TÉMA

Jan Wolf

Třída Těreškovové v Karviné se bude dál jmenovat podle podporovatelky Putina, rozhodli zastupitelé

Třída Těreškovové v Karviné zůstane i nadále pojmenována po první ženě ve vesmíru a podporovatelce ruského vládce Vladimira Putina Valentině Těreškovové. Rozhodli o tom zastupitelé města. Nevyhověli tak požadavku ministerstva vnitra na přejmenování více než kilometr dlouhé ulice v městské části Mizerov. Pro záměr nepřejmenovat ulici a tím pádem zachovat její současný název se vyslovilo 33 z 39 přítomných zastupitelů.
18. 9. 2023|

Koncert ruské pěvkyně Nětrebkové v Praze organizátor ruší. Nesouhlasí, ale „ustoupí politickému tlaku“

Organizátoři zrušili plánovaný koncert ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové, který se měl v říjnu konat v pražském Obecním domě. Proti vystoupení umělkyně, která je na ukrajinském sankčním seznamu, se vyjádřili zástupci pražské koalice. Podle Aleny Kunertové z pořádající agentury se jedná o společnou dohodu a umělkyně sdělila, že nebude po Prahou vlastněném Obecním domu požadovat kompenzace. Dohodu uvítal náměstek pražského primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09), který proti koncertu první vystoupil.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 21:58|

Obchvat Karviné se otevřel řidičům

Řidiči mají k dispozici téměř tříkilometrový obchvat Karviné. Přeložka silnice I/67, která se stavěla tři roky, uleví centru padesátitisícového města, odkud odvede tranzitní dopravu. Informoval o tom šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba přišla bez DPH na 899 milionů korun. Ve směru na Český Těšín se obchvat otevřel dopoledne, v opačném směru až po poledni.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 14:53|

Moravskoslezský kraj může sloužit jako inspirace pro Ústecký a Karlovarský, řekl Pavel v Karviné

Je tady mnoho věcí, které mohou sloužit jako pozitivní a inspirativní příklad, řekl v Karviné prezident Petr Pavel. Už dříve navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, Moravskoslezský je podle něj z hlediska transformace ze všech tří nejdál. Řešení problémů v těchto takzvaně strukturálně postižených regionech bude vyžadovat mnohem individuálnější přístup, dodal. Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje zahájil Pavel na Dole Darkov, sfáral do zhruba 900 metrů pod povrch. Na programu měl i schůzku s primátorem Karviné nebo občansky aktivními lidmi z Karvinska. O problémech v krajích bude chtít hovořit se členy vlády.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:26|

Praha má hotové obsazení městské rady. Lidovci v ní zastoupeni nebudou

V jedenáctičlenné radě Prahy nebudou mít ve vznikající koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN své zastoupení lidovci. Obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva. Za SPOLU tak budou v městské radě tři zástupci ODS a dva TOP 09, vyplývá z návrhu koaliční smlouvy. Představitelé stran ho dokončili minulý týden, teď jej projednávají ve stranických orgánech a Piráti v krajském referendu. Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 14:20|

Reportéři ČT: Vila Bertramka léta chátrá. Mozarta vystřídali narkomani

Před třinácti lety se pražská Bertramka vrátila do rukou Mozartovy obce. Slavnou vilu, kde Wolfgang Amadeus Mozart psal operu Don Giovanni, zabavili komunisté v osmdesátých letech. Bohužel teď je zřejmé, že magické místo na pražském Smíchově po změně vlastníka neprospívá. Zahrada pustne a často v ní sídlí narkomani. Turisté a Pražané většinou narazí na uzamčenou bránu. Vila je po většinu času pro veřejnost uzavřená a je v žalostném stavu, přestože jde od roku 2019 o národní kulturní památku. Tématu se v pořadu Reportéři ČT věnoval David Vondráček.
1. 11. 2022|

Soud v kauze sportovních dotací začne v prosinci. Obžalobě čelí i lidovec Wolf

Obžalobu v kauze údajného nezákonného ovlivňování sportovních dotací na pražském magistrátu začne soud projednávat 12. prosince. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Případ bude pražský městský soud řešit i v lednu a únoru. Celkem nařídil patnáct jednacích dnů. Před soudem stane celkem devět lidí včetně bývalých úředníků, někdejšího ministra Karla Březiny (ČSSD) či bývalého radního Jana Wolfa (KDU-ČSL), který uspěl i v letošních komunálních volbách.
27. 10. 2022|

Nesouhlasím s presumpcí viny, řekl Čunek v souvislosti s případem Hladíka

Neuznávám presumpci viny, řekl v pořadu Interview ČT24 senátor Jiří Čunek v souvislosti s kauzou Petra Hladíka (KDU-ČSL), kterému prohledávali kancelář během zásahu na brněnském magistrátu. Čunek uvedl, že zda Hladík něco udělal, či neudělal, ví jen on. Podotkl však, že dnes je velmi snadné někoho obvinit, a „kultura,“ kdy člověk raději z funkce odchází, aniž by byl obviněn, by se v Česku měla změnit.
20. 10. 2022|

Piráti se nebrání tomu, aby byl Svoboda primátorem, řekl Hřib. Trvá na svém požadavku ohledně trestně stíhaného Wolfa

Jsme otevřeni jednání o variantě, kde je Bohuslav Svoboda (ODS) primátorem. Na tom jednání nestojí, uvedl v pořadu Interview ČT24 pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Zopakoval však, že jeho strana nebude sedět v radě hlavního města s trestně stíhanými osobami. V radě by za KDU-ČSL měl totiž zasednout Jan Wolf, který je obžalován v kauze týkající se sportovních dotací na magistrátu.
13. 10. 2022|

Spor o to, zda může v radě zasednout obžalovaný, blokuje v Praze dohodu SPOLU s Piráty

Vyjednávání o podobě budoucího vedení pražského magistrátu se zatím neblíží ke konci. Představitelé SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) v Praze stále preferují koalici s Piráty a STAN. Řekli to novinářům po pondělním jednání svého zastupitelského klubu. Dále budou jednat i s ANO a Prahou sobě, které se rovněž dostaly do pražského zastupitelstva. Klub Pirátů potvrdil, že jeho zástupci nezasednou v radě hlavního města s trestně stíhanými lidmi. Zástupci SPOLU zopakovali, že by to měli přehodnotit.
10. 10. 2022|

V Praze se SPOLU a Piráti v jednáních zaměří na program, personální podmínky jdou zatím stranou

V Praze budou koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Piráti pokračovat v jednání, i když se stále neshodli na pirátské podmínce odmítající trestně stíhané politiky v radě. Tuto otázku zatím ponechají stranou a další jednání se zaměří na programové otázky. O případné koaliční dohodě bude podle současného pražského primátora a lídra Pirátů Zdeňka Hřiba finálně rozhodovat krajské fórum Pirátů, tedy všichni členové v metropoli. Zástupci SPOLU v pondělí večer jednali i s hnutím ANO. Shodli se na většině programových otázek, rozpory nastaly v sociální problematice.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 22:28|

Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:43|

SPOLU a Piráti se na koalici v Praze neshodli, sejdou se znovu za týden

Povolební jednání pokračovala po víkendu v hlavním městě. Iniciativu převzal vítěz voleb koalice SPOLU, která chce získat pro lídra Bohuslava Svobodu (ODS) křeslo primátora. Její zástupci se v pondělí setkali s Piráty. Na možné koalici se ale neshodli. Strany se znovu sejdou příští pondělí. Svoboda uvedl, že SPOLU chce jednat otevřeně a bez podmínek. Pro Piráty je podle nynějšího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) zásadní, aby nebyli v radě s trestně stíhanými lidmi.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 20:39|

Komunální volby otřásly tradičním vedením některých radnic. Známé tváře vytlačuje ANO

Letošní komunální volby výrazně změnily dosud tradiční podobu zastupitelstev některých měst. V tradičních baštách jiných stran se dařilo zejména hnutí ANO. Končí například dlouholetá nadvláda lidovců ve Vsetíně, po čtyřech volebních obdobích opustí v Mladé Boleslavi křeslo primátora Raduan Nwelati z ODS a poprvé od roku 1998 nezvítězili občanští demokraté v Teplicích.
25. 9. 2022|

Kvůli rozdělování sportovních dotací v Praze půjde k soudu devět lidí. Včetně exministra Březiny

Státní zástupce podal obžalobu na devět lidí kvůli nezákonnému ovlivňování sportovních dotací na pražském magistrátu. Podle obžaloby bylo ovlivněno přidělení pěti dotací z let 2018 a 2019. Mezi obviněnými je například někdejší ministr a bývalý primátorův náměstek Karel Březina (ČSSD), bývalý předseda magistrátního výboru pro sport a volný čas Antonín Lébl, bývalá vedoucí magistrátního odboru sportu Soňa Fáberová a současní zastupitelé Jan Wolf, Miloš Růžička (oba za Spojené síly pro Prahu) a Stanislav Nekolný (ANO). O vývoji případu informovaly Seznam Zprávy.
13. 7. 2022|

Koněv pozbyl čestného občanství Prahy. Nebyl to čestný člověk, řekl primátor Hřib

Sovětský maršál Ivan Koněv přestal být čestným občanem Prahy, kterým byl od června 1945, rozhodli o tom zastupitelé. Důvodem jsou některé jeho problematické činy, například bombardování Mladé Boleslavi po válce či podíl na potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956. Odebrání občanství kritizovali někteří opoziční zastupitelé ANO, kteří to považují za zbytečné gesto a populistický krok.
26. 5. 2022|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Pražští zastupitelé schválili rozpočet. Největší investice půjdou na stavbu metra D

Hlavní město bude v příštím roce hospodařit s příjmy a výdaji 92,6 miliardy korun, což je meziročně více. Na investice půjde přibližně 19,68 miliardy, z toho více než čtyři miliardy na stavbu metra D. Z výdajů tvoří většinu běžné výdaje, a to asi 70,92 miliardy korun, nejvíc peněz je určeno na dopravu a školství. Návrh rozpočtu ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé. Podle opozice ale zahrnuje nízkou částku například na sport, kulturu či bytovou politiku.
16. 12. 2021|

Myslivec spatřil v Ostravě losy, podle zoologů přišli z Polska

V ostravské části Bartovice se pohybovala samice losa s mládětem. Přímo u frekventované silnice mezi Ostravou a Havířovem je viděl a natočil projíždějící myslivec. Podle zoologů losi přišli z Polska.
10. 7. 2021|

Kvůli dotacím navrhla policie obžalobu lidí z pražského magistrátu, uvedly Seznam Zprávy

Policie navrhla obžalovat devět lidí kvůli rozdělování sportovních dotací na pražském magistrátu, uvedl ve středu server Seznam Zprávy. Návrh se má týkat i někdejšího ministra Karla Březiny (ČSSD), bývalé vedoucí magistrátního odboru sportu Soni Fáberové nebo současných zastupitelů Jana Wolfa a Miloše Růžičky (oba Spojené síly pro Prahu).
7. 7. 2021|

Z Karviné odešla za tři desetiletí třetina obyvatel. Nové mají přilákat miliardové investice

Karviná chce zmírnit nezaměstnanost, zlepšit bytovou politiku a zastavit odliv lidí. S pomocí peněz z evropského fondu spravedlivé transformace se chystá zaplatit projekty, které mají situaci města zlepšit. Možná už příští rok se totiž bude muset město srovnat s koncem těžby.
13. 6. 2021|

Antimonopolní úřad se zabývá objednávkou na antigenní testy do škol

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zabývá tendrem na antigenní testy pro školy, který vypsalo ministerstvo vnitra. Podnět podala firma, která oslovena nebyla, správní řízení ale zatím úřad nezahájil, potvrdil jeho mluvčí Martin Švanda. Na podání podnětu upozornil server Seznam Zprávy. Ministerstvo vnitra odmítlo podání podnětu k ÚOHS komentovat.
5. 3. 2021|

Karviná dostala nejhorší známku v Indexu korupčního rizika. Zvažuje žalobu na Hlídače státu

Karviná propadla v Indexu korupčního rizika neziskové organizace Hlídač státu. Ta ji zařadila až na poslední místo v Moravskoslezském kraji. Vedení města ale rozporuje metodiku průzkumu a zvažuje žalobu.
11. 1. 2021|

Slovanská epopej Praze nepatří, rozhodl soud. Vyhověl žalobě příbuzného malíře Muchy

Praha není vlastníkem cyklu obrazů Slovanská epopej. Rozhodl o tom ve středu Obvodní soud pro Prahu 1, který vyhověl žalobě příbuzného malíře Alfonse Muchy na určení vlastnictví. John Mucha tvrdí, že se Praha vlastníkem obrazů nikdy nestala, protože nesplnila autorovu podmínku vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory. Rozsudek není pravomocný, město se proti němu odvolá.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 15:43|