TÉMA

Chrudim

Z Chrudimi do Heřmanova Městce léta nejezdí vlaky, přeměnu trati na cyklostezku ale blokuje správa státních rezerv

Další léta opuštěnou trať chtějí obce přeměnit na cyklostezku. Nebylo by to nic výjimečného, navíc s takovými proměnami nově počítá i zákon o drahách, jenomže mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem se to zatím nedaří. Problémem je blízkost skladů Státních hmotných rezerv, kde jsou uloženy desetitisíce kubických metrů nafty a leteckého petroleje. I když existuje i jiné napojení, správa rezerv trvá na zachování rezervní trasy a souhlas k definitivní likvidaci kolejí odmítá dát.
2. 3. 2024|

Krajští silničáři omezí pomoc pardubickým obcím s opravami. Výběrové řízení bude třeba i na malé záplaty

Obce a města na Pardubicku řeší, kdo bude opravovat rozbité místní komunikace. Krajští silničáři totiž omezují vedlejší činnost, při které s opravami pomáhali. Letos nemají kapacitu. Hejtmanství uvolnilo historicky největší balík peněz na opravy silnic druhé a třetí třídy, které jsou v havarijním stavu.
25. 1. 2024|

Ministerstvo souhlasí se stavbou spalovny komunálního odpadu u Opatovic

Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko k záměru stavby spalovny komunálního odpadu u Opatovic nad Labem. Uvedlo, že v řízení nebyl zjištěn natolik významný faktor, který by byl důvodem k vydání nesouhlasného stanoviska. Pro fáze přípravy, stavby a provozu ministerstvo ale stanovilo investorovi řadu podmínek. Proti spalovně za několik miliard korun se v minulosti postavili obyvatelé okolních obcí i ekologové.
18. 1. 2024|

Výluka skončila, vlaky jezdí po novém mostě z Pardubic do Hradce i Chrudimi

Skončila komplikovaná železniční výluka v Pardubicích. I když byl mimo provoz jen krátký úsek mezi dvěma nádražími ve městě, nemohly jezdit vlaky z hlavního nádraží směrem na Hradec Králové ani na Chrudim. Při výluce vznikl nový železniční most přes Labe. Ten je dvoukolejný, ale zatím vlaky mohou využívat jen jednu kolej, druhé chybí napojení do kolejiště hlavního nádraží. Samotná trať Pardubice – Hradec Králové je však nyní dvoukolejná téměř již v celé délce, zbývá poslední úsek mezi Hradcem a Opatovicemi nad Labem.
20. 12. 2023|

Zastupitelstva některých měst a krajů schválila rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst v pondělí rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech. Nejasný plán hospodaření má zatím vedení Mladé Boleslavi, do příštího roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu.
11. 12. 2023|

Prodejci na vánočních trzích v Chrudimi mají stánky zdarma, dodržet ale musí otvírací dobu

Vánoční trhy v Chrudimi jsou letos poprvé přímo v centru na náměstí. Podle radnice by se tak vánoční atmosféra měla dostat blíž k lidem. Pronájem stánků mají prodejci zdarma, z rozpočtu dala radnice na akci půl milionu korun. Stánkařům zároveň stanovila speciální pravidla, především otvírací dobu.
6. 12. 2023|

Zborcenou zeď u řeky v Chrudimi nechce nikdo opravit. Drží ji jen pytle s pískem

V Chrudimi zpevňují zborcenou zeď u řeky. Podle statika není stavba bezpečná. Vaky s pískem sem Povodí Labe dává provizorně už podruhé. Zeď totiž nechce opravit ani město Chrudim, ani Povodí Labe – obě strany odmítají vlastnictví. Kvůli sporu už musela dříve radnice vrátit dotaci, kterou získala na opravu přilehlé cyklostezky.
15. 11. 2023|

Přes dva měsíce nebudou jezdit vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Cestující vozí autobusy

Na železniční trati mezi Pardubicemi, Hradcem Králové a Chrudimí začala dvouměsíční výluka. Všechny vlakové spoje nahradily autobusy. Důvodem je dokončení stavby dvoukolejného mostu přes Labe v pardubických Rosicích. Vlaky mají znovu vyjet před Vánocemi, 19. prosince.
9. 10. 2023|

Většina pošt v provozu zatím větší nápor lidí zvládá. Změna však může přijít na konci prázdnin

Uběhl měsíc od zrušení některých poboček České pošty. Na takzvaných nástupnických pobočkách, kam teď nově chodí lidé z těch zrušených, měli v červenci oproti dřívějšku i dvojnásobný provoz. Jinde však nápor nebyl tak velký, zřejmě i proto, že jsou prázdniny. Česká pošta se nyní začíná připravovat na září, kdy počítá s větším vytížením poboček. Dokonce slibuje, že v provozu bude více přepážek.
1. 8. 2023|

Schody v centru Chrudimi se bortí, problémem je statika

Frekventované schodiště v centru Chrudimi je ve špatném technickém stavu, odhalily to statické zkoušky. Opěrné zdi, které schody drží, jsou podle výsledků testů v pohybu a sunou se dopředu. Pro tamní radnici je to za poslední rok už druhý problém se statikou u historické stavby.
23. 2. 2023|

Elektrárny Opatovice během noci obnovily standardní dodávky tepla

Elektrárny Opatovice (EOP) během noci obnovily standardní dodávky tepla. Ve čtvrtek ráno je přerušilo několik havárií na horkovodu. Společnost kvůli tomu uvedla do provozu záložní zdroje, odstavila je do pátečního poledne, uvedla mluvčí elektráren Hana Počtová.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:58|

Porucha horkovodu z Opatovic přerušila dodávky tepla. Elektrárna chce na běžný provoz přejít v noci

Elektrárna Opatovice zprovoznila záložní zdroje tepla. Kvůli havárii horkovodu jsou od čtvrtečního rána přerušené dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Záložní zdroje by měly do večera obnovit tepelný komfort většině odběratelů, řekla mluvčí společnosti Hana Počtová. Na standardní provoz chce elektrárna přejít v noci. Teplo z elektrárny proudí do 63 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a přilehlých obcích, do nemocnic, škol i podniků. Na rozdíl od jiných let elektrárna vloni nedělala celkovou tlakovou zkoušku rozvodné sítě.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 18:36|

Kvůli sporu o podmáčenou zeď musí Chrudim vrátit deset milionů z dotace na cyklostezku

Zborcenou zeď, která tvoří koryto řeky Chrudimky, nechce nikdo opravit. Nehlásí se k ní ani město Chrudim, ani Povodí Labe. Kvůli sporu teď musí vedení města vrátit více než desetimilionovou dotaci na opravu cyklostezky. Ta vede přímo nad zdí. Dokud nebude opravená zeď, nemůže město opravit ani cyklostezku.
9. 1. 2023|

Kvůli zdražení energií byla uzavřena výroba obuvi Botas na Chrudimsku, píší Seznam Zprávy

Ve Skutči na Chrudimsku byla uzavřena výroba obuvi značky Botas. Důvodem bylo podle majitele firmy Františka Nestávala výrazné zdražení energií i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, uvedl ve středu server Seznam Zprávy. Nestával serveru řekl, že zvažuje přesun výroby i prodej značky. Rozhodne se v následujících měsících. Firma Botas propustila část ze sedmdesáti zaměstnanců.
4. 1. 2023|

V Chrudimi hořelo v domě s pečovatelskou službou, jedna klientka zemřela

Při požáru v domě s pečovatelskou službou v Chrudimi odpoledne zemřela jedna klientka. Oheň je již uhašen, nikdo další nebyl zraněn, řekl starosta Chrudimi František Pilný (ANO).
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 20:22|

Na škole v Pardubicích je pamětní deska, která připomíná transporty Židů do Terezína

Obchodní akademie v Pardubicích má nově pamětní desku, která připomíná židovské transporty do Terezína. Přímo ve škole bylo před osmdesáti lety seřadiště. Dvěma transporty v prosinci 1942 odjelo do Terezína 1258 lidí, většinu z nich později zavraždili nacisté v Osvětimi. Přežilo pouhých 92 lidí, řekl archivář ze Státního okresního archivu Pardubice Petr Mücke.
8. 12. 2022|

Vražda ve Vysokém Mýtě a výbušnina v pardubické škole mají stejného pachatele, uvedla policie

Sobotní vražda ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku a páteční umístění výbušného systému ke Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích mají stejného pachatele. Informovala o tom v pondělí policie. Devatenáctiletý mladík ve škole studoval. Po vraždě ve Vysokém Mýtě se otrávil a pak v nemocnici zemřel, sdělili zástupci policie a státního zastupitelství.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 15:35|

Oslavy 28. října nabídnou piety, závody i koncerty. Po dvou letech udělí prezident vyznamenání v den svátku

Pietní vzpomínka na Vítkově, předávání státních vyznamenání na Pražském hradě i kladení věnců po celé republice. Tak si budou Češi v pátek 28. října připomínat 104. výročí vzniku Československé republiky. Kromě tradičních událostí představitelů státu mohou lidé oslavit státní svátek třeba běžeckým závodem nebo večerními koncerty.
25. 10. 2022|

Jeseník, Chrudim nebo Cheb. Další města už znají své nové vedení

V dalších městech v Česku už je jasno o nových koalicích po komunálních volbách. Například v jedenáctitisícovém Jeseníku se na spolupráci domluvilo vítězné hnutí Jeseník srdcem s uskupením PRO JESENÍK. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů. Jejich zástupci v pátek podepsali memorandum o spolupráci. V Chebu s největší pravděpodobností vznikne koalice složená z vítězného hnutí ANO, Volby pro kraj (VOK) a ODS. I tam se už strany a hnutí domluvily na společném postupu. Opavu povede koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy a Zelená pro Opavu. V Teplicích končí dlouhá éra primátorů z ODS, nově připadne post ANO, občanští demokraté ale budou v radě též.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 19:20|

Metrostav má podle soudu za machinace při modernizaci hotelu Bohemia zaplatit 35 milionů

Krajský soud v Hradci Králové uznal vinu firem Metrostav, Metrostav Infrastructure a Ivana Fišáka v kauze machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. Od souhrnného trestu pro dceřinou společnost Metrostav Infrastructure upustil, podle soudu už byla dostatečně potrestána v předchozích rozhodnutích soudů. Všechny tři obžalované soud uznal vinnými z pokusu zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie a z pokusu zločinu dotačního podvodu. Do Hradce Králové vrátil část kauzy Vrchní soud, který ve věci rozhodl letos v březnu. Krajský soud v kauze rozhodoval počtvrté.
22. 9. 2022|

Chrudim musela uzavřít fortnu u náměstí, důvodem je prasklina v hradbách

Na městských hradbách v historickém centru Chrudimi se objevila téměř pět metrů dlouhá prasklina. Vznikla pravděpodobně po silných bouřkách v minulém týdnu, kvůli kterým má středověká hradba zřejmě podmáčené podloží. Podle statiků je zeď ve špatném stavu a obávají se toho, aby nedošlo ke zřícení části opevnění. Město kvůli tomu prozatím uzavřelo fortnu – uličku, která spojuje Resslovo náměstí se Soukenickou ulicí.
13. 7. 2022|

Lékaři Pardubické nemocnice dávají výpovědi. Nelíbí se jim nápor práce kvůli uzavření interny v Chrudimi

Lékařům Pardubické nemocnice se nelíbí, že museli převzít pacienty z nemocnice v Chrudimi, která uzavřela kvůli nedostatku personálu interní oddělení. Nejdříve odmítali sloužit pohotovosti, teď někteří podávají výpovědi. Kraj jako zřizovatel nemocnic oslovil stovku lékařů i Českou internistickou společnost, ale bez výsledku. Nyní žádá o pomoc armádu.
12. 7. 2022|

Bývalý zástupce hlavní hygieničky Marounek bude novým ředitelem nemocnic v Pardubicích a Chrudimi

Novým oblastním ředitelem Pardubické a Chrudimské nemocnice bude od poloviny července Jan Marounek, dosavadní ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví, uvádí Mladá fronta Dnes. Marounek vyhrál výběrové řízení na pozici, na níž v prosinci 2020 rezignoval Miroslav Sirový.
18. 5. 2022|

Češi povedou mnohonárodnostní vojenskou misi na Slovensku. Hlavní silou budou chrudimští výsadkáři

Čeští vojáci odjedou v pondělí na misi na Slovensko, kde povedou mnohonárodní bojové uskupení Severoatlantické aliance. Jednotka vznikla kvůli snaze NATO posílit východní členské země Aliance kvůli zhoršené bezpečnostní situaci po útoku Ruska na Ukrajinu. Uskupení může mít až 2100 vojáků, česká armáda do něj vyšle několik set lidí.
4. 4. 2022|