Prodejci na vánočních trzích v Chrudimi mají stánky zdarma, dodržet ale musí otvírací dobu

Události v regionech: Vánoční trhy v Chrudimi (zdroj: ČT24)

Vánoční trhy v Chrudimi jsou letos poprvé přímo v centru na náměstí. Podle radnice by se tak vánoční atmosféra měla dostat blíž k lidem. Pronájem stánků mají prodejci zdarma, z rozpočtu dala radnice na akci půl milionu korun. Stánkařům zároveň stanovila speciální pravidla, především otvírací dobu.

Radnice v Chrudimi letos změnila nejen místo pořádání vánočních trhů, ale také podmínky pro stánkaře a podobu stánků. „Každý den musí mít otevřeno od dvou do sedmi večer a v pátek a sobotu je to prodlouženo od deseti hodin do osmi,“ řekl ředitel chrudimského kulturního střediska Martin Dytrt.

„Koupili jsme deset dřevěných stánků, aby to bylo trošku stylové, osvětlení k nim a víceméně jsme je nabídli prodejcům,“ popsal starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Prodejci platí pouze paušální poplatek, který se podle sortimentu liší. Maximálně je ale dvě stě korun. To si pochvalují i Paldusovi, kteří pokračují v rodinné tradici už třicet let. „Zajišťujeme sem langoše, bramboráky, klobásy, točené pivo,“ vyjmenoval prodejce Josef Paldus.

„Postrádám tady ale například prodej vánočních ozdob, věnců, vykrajovátka. Příští rok se polepšíme a ten výběr prodejců uděláme lépe,“ poznamenal Pilný. Návštěvníci umístění trhů na náměstí hodnotí kladně. Atmosféra je podle nich vánočnější. Trhy budou na Resselově náměstí až do soboty 23. prosince.