TÉMA

Mendelova univerzita

Vědci z Brna zkoumají, proč generace Z víc plýtvá jídlem. Může to být rychlým životním stylem i rostoucím blahobytem

Mladí Češi jsou na tom nejhůře v plýtvání s potravinami, vyplývá ze zjištění vědců z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU). Odborníci to chtějí změnit, spustili tak projekt, který se právě na nakládání s potravinami v této věkové skupině zaměřuje. Obsah odpadkových košů vědci sledují na deseti univerzitních kolejích ve městě. Zahraniční studie ukazují, že mladí lidé plýtvají jídlem víc například kvůli rychlejšímu životnímu stylu nebo lepší dostupnosti potravin.
29. 2. 2024|

V Krkonoších se usadili vlci. Správa národního parku nabádá turisty, aby je nekrmili

Až jedenáct vlků se může pohybovat v české části Krkonoš. Podle Správy Krkonošského národního parku zasahují na české území dvě vlčí teritoria. Šelmy se zde rozmnožují poprvé v novodobé historii. Správci parku apelovali na obyvatele a návštěvníky Krkonoš, aby vlky nekrmili a aby v přírodě nenechávali nic, co by jim mohlo k potravě posloužit.
3. 10. 2023|

Brněnské vysoké školy zdražily ubytování, argumentují cenami energií. Studenti chtějí, aby se kolejné počítalo jinak

Některé vysoké školy se začátkem letního semestru zdražily ubytování na kolejích. Učinily to i tři největší univerzity v Brně. Argumentují inflací, zejména růstem cen energií. Studenti jsou z toho však rozčarováni. Tvrdí, že už platí tolik, že by za to bylo bydlení v privátu. Připravili i petici, ve které žádají, aby škola při stanovení kolejného vycházela z růstu mezd.
8. 2. 2023|

Rozdíly ve volebních modelech jsou minimální, konečný výsledek může něco zvrátit jen těžko, soudí sociolog

V pondělí zveřejnily volební modely agentury Ipsos a Median, o víkendu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi a STEM pro CNN Prima News. Podle nich by druhé kolo prezidentské volby vyhrál Petr Pavel. Rozdíly v jejich výsledcích jsou dle ředitele společnosti STEM a sociologa Martina Buchtíka minimální. „Konečný výsledek může zvrátit něco jen velmi těžko,“ zhodnotil v Interview ČT24. Pravděpodobnost výhry je tak dle něj výrazně na straně Pavla, ačkoliv se může stát cokoliv, jak podotkl. Volební účast bude podle něj vysoká, pohybovat se bude mezi 65 a 71 procenty. Společnost totiž vnímá volbu prezidenta jako symbolicky důležitou a srozumitelnou, myslí si sociolog. Značnou roli však podle něj hrají také emoce.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:52|

Středula se vzdává kandidatury na prezidenta, podpořil Nerudovou

Odborový předák Josef Středula v Superdebatě prezidentských kandidátů na ČT oznámil, že odstupuje z volby hlavy státu. Svým příznivcům doporučil volit bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou. Zároveň poděkoval svým sympatizantům. Nerudová později napsala, že Středulův krok vnímá jako závazek.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 23:43|

Pavel a Nerudová vedou v modelu Medianu pro první kolo volby, Babiš je těsně třetí

Největší podporu v prvním kole prezidentské volby má nyní podle volebního modelu agentury Median generál Petr Pavel, volilo by ho 28 procent lidí. Druhá se umístila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová s 27,5 procenta. Předseda ANO Andrej Babiš by se poprvé ocitl až na třetím místě, získal by 24,5 procenta hlasů. Ve druhém kole by Nerudová podle modelu porazila Pavla.
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 17:00|

Stát mimořádnou daní vybere jen třetinu plánu, kritizovali Nerudová a Zámečník ministra Jurečku

Mimořádnou daní stát vybere jen třetinu toho, co plánoval, varovala v pořadu Otázky Václava Moravce vedoucí Ústavu účetnictví a daní na Mendelově univerzitě Danuše Nerudová a hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale do rozpočtu díky mimořádné dani přiteče sedmdesát až sto miliard korun. V pořadu také prohlásil, že životní a existenční minimum stoupne od ledna o pět až šest procent.
30. 10. 2022|

Před 200 lety se narodil Gregor Johann Mendel. Byl otcem genetiky, nejvíc ho ale bavilo počasí

Byl přírodovědcem, biologem, augustiniánským knězem německé národnosti a od roku 1868 také opatem kláštera ve Starém Brně. Gregor Johann Mendel, který se narodil před 200 lety, 20. července 1822, v rodině nepříliš zámožného německého rolníka, se proslavil hlavně jako zakladatel nauky o dědičnosti – oboru, který se později začal nazývat genetika. Jím objevené zákonitosti se později uplatnily nejen ve šlechtitelství, ale v řadě dalších vědních oborů, zejména v medicíně.
20. 7. 2022|

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Nerudová oznámila kandidaturu na prezidentku

Danuše Nerudová bude kandidovat na prezidentku republiky. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity to oznámila na svém twitterovém účtu. Neozřejmila zatím, zda bude sbírat podpisy občanů, anebo svoji kandidaturu zaštítí hlasy zákonodárců. V řadě uchazečů o Hrad je třiačtyřicetiletá Nerudová druhou bývalou hlavou vysoké školy.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 19:52|

Adamova pochybení byla systematická a závažná, shodují se experti

Pochybení ve vědecké práci Vojtěcha Adama jsou závažná a některá musela být učiněna vědomě. České televizi to řekl Pavel Tomančák, který vedl komisi, jež Adamovy publikace analyzovala. Místopředseda pracovní komise Rady vysokých škol Tomáš Foltýnek upozornil, že student by za podobné prohřešky čelil podmínečnému vyloučení.
31. 1. 2022|

Na některých vysokých školách dávají studentům čas na přihlášení až do září

Některé veřejné vysoké školy nabízejí poslední možnost přihlásit se ke studiu. Například Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem uchazečům stále nabízí studium na šesti fakultách. Volná místa hlásí také Západočeská univerzita v Plzni nebo Univerzita Pardubice. Některé specializace nejsou zcela naplněné ani na Univerzitě Karlově nebo ČVUT v Praze. Místa pro opozdilce jsou letos hlavně na technických oborech.
6. 8. 2020|

Brněnští vědci nasadili telatům chytré obojky. Kontrolují jejich zdravotní stav

Chytré obojky s čipy testují na býcích na farmě na Brněnsku vědci z Mendelovy univerzity. Data, která sbírají, pomůžou farmářům včas odhalit zdravotní komplikace zvířete. Podobný systém se využívá už několik let hlavně u dojnic. Dokáže monitorovat průběh říje nebo problémy s dojením.
30. 7. 2020|
Reportéři ČT

Drůbežárny míchají klecová a podestýlková vejce, ukazují záběry. Zákaz klecí projednají poslanci

Před dvěma lety se po zveřejnění záběrů z klecových chovů začali spotřebitelé zajímat o to, jak se drůbežáři k nosnicím chovají. Aktivisté letos pronikli přímo do chovů a objevili další problém: míchání dražších a levnějších vajec do jednoho balení, které se přitom prodává za vyšší cenu. Poslanci mají v pátek projednávat návrh zákona, který by klecový chov postavil mimo zákon. Problém se ovšem týká i Agrofertu ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Případem se zabýval Ondřej Golis z Reportérů ČT.
16. 6. 2020|
Reportéři ČT

Nic dražšího než voda nebude. Sucho je nejhorší za stovky let a přehrady moc nepomůžou

Česko podle vědců zažívá nejhorší sucho za 500 let a nic na tom nemění lokální záplavy ani deštivé počasí posledních týdnů. Řeky byly na jaře hluboko pod svým dlouhodobým stavem, některé obce musely už v dubnu omezit spotřebu pitné vody a nejcennější tekutina dochází i ve studnách. Co se s krajinou děje a jak bychom se k ní měli chovat, zjišťovali Reportéři ČT Michal Fiala a Ondřej Golis.
9. 6. 2020|

Profesor, který se v Itálii nakazil koronavirem, po návratu ještě učil. Univerzita zavřela, hledá jeho studenty

Česká zemědělská univerzita přerušila na dva dny výuku. Jeden z jejích profesorů byl o víkendu pozitivně testován na koronavirus. Zřejmě se nakazil v Itálii, po návratu podle rektora Petra Skleničky ještě učil. Škola nyní zjišťuje, kteří z 20 studentů, kteří měli přijít, byli na jeho semináři. Výuku na den přerušily i strojní a elektrotechnická fakulta na ČVUT, kde byl v minulém týdnu na obhajobě kolega nakaženého muže. Na dva týdny potom přerušila výuku brněnská Mendelova univerzita.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 15:34|

Brněnští vědci zkoumají proměnu oceánských proudů. Pomocí dřeva naplaveného na Island

Porozumět fungování oceánských proudů pomáhají vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Dendrochronologové z lesnické a dřevařské fakulty proto koncem června vyrazili na Island, aby na jeho severovýchodním pobřeží odebrali vzorky naplaveného dřeva. Teď zjišťují, co je to za stromy, jak jsou staré a hlavně odkud připluly.
25. 7. 2019|

Dva inženýři chtějí přesvědčit Brňany, aby v ulicích města zalévali stromy

Dva kolegové z práce a zároveň tvůrci stránek zalejme.cz se snaží přimět Brňany, aby použitou vodou bez saponátů zalévali stromy v ulicích města. Nápad podporuje společnost Veřejná zeleň města Brna, která se o zelené plochy v moravské metropoli stará. Půdu kolem stromů ve vybraných ulicích začala speciálně upravovat tak, aby měli lidé zálivku snadnější.
15. 7. 2019|
Podcast

Mendelova univerzita slaví stovku. Na přípitek vyrobí jubilejní víno a pivní speciály

Brněnská Mendelova univerzita letos oslaví sto let od založení. Vysoká škola zaměřená na lesnictví a zemědělství má dnes pět fakult a je jedním z největších vlastníků lesů na Moravě. Ke svému jubileu plánuje řadu akcí. Připraví také unikátní víno a čtyři druhy pivních speciálů.
9. 1. 2019|
Sucho

Místo jehličnatých smíšené. Lesníci bojují se suchem sázením odolnějších stromů

Na klimatické změny připravují lesy pracovníci Mendelovy univerzity v Brně. Snaží se pěstovat odolnější rostliny už v lesních školkách a dlouhodobě vysazují listnaté stromy a jedle. Smíšené lesy se s nepříznivými podmínkami vyrovnávají líp.
5. 11. 2018|

Pšenice purpurová i modrá. Čeští vědci pomohli vyšlechtit obilí, které odolává vedru i suchu

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se podíleli na vyšlechtění pšenice s purpurovým zrnem. Odrůda je vhodná pro potravinářské i krmné účely. Podle Tomáše Vyhnánka z Ústavu biologie rostlin mají barvy u rostlin adaptační význam. Obiloviny jsou díky barevnému zrnu odolnější vůči extrémním teplotám, suchu či zasolení, lépe také odolávají houbovým onemocněním, uvedl.
25. 9. 2018|

Analýza letokruhů pomáhá archeologům určit stáří dřevěných nálezů

Přírodovědci z brněnské Mendelovy univerzity pomáhají archeologům s datováním nálezů ze dřeva. Dělají to pomocí metody založené na analyzování letokruhů, takzvané dendrochronologie. V časové řadě už mají víc než čtyři tisíce vzorků dubu, díky kterým umí určit na rok přesně letopočet až dva tisíce let zpět. K výzkumu poslouží i vzorky z uničovské studny.
4. 9. 2018|