TÉMA

Naréndra Módí

Miliarda Indů volí. Módí sází na hospodářský boom, dráždí Čínu a koketuje s Ruskem

V Indii odstartoval šestitýdenní volební maraton, při němž skoro miliarda lidí rozhodne o složení tamní dolní komory parlamentu. Jasným favoritem je nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího. Během dekády u moci se Módímu podařilo dostat Indii mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa a učinit z ní globální velmoc, která směle konkuruje Číně a udržuje pragmatické vztahy s Ruskem. Módího vládu nicméně poznamenaly útoky proti muslimům, sílící nezaměstnanost mezi mladými a omezování nezávislých médií. Opozice se proto před volbami spojila v široké nesourodé alianci, a to s jediným cílem: nedovolit Módímu třetí funkční období v řadě.
06:00Aktualizovánopřed 3 h hodinami|

Módí otevřel na místě stržené mešity hinduistický chrám. Jeho strana to slibovala přes 30 let

V severoindickém městě Ajódhja otevřel své brány věřícím hinduistický chrám zasvěcený Rámovi. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil premiér Naréndra Módí, bollywoodští herci i slavní sportovci. Svatyně stojí na místě mešity, jejíž stržení vyvolalo v devadesátých letech ve městě nepokoje, při nichž zemřelo na dva tisíce lidí. I proto se otevření kontroverzní stavby neúčastnila většina zástupců opozice.
22. 1. 2024|

Česko a Indie chtějí spolupracovat v oblasti medicíny nebo umělé inteligence, řekl Fiala po setkání s Módím

Česká republika musí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu hledat spolehlivé demokratické partnery ve světě a Indie hraje v tomto ohledu klíčovou roli. Ve svém projevu na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Global Summit v západoindickém státě Gudžarát to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ten ve středu posléze jednal se svým indickým protějškem Naréndrou Módím o posílení česko-indické spolupráce, a to například v rozvoji jaderné energetiky.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:58|

Muslimové v Indii se bouří proti zákonu, který při získání občanství upřednostní lidi jiného vyznání

Nejméně dva lidé zemřeli ve městě Mangalúru na jihu Indie při demonstracích proti novému kontroverznímu zákonu o občanství. Policie podle serveru BBC zatkla tisíce lidí, kteří navzdory zákazu shromažďování už několikátý den pokračovali v demonstracích po celé zemi. Úřady také na mnoha místech omezily přístup na internet i mobilní komunikaci.
19. 12. 2019|