Věřitelé ČSA souhlasí s reorganizačním plánem

Věřitelé ČSA přijali reorganizační plán. Musí jej ještě schválit soud, ale po souhlasu věřitelů by to měla být formalita. Aerolinky by tedy měly dál fungovat, a to pod novým investorem. Tím je Prague City Air – společnost, kterou založili někteří čeští spolumajitelé Smartwings. ČSA na sebe loni podaly návrh na insolvenci, který soud schválil. Následně povolil i reorganizaci.

Reorganizační plán předpokládá, že Prague City Air poskytne Českým aeroliniím 125milionový vypořádací úvěr na vyplacení věřitelů. ČSA mají dva zajištěné věřitele – společnost Quiver beta a Lufthansa Technik.

První z nich si nárokuje přes 92 milionů korun, dostat by měla 59 procent této částky, tedy 55 milionů. Lufthansa Technik se přihlásila o čtyřmilionový dluh, podle reorganizačního plánu dostane více než tři čtvrtiny této částky, tedy přes tři miliony.

Nezajištění věřitelé a přihlášení držitelé kuponů budou mít nárok na 4,6 procenta požadované částky a současní akcionáři ČSA – tedy Smartwings a Generali Česká pojišťovna – nedostanou nic. Konečné rozhodnutí soudu, který musí potvrdit přijetí restrukturalizačního plánu, by mohlo padnout v následujících dnech nebo týdnech. Zásadní pro něj je, že plán podpořilo všech pět skupin věřitelů.

„Rozhodnutí je dobrou zprávou pro všechny věřitele ČSA a samotnou společnost, která může navázat na její téměř 100letou tradici,“ podotkla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

ČSA zasáhly dopady epidemie koronaviru, dopravce musel zrušit velké množství spojů. Kvůli ztrátám už předloni propustil kolem tří set pracovníků. Loni v únoru firma oznámila úřadu práce záměr propustit až všech 430 zaměstnanců. ČSA v této souvislosti upozornily na to, že jde o jeden z kroků v připravované reorganizaci, záměr tak nemusí znamenat propuštění všech. Kvůli krizi se zmenšila flotila letecké společnosti, provoz však dále pokračuje.

Airbus slíbil, že se vzdá pohledávky za neodebrání objednaných letadel

Prague City Air poskytne ČSA ještě jeden úvěr, patnáctimilionový. Ten bude určen na provoz. Pro další fungování ČSA je důležité, že výrobce letadel Airbus slíbil, že se vzdá své pohledávky za neodebrání letadel, která si aerolinie objednaly. ČSA si před vypuknutím pandemie objednaly nové stroje A220. V budoucnu by si ovšem ČSA měly tytéž stroje pronajmout. Zatím ale mají jen jeden provozuschopný letoun a jeden, který je odstaven. V příštím roce poskytnou aeroliniím dalších pět letadel Smartwings.

Společnost Prague City Air založili Jiří Šimáně a rodina Vikových. Ti jsou také spolumajiteli Smartwings, kde však největší podíl, i když ne většinový, drží prostřednictvím Rainbow Wisdom Investments čínská státní CITIC Group.