TÉMA

Renault

Moderní auta zjistí o soukromí řidiče všechno. Automobilky pak data prodávají, tvrdí výzkum

Výrobci automobilů ve velkém nabízejí k prodeji data o majitelích vozů včetně záznamu jejich hlasů, údajů o zdravotním stavu či sexuální aktivitě. Tvrdí to průzkum neziskové internetové společnosti Mozilla Foundation mezi 15 světovými automobilkami. Vlastníci aut podle zprávy často netuší, kde všude stroje jejich údaje sbírají, neboť k tomu firmy málokdy žádají souhlas.
8. 9. 2023|

V Rusku funguje prodej západního zboží, i když jeho výrobci ze země odešli

Rusku se daří obcházet západní sankce hlavně díky vývozu plynu, ropy a oživení obchodu se třetími zeměmi, jako je Turecko, Indie nebo Čína. Dobře funguje také paralelní import zboží západních značek, které ruský trh oficiálně opustily. Rusko totiž povolilo jejich prodej i bez souhlasu majitele ochranné známky.
9. 3. 2023|

Konec západního zboží i vysoké ceny jsou realitou dnešního Ruska. Výhled je zamračený

Už tři měsíce trvá ruská agrese proti Ukrajině. Válka se dotýká i obyčejných Rusů, a to kvůli vysokým cenám zboží, odchodu firem, kde lidé dřív nakupovali, nebo společností, kde pracovali. Rusové mají nyní problém dostat se i na zahraniční dovolenou. Ekonomická situace se podle odborníků ještě zhorší. Během léta se očekává obrovský nárůst nezaměstnanosti.
25. 5. 2022|

Renault se zbavuje svých ruských aktivit. Zemi opouští McDonald‘s

Francouzská automobilka Renault převedla veškerá aktiva své ruské pobočky na město Moskva, svůj podíl 67,69 procenta v AvtoVAZu, výrobci automobilů Lada, na ruský výzkumný automobilový institut NAMI. Skupina Renault si vyhradila právo v následujících šesti letech odkoupit svůj podíl v AvtoVAZ zpět, uvedla v pondělí firma. Ruský trh opustí také americká firma McDonald's. Země Evropské unie se nicméně stále neshodly na nových sankcích proti Rusku.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 20:46|

Konec „skleněného pekla“. Plzeň schválila smlouvu, díky které se zbaví největší nepovolené stavby

Plzeňští zastupitelé schválili smlouvu s developery, díky které zmizí z města největší nepovolená stavba – bývalý autosalon Carimex. Trosky sedmipodlažní budovy na Rokycanské třídě, které Plzeňané říkají „skleněné peklo“, hyzdí město už skoro čtvrt století. Objekt nahradí komplex budov s byty, obchodním centrem a kancelářemi. Postaví je místní developeři InterCora a BC Real. Dohodu o narovnání a spolupráci v nejbližších dnech podepíše všech pět smluvních stran, řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).
9. 5. 2022|

Ve Francii vydali zatykač na bývalého šéfa Nissanu Carlose Ghosna, píše WSJ

Francouzská prokuratura vydala mezinárodní zatykač na bývalého generálního ředitele japonské automobilky Nissan Carlose Ghosna, který vedl i francouzskou automobilku Renault. Ve čtvrtek o tom informoval americký list The Wall Street Journal (WSJ). Francouzi mají podezření, že Ghosn zneužil peníze Renaultu. Manažer se tomuto kroku podle svého mluvčího podivuje, uvedla agentura Reuters.
22. 4. 2022|

Rubl sílí nehledě na další sankce. Polská vláda zakázala dovoz ruského uhlí

Kvůli mezinárodním sankcím vůči Rusku pozastavuje své aktivity v zemi i francouzský prodejce sportovního oblečení a vybavení Decathlon. Firma ve svém prohlášení uvedla, že má problémy s dodávkami. K podobnému kroku přistoupil i americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson, který přestane do země dodávat kosmetické výrobky. Bude ale dál zásobovat Rusko léky a zdravotnickými potřebami. Polská vláda schválila návrh zákona, který zakazuje dovoz uhlí z Ruska. Británie také poprvé ve svých vodách zadržela superjachtu, informoval zpravodajský server BBC. Rubl se dostal na nejsilnější úroveň za více než měsíc
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 18:58|

Mírová mise NATO by byla přímou konfrontací s Ruskem, varoval Lavrov. Polsko vyhostí ruské diplomaty

Vyslání mírových sil NATO na Ukrajinu by vedlo k přímé konfrontaci mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. V Moskvě to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Obvinil také USA z údajného maření „obtížných“ rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou. V Bruselu ve čtvrtek začne mimořádný summit NATO, na kterém chce k vyslání mírové mise vyzvat své spojence Polsko. Ministerstvo zahraničí Polska si ve středu ráno předvolalo ruského velvyslance, Varšava později oznámila, že vyhostí 45 ruských diplomatů, které viní ze špionáže.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 16:17|

Moskevská burza částečně obnovila obchodování. Ruský soud zakázal v zemi Facebook a Instagram

Moskevská burza v pondělí postupně začala obnovovat obchodování. Zatím se to týká jen státních dluhopisů, jejichž cena za silného kolísání oslabovala. Obchodování s akciemi v Moskvě zatím obnoveno nebylo. Firmy po celém světě začaly kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajině rušit připravené investice. Ceny ropy zahájily týden opět růstem. Ruský soud v označil americkou společnost Meta Platforms za extremistickou a její sociální sítě Facebook a Instagram v zemi zakázal. Ministři zahraničí zemí EU se neshodli na podobě pátého balíku sankcí proti Rusku; jeho rozsah by měli ve čtvrtek vytyčit unijní lídři na summitu v Bruselu.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 19:26|

Francouzský Renault se dohodl s čínskou Geely na společné výrobě v Jižní Koreji

Francouzská společnost Renault se dohodla s čínskou firmou Geely na společné výrobě automobilů v Jižní Koreji. Geely tak pokračuje v rozšiřování své globální sítě partnerství a Renault se snaží získat silnější pozici na asijských trzích, píše list Financial Times.
22. 1. 2022|

Mercedes, Ford či Jaguar chtějí do roku 2040 přestat vyrábět vozy na benzin a naftu

Z klimatické konference COP26 v Glasgow vzešla výzva ukončit výrobu aut na naftu a benzin do roku 2040. Nahradit je mají vodíkové vozy a elektromobily. Deklaraci podepsaly Kanada, Rakousko, Polsko, Izrael nebo Mexiko. Připojily se i automobilky Mercedes Benz, Ford, Jaguar nebo velkoměsta jako New York a Sao Paulo.
11. 11. 2021|

Francouzské úřady obvinily Renault z podvodu v souvislosti s emisemi. Firma nařčení odmítá

Francouzské úřady obvinily tamního výrobce automobilů Renault z podvodu v souvislosti s vyšetřováním emisí naftových motorů, které se zaměřilo na některé jeho starší vozy a na možné manipulace s emisními testy. Oznámila to podle agentury Reuters firma. Dodala však, že jakékoliv pochybení odmítá.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 20:52|

Jak se Škoda dostala do koncernu Volkswagen. Smlouva byla podepsaná před 30 lety

Přesně před třiceti lety podepsala automobilka Škoda smlouvu o vstupu do koncernu Volkswagen. Německá firma koupila od státu třetinový podíl, většinu získala o tři roky později. Šlo o první přímý prodej státní firmy zahraničnímu zájemci. Postupně se výroba zvýšila na sedminásobek a Škoda se stala největší českou firmou podle tržeb, zisku i počtu zaměstnanců.
28. 3. 2021|

30 let zpět: Renault a Volkswagen soupeří o Škodovku

Začátkem listopadu se objevily první zprávy o tom, že část akcií Československé Škodovky připadne německému Volkswagenu. Do konečného rozhodnutí ale zbývalo více než měsíc.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
2. 11. 2020|
Události komentáře

Škoda nikdy nebude levné auto, musí odpovídat konkurenci, říká Kulhánek. Superb i Kodiaq podle něj mají zůstat

Novým předsedou představenstva Škody Auto se stal tento týden Thomas Schäfer, dřívější generální ředitel jihoafrického zastoupení Volkswagenu. Analytici očekávají, že nový šéf zřejmě pozmění směřování k levnějším třídám vozů. „Škoda nikdy nebude levné auto,“ říká k tomu bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek s tím, že automobilka musí ve své třídě cenově odpovídat konkurenci. Modely Suberb i Kodiaq by měly ve Škodě zůstat, uvedl v pořadu Události, komentáře.
7. 8. 2020|

EU kývla na záchranu Lufthansy a vyzvala USA k zachování spolupráce s WHO

Evropská unie souhlasí s německou státní finanční injekcí do aerolinek Lufthansa. Ve Francii se lidé bouří proti plánovanému propouštění v Renaultu. V Rakousku se rozhodli umožnit závody Formule 1 na začátku července, a to za mimořádných opatření. Na světě bylo v sobotu večer téměř šest milionů registrovaných nákaz novým koronavirem a 366 tisíc pacientů zemřelo s diagnózou covid-19. Nejdramatičtější přírůstky nyní hlásí Latinská Amerika.
30. 5. 2020Aktualizováno30. 5. 2020, 19:29|

Renault zruší patnáct tisíc pracovních míst a restrukturalizuje továrny

Francouzská automobilka Renault celosvětově zruší patnáct tisíc pracovních míst, z toho 4600 ve Francii, restrukturalizuje továrny a některé možná zruší. Kvůli koronaviru jí klesly tržby, a chce proto v příštích třech letech ušetřit dvě miliardy eur (zhruba 54 miliard korun). Firma uvedla, že zahájila jednání o svém úsporném plánu s odbory, a potvrdila tak dřívější zprávy médií.
29. 5. 2020|

Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi představila novou strategii. Každý z členů se zaměří na své silné stránky

Automobilová aliance Renault-Nissan-Mitsubishi bude dále standardizovat platformy a společně nakupovat, aby snížila náklady. Každý ze zmíněných výrobců automobilů se pak bude soustředit na své silné stránky, vyplývá ze zveřejněného strategického plánu.
27. 5. 2020|

Renault by mohl zaniknout, zní z Francie. Nissan se kvůli pandemii chystá propouštět

Francouzský výrobce automobilů Renault by mohl zaniknout, pokud v brzké době nedostane pomoc, která mu umožní čelit dopadům koronaviru, uvedl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Podle agentury Reuters také poznamenal, že automobilka se teď musí přizpůsobit novým podmínkám. A japonský výrobce automobilů Nissan Motor zvažuje, že v důsledku koronavirové krize zruší více než dvacet tisíc pracovních míst.
22. 5. 2020|

Žigulík slaví padesátku. Legenda sovětských silnic vznikla díky italské technice

Někdejší Sovětský svaz se sice prezentoval hesly o „neomezených možnostech“ a porážce kapitalismu, skutečnost však byla diametrálně odlišná. Platilo to i pro automobilový průmysl, který za vyspělým světem silně zaostával. Na samém konci 60. let se ale začalo blýskat na lepší časy, když díky spolupráci s italským Fiatem vznikly vozy značky Lada. První vůz VAZ 2101 sjel z výrobní linky nové továrny v povolžském Toljatti 19. dubna 1970.
19. 4. 2020|

Prodej aut sice poslední dva měsíce klesal, ne však u elektromobilů a hybridů

Prodej nových osobních aut za leden a únor meziročně klesl o 4,2 procenta na 36 509 vozů. V samotném únoru se snížil téměř o osm procent. Počet prodaných elektromobilů v tomtéž období narostl na šestinásobek a prodej hybridů se zdvojnásobil. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Svazu dovozců automobilů.
4. 3. 2020|

Nissan a Renault popírají informace, že chtějí ukončit spolupráci

Francouzská automobilka Renault a její japonský partner Nissan Motor popírají, že jejich alianci hrozí rozpad, informovala agentura Reuters. Zprávy o blížícím se ukončení aliance, do které patří i japonská automobilka Mitsubishi Motors, se objevily v některých médiích. Akcie firem na to zareagovaly propadem na několikaletá minima. Od konce roku 2018, kdy byl v Japonsku zadržen hlavní šéf aliance Carlos Ghosn, akcie odepsaly už asi 40 procent.
14. 1. 2020|

Libanon zakázal bývalému šéfovi Nissanu Ghosnovi vycestovat

Libanonská prokuratura zakázala bývalému šéfovi japonské automobilky Nissan Motor Carlosi Ghosnovi opustit zemi. Informují o tom zahraniční média. Ghosn do Libanonu uprchl minulý týden z Japonska, kde čelí obvinění z finančních podvodů. Prokuratura si ho ve čtvrtek předvolala na základě žádosti, kterou v souvislosti s jeho případem Libanon obdržel od mezinárodní policejní organizace Interpol.
9. 1. 2020|

V Česku se loni prodalo čtvrt milionu nových aut. Poklesu ale nezabránil ani silnější závěr roku

Prodej nových osobních aut v loňském roce klesl o 4,4 procenta na 249 915 vozů. V prosinci přitom trh vzrostl téměř o 28 procent. Nejprodávanější značkou minulého roku byla Škoda Auto s podílem přes 34 procent, vyplývá z informací Svazu dovozců. Pokles podle tajemníka svazu Josefa Pokorného způsobily především rekordní prodeje v předchozím roce 2018 související se zaváděním nového způsobu emisního měření WLTP.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 15:44|