TÉMA

Holešov

Vědci při výzkumu zjistili, z jakých materiálů je barokní meč moravského hejtmana

Rukojeť historicky cenného barokního meče Jana z Rottalu ze sbírek holešovského muzea je ze stříbra, pochva z bukového dřeva pokrytého hedvábným sametem. Ukázal to výzkum, který od jara vedou odborníci z Metodického centra konzervace Technického muzea v Brně. Meč pochází ze 17. století. Ve své době představoval symbol moci moravského zemského hejtmana.
12. 10. 2023|

Do kasáren v Holešově okupanty před 55 lety vojáci nepustili, mířili na ně zbraněmi

K ozbrojenému odporu proti invazi 21. srpna 1968 prakticky nedošlo, Holešov na Kroměřížsku ale mohl být výjimkou. Přesile se postavili vojáci ze 7. výsadkového pluku zvláštního určení. Na okupanty mířili zbraněmi, rozkazu k obraně se ale nedočkali.
21. 8. 2023|

Holešovský zámek rozezní barokní hudba z versailleského dvora. Zájem o letní školu roste

Do třetí dekády vstupuje Letní škola barokní hudby v Holešově na Kroměřížsku, intenzivní workshop zaměřený na interpretaci staré hudby. Z řady někdejších studentů se stali profesionální hudebníci a sami jsou dnes lektory. Nynější 21. ročník má podtitul Pocta Versailles. Holešovským zámkem se tak nese stejná hudba, která zněla na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV.
9. 8. 2023|

Do Vizovic míří tisíce fanoušků tvrdé hudby, ve Zlíně musejí počítat s dopravními komplikacemi

Ve Vizovicích na Zlínsku začíná ve čtvrtek devatenáctý ročník jednoho z největších tuzemských festivalů Masters of Rock. Očekává se až pětadvacet tisíc fanoušků rockové a metalové muziky. Kvůli tomu je v pohotovosti také tamní policie, která bude dohlížet na dopravu i bezpečnost. Zaměří se také na stanová městečka kvůli riziku krádeží. Informovala o tom policejní mluvčí Monika Kozumplíková.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:00|

Vrchní soud potvrdil bývalému hokejistovi Čechmánkovi podmínku za podvod

Olomoucký vrchní soud potvrdil bývalému hokejovému reprezentantovi Romanu Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let za podvod. Toho se podle rozsudku dopustil během svého podnikání před deseti lety, půjčoval si peníze a objednával služby, ačkoliv věděl, že své závazky nebude už schopen splatit. Bývalý brankář vinu odmítal, jeho odvolání však soud zamítl a rozhodnutí je tak po pětiletém soudním procesu pravomocné. Obhájce Čechmánka Tomáš Štípek řekl, že zcela jistě podají dovolání k Nejvyššímu soudu.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 11:38|

Hasiči odstranili vykolejený vlak u Holešova, provoz je obnovený

Osobní vlak, který ráno u Holešova na Kroměřížsku vykolejil po srážce s nákladním autem, je odstraněný. Nehoda si vyžádala těžké zranění řidiče nákladního auta, lehce se zranil i strojvedoucí a dalších sedm cestujících ve vlaku včetně dvou dětí, uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková. Provoz v místě byl kolem 16:20 obnovený, jezdí se tam nízkou rychlostí, řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 17:27|

Na zámku v Holešově jsou k vidění slavné stropní malby neznámých autorů

Na zámku v Holešově byla zahájena výstava dochovaných dvaačtyřiceti stropních maleb. Historikové zatím jen vědí, že se na stropech nachází přemalovaná původní díla. Kolik vrstev pokrývá stropní plochy nebo kdo je autorem, zatím není jasné. Výstava bude veřejnosti přístupná do 29. října.
7. 5. 2023|

Moravské šípy staré čtyři tisíce let sloužily k zabíjení lidí. Prokázaly to experimenty brněnských archeologů

Pravěké šípy ze sbírek Městského muzea a galerie v Holešově na Kroměřížsku staré zhruba čtyři tisíce let byly vyrobeny k usmrcení lidí. Vyplývá to z výzkumu vědců z brněnské Masarykovy univerzity. Muzeum má ve sbírce 189 různě starých hrotů, 158 z nich pochází z vykopávek na pohřebišti v území dnešní holešovské průmyslové zóny.
25. 1. 2023|

Padělal bankovky za skoro 41 milionů korun, soud mu potvrdil devět let vězení

Vrchní soud v Olomouci potvrdil Filipu Šromovi souhrnný devítiletý trest vězení za padělání eurobankovek a další podvody. Potvrdil tak rozsudek zlínského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Podle rozsudku Šrom vytiskl v roce 2020 4781 kopií bankovek, které tehdy odpovídaly téměř 41 milionům korun. Padělky se poté Šrom, který se k trestné činnosti doznal, pokusil splatit dluh. V případu byli původně obžalováni ještě dva muži, kteří jsou pravomocně obžaloby zproštěni, vina se u nich neprokázala.
17. 1. 2023|

Stavba dálnice D49 uzavře na rok a půl silnici na Kroměřížsku. Řidiči budou muset jezdit objížďkou

Pokračující stavba dálnice D49 si vyžádá uzavírku silnice mezi Zahnašovicemi a Martinicemi na Kroměřížsku. Omezení začne platit v úterý 8. listopadu a potrvá zhruba rok a půl, maximálně dva roky. Objízdná trasa povede přes město Holešov, řekl ve středu ředitel zlínského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Karel Chudárek.
2. 11. 2022|

Syrských migrantů v Česku přibývá. Do Prahy míří jen na pár dní, jejich cílem je Německo

Policisté od začátku června zadrželi na území České republiky už devět a půl tisíce migrantů, kteří zde byli nelegálně. Nejčastěji šlo o Syřany utíkající před tamním režimem. Jejich počet se v posledních týdnech rapidně zvyšuje. Jen za poslední týden jich bylo na dva tisíce. Skupina syrských migrantů momentálně přebývá i na pražském hlavním nádraží. Policie vazebně stíhá dva převaděče.
21. 9. 2022|

Do Česka dorazily další stovky běženců. Ministr Rakušan bude jednat s bavorským protějškem

Do Česka dorazily během víkendu další stovky běženců – zejména ze Sýrie. Úřady už zřídily nová registrační centra v Břeclavi a v Holešově. Příchozí v tuzemsku azyl nechtějí a pokračují dál, nejčastěji do Německa. V pondělí bude o situaci jednat ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se svým bavorským protějškem.
11. 9. 2022|

Policie zřídila v Holešově registrační místo pro běžence

Policie zřídila v areálu policejní školy v Holešově na Kroměřížsku registrační místo pro uprchlíky. Reaguje tím na vysoké počty zajištěných nelegálních běženců přecházejících zejména přes území Zlínského a Jihomoravského kraje. Kapacita zařízení je 150 lidí, první den v úterý tam bylo 86 běženců, zařízení slouží pouze pro lidi ze Sýrie. Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové v žádném případě nehrozí jakékoliv riziko ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti. Další migrační point otevřela 1. září policie také v Břeclavi.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 16:47|

Požáry na Zlínsku a Olomoucku už hasiči zlikvidovali. Pomohl jim déšť

Hasičům se už podařilo zlikvidovat požár u Lukovečku na Zlínsku. Oheň se i kvůli suchu rychle šířil a postupně zasáhl plochu zhruba devíti hektarů. Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu ze čtyř. Škoda je asi 200 tisíc korun. V boji s plameny ve vojenském újezdu Libavá byli úspěšní i olomoučtí hasiči. Jednotky se z místa po náročném zásahu vrátily na základny, řekl mluvčí Zdeněk Hošák. K uhašení ohnisek výrazně dopomohlo i deštivé počasí. Příčinu i výši škody vyšetřovatelé zjišťují.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 13:52|

Policie obvinila třicetiletého cizince z pondělní vraždy známého v Holešově

Policie obvinila třicetiletého cizince z vraždy v Holešově na Kroměřížsku. V pondělí před polednem podle ní bodl nožem v areálu jedné z tamních firem svého stejně starého známého, taktéž cizince. Napadený muž útok nepřežil. Pachateli hrozí 12 až 20 let vězení, uvedla policie. Národnost cizinců nezveřejnila.
15. 6. 2022|

Policie v okolí Holešova pátrala po muži, který je podezřelý z vraždy

Policisté prověřují závažný trestný čin vraždy, který se stal před polednem v Holešově. Podezřelý muž, který v afektu bodl svého známého, byl na útěku. Z tohoto důvodu probíhala na Holešovsku rozsáhlá pátrací akce. Podezřelého se policistům podařilo zadržet.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 17:37|

Bývalý hokejista Čechmánek dostal u soudu za podvod nepravomocně podmínku

Zlínský krajský soud nepravomocně uložil bývalému hokejovému reprezentantovi Romanu Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. Škoda podle rozsudku přesáhla 7,2 milionu korun. Čechmánek se zadlužil při podnikání. Podle státního zástupce si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Jednapadesátiletý Čechmánek vinu dlouhodobě popírá, hrozilo mu až osm let vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 11:23|

30 let zpět: Pachatele krádeže zbraní se nedařilo vypátrat

Na střední odborné škole federálního policejního sboru v Holešově došlo před třiceti lety k jedné z největších krádeží zbraní u nás. Zloději vzali sedmdesát samopalů a dvanáct pistolí. Ani po týdnu se vyšetřovatelům nepodařilo najít pachatele.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 12. 2021|

V ovocném sadu zámeckého parku v Holešově jsou nové stromy, altán a lavičky

V zámeckém parku v Holešově na Kroměřížsku skončila obnova historického ovocného sadu. Část původních stromů starých odrůd odborníci kvůli jejich stáří a zdravotnímu stavu vykáceli. Vysadili naopak téměř 170 mladých stromů. Součástí veřejně přístupného sadu je také nový dřevěný altán nebo lavičky.
20. 12. 2021|

Holešovský zámek opět vystaví betlémy. Lidé si je však budou moci prohlédnout jenom přes sklo

Zámek v Holešově na Kroměřížsku otevře v sobotu tradiční výstavu betlémů. Zatímco dříve si ji návštěvníci chodili prohlédnout do saly terreny, tentokrát lidé uvidí betlémy přes sklo v arkádách na zámeckém nádvoří. Stejně tomu bylo v souvislosti s pandemií covidu i loni, informovala mluvčí pořádajícího Městského kulturního střediska (MKS) v Holešově Dana Podhajská.
26. 11. 2021|

První dva kameny zmizelých ve Zlíně připomínají manžele Weinsteinovy

Zlín má své první kameny zmizelých. V centru města, v ulici Rašínova, připomínají manželský pár Zdeňku a Bernarda Weinsteinovy. Kameny jsou vzpomínkou na lidi, které nacisté vyhnali z domovů a následně zavraždili v koncentračních táborech.
22. 7. 2021|

Svátky konce roku doprovází zpěv už od starého Říma. Koledy po středověké Evropě roznesli poutníci

Tradice vánočních koled je pevně zakořeněná snad ve všech českých domácnostech. Ačkoliv se melodické písně během svátků těší přízni posluchačů už celá staletí, jejich historie je ještě mnohem hlubší. Zpívání vánočních koled totiž sahá až do dob starověkého Římského impéria, odkud se ve středověku rozšířily do celé Evropy. „Tichá noc“ nebo „Nesem vám noviny“ se objevily až mnohem později – v 19. století.
24. 12. 2020|

Silnice z Bystřice pod Hostýnem do Hranic je hotová. Oprava stála více než 150 milionů

Stavbaři dokončili opravy silnice z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku směrem na Hranice na Přerovsku. Rekonstrukce více než šest kilometrů dlouhého úseku po hranici Zlínského a Olomouckého kraje trvala rok a půl, práce přišly téměř na 151,3 milionu korun. Informovalo o tom Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), které se o silnice nižších tříd v regionu stará.
23. 12. 2020|

Nestlé přesune výrobu lentilek z Česka do Německa. Budou obsahovat méně cukru

Společnost Nestlé přesune výrobu cukrovinek lentilek z České republiky do Německa. V Holešově na Kroměřížsku se vyrábějí již od roku 1907, ale od jara příštího roku mají být vyráběny v Hamburku. Informace zveřejněné Českým rozhlasem –⁠ Radiožurnálem (ČRo) potvrdil v pondělí mluvčí Nestlé Česko Robert Kičina. Výrobek bude podle něj obsahovat méně cukru a více mléka a čokolády. Počítá se i s použitím certifikovaného kakaa.
12. 10. 2020|