TÉMA

Kolín nad Rýnem

Silné bouřky v Německu omezily vlakovou dopravu na několika místech

Po silných bouřkách, které se ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly přes Německo, byla omezena vlaková doprava mezi Berlínem a Hamburkem i na dalších tratích. Německá meteorologická služba (DWD) varovala před silnými dešti na severozápadě země a také v Dolním Sasku až Durynsku. Plné ruce práce měli hasiči v hesenském Kasselu a mimo jiné i v Severním Porýní – Vestfálsku či Bavorsku, odkud lidé na internetu sdílejí fotografie krup o velikosti golfových míčků. Situace se postupně zlepšuje a v noci se bouřky přesunou do Polska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 15:13|

Na německých letištích pokračují stávky, linky ruší Berlín nebo Hamburk

Provoz na německých letištích komplikuje stávka, kvůli které musely být v pondělí odřeknuty desítky letů. K původně ohlášené akci kontrolního personálu na Letišti Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska se ráno přidali jejich kolegové z letiště v severoněmeckém Hamburku. Přímý dopad na cestující z Česka by stávka mít neměla.
24. 4. 2023|

Stávka na letišti v Mnichově ovlivní patnáct set letů, dotkne se to i spojů v Praze

Na mnichovském letišti, které je druhé největší v Německu, začala v neděli dvoudenní výstražná stávka. Podle agentury DPA se za oba dny dotkne celkem patnácti set spojů a dvou set tisíc pasažérů. Kvůli stávce budou zrušeny i některé lety na Letišti Václava Havla v Praze.
26. 3. 2023|

Němec dostal čtrnáct a půl roku vězení za zneužívání dětí

Soud v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem poslal do vězení na čtrnáct let a šest měsíců muže, který opakovaně sexuálně zneužíval třináct dětí. Muž, který pracoval jako expert na výpočetní techniku, se k dětem dostával tak, že se nechával najímat na jejich hlídání.
28. 2. 2023|

Stávka zasáhla letiště v Düsseldorfu a v Kolíně nad Rýnem. Dopadá i na spojení s Prahou

Varovná stávka odborů za vyšší mzdy v pondělí ochromila provoz na letištích v západoněmeckém Düsseldorfu a Kolíně nad Rýnem/Bonnu. Zrušeno bylo přes tři sta letů, několik desítek dalších spojů odbavují jiná letiště. Protest v obou směrech zasáhl i ranní a večerní linku společnosti Eurowings mezi mezi Prahou a Düsseldorfem.
27. 2. 2023|

Stavbaři ve Frankfurtu poškodili optický kabel, tisíce cestujících Lufthansy měly problémy

Největší německá letecká společnost Lufthansa se od rána potýkala s výpadkem svého počítačového systému. Fungovat přestaly mimo jiné systémy pro odbavení a nástup do letadel. Výpadek způsobily stavební práce ve Frankfurtu nad Mohanem, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne zrušilo všechny přílety a letadla odklánělo na jiná letiště. Přistávání se podařilo obnovit odpoledne, odlety později během dne.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 20:35|

Na severu Německa nejezdily dálkové vlaky, železniční dopravu zastavila sabotáž na kabelech

Technickou závadu, která ráno zastavila vlaky na severu Německa, způsobila sabotáž na kabelech. Uvedla to státní železniční společnost Deutsche Bahn (DB). Zatím není jasné, kdo za incident může. Mluvčí dopravce agentuře DPA řekla, že vyšetřování se ujaly příslušné bezpečnostní orgány.
8. 10. 2022Aktualizováno8. 10. 2022, 15:26|

Rakouský herec vypráví svůj příběh, přizval Chaplinova Diktátora

Stefko Hanushevsky představuje Diktátora je jméno inscenace, kterou na aktuální ročník festivalu Divadelní Flora v Olomouci dovezlo divadlo z Kolína nad Rýnem. Stefko Hanushevsky je hlavním hrdinou a zároveň jediným hercem na jevišti, kde vypráví o svém životě. Jeho příběh se prolíná se slavným Chaplinovým filmem Diktátor.
12. 5. 2022|

Aktivistka se bála o svůj život. Útočiště hledají i lidé z Ruska

Německo přijímá ukrajinské uprchlíky z Moldavska. Otevřelo letecký most, který má ulehčit zemi, do které už ze sousední Ukrajiny uprchlo přes 300 tisíc lidí. Berlín navíc zvažuje i pomoc emigrantům z Ruska. Často se jedná o odpůrce režimu tamního prezidenta Vladimira Putina, kteří jsou vystaveni represím.
3. 4. 2022|

V Českém Krumlově položili první dva kameny zmizelých

První dva kameny zmizelých připomínají v Českém Krumlově židovské obyvatelky, které se za druhé světové války nevrátily z transportu. Takzvané Stolpersteine se nachází před domem v ulici Latrán v historickém centru, který obývaly Marta Žaludová a její dcera Ilsa Breuerová. Řekla to mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová.
1. 10. 2021|

Ostravské zoo se podařil odchov želvy chrámové. Ve volné přírodě jí hrozí vyhynutí

Ostravské zoologické zahradě se poprvé podařil odchov vzácné želvy chrámové. Mimořádný je především v tom, že se v zajetí podaří jen výjimečně a za poslední rok ho žádná zoo kromě ostravské nezaznamenala, uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
26. 7. 2021|

Záplavy v Německu jsou nejhorší přírodní pohromou v zemi od války, obětí je už přes sto

Celkový počet obětí záplav v západních částech Německa přesáhl stovku. Země Porýní-Falc aktualizovala počet mrtvých na 63, mnoho lidí místní úřady nadále pohřešují. V Severním Porýní-Vestfálsku zahynulo nejméně 43 lidí, sdělilo zemské ministerstvo vnitra. Přírodní pohroma je pro Německo nejhorší od druhé světové války. Velká voda zabíjela i v Belgii.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 23:10|

Při záplavách v Německu a Belgii zemřelo přes padesát lidí, další se pohřešují

Kvůli vytrvalému dešti a záplavám za posledních 48 hodin na západě Německa zemřelo nejméně 58 lidí. Nejvíce obětí bouře způsobily v noci na čtvrtek ve spolkových zemích Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko. Další desítky osob se stále pohřešují, informovala policie. Bez proudu je 165 tisíc lidí. Záchranné akce v obou spolkových zemích pokračují. Nejméně čtyři lidé zemřeli při záplavách také na východě Belgie.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 15:19|

Státy EU se po roce a půl vrátily k hovorům o evropských hodnotách v Polsku a Maďarsku

Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se v úterý po roce a půl vrátili k dlouhodobě probíhajícímu řízení s Varšavou a Budapeští. Situace kolem vlády práva a evropských hodnot v Polsku a Maďarsku se v poslední době zhoršuje, řekla před jednáním s ministry místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Jedním z dokladů horšící se situace je nový maďarský zákon zakazující na školách materiály zobrazující homosexualitu či změnu pohlaví nebo například polská soudní reforma, doplnil zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 19:10|

Kněží v Kolíně nad Rýnem zneužívali nezletilé. Církev odhalila stovky sexuálních deliktů

Čtvrteční nezávislá zpráva katolické církve v Německu konstatovala, že v arcibiskupství v Kolíně nad Rýnem bylo mezi lety 1975 a 2018 sexuálně zneužito 314 nezletilých ze strany 202 členů kléru a světských pracovníků. Dva církevní představitelé byli v reakci na to ihned propuštěni.
18. 3. 2021|

Německo a Británie zápasí se sněhem. Francouzský jihozápad trápí povodně

Sníh a náledí nadále působí velké problémy ve Francii a Německu. Zatímco německá železniční přeprava se potýká s výpadky a na tamních dálnicích se tvoří mnohahodinové zácpy, jihozápad Francie bojuje s povodněmi. Ty vznikly kvůli přívalovým dešťům. Bretaň zase v úterý očekává až 15 centimetrů sněhu, nejvíce v tomto tisíciletí. Z bezpečnostních důvodů tam nevyjedou školní autobusy, píše list Le Monde. S neobvykle chladným počasím se potýká i Británie.
9. 2. 2021|

Hlavní podezřelý v rozsáhlém případu zneužívání dětí stanul před soudem. Desítky lidí policie vyšetřuje

Čtením obžaloby začal v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem proces s hlavním podezřelým v rozsáhlém případu zneužívání dětí. Vyšetřovatelé získali na 30 tisíc IP adres, které mohou vést k tisícům podezřelých a k desítkám zneužívaných dětí.
17. 8. 2020Aktualizováno17. 8. 2020, 16:45|

Trilobita se včelíma očima popsali němečtí vědci. Našel se na českém území

Trilobit, kterého objevili jako fosilii v roce 1846 na území dnešní České republiky, měl oči podobné těm včelím. Zjistili to němečtí zoologové z univerzity v Kolíně nad Rýnem, kteří o svém objevu informovali ve známém vědeckém žurnálu Scientific Reports. Vnitřní struktura zrakového aparátu tohoto vyhynulého členovce je podle vědců téměř identická s tou, jakou lze najít u dnešních včel a dalších zástupců hmyzí říše.
14. 8. 2020|

Za přípravu útoku ricinem dostala Němka osmiletý trest

Za přípravu teroristického útoku biologickou zbraní dostala v pátek u soudu v západoněmeckém Düsseldorfu čtyřiačtyřicetiletá Němka osmiletý trest vězení. Její tuniský manžel, s nímž chystala ricinovou bombu, byl už v březnu potrestán deseti lety odnětí svobody. Podle odborníků by si v případě realizace mohl plán dvojice vyžádat až kolem dvou set mrtvých. Šlo by o první biologický teroristický útok v Německu.
26. 6. 2020|

Kvůli bouři Sabine zastavují v Německu veškerou dálkovou železniční dopravu

Kvůli příchodu bouře Sabine se Německé dráhy (DB) rozhodly v zemi zastavit veškerou dálkovou dopravu. Vlaky zůstávají z bezpečnostních důvodů stát na nejbližším nádraží na své trase. Meteorologové vyhlásili v zemi druhý nejvyšší stupeň výstrahy, na jihozápadě Německa platí dokonce nejvyšší stupeň. Stovky spojů už zrušily i aerolinky. Ve Velké Británii byla kvůli orkánu omezena doprava, na některých místech Anglie způsobila bouře doprovázená prudkými lijáky záplavy. Pařížské úřady vyzvaly lidi, aby nevycházeli ven. Varování před extrémně silným větrem platí také v Česku.
9. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 23:33|

Výročí pádu zdi je jiné než před pěti lety, něco se v lidech pohnulo, soudí hudebník Hutka

Oslav 30. výročí pádu Berlínské zdi se účastní také bývalý disident a hudebník Jaroslav Hutka, který byl v Německu i před třiceti lety. Za posledních pět let se něco stalo, něco se ve společnosti i v politice pohnulo, zamyslel se Hutka v rozhovoru pro Českou televizi. Pád zdi podle něj před třiceti lety jednoznačně znamenal symbol pádu komunismu.
9. 11. 2019|

Dceřiné společnosti Lufthansy prodloužily stávku na celý den, ovlivní stovky letů

Nedělní stávku za vyšší mzdy prodloužil palubní personál čtyř dceřiných firem německých aerolinek Lufthansa na celý den. Původně měla trvat šest hodin a končit v jedenáct hodin dopoledne. Omezení se týkají společností Eurowings, Germanwings, Lufthansa CityLine a SunExpress. Žádné zrušené lety do Prahy zatím oznámeny nebyly.
20. 10. 2019|

Monitory, joysticky a virtuální realita. V Kolíně nad Rýnem se koná videoherní festival Gamescom

V německém Kolíně nad Rýnem se sešli tvůrci, producenti a fandové videoher na největší evropské herní výstavě Gamescom. K vidění tu byly ukázky z populární závodní hry Need for Speed nebo pokračování hororové plošinovky Little Nightmares. Prostor k představení dostala i očekávaná herní novinka Death Stranding nebo hra Vigor od českých vývojářů. Po úspěchu marvelovského konzolového Spider-Mana měli fanoušci šanci vidět také ukázku z chystané hry zaměřené na Avengers. Každoročně pořádaný festival trvá od 20. do 24. srpna.
22. 8. 2019|

Trojice německých letišť kvůli stávce zrušila přes 640 letů, dotýká se to i Česka

Kvůli stávce bezpečnostního personálu zrušila německá letiště v Kolíně nad Rýnem/Bonnu, Stuttgartu a Düsseldorfu více než 640 letů původně plánovaných na čtvrtek. Odpadlo i několik spojů s Prahou.
10. 1. 2019Aktualizováno10. 1. 2019, 15:41|