoudně dohodli ve sporu o rodové dědictví. V prosinci společně uzavřeli dohodu o společném postupu k ukončení dědického řízení. Obě strany se především domluvily na založení nadačního fondu, do kterého vloží Schwarzenberskou hrobku v Domaníně u Třeboně. Na dotaz České televize to uvedl advokát Pezoldové Petr Meduna. Pezoldová se roky domáhá uznání dědictví po hlubocké větvi šlechtického rodu Schwarzenbergů. V roce 2012 se jí zastal Ústavní soud.
29. 1. 2021|

Z Liberce je slyšet animaci, poprvé se tam koná Anifilm

Festival Anifilm se po osmnácti ročnících přesunul letos z Třeboně do Liberce a kvůli koronavirovým omezením z původního květnového termínu na podzim. Přehlídka animovaných filmů se tak tentokrát koná od 6. do 11. října. Hlavním tématem je hudba a zvuk v animované kinematografii.
6. 10. 2020|

Mnoho lázní nepřijímá státní poukazy na pobyt. Cestovky se s nimi musí dohodnout, tvrdí ministerstvo

Velká část lázní nepřijímá státní poukazy na pobyt, které klienti uplatňují přes cestovní kanceláře. Některé lázně je pak neberou ani přímo od občanů. České televizi to řekl šéf specializovaného portálu Lázně Travel Libor Stočes, který si postěžoval na špatnou komunikaci ministerstva pro místní rozvoj. Resort, podle nějž o poukazy do pátku zažádalo 85 tisíc lidí, považuje kritiku za neoprávněnou.
12. 7. 2020|

V pondělí otevřou knihkupectví, zoo, lázně a zčásti i vysoké školy

Sice s omezeními, ale hlavně, že dřív. Kromě obchodů a služeb se návštěvníci aspoň zčásti vrátí také do zoologických zahrad, lázně začnou přijímat nové klienty a na konzultace, výuku nebo praxi budou moci v malých skupinách chodit i studenti nižších ročníků vysokých škol.
26. 4. 2020|

Vzhůru do Liberce. Festival Anifilm končí v Třeboni a míří na sever

Mezinárodní festival animovaného filmu se po osmnácti ročnících přesune z Třeboně do Liberce. Akce je nejvýznamnější přehlídkou svého druhu ve střední Evropě a každým rokem se rozrůstá. Letos ji navštívilo více než devět tisíc milovníků animovaného filmu, kteří se mohli podívat na víc než 500 soutěžních i doprovodných snímků.
20. 11. 2019|

Křest jihočeskou krajinou. Vladimír Franz vystavuje obrazy inspirované Třeboní a Šumavou

Výtvarník a hudební skladatel Vladimír Franz zahájil v českobudějovické Galerii Mariánská autorskou výstavu obrazů. Poprvé na ní uceleně představuje oba své velkoformátové cykly inspirované Třeboňskem a Šumavou. Nechybí ani jeho raná tvorba s jihočeskou tematikou.
3. 7. 2019|

Festivalové vteřiny: Co se děje na Anifilmu 2019

Kdo chce mít přehled o současné animované tvorbě, získá ho od 7. do 12. května v Třeboni. Mezinárodní festival Anifilm návštěvníkům promítá na čtyři sta českých i zahraničních filmů, hlavním tématem letošního ročníku je anidok. Co se děje na plátně i za ním, přibližují každý den Festivalové vteřiny, které můžete sledovat i na webu ČT24.
8. 5. 2019Aktualizováno11. 5. 2019, 09:00|