TÉMA

SÚKL

České úřady varují před padělkem léku ozempic, může dojít k ohrožení života

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varují před užíváním léku ozempic získaného jinak na předpis lékaře a vyzvednutého v lékárně, například koupeného přes internet. Může jít o padělek, jehož aplikace může způsobit vážné zdravotní komplikace s ohrožením života. Ministerstvo o tom, že se tyto padělky objevily v EU, informovalo v tiskové zprávě. V Rakousku několik lidí po aplikaci takové látky skončilo v nemocnici. Mluvčí resortu Ondřej Jakob doplnil, že v Česku zatím nebyl žádný takový padělek zachycený a podle dostupných informací ani nikdo nebyl kvůli němu hospitalizovaný.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 12:51|

Udělám maximum, aby se penicilin vyráběl v Česku, slíbil Válek v Otázkách Václava Moravce

Rozkolísané dodávky penicilinu trvají nejen v Česku už rok. I letošní podzim a nástup respiračních chorob se tak odehraje v kulisách nedostatku některých léků. K řešení problému s nedostatkem léčiv má přispět i zavedení výroby penicilinu v Česku, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Výroba by se podle něj měla spustit do roku a půl. Dalšími hosty byli členka sněmovního výboru pro zdravotnictví Iveta Štefanová (SPD) a viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek.
24. 9. 2023Aktualizováno24. 9. 2023, 15:22|

Lékový ústav bude mít novou ředitelku. Storovou nahradí Podrazilová

V čele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude nově Kateřina Podrazilová, která dříve vedla odbor cen a úhrad tohoto orgánu, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Podle něj by měla na novou pozici nastoupit ještě v září. Dosavadní ředitelce Ireně Storové, která se výběrového řízení také účastnila, letos končí pětileté funkční období.
19. 9. 2023|

VZP: Na proplacení léku vyzvednutého v cizině má pojišťovna 30 dní, nemusí ho ale pokrýt v plné výši

Na proplacení léku na předpis vyzvednutého v cizině má zdravotní pojišťovna 30 dní, u složitých případů 60 dní. Částka však nemusí náklady pokrýt, pojišťovna totiž platí cenu, kterou by za stejný lék zaplatila v Česku. V aktuální tiskové zprávě o tom informovala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Se speciálním receptem si lidé mohou vyzvednout léky v kterékoliv lékárně v EU, ve vybraných v Polsku a Chorvatsku pak i s e-receptem včetně SMS nebo e-mailu.
4. 7. 2023|

Z Česka ilegálně zmizely léky za 92 milionů, zjistil SÚKL. Prověřuje desítky subjektů

Z Česka bylo podle výsledků kontrol Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nelegálně vyvezeno více než 198 tisíc balení léků za 92 milionů korun. SÚKL potrestal jedenadvacet subjektů, šestnácti případy se ještě zabývá a další jsou před zahájením. Podal i trestní oznámení na patnáct subjektů, u kterých má podezření na spáchání trestného činu. Na potírání reexportů a další agendě spolupracuje SÚKL se Slovenskem, uvedli ředitelka SÚKL Irena Storová a ředitel Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Peter Potúček.
27. 6. 2023|

Poslanci posoudí novelu, podle níž se lékárny nebudou moct více předzásobit některými léky

Nejen výrobců a distributorů se dotkne novela, která má bránit výpadkům v dodávkách léků. Teď úpravu posoudí poslanci. Lékárny se podle ní nebudou moct předzásobovat přípravky, které Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) označí jako ty s omezenou dostupností.
22. 6. 2023|

Vládou prošla novela, která má ukončit nedostatek léků. Podle asociace hrozí odchod některých výrobců z trhu

V lékárnách stále chybějí některá antibiotika, oční kapky, sirupy pro děti nebo například endiaron. Novelu lékového zákona, od které si ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slibuje, že podobným rozsáhlým výpadkům léčiv zamezí, schválila ve středu vláda a míří do parlamentu. Jednou z podstatných částí předpisu je povinnost distributorů léků držet železnou zásobu. Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová upozornila, že také umožní jejím lidem nahlédnout do dosud skrytých částí dodavatelského řetězce.
14. 6. 2023|

V Česku bude dva týdny chybět jeden z injekčních léků na diabetes

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky. Na přelomu dubna a května by měla dorazit také mimořádná dodávka dětských antibiotických sirupů.
3. 4. 2023|

Spotřeba antibiotik je podle Válka téměř o polovinu vyšší, trh s léky se srovná na konci února

Spotřeba antibiotik letos podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) meziročně vzrostla o 300 tisíc balení, tedy o 47 procent. Zvýšená spotřeba ovlivnila i jejich dostupnost v posledních týdnech, nyní ale už klesá. Situace na trhu s léky by se podle ministrova náměstka Jakuba Dvořáčka měla stabilizovat na konci února. Antibiotika v tabletách už jsou podle něj dostupná, dál chybí suspenze. Ministerstvo chce problémy s dodávkami léčiv řešit změnou zákona, platit by mohla začít už letos.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 16:34|

Pokud dodávky antibiotik nezvýší výrobci, ministerstvo zdravotnictví je bude shánět v cizině

Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že zajistí pro české pacienty dostatek léků. Pokud to nepůjde jinak, objedná zahraniční alternativy. Teď v lékárnách nejvíc chybí antibiotika, ale i medikamenty na odkašlávání nebo na horečky. Ministerstvo ale říká, že se lidé nemusí ničeho obávat. Problém řešila nově založená pracovní skupina pro dostupnost léků, která se s distributory dohodla na častějším hlášení zásob léků. Resort ministra Vlastimila Válka (TOP 09) zároveň jedná s výrobci o případných mimořádných dodávkách.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 20:02|

Lékový úřad pozastavuje distribuci některých šarží prevenaru a hexavakcíny

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pozastavil očkování některými šaržemi vakcín Prevenar 13 a Infanrix Hexa. Rozhodnutí se vztahuje i na distribuci a výdej obou léčiv. Úřad o tom informoval v úterý 22. listopadu. Jako důvod uvedl prověření možné závady v jakosti. V e-mailu, který dětským lékařům přišel od České pediatrické společnosti, nebyly žádné možné vedlejší účinky uvedeny.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 17:00|

Drahé Česko: Doplatky za léky mají stropy, ubezpečuje ředitelka SÚKL

Léky a zdravotní pomůcky jsou jediným zbožím, na kterém lidé v porovnání s loňskem zatím nešetří. Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová doplňuje, že v Česku jsou doplatkové stropy odvislé od věku pacienta, a pokud je člověk při nákupu medikamentů překročí, pojišťovna mu přeplatek vrátí. Současně upozorňuje, že v každé lékové skupině má být jeden lék, který je plně hrazený pojišťovnou. Konkrétní výběr je na konzultaci s lékařem.
9. 11. 2022|

Senát navrhl vládního zmocněnce Schorma na funkci zástupce ombudsmana. Na závěr schůze se rozloučili končící senátoři

Senát má za sebou poslední schůzi třináctého funkčního období. Někteří senátoři, kteří ve volbách na přelomu září a října neobhajovali nebo neobhájili funkci, se tak s horní komorou rozloučili. Předtím ještě schválili nominaci vládního zmocněnece pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma na zástupce ombudsmana, přičemž druhého kandidáta Senát nezvolil. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové. Horní komora také nominovala ekonoma Petra Musila do Národní rozpočtové rady.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:43|

SÚKL zaplatí přes 14 milionů firmě, která připravila původní systém elektronických receptů

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uzavřel soudní smír s firmou Tronevia, která připravila původní systém elektronických receptů, zjistila ČTK z justiční databáze InfoSoud. Mluvčí SÚKL Klára Brunclíková upřesnila, že obsahem smíru bylo finanční vyrovnání téměř 14,5 milionu korun. Současný systém eReceptů funguje na novém řešení, které lékový ústav začal budovat po těchto sporech.
2. 4. 2022|

Očkování proti covidu-19 běží naplno. Co byste měli vědět před vakcinací?

Miliony obyvatel Česka již dostaly první dávku očkování proti novému koronaviru, mnozí mají za sebou i kompletní vakcinaci. Stovky tisíc dalších lidí pak do vakcinačních center a k lékařům přicházejí každý týden. Níže najdete odpovědi na nejčastější otázky související s probíhajícím očkováním a samotnými vakcínami.
14. 6. 2021Aktualizováno18. 7. 2021, 09:00|

Lékový ústav schválil studii na účinky ivermektinu, je pro ni ovšem málo pacientů

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) schválil klinickou studii, která má zkoumat bezpečnost a účinnost léku ivermektin u hospitalizovaných s covidem-19. ČT to potvrdila mluvčí ústavu. O souhlas žádala Nemocnice svaté Anny v Brně, která v březnu tento antiparazitní preparát nakoupila. Není však jisté, kdy studie začne, pacientů s koronavirem totiž ubývá. Použití ivermektinu podle uvážení lékaře a se souhlasem pacienta povolilo v březnu ministerstvo zdravotnictví, opačná doporučení vydaly Evropská léková agentura či Světová zdravotnická organizace.
8. 6. 2021|

Nový ministr Arenberger hledá cesty pro použití ruské vakcíny Sputnik V

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) řeší, za jakých podmínek by šlo umožnit očkování proti koronaviru lidem, kteří mají zájem i o dosud neschválené vakcíny, jako je i ruský Sputnik V. O podklady k vakcínám požádal Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).
8. 4. 2021|

Očkování vakcínou AstraZeneca pokračuje, někteří lidé ji ale odmítají. Výrobce navíc zkrátí dodávky, praktici chtějí náhradu

Po víkendu se opět zvýšilo tempo očkování proti covidu-19 na více než 30 tisíc dávek denně. Přesto byl oproti počátku předchozího týdne počet dávek podaných v pondělí o něco nižší – a to přesto, že se v Česku stále očkuje i vakcínou AstraZeneca, jejíž aplikaci některé státy pozastavily kvůli obavě z možných vedlejších účinků. Praktičtí lékaři, kteří jí v Česku očkují, se však setkávají s pacienty, kteří látku AstraZeneca odmítají. Větší potíž však představuje ohlášené snížení dodávky této vakcíny.
16. 3. 2021|

Babiš jednal v Izraeli o možnosti zapojit se do vývoje vakcín nové generace

Premiér Andrej Babiš (ANO) probral při čtvrteční návštěvě Izraele s premiérem Benjaminem Netanjahuem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který se na místě připojil, izraelské zkušenosti s očkováním. Ocenil, že Izrael je na cestě stát se první zemí, kde lidé budou moci začít žít tak, jak byli dříve zvyklí. Poděkoval i za pět tisíc dávek vakcíny Moderny, které Česko od Izraele dostalo darem.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 21:40|

Doktoři dostanou lék, který by mohl pomáhat proti covidu-19. Chybí mu však registrace, jeho účinnost je nejasná

Pacienti v rané fázi onemocnění covidem-19 by mohli začít dostávat léky s látkou ivermektin, které nejsou pro léčbu covidu registrované. Brněnská svatoannenská nemocnice, která má ve skladech dost přípravků pro 20 tisíc lidí, je poskytne i praktickým lékařům. Někteří však váhají, ocenili by, kdyby se ivermektin na covidových pacientech více otestoval. Alespoň právní jistotu by měl lékařům dát metodický pokyn, který ministerstvo zdravotnictví vydá před polovinou března.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 23:28|

Krajské nemocnice jsou přetížené, převáží se z Hradce Králové i Chebu

Situace v nemocnicích v Královéhradeckém kraji je kvůli epidemii koronaviru kritická. Nemocnice v regionu jsou téměř na hraně lůžkové kapacity, pacienty proto transportují do okolních krajů. Přibývá pacientů v těžkém stavu a pacientů v mladším věku. Obdobně jsou na tom v Karlovarském kraji. Hejtman Petr Kulhánek (za STAN) vyzval občany, aby své cesty omezili na nezbytnou míru.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 18:37|

Podezření na nežádoucí účinky hlásilo po očkování proti covidu 322 lidí. Zdravotníci podali přes 310 tisíc dávek

Z 310 tisíc podaných vakcín zaznamenali lékaři 322 podezření na nežádoucí účinky, oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Za poslední týden vzrostl počet hlášených podezření o 124. Především lidé trpěli horečkami, únavou nebo bolestí v místě vpichu, v pěti desítkách případů šlo o nevolnost či zvracení.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 20:14|

Pošta při distribuci roušek pro seniory možná pochybila. Šetří ji kontroloři léčiv

Zdravotnické prostředky jako roušky či respirátory by podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) neměly mít porušené balení. Na problémy s posíláním roušek a respirátorů pro seniory upozornil Zdravotnický deník. Pracovníci pošty roušky vybalují z originálních balení o 50 kusech a vkládají do obálek po pěti. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se dle svých slov bude moci věcí zabývat až ve chvíli, kdy ústav dokončí šetření. Česká pošta tvrdí, že rozesílá ochranné pomůcky, nikoliv zdravotnický materiál.
16. 9. 2020|

Počet nesouhlasů se sdíleným lékovým záznamem se za měsíc zdvojnásobil

Přes 4,5 tisíce nesouhlasů s lékovým záznamem pro lékaře registroval k úternímu odpoledni Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Proti číslům na konci května stoupl počet nesouhlasů na téměř dvojnásobek. Vyplývá to ze Statistiky elektronické preskripce. Pacienti mohou svůj lékový záznam sdílet od 1. června.
1. 7. 2020|