TÉMA

Pelhřimov

V pelhřimovské nemocnici otevřeli ambulanci pro děti, které nemají stálého pediatra

V novém pavilonu pelhřimovské nemocnice Péče o rodinu začala fungovat nová ambulance praktického lékaře pro děti a dorost. Je určená prioritně pro rodiny, které stálého pediatra pro své děti nemají nebo ho dosud marně shánějí. Podle Svazu pediatrických lékařů nemá svého ošetřujícího lékaře každé dvanácté dítě nebo mladistvý v Česku. Novou pelhřimovskou ordinaci zřídil kraj Vysočina; kapacitu má mít až pro 1200 nových pacientů.
11. 9. 2023|

Pelhřimovská nemocnice otevírá Pavilon péče o rodinu. Zdravotníci se tam přemístí na začátku září

Pelhřimovská nemocnice má nový Pavilon péče o rodinu. Veřejnosti se otevře v pátek, zatím však jen pro prohlídky. Zdravotníci tam začnou přemisťovat pacienty od 4. září, první přijde na řadu gynekologie a porodnice. Stěhování jednotlivých oddělení bude probíhat za provozu, nepřetržitá péče však bude zajištěna, řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. Pavilon péče o rodinu přišel na 700 milionů korun.
17. 8. 2023|

„Jsme silnější než všechny politické strany dohromady.“ Turisté opravují a udržují tisíce kilometrů tras Českem

V Česku je přes 44 tisíc kilometrů turistických tras a jen o něco méně cyklotras. Jejich obnova a rozšíření stály jen loni skoro 17 milionů korun. Peníze jdou z dotací, o práce se ale stará hlavně Klub českých turistů (KČT). Ten slaví 135 let od svého založení a chystá novinku. Dva tisíce kilometrů tras, po kterých se dá chodit na přírodním povrchu a nejezdí tam auta ani kola. Získají označení Pěšky pro zdraví.
10. 6. 2023|

V jižních Čechách a části Vysočiny se může vytvořit ledovka, hrozí úrazy a potíže v dopravě

Na jihu Čech a jihozápadě Moravy se může tvořit ledovka. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od pátečního večera až do sobotního poledne. Opatrní by měli být zejména řidiči, ale i chodci.
27. 1. 2023|

Sníh komplikoval dopravu na silnicích, vlaky místy stále nejezdí. Zastavil i dodávky elektřiny

Kvůli závadám souvisejícím s počasím nejezdí vlaky na dvou tratích v jižních Čechách. Je to ale již jen ozvěna toho, co se dělo přes den. Kvůli množství mokrého sněhu, který lámal stromy a elektrické vedení, byly velké potíže na silnicích a železnici. Velmi složité bylo dostat se z Prahy do jižních Čech, nejezdily vlaky po koridoru ani auta po dálnici D3. Kromě jižních Čech byly velké potíže i na Vysočině. V Libereckém kraji byla kvůli sněžení pro nákladní vozy zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Přerušeny byly také dodávky elektřiny. Na jihu Čech a částečně na Vysočině zůstává večer bez elektřiny 4 600 odběrných míst.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 23:26|

Nemocnice hledají způsoby, jak šetřit. Bojí se, že jim nezbydou peníze na energie či platy

Lékařská komora i některé nemocnice se obávají, že příští rok nebudou mít dost peněz na provoz. Úhradová vyhláška, kterou schválilo ministerstvo zdravotnictví, počítá s růstem plateb od pojišťoven o osm procent. Podle části zdravotníků to ale nepokryje razantní zvýšení nákladů. Některá zdravotnická zařízení se obávají toho, že bude omezena péče o pacienty. Už teď proto začínají hledat úspory.
25. 10. 2022|

Lesníci by uvítali posunutí lhůty na obnovu lesů. Ministerstvo zatím váhá

Přes rozsáhlé sázení potřebují obnovit stále stovky kilometrů čtverečních lesů, které podlehly suchu a kůrovci. V prosinci má přitom skončit opatření, kterým ministerstvo zemědělství lesníkům dalo na sázení o tři roky více času. Podle vlastníků soukromých lesů ale bude potřeba lhůtu znovu prodloužit, protože kalamita na některých místech pokračuje.
14. 8. 2022|

Silničáři kvůli opravě uzavřeli frekventovaný tunel v Jihlavě. Řidiče čekají objížďky a policejní kontroly

Kvůli rekonstrukci je v Jihlavě uzavřený frekventovaný tunel, který slouží jako hlavní tepna mezi dálnicí D1 a Znojmem. Podle dat Ministerstva dopravy jím projede deset tisíc aut denně. Oprava potrvá do 30. června. Tranzitní těžká doprava musí Jihlavu objíždět přes dálnici D1, Humpolec a Pelhřimov, centrem projedou jen osobní auta.
19. 4. 2022|

Silničáři začnou opravovat dálniční přivaděč u Jihlavy, uzavřou i tunel. Řidiče čekají omezení

U Jihlavy začnou ve čtvrtek dvouleté opravy silničního přivaděče k dálnici D1. V obou jízdních pásech silnice I/38 bude do konce června zavřený levý pruh. Auta budou projíždět jedním pruhem, jejich rychlost bude omezená na 60 kilometrů v hodině. Dálniční přivaděč je nejvytíženějším úsekem silnic první třídy na Vysočině.
8. 3. 2022|

Při nehodě na Pelhřimovsku zemřela řidička. Zasahující hasiči cestou na místo havarovali

Po nárazu auta do stromu zemřela v pátek časně ráno na Pelhřimovsku řidička osobního auta. Hasiči, kteří byli k tragické nehodě vyslaní, s cisternou havarovali. Policie nejprve informovala o třech lehce zraněných. Podle mluvčího záchranářů Petra Janáčka se ale zranil i čtvrtý, který byl se středně těžkým zraněním převezen do jihlavské nemocnice. Místo nehody na silnici 112 zůstalo po nehodě neprůjezdné. Po 9:00 byl provoz obnovený, sdělila mluvčí policie Dana Čírtková.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 09:40|

Pelhřimovská nemocnice má nový urgentní příjem, může pojmout až sedm pacientů

V pelhřimovské nemocnici zdravotníci v úterý převzali nové pracoviště urgentního příjmu. Specializované pracoviště s nepřetržitým provozem je v hlavní lůžkové budově u chirurgických a ortopedických ambulancí. Bude to jednotné předávací místo pro všechny pacienty, které do nemocnice dopraví záchranáři.
24. 8. 2021|

Teplé počasí nahrává kůrovci, roje napadají stromy hlavně na Vysočině

Kůrovec letos zatím nejvíce devastuje lesy na Vysočině, v jižních Čechách a ve Středočeském kraji. Vyplývá to z dat serveru Kůrovcové info, který mapuje situaci v celé republice. Škůdce se právě rojí a napadá stojící zdravé stromy, aby v nich nakladl larvy. Rojení podle expertů začalo kvůli chladnému a deštivému počasí v uplynulých měsících později než obvykle. Lesníci odhadují, že se kůrovec v letošní sezoně stihne vylíhnout jen ve dvou generacích. Množství napadených stromů by proto nemuselo být tak extrémní jako v posledních letech.
17. 6. 2021|

Mezi Jihlavou a Pelhřimovem blokuje dopravu hned několik oprav. Řidiči musí po rozbité vozovce

Souběh oprav krajských silnic komplikuje život šoférům i obyvatelům obcí na Jihlavsku. Kamiony musí na sedmdesátikilometrovou objízdnou trasu, osobní auta i autobusy zase na úzké cesty, které jsou navíc rozbité a nepřehledné.
14. 6. 2021|

EET přestala používat třetina podnikatelů, do konce roku 2022 je evidence dobrovolná

Elektronickou evidenci tržeb (EET) přestala využívat víc než třetina podnikatelů. Ostatní pokračují dobrovolně. Povinnost je kvůli dopadům epidemie přerušená až do konce příštího roku.
15. 3. 2021|

Nikdo i necelá polovina. Přístup městských úřadů k práci z domova se výrazně liší

Městské úřady přistupují k práci z domova každý po svém. Některé ji neumožňují svým zaměstnancům vůbec, jinde umožňují střídání v různých intervalech téměř polovině pracovníků. Například Městský úřad v Rychnově nad Kněžnou nemá na home office nikoho, Trutnov naopak tento režim umožňuje 40 procentům zaměstnanců. Podle Svazu měst a obcí může být překážkou špatné internetové připojení, nedostatek notebooků nebo složité rozdělování směn.
10. 3. 2021|

První očkovací centrum na Vysočině zahájilo provoz v Pelhřimově. Za první den naočkovalo 159 seniorů

V kulturním domě Máj v Pelhřimově ve středu zahájilo provoz první očkovací centrum mimo krajské nemocnice na Vysočině. Zdravotníci pelhřimovské nemocnice tam očkují vakcínou Moderna, řekl náměstek hospodářsko-technické správy Nemocnice Pelhřimov Petr Adam. Očkovací centra chce Vysočina ve všech pěti okresních městech.
17. 2. 2021|
Paměťová stopa

Ve vězení jsem se naučil tvrdě pracovat, a to mi v životě pomohlo, říká Josef Sedlák

Komunisté poslali Josefa Sedláka na konci padesátých let do vězení kvůli jeho víře, ke které byl od dětství vychováván. Pronásledovali celou skupinu jihlavské křesťanské mládeže, v akci K byl odsouzen i Josefův bratr. Byla to podle něj opět víra, která ho přes životní útrapy přenesla a byla pro něj vodítkem ke spokojenému životu i v dobách totality.
2. 1. 2021|

Vandalové na Vysočině záměrně ničí myslivecké posedy

Myslivcům na Vysočině někdo úmyslně ničí posedy. Rozřeže je a vytluče okna. Vandalové už způsobili desetitisícové škody. Případy vyšetřuje policie.
27. 12. 2020|

Blatný navrhne prodloužení nouzového stavu o 30 dní

Ve středu přibylo v Česku 8925 potvrzených případů nemoci covid-19. To je zhruba stejně jako v úterý, ale o téměř sedm tisíc méně než před týdnem, kdy byl zaznamenán rekordní denní přírůstek pozitivních testů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby sněmovnu požádala o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dní. Zvláštní režim je kvůli pandemii koronaviru vyhlášen do 20. listopadu, prodloužil by se do 20. prosince. Musí to ale schválit poslanci.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 20:48|

Nouzový stav bude třeba prodloužit, uvedl Hamáček. Počet zemřelých překonal pět tisíc

V úterý v Česku do 18 hodin přibylo 4981 případů koronaviru, zhruba o 2600 více než za stejnou dobu v pondělí a přibližně o 1800 méně než minulé úterý do večera. Nakažených je aktuálně více než 159 tisíc lidí, v nemocnicích je zhruba osm tisíc z nich. V úterý přibylo do statistik 189 úmrtí s koronavirem, celkem zemřelo 5263 lidí. Kvůli vývoji epidemie v Česku bude podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vláda muset požádat o prodloužení nouzového stavu.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 20:50|

Koronavirus sílí, ale přibývá i lidí, kteří se ho snaží zastavit

Koronavirus se šíří Českem. Stále více lidí se však snaží jeho šíření zpomalit. Nemocnicím se hlásí noví lékaři a sestry, třeba i praktici, kteří se rozhodli na část týdne zavřít ordinaci. Lidé se hlásí i do sociálních zařízení a další bojují proti koronaviru jako dobrovolníci třeba dezinfikováním míst, kterých se dotýká hodně lidí. Nemocných však stále přibývá po tisících.
17. 10. 2020|

Na Pelhřimovsku zvítězil Chalupský za Svobodné. Porazil dlouholetého senátora Štěcha

Novým senátorem volebního obvodu Pelhřimov je podnikatel Jaroslav Chalupský (za Svobodné). Získal 52 procent hlasů, a porazil tak svého protikandidáta, místopředsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), kterého volilo necelých 48 procent voličů. Volební účast ve druhém kole nepřesáhla 15 procent.
10. 10. 2020|

V Jihočeském kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 20 stran

Jihočeský kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvaceti kandidátních listinách uchází 919 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde lidé letos volí senátora: Strakonice a Pelhřimov.
4. 9. 2020|

V Kraji Vysočina volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Kraj Vysočina má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 641 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Žďár nad Sázavou a Pelhřimov.
4. 9. 2020|