Společné evropské nákupy plynu mají zabránit jeho nedostatku příští zimu

Události: Společné evropské nákupy plynu (zdroj: ČT24)

Více než stovka firem se zapojila do prvního kola společných nákupů plynu v Evropě, mezi nimi i společnost ČEZ. Zatím se podařilo spárovat nabídku a poptávku v objemu jedenácti miliard kubických metrů. Podpis smluv se očekává v řádu týdnů. Nástroj vznikl v reakci na loňskou energetickou krizi, má pomoci Evropské unii a jejím partnerům doplnit zásobníky před další zimou.

Zkapalněný plyn z USA přivážejí tankery do přístavu v Rotterdamu. Nejdříve náklad přečerpají do nádrží a potom přemění na plynné skupenství, což zásadně zvýší objem. Potrubím pak míří k evropským zákazníkům.

Spolu s mírným počasím a snižováním spotřeby tyto lodě Evropě zachránily zimu. Teď se kontinent chystá na další sezonu. Aby se firmy nepřeplácely jako loni, nabídla jim Evropská komise nástroj pro spojení poptávky a vyjednání lepší ceny.

Firmy si řeknou, kolik plynu potřebují, v jaké formě a kam ho chtějí dodat. Platforma je pak spáruje s vhodnými nabídkami. Takto se to bude opakovat každé dva měsíce. Do vyjednávání o ceně a uzavření obchodu už ale Brusel nezasahuje. Zapojit se mohou firmy z Evropské unie a partnerských zemí, například z Ukrajiny nebo západního Balkánu. Zakázaná je účast ruských firem a obchodování s ruským plynem.

„Je obzvlášť pozitivní, že se podařilo naplnit poptávku v těch nejzranitelnějších zemích. Například je zcela uspokojen požadavek na dodávky plynu do Bulharska,“ říká místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Zásobníky plynu v EU jsou už teď plné ze dvou třetin. Do listopadu chce mít Unie devadesát procent. Situace na trhu tomu přeje. Velkoobchodní cena plynu klesla ke třiceti eurům – nejníže za poslední dva roky.