TÉMA

České aerolinie

ČSA slaví sto let. Patří k nejstarším fungujícím aerolinkám světa

Letecká společnost České aerolinie (ČSA) patří k pětici nejstarších fungujících aerolinek světa. Vznikla přesně před sto lety, 6. října 1923, jako Československé státní aerolinie, první let se konal 29. října téhož roku na trase Praha–Bratislava. V současnosti se společnosti příliš nedaří, ČSA se ocitly v březnu roku 2021 kvůli vysokým dluhům v úpadku, následně soud povolil jejich reorganizaci, která skončila loni v létě.
6. 10. 2023|

Divák není hlupák, umí si poradit, varuje před zjednodušováním ekonomická novinářka Vorlíčková

Klasický divák si v řadě základních ekonomických situací umí poradit. Jde o to, aby získal další informace, než aby ho redaktor vodil za ručičku, myslí si reportérka České televize Hana Vorlíčková. Zabývá se hlavně ekonomickými tématy, její oblíbenou oblastí je ale letectví, i přesto, že se sama létat bojí. V podcastu Background ČT24 vypráví taky o zatčení na letišti ve Spojených arabských emirátech nebo incidentu na hranici mezi Severní a Jižní Koreou.
16. 3. 2023|

Soud schválil reorganizační plán zadlužených ČSA

Městský soud v Praze schválil reorganizační plán zadlužených Českých aerolinií (ČSA). Potvrdil tak hlasování věřitelů z minulého týdne. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Investorem v ČSA se tak stane nová firma Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. ČSA jsou od loňského března v úpadku, soud následně povolil jejich reorganizaci.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 09:44|

Věřitelé ČSA souhlasí s reorganizačním plánem

Věřitelé ČSA přijali reorganizační plán. Musí jej ještě schválit soud, ale po souhlasu věřitelů by to měla být formalita. Aerolinky by tedy měly dál fungovat, a to pod novým investorem. Tím je Prague City Air – společnost, kterou založili někteří čeští spolumajitelé Smartwings. ČSA na sebe loni podaly návrh na insolvenci, který soud schválil. Následně povolil i reorganizaci.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 14:28|

Válka ochromila dopravu na východ Evropy. Po víkendu přestanou jezdit i vlaky z Helsinek do Petrohradu

Válka Ruska proti Ukrajině zničila leccos – bere lidské životy, Ukrajinci přicházejí o domovy a další majetek, Rusko si invazí pošlapalo mezinárodní prestiž a také na sebe přivolalo sankce. Mají různou podobu včetně faktického přerušení leteckého dopravního spojení z Evropy do Ruska. Do země se přesto ještě lze dostat, i když to úřady z různých důvodů nedoporučují. Možností ale ubývá, v pondělí přestanou jezdit poslední vlaky spojující Rusko s Evropskou unií. Veřejná doprava jezdí i na Ukrajinu, byť letecky se tam rovněž nedá dostat. Ani cesta na válkou zasaženou Ukrajinu není doporučena.
25. 3. 2022|

ČSA byly loni v zisku, pomohl prodej povolenek

České aerolinie měly v roce 2021 zisk před zdaněním 55,6 milionu korun, upozornil web Zdopravy.cz. Společnost je v insolvenci, věřitelé přihlásili mnohamiliardové pohledávky, jejich výbor bude před koncem března hlasovat o reorganizaci. Loňský zisk byl dílem prodeje emisních povolenek. Náklady byly vyšší než tržby z prodeje letenek.
19. 3. 2022|

Česko je připraveno na různé počty uprchlíků z Ukrajiny, sdělil Fiala

Česko je připraveno na různé počty uprchlíků, kteří by v případě eskalace konfliktu mohli přijít z Ukrajiny, řekl po jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že doufá, že k situaci nedojde a napětí se podaří uklidnit. Ministerstvo vnitra se chce v případě vyhrocení situace mezi Ukrajinou a Ruskem zaměřit hlavně na humanitární pomoc na místě. Pokud by Slovensko požádalo o pomoc, pošle vnitro na hranici mezi Slovenskem a Ukrajinou kontingent českých policistů, aby pomáhali podobně jako v Makedonii nebo Maďarsku.
14. 2. 2022Aktualizováno14. 2. 2022, 19:20|

Výbuch zničil letadlo nad Srbskou Kamenicí. „České Lockerbie“ přežila před půlstoletím letuška

Sedmdesátá léta byla pro civilní letectví v celém světě velmi nešťastným obdobím. Létalo se již vcelku běžně, do provozu vstoupila nová velkokapacitní letadla, ale bezpečnost ještě měla řadu nedostatků. A tak se v této dekádě stala vůbec nejhorší katastrofa v historii (Tenerife 1977), nejhorší britská letecká nehoda (Staines 1972), nejtragičtější nehoda ČSA (Damašek 1975) i mnoho dalších. Výjimečná byla katastrofa letu Jugoslávských aerolinií JU 367, kterou způsobila exploze za letu. Trosky letadla dopadly poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku, a přestože stroj spadl z desetikilometrové výšky, nehodu přežila jedna členka posádky. S 27 oběťmi je to historicky třetí nejtragičtější letecká nehoda, která se stala v českém vzdušném prostoru, tehdy však byla vůbec nejhorší. Od nehody uplynulo rovné půlstoletí.
26. 1. 2022|

Pětice zahraničních pilotů stáhla insolvenční návrh na aerolinky Smartwings, s firmou došli k dohodě

Pětice pilotů, která počátkem tohoto týdne podala soudu insolvenční návrh na aerolinky Smartwings, vzala svůj návrh zpět. Zdůvodnila to uzavřením dohody s firmou. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v Insolvenčním rejstříku, na který upozornil web Zdopravy.cz. O formálním ukončení insolvence musí rozhodnout soud.
23. 12. 2021|

Letecká přeprava osob loni kvůli koronaviru klesla o šedesát procent

Aerolinky přepravily v loňském roce na pravidelných linkách 1,8 miliardy cestujících, což bylo o 60,2 procenta méně než v předchozím roce, vyplývá ze statistické ročenky za rok 2020, kterou zveřejnilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Tržby z přepravy cestujících se loni kvůli pandemii propadly o 69 procent na 189 miliard amerických dolarů (čtyři biliony korun) a čistá ztráta leteckých společností tak činila 126,4 miliardy dolarů.
4. 8. 2021|

Soud povolil reorganizaci zadlužených ČSA, plán mají sestavit mateřské Smartwings

Městský soud v Praze povolil v rámci insolvenčního řízení reorganizaci zadlužené letecké společnosti ČSA. Reorganizační plán by zhruba do čtyř měsíců měla sestavit mateřská firma Smartwings. Vyplývá to z usnesení soudu uveřejněného v insolvenčním rejstříku. Na reorganizaci se při pondělním jednání shodli také věřitelé společnosti.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 17:23|

Soud uznal pohledávky vůči ČSA za 821 milionů, věřitelé souhlasili s reorganizací firmy

Pražský městský soud uznal pohledávky vůči Českým aeroliniím za 821 milionů korun. Z toho přes 728 milionů jsou nezajištěné pohledávky. Insolvenčním správcem se stala společnost Inskol. Později soud přezkoumá ještě další pohledávky, které se teprve přihlašují. Uznaní věřitelé ČSA na neveřejné schůzce souhlasili s reorganizací společnosti. Měla by vést k záchraně aerolinek, její bližší plán ČSA zveřejní v dalších dnech.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 17:46|

Smartwings podaly u insolvenčního soudu návrh na soudní reorganizaci ČSA

Letecká společnost Smartwings podala u insolvenčního soudu návrh na soudní reorganizaci své dceřiné firmy ČSA. Smartwings, které v rámci insolvence vystupují jako jeden z velkých věřitelů, tím chtějí předejít situaci, při které by ČSA přišly o právo vytvořit vlastní restrukturalizační plán. ČSA jsou v úpadku od března. O osudu firmy rozhodne červnová schůze věřitelů.
28. 5. 2021|

ČSA se vyhnou Bělorusku, Belavia nebude smět nad Česko. Havlíček nabídl Čechům v zemi autobus

Bezpečnostní rada státu rozhodla, že pozastaví provoz běloruských aerolinek Belavia v Česku. Poslední let bude odbaven ve středu, páteční a nedělní už nebudou. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) to oznámili ve středu v návaznosti na nucené přistání letadla společnosti Ryanair v Minsku, po němž následovalo zatčení novináře a kritika běloruského režimu Ramana Prataseviče a jeho přítelkyně Sofije Sapegaové. České aerolinie (ČSA) ve středu v návaznosti oznámily, že se budou běloruskému vzdušnému prostoru vyhýbat.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 13:21|

ČSA budou propouštět. Sníží počet pracovníků na sto, píší Seznam Zprávy

České aerolinie, které jsou od února v insolvenčním řízení, budou muset snížit počet zaměstnanců na zhruba sto. Propouštění se bude týkat neletového personálu. Serveru Seznam Zprávy to řekl spolumajitel skupiny Smartwings Jiří Šimáně. České aerolinie, které do skupiny patří, mají k dispozici už jen dvě letadla, z toho jedno vlastní. Šimáně věří, že firma přečká nejhorší období i díky penězům z plánovaného prodeje nadbytečných emisních povolenek.
29. 4. 2021|

Soud vyhlásil úpadek ČSA, firma dluží přes 1,8 miliardy korun

Městský soud v Praze vyhlásil úpadek společnosti České aerolinie (ČSA). Návrh podal letecký dopravce. Insolvenčním správcem jmenoval soud karvinskou společnost Inskol. O budoucnosti firmy by měla rozhodnout červnová schůzka věřitelů. Vyplývá to z usnesení soudu, na rozhodnutí upozornil server zdopravy.cz. Letecká společnost má dluhy kolem 1,8 miliardy korun. Provoz zatím dál pokračuje.
10. 3. 2021Aktualizováno10. 3. 2021, 15:55|

ČSA podaly u soudu návrh na reorganizaci, cílem je záchrana firmy

České aerolinie (ČSA) jsou v platební neschopnosti, v pátek proto podaly u Městského soudu v Praze žádost o povolení reorganizace podle insolvenčního zákona. Cílem je záchrana podniku a nalezení řešení pro věřitele. Provoz ovšem nadále pokračuje, uvedly aerolinie.
26. 2. 2021|

ČSA oznámily propouštění až všech 430 zaměstnanců, píší Hospodářské noviny

České aerolinie (ČSA) se chystají propustit až všech svých 430 zaměstnanců, oznámily úřadu práce. Napsaly to Hospodářské noviny (HN), kterým oznámení o hromadném propouštění potvrdila předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Tereza Löffelmanová. Leteckou společnost zasáhly dopady epidemie koronaviru, se státní pomocí přitom počítat nemůže. Aerolinky jsou pod ochranným moratoriem před věřiteli, které vyprší na konci února.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 12:49|

Soud zrušil zadržení letadel ČSA na pražském letišti, tvrdí Smartwings

Obvodní soud pro Prahu 6 podle Smartwings zrušil předběžným opatřením zadržení dvou letadel z flotily Českých aerolinií (ČSA). Zadržení letadel soud vyhodnotil jako v rozporu s ochranným opatřením, pod kterým nyní ČSA jsou, řekla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Podle ní by tak aerolinky měly letouny dostat zpět. Letadla na začátku února kvůli nesplaceným fakturám zabavil podnik Czech Airlines Technics (CSAT), tedy dceřiná firma Letiště Praha. Společnost se zatím k věci nevyjádřila.
15. 2. 2021|

Na letišti zadrželi dvě letadla ČSA kvůli neuhrazeným fakturám, podle Smartwings je to protiprávní

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT), dceřiná firma Letiště Praha, v úterý zadržela kvůli neuhrazeným fakturám dvě letadla Českých aerolinií (ČSA). Informoval o tom server Zdopravy.cz. Letecká skupina Smartwings, do níž ČSA patří, označila zadržení letadel za protiprávní a chystá právní kroky. Aerolinky kvůli situaci musely zrušit lety. Dopravce je v současnosti pod ochranným moratoriem před věřiteli.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 20:28|

Skupina Smartwings loni přišla o 82 procent pasažérů, tržby spadly na desetinu

Skupina Smartwings, do které patří stejnojmenné aerolinky a také České aerolinie, přepravila loni jen pětinový počet cestujících oproti roku 2019. Bylo jich 1,8 milionu. Tržby klesly o 90 procent. Pokles dala mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková do souvislosti s pandemií nového typu koronaviru. Skupina loni propouštěla a využila mimořádného moratoria pro odklad splácení dluhů.
12. 1. 2021|

Cestující z Británie musí mít test na covid. ČSA uskutečnily speciální let z Londýna do Prahy

Od středečního poledne se je možné vrátit letecky z Británie do České republiky. Cestující musí před nástupem do letadla předložit negativní antigenní nebo PCR test provedený v Británii. Po příletu dál platí domácí karanténa, druhý test mohou lidé absolvovat nejdříve po pěti dnech. ČSA vypravily pro uvázlé Čechy ve středu speciální let, který v Praze přistál ve středu před 23:00. Ministerstvo dopravy také udělí výjimky uvázlým řidičům kamionů, aby se mohli vrátit co nejrychleji.
23. 12. 2020Aktualizováno23. 12. 2020, 22:55|

Letiště Praha chce příští rok zdražovat své služby. Zdůvodňuje to rozsáhlými investicemi

Letiště Václava Havla v Praze chce v příštím roce zdražovat. Ceny za služby se nejčastěji zvednou o pět až deset procent. České televizi to potvrdili zástupci letiště. Cestující tak za letenku zaplatí zhruba o 100 korun víc.
1. 10. 2020|

ČSA přestanou dočasně létat do Košic a Amsterdamu. Některé chystané linky navíc neobnoví

České aerolinie (ČSA) přeruší kvůli současné epidemické situaci letecké linky do Košic a Amsterdamu, zatím dočasně. V říjnu dopravce neobnoví ani lety do Bruselu či Varšavy a sníží počet spojů do Kodaně. Kvůli restrikcím společnost znovu eviduje velký propad poptávky cestujících. Informovala o tom mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. Už dříve ČSA přerušily další čtyři linky.
24. 9. 2020|