TÉMA

Unie

Chyby Unie máme napravovat, ne ji rozebírat na anionty a kationty, míní nový ministr Dvořák

Nový ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) o sobě říká, že chce evropskou federaci. Hodlá také ve funkci vylepšit jméno EU mezi Čechy. V případě rozšíření Unie o Ukrajinu je ale spíše skeptický.  Přestože ji řada zemí ve válce proti Rusku podporuje, zatím si neumí představit, že by se stala členem evropského společenství, prohlásil v Interview ČT24.
10. 5. 2023|

Bezvízový styk s Kosovem bude do roku 2024, shodly se státy EU

Velvyslanci členských zemí Evropské unie se dohodli na tom, že chtějí, aby došlo do roku 2024 ke zrušení vízové povinnosti pro občany Kosova. Dosáhli tak pokroku v roky trvajícím procesu. Nalezení společné pozice Rady EU pro jednání s Evropským parlamentem bylo také jedním z cílů českého předsednictví. Kosované by směli pobývat v Unii bez víz maximálně 90 dní.
30. 11. 2022|
Doporučujeme

Konfederace a rasismus jsou spojené nádoby. Většina Američanů ale sochy strhávat nechce

Ve Spojených státech se obnovila debata o odkazu konfederačních symbolů. Podle demonstrantů, kteří v posledních týdnech protestují proti rasismu, připomínají sochy jižanských generálů otroctví a rasismus a narostla i podpora pro jejich odstranění. Většina Američanů ale takové kroky neschvaluje, i když se amerikanisté shodují, že vnímat konfederační symboly a zároveň ignorovat rasismus není možné.
18. 6. 2020Aktualizováno21. 6. 2020, 15:06|

Europoslanci doporučili zahájit řízení s Maďarskem kvůli ohrožení unijních hodnot

Evropský parlament většinou hlasů přijal doporučení, aby Evropská komise zahájila proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Podle Budapešti jde ze strany EU o malichernou pomstu, hodlá se právně bránit. Maďarský premiér Viktor Orbán již v úterý výtky odmítl. Europoslanci podle něj chtějí potrestat Maďary za to, že nevolili opoziční socialisty a že nejsou svolní svou vlast přeměnit v „zemi přistěhovalců“.
12. 9. 2018Aktualizováno12. 9. 2018, 18:28|