TÉMA

Rotterdam

Paliva v týdnu zlevnila o desítky haléřů, benzin je nejlevnější od začátku srpna

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují. Průměrná cena benzinu za týden klesla o 62 haléřů na 38,23 koruny a je nejnižší od začátku srpna. Nafta zlevnila o 60 haléřů a litr se ve středu prodával v průměru za 38,71 koruny. Levnější byl diesel naposledy v polovině září. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Paliva v Česku zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. Podle analytiků by pokles cen mohl vzhledem k vývoji na světových trzích s ropou pokračovat.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 08:53|

Střelba v Rotterdamu si vyžádala tři mrtvé, informovala policie

Při střelbě v Rotterdamu zemřeli podle nizozemské policie tři lidé. Útoky se staly v jednom obytném domě a v nedaleké fakultní nemocnici Erasmus. Na obou místech pak údajný pachatel založil i požár, který hasiči uhasili. Policie zadržela dvaatřicetiletého muže, vysokoškolského studenta, který podle ní jednal bez kompliců. Policie se domnívá, že šlo o cílený útok, píší zahraniční agentury.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 21:25|

Společné evropské nákupy plynu mají zabránit jeho nedostatku příští zimu

Více než stovka firem se zapojila do prvního kola společných nákupů plynu v Evropě, mezi nimi i společnost ČEZ. Zatím se podařilo spárovat nabídku a poptávku v objemu jedenácti miliard kubických metrů. Podpis smluv se očekává v řádu týdnů. Nástroj vznikl v reakci na loňskou energetickou krizi, má pomoci Evropské unii a jejím partnerům doplnit zásobníky před další zimou.
22. 5. 2023|

Infrastruktura pro plyn by mohla sloužit vodíku. Na přechodu se chtějí podílet české firmy

České firmy hledají cestu k ekonomice založené na vodíku. Jeho využití má Evropě pomoct při odklonu od fosilních paliv. Plynný prvek může dodat energii průmyslovým provozům i dopravním prostředkům. Zástupci tuzemských podniků se zúčastnili vodíkového veletrhu v Rotterdamu, největší akce svého druhu na světě.
11. 5. 2023|

Stačí sklenka vína týdně. Pití alkoholu v těhotenství se ve tvářích dětí propisuje i po letech

Vědci pomocí umělé inteligence a technologie hlubokého učení zjistili souvislost mezi změnami tvaru dětských tváří a množstvím alkoholu, které jejich matky vypily před otěhotněním i během něj.
16. 2. 2023|

Paliva za týden zdražila, benzin je v průměru těsně pod 37 korunami

Po dvou týdnech zlevňování paliva v uplynulých sedmi dnech v Česku zdražila. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 77 haléřů na 36,99 koruny za litr. Za litr nafty nyní řidiči zaplatí průměrně 37,41 koruny, což je o dvanáct haléřů více. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V dalších týdnech bude podle analytiků zdražování pokračovat.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 13:49|

Antverpy jako kokainová tepna. Příliv drog mají zastavit i nové skenery

Pašování kokainu do Evropy je na vzestupu. Belgické úřady loni v Antverpách zadržely rekordních sto deset tun drogy. V potírání zločinu pomůžou investice do nových skenerů, nábor celníků nebo speciální tým prokurátorů. Drogová kriminalita postihuje i život ve městě, při nedávné přestřelce zahynula jedenáctiletá dívka.
12. 1. 2023|

V Belgii a Nizozemsku vypukly po fotbalové výhře Maroka nepokoje. Dva policisté byli zraněni

V několika belgických a nizozemských městech vypukly nepokoje po nedělní výhře Maroka nad Belgií na mistrovství světa ve fotbale. V Bruselu policie nasadila na rozehnání davu vodní děla a slzný plyn. V metropoli zadržela zhruba desítku lidí a dalších osm ve městě Antverpy na severu země. V nizozemském přístavu Rotterdam byli zraněni dva policisté. Informovala o tom agentura AP.
27. 11. 2022|

Západní státy vyšetřují, zda Čína na jejich území provozuje nelegální policejní stanice

Nizozemsko je po Kanadě a Velké Británii dalším státem, který vyšetřuje zprávy médií, že Čína na jeho území provozuje nelegální policejní stanice. Oficiálně má úřad poskytovat svým občanům konzulární služby, podle španělské neziskové společnosti Safeguard Defenders ale slouží k zastrašování Číňanů žijících v zahraničí. A některé z nich nutí k návratu do vlasti. Dvě takové stanice působí podle Deníku N také v Praze.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 14:53|

V krvi řidiče kamionu, který při nehodě v Nizozemsku zabil šest lidí, byl kokain

V krvi španělského řidiče kamionu, který při nehodě v Nizozemsku na konci srpna najel do sousedské sešlosti a zabil šest lidí, byl kokain. Vyplývá to z výsledků toxikologického vyšetření, uvedl podle agentury DPA soud v Haagu. Na konci srpna se španělský kamion zřítil z hráze v obci Nieuw-Beijerland poblíž Rotterdamu. Zemřelo šest dospělých, včetně těhotné ženy, dalších sedm osob bylo zraněno.
23. 9. 2022|

Za ceny elektřiny mohou burzy, hrozí sociální výbuch, míní zmocněnec pro energetickou bezpečnost

Evropská unie musí zabránit spekulacím na komoditních burzách co nejrychleji, protože to jinak destabilizuje celý evropský prostor, řekl v Interview ČT24 zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost České republiky Václav Bartuška. Věří tomu, že se české vládě podaří najít řešení energetické krize, zdůraznil ale, že je potřeba přijmout rychlá a odvážná řešení. Pro evropské politiky je podle něj obtížně přijatelné přijímat speciální daň z nadměrných příjmů pro energetické společnosti.
6. 9. 2022|

Pohonné hmoty zase zdražují. Cena benzinu by mohla stagnovat, u nafty půjde nahoru

Ceny pohonných hmot v Česku znovu rostou, mnohem více nafta než benzin. Za pouhý týden zdražil litr nafty v průměru o víc než dvě koruny na 44,53 koruny. Podle analytiků za tím stojí hlavně vysoká cena na trhu v Rotterdamu. Ministerstvo financí už v průběhu srpna oznámilo, že má připravenou regulaci cen kvůli vysokým maržím čerpadlářů a rafinerií. Zatím ale nerozhodlo o tom, jestli ji vůbec zavede.
29. 8. 2022|

Rusko přiškrtilo Nord Stream 1, zarezervovalo však větší kapacitu plynovodu přes Slovensko

Dodávky ruského plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 do Německa ve středu v souladu s pondělním oznámením ruské společnosti Gazprom klesly. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že firma do Evropy dodává tolik plynu, kolik je jen možné a nutné – ve větších dodávkách mu podle něj zabránily evropské sankce, které zpozdily opravu turbíny pro plynovod. Mluvčí německé vlády hovoří o mocenské hře, argument s turbínou odmítá.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 20:33|

Svět vzhůru nohama. Loď přivezla černé uhlí z Austrálie pro Ostravsko

Do Česka ráno připlula historicky první loď naložená černým uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku, kde je ho kvůli útlumu těžby paradoxně nedostatek. Rejdaři hovoří o přelomové zakázce. Uhlí se vozilo po Labi běžně, ale v opačném směru.
23. 1. 2022|

Muzeum v Rotterdamu pustilo lidi do depozitáře. Vypadá jako sklad v květináči

Na výstavách a ve stálých expozicích mají návštěvníci většinou možnost prohlédnout si jen zlomek ze sbírek daného muzea či galerie. Muzeum Boijmans Van Beuningen se rozhodlo tuto křivdu napravit. V nové budově v Rotterdamu si zájemci projdou depozitář, kde se díla skladují i restaurují. Bez jakýchkoliv kurátorských návodů.
9. 12. 2021|

Ve Vídni protestovaly desetitisíce lidí proti covidovým omezením

V centru Vídně v sobotu demonstrovali odpůrci protiepidemických opatření. Svolala je opoziční pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Dva dny před začátkem celostátní uzávěry se na náměstí Hrdinů poblíž Hofburgu podle odhadu úřadů sešlo pětatřicet tisíc lidí. Mluvčí policie uvedl, že někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a na policisty házeli láhve a plechovky. Nejméně deset lidí bylo zatčeno. Podle listu Der Standart se jeden z nich pokusil odzbrojit policistu.
20. 11. 2021Aktualizováno20. 11. 2021, 19:54|

Ropa možná uniká z protrženého ropovodu u Kalifornie už rok, říkají vyšetřovatelé

Rozsáhlá ekologická katastrofa, kterou způsobilo protržení ropovodu u kalifornského pobřeží, může mít jiný původ, než doposud naznačovalo vyšetřování.
11. 10. 2021|

Ever Given připlula do Rotterdamu. Posádka může po více než čtyřech měsících vystoupit

Kontejnerová loď Ever Given, která v březnu skoro na týden zablokovala Suezský průplav, s tříměsíčním zpožděním připlula do své cílové stanice v nizozemském Rotterdamu. Po 140 dnech tak může z paluby vystoupit posádka, jíž to egyptské úřady zakazovaly.
29. 7. 2021|
Doporučujeme

V rotterdamském přístavu pluje kravín. Nizozemci tak reagují na obavy ze stoupající hladiny moře

Nizozemci po staletí bojují s mořem doslova o každý metr půdy. S obavami tak sledují změny klimatu a nárůsty hladin oceánů, a moři se snaží přizpůsobit – vysušují zemi, staví hráze a využívají také samotnou vodní hladinu. Staví na ní nejen domy, ale dokonce i celé farmy. Na historicky první farmě tohoto druhu natáčel v Rotterdamu štáb ČT.
29. 7. 2021|

Hlavní nádraží v Brně bude novou branou do města. Architektonickou soutěž vyhráli Holanďané

Brno představilo výsledky mezinárodní soutěže o podobu zdejšího hlavního vlakového nádraží. Vznikne podle návrhu nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, který stojí za projektem nádraží v Rotterdamu nebo jeho rekonstrukcí v Amsterdamu. Podle vítězů se stavba stane novou branou do města a pozitivním impulzem pro vznikající čtvrť Trnitá na nábřeží řeky Svratky.
21. 7. 2021|

„Jsme úplně bez sebe.“ V Eurovizi 2021 zvítězili italští rockeři Maneskin

Mezinárodní hudební soutěž Eurovizi vyhrála italská rocková formace Maneskin. Itálie v klání uspěla potřetí, naposledy pro ni titul získal v roce 1990 Toto Cotugno, jehož proslavila píseň L'Italiano. Skupina Maneskin byla favoritem sázkových kanceláří, po udělení hlasů ale zaostávala a pomohly jí až hlasy diváků.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 16:20|

Finále Eurovize proběhne bez české účasti, Cristovao neuspěl

Česká republika nepostoupila do finále Eurovize. Zpěvák a tanečník Ben Cristovao neuspěl v semifinále. Populární soutěž sleduje po celém světě více než dvě stě milionů diváků. Pětašedesátý ročník se letos odehrává v nizozemském Rotterdamu. Finále soutěže odvysílá Česká televize v sobotu v devět hodin večer.
20. 5. 2021|

Bosch, Rembrandt a van Gogh dostanou nový domov. Rotterdam dostavuje zrcadlovou budovu muzea

Museum Boijmans Van Beuningen je jednou z nejstarších kulturních institucí v Nizozemsku. Její historie se datuje až do roku 1849. V roce 2006 se muzeum rozhodlo zmodernizovat svůj depozitář a začalo s výstavbou nové budovy podle návrhu ateliéru MVRDV. Stavba připomínající obří zrcadlovou misku má poskytnout kvalitní podmínky pro uchovávání uměleckých děl a zároveň rozšířit výstavní prostory. V šedesát metrů vysoké a zhruba čtyřicet metrů široké budově budou umělecké předměty rozmístěny v pěti podlažích. Pokud se stavitelům podaří dodržet časový plán, měl by být nový kulturní stánek otevřen letos na podzim.
19. 5. 2021|

Bez ruského plynu a ropy se obejdeme. Rusko bez jejich prodeje ne, říká Bartuška

Vláda deklaruje, že vzhledem k vrbětické kauze nepustí do tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany zájemce z Ruska. To by podle velvyslance pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky nemělo tendr ohrozit. Obávat se podle něj nemusíme ani případného „utažení kohoutků“ s ropou a plynem, Kreml je totiž na prodeji závislý a Evropa už ukázala, že se bez dodávek dokáže obejít. Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš upozornil, že Rusko se stále více izoluje, což vede k jeho zaostávání za srovnatelnými ekonomikami Asie i Latinské Ameriky.
20. 4. 2021|